Potrosnja uzas

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • markovic.mr
    CBC Član
    • 05.04.2008
    • 46
    • Niš

Potrosnja uzas

Pozdrav svima, ljudi - ovo je moj prvi post na ovom forumu. Moram reci da sam danima citao i "cesljao" teme trazeci nesto sto bi mi mozda pomoglo, ali nisam uspeo te moram postaviti konkretno pitanje. Pritom, sve pohvale forumu - naucio sam mnoge stvari citajuci ga, svaka cast gospodinu IvanuT i Dori koji me jako fasciniraju svojim postovima i odnosu prema ostalim clanovima, kao i zavidnom strucnoscu.

Pa, da pocnem.... :

Kupio sam svoj prvi auto pre otprilike dva i po meseca - u pitanju je Renault 19 chamade 1.8 16V. Jedini razlog za kupovinu bio je sto sam dobar deo vrednosti auta kompenzirao - da ne duzim - ispao mi je jeftino Inace sam hteo neki normalniji auto - ali kako sam proveo s njim neko vreme sad ga volim najvise na svetu i ne mogu da zamislim kako bi bilo sesti sad u "normalan" auto i nemati ovih 140KS . Pritom - vozilo ima ugradjen plin.

Elem - veeeeliki problem mi je potrosnja, koja iznosi abnormalnih 14l/100km

Pre nego sto nastavim, moram zamoliti clanove foruma da se uzdrze od komentara "hoces snagu a neces da trosi" jer ovo NIJE normalna potrosnja za ovaj auto, a objasnicu i zasto sam toliko siguran.

Normalno, kada sam ga kupio vozio sam ga malo agresivnije ali kada sam video koliko trosi "spustio" sam se malo i vozio ga sasvim normalno, po gradu ispod 3000 obrtaja, u visim stepenima prenosa i bez naglilh startova - ama najnormalnije ko sto sto sam vozio caletovu "Ladu" i -situacija je ista!

Onda sam poceo sa intervencijama:

- promenio zadnji lonac (bio je prilicno iscepan)
    - stavio novi filter za vazduh
    - isao na kompujetrsko stelovanje gasa

pa na testiranje - nista se nije promenilo.
    Proslo je neko vreme dok nisam popravio pokazivanje benzina, pa sam ga testirao i na benzin iskljucivo - potrosnja: 14l/100km!!!

Najcudnije mi je od starta bilo sto auto potpuno isto trosi i po gradu i po otvorenom putu!

Da napomenem i to da ne testiram auto tako sto mu sipam 5 litara, vec predjem po 200-300km pa obracunam. Kilometar sat mi definitivno dobro radi, i to sam proverio.

Od intervencija na autu imao sam i zamene:

-zupcastog kaisa
    -spanera zucastog
    -kaisevi za alternator
    -regler
    -lezajevi spanera
    -cisenje dizni
    -dihtung poklopca (majstor mi je pokazao svecice, bile su ok ali prilicno nauljene zbog propalog dihtunga)
    -semering radilice

mada nista konkretno vezno za potrosnju.... Pomislio sam da mozda nauljene svecice nisu uzrok, ponovo isao na prepodesavanje plina - bez razlike.

Pre polaska na put skinuo sam usisnu granu, tj. mikser plina i filter te zacepio silikonom mesta na kojima bi mogao da se pojavi fals vazduh - nije ni to pomoglo.

Auto ide super, ne trokira, ne pali tesko, ne gubi snagu, ne trosi ulje niti "duva" motor.

Prema svim resursima koje sam nasao i na Internetu i preko ljudi - taj auto ne bi trebalo da prelazi potrosnju od 10l/km.

Molim vas pomagajte - gde da trazim problem? Planiram da proverim Lambda sondu(mada ona ne bi trebalo da utice na plin - jer mislim da nemam LCS, ima neki emulator) i eventualno MAP senzor (mada njega ne znam kako da proverim) - a trazim pomoc od vas jer su mi finansije na izmaku, mnogo para pucam i na gorivo a tesko mi je i da nadjem majstora u kog bih imao poverenja.....

Dakle - please pomagajte! Gledam kilometre i tacno znam kada cu da stanem - on nepogresivo trosi 14l/100km bez obzira da li ga vozim "penzionerski" ili agresivnije, po gradu ili na otvorenom putu!
  • alexa05
    CBC Senator XXL
    • 23.07.2006
    • 1769
    • Smederevo
    • Opel Vectra B 2.0DI 16v

Prosto je neverovatno da isto trosi i po gradu i na otvorenom, da isto trosi i sa zustrijom voznjom i penzionerskom nogom na gasu a da pri tom a vozio na benzin a na plin on opet bije istih 14l/100km. Po nekoj logici onda i nije problem sam uredjaj za pogon na LPG vec nesto drugo sto je zajednicko i plinu i benzinu. Mislim da bi se plinasi slozili da je to struja, a ako je tako onda svecice, ruka, kapa, kablovi, stelovanje paljenja i sl. pa onda opet provera potrosnje.

Ovo je samo moje laicko misljenje a uskoro ce se sigurno javiti neko od strucnijih, mnogo strucnijih. Pozdrav!
    EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T

NOW OPEL VECTRA B 2.0DI 16V (X20DTL)

SVE PROLAZI PA CAK I DOZIVOTNA ROBIJA

Comment

• markovic.mr
      CBC Član
      • 05.04.2008
      • 46
      • Niš

Znam da je potpuno cudno - vidis da nisam hteo nista da cackam dok ne vidim i potrosnju na benzin, da bih znao da li je do podesavanja ili neispravnosti uredjaja za plin ili je problem "zajednicki" i za benzin i za gas. E sad, to sto sam napisao da je 14l i za jedno i za drugo - plina ipak za nijansu vise trosi, ali po mojim racunicama to je mizerna razlika - sto znaci da je plin dobro nastelovan i da radi ok. Ja i dalje sumnjam na neku sitnicu, neki senzor il sta ja znam... Neverovatno je koliko pazim da ga najoptimalnije vozim a on trosi isto i tako i kad ga "stisnem".

Comment

• ljube-kugla
        CBC Senator XXL
        • 04.05.2006
        • 1531
        • batajnica

pa i meni je corsa trosila 16L,ma kako da je vozim,i kad je zena vozila,bila je za nijansu manja 15.2L
        ko na nas krene iz mesta je naje&o
        a sto nas je vise,jaci smo

Comment

• markovic.mr
          CBC Član
          • 05.04.2008
          • 46
          • Niš

pa i meni je corsa trosila 16L,ma kako da je vozim,i kad je zena vozila,bila je za nijansu manja 15.2L
          Pa ni to nije bas normalno, slozices se... Jesi li resio problem? Il si prodao auto ?

Comment

• supic dejan
            CBC Veteran
            • 11.07.2006
            • 146
            • Novi Sad

Proveri sve vezano za struju, lambdu, jer ona utiče na kvalitet smeše

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141
              • Beograd, barajevo-zemun
              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

moram zamoliti clanove foruma da se uzdrze od komentara "hoces snagu a neces da trosi" jer ovo NIJE normalna potrosnja za ovaj auto, a objasnicu i zasto sam toliko siguran.
              nemam komentara, posto si toliko siguran u svoja ubedjenja.

mogu samo da kazem, da ipak porazmislis o preispitivanju ubedjenja, i da ne trazis problem tamo gde ga nema.

atmo motor sa 16V se ne moze voziti ispod 3000 obrtaja i ocekivati ekonomicnost, naprotiv to je podrucje najvece specificne potrosnje takvih motora , generalno pravilo.
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• Masinac
                CBC Član
                • 19.02.2007
                • 57
                • Beograd

14 litara benzina na otvorenom je mnogo i za Alfu od 3000 kubika
                Definitivno imas gremline ako ti je potrosnja ista i u gradu i prilikom otvorene voznje
                Moj ti je predlog dobar Renault servis koji moze da uradi dijagnostiku
                To ne traje dugo i ne bi trebalo da kosta neke znacajne pare

Comment

• Stefan
                  CBC Član
                  • 10.07.2006
                  • 82
                  • Nis

Po meni je 14 litara sasvim ok potrosnja za 140 konja! Moj auto je 1.6 i 105 konja pa trosi za litar vise. A koja je ta potrosnja koja bi bila normalna za tvoj auto? Nemoj samo da kazes 7-8 lit
                  www.018info.biz

Comment

• Masinac
                    CBC Član
                    • 19.02.2007
                    • 57
                    • Beograd

Originