Kad sam krenuo da jedem govna, onda cu da ih jedem do kraja. Ja vec par puta napomenuo da necu da menjam motor i tacka.
Elem, dosao sam do informacije da dihtung od Z20LET motora pasuje savrseno na ovo moje cudo, i deblji je 0.5mm od postojeceg. I metalni je. Ako utvrdim da bi 0.5mm resilo problem, onda sam na konju. Ako je potrebno vishe, onda cu da idem u onu firmu da mi prave deblji dihtung. Deblji dihtung je jedino sto ste mi do sad savetovali.
@ljube-kugla
Procitaj prvu poruku opet. Probavali smo sa zakretanjem paljenja. I sa zakretanjem bregaste cak.
Originally posted by 206
Imate problem jer radite napamet, lepo ti je receno sta da NE radis kad si trazio savet za ovaj poduhvat, pa opet radis kako ne treba.
Prvo proverite koliko klirensa imate izmedju klipa u GMT i otvorenih ventila. A kad ste vec tu, uzmite lepo pa premerite sve mere potrebne za racunanje stepena (koje i kakve ima spomenuto par puta). Ako je kompresija relativno OK, onda je problem nesto drugo.
A i mene zivo interesuje sta si u stvari uradio, posto klipovi od 2.0 ne pasuju u 1.8 bez prerada...?
Naravno da radim napamet, jer kad pitam za podatke i informacije, svi mi nude da kupim motor. A niste mi rekli sta da NE radim, rekli ste samo nemoj nista da cackas, zameni motor ceo. Kao kad bih ja tebi rekao da ne redis nista oko motora na pezou nego da ubacis drugi motor. Jel me shvatas sta hocu da kazem?
Ovo za merenje klipova u GMT i otvorenih ventila, to smo trebali da uradimo odmah, pre nego sto smo spakovali motor, tu smo napravili gresku. Procitao sam sve o merenju kompresije pa cu da izracunam i izmerim. Kad izmerim i izracunam, javljam se da me prekontrolisete.
A evi sta sam uradio. Rastavio sam 18E motor. Poneo moju radilicu na otpad da uporedim sa radilicom od C20XE. Ustanovio sam da to moze da legne u 18E blok. Onda sam uzeo i klipove od C20XE, koje sam posle video da su 2 losa, pa sam vratio ceo set i uzeo OK set klipova. Kad sam stavio radilicu u blok, primetio sam da senzor radilice ne moze stane u moj blok i da moram da ga skinem sa radilice. Skinuo sam ga sa radilice. Naravno, jasno mi je da radilica onda nije u balansu. Onda sam primetio i da teg na radilici kaci blok malo. Odneo sam to da mi lepo stanje teg za tih 0.5mm kolko je falilo da se okrece bez problema, i onda sam odneo radilicu, zamajac (od XE) i korpu na Masinski fakultet da se izbalansira. Oznacio sam polozaj radilice, zamajca i korpe da bi kasnije kad budem sklapao motor da bi oni bili u polozaju u kom su balansirani. Onda sam blok, i radilicu odneo na obradu. Cilindre na bloku sam prosirio na 86mm, a radilica je obradjena na 1. specijalu. Posle sam skontao da sam prvo trebao da obradim radilicu pa onda da balansiram. Na greskama se uci. Onda sam zamenio i uljnu pumpu (uzeo od XE), i remenicu zupcastog kaisa koja se nalazi dole kod uljne pumpe (isto od XE). Uporedio sam remenicu sa 18E i sa XE, identicne su, jedino XE ima vise srafova i veci unutrasnji precnik. Spoljni precnik, broj zuba i oblik zuba su potpuno identicni. Uzeo sam dihtung glave od XE, lezajeve, karike, semeringe....
Dao sam mehanicaru da sklapa motor, i video sam da klipovi malkice izlaze van bloka kad dodju u GMT, i kad sam to prokomentarisao mehanicaru, on mi je odgovorio "toliko i treba da izadju ne brini se", i izlaze kolko i izlaze na XE, ali smo obojica propustili da primetimo da oblik komore na 18E glavi i na glavi od XE ili NE, su dve potpuno razlicite stvari. Nastavilo se dalje sa sklapanjem motora. U jednom momentu sam ga zamolio da dok je motor josh van kola (zupcasti je bio namontiran), da okrene radilicu jedan-dva kruga, da vidimo jel udaraju ventili u klipove. Nisam napomenuo, glava je ostala od 18E. Okrenuo je radilicu dva tri kruga, bez problema, nije se cuo nikakav zvuk, on je zakljucio da ne udaraju. Meni je laknulo, jer sam znao da nismo prekontrolisali te mere. Ubacili motor, povezali sve, i dosao je red na paljenje. Prilikom verglanja, majstor je osetio kako motor nabija pritisak u usisnoj grani. Samo je prokomentarisao "u jebote, kolka kompresija". Posle duzeg verglanja i podesavanja smese motor je upalio, i neravnomerno je radio. Podesio je smesu, podesio paljenje po osecaju, i motor je mirno radio na leru. I radi mirno sve do nekih 2000rpm, posle toga krenu da zvone ventili. Nismo mogli da ocenimo da li su u pitanju detonacije ili ventili kace klipove, ili je mozda oboje. Okretao je razvodnik, ali kako god da ga okrene, cim se da gas, cuje se zvonjava. Onda mu je palo na pamet da okrene bregastu jedan zub unazad, u pokusaju da ventili ne kace klipove. Nakon sto je pomerio to za jedan zub unazad, auto mnogo lakse pali, ali osim toga nikakvog efekta vise nije imalo, i dalje isto. Posto nam vishe nista nije padalo na pamet, ostavili smo auto do ponedeljka kad cemo imati alat za merenje kompresije, a i kad cemo imati vremena da skidamo glavu.
Trudio sam se da objasnim kolko sam mogao. Ako sam propustio neku bitnu informaciju, reci.
Skni glavu pa premeri pa po tome nabavi deblji dihtung, osim ako nisu previse blizu ventili i klipovi onda si u qrcu.
Sto se tice nedostatka goriva, stavi dizne od nekog jaceg(npr c20xe) i trebalo bi prepraviti mapu svakako i zbog paljenja i to je to.
Ok, ali ne pokazuje znake da mu ponestaje goriva. On dize obrtaje bez problema do 3-4000rpm, vise od toga se nismo usudjivali. Odvrnuli smo dizne na maksimum i sto se goriva tice nema problema. I rekao sam ti, imam i plin za slucaj da mu ponestane benzina, jer mi isparivac deklarisan do 143kW. Probali smo i na plin, odvrnuli smo i plin, i ne fali mu. On ne posustaje, nego zvone ventili. Mislim da mu ne fali goriva. Da mu fali goriva, valjda bi krenuo da se gasi kad se stisne gas?
Kad kazes "zvone" - ako mu je kompresija previsoka (a po svemu sudeci jeste) dolazi do samodetoniranja benzina. Ne zaj*bavaj se sa tim da ti se istope klipovi i ventili...
Ali, s obzirom da ti se ne cuje udaranje ventila na manjim obrtajima (do 2000 rpm kako kazes), mozda ce deblji dihtung resiti stvar.
Ali, opet, kompresija mora da je ogromna... cekajmo i videcemo...
A, ako ventili udaraju, cim skinete glavu - znacete...
Kad kazes "zvone" - ako mu je kompresija previsoka (a po svemu sudeci jeste) dolazi do samodetoniranja benzina. Ne zaj*bavaj se sa tim da ti se istope klipovi i ventili...
Pa naravno da necu da ga vozim i palim dok ne skinem glavu
Sve ja shvatam zasto si radio nesto sto si radio, i ja volim da se zezam na slican nacin, s tom razlikom sto ipak neko predznanje imam, i znam sta bi makar teoretski trebalo da se uradi da nesto proradi. Sklapanje motora i kombinovanje komponenti bez prethodnog racunanja kompresije nije nesto sto bih uradio. Sklapanje motora bez prethodne provere da ventili ne kace klipove, takodje nikad ne bih uradio. Osim toga ono sto ja pravim ne moze da se kupi kao fabricka varijanta, ti si sasvim nepotrebno krenuo da izmisljas toplu vodu sa motorom koji ceo kosta 300 EUR. I sad ce ispravljanje gresaka da te kosta 3x toliko. Ali hajde, neka bude...
Da goriva fali takodje bi poceo da "zvoni" ali bice pre da je paljenje u pitanju.
Izracunaj kompresiju pa kreni od toga. Debljina dihtunga takodje ulazi u proracun, ali debljina stegnutog dihtunga.
The difference between men and boys is the price of their toys
Pa ni ovakav motor nema da se kupi kao fabricka varijanta i bolji je od motora za 300e iz bar 2 razloga. Prvi je da 18E glava ima veci protok od 2.0 glave, a drugi je to sto ovaj motor u boljem stanju nego taj polovan. Naravno, ako zanemarimo cinjenicu da taj polovan motor, za razliku od ovog kakav je sada, radi
Drugo, slazem se da znas mnogo vise nego ja, zato i pitam za savet a i to mi je prilika da naucim neke stvari...to je uostalom i bio glavni razlog zasto nisam odmah kupio polovan motor. Najbolje se uci na greskama
Elem, da se vratim na temu...kako da saznam koliku debljinu ima stegnut dihtung?
Najbolje da pitas nekog opelasa. Ja iskustveno znam da se dihtunzi za fiate stegnu oko 10%.
U svakom slucaju, ta vrednost ne bi trebala da ima bitnijeg uticaja na motor u ovoj fazi. Niti cini neku bitnu razliku u kompresiji niti u zazoru izmedju glave i klipa.
RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.
Comment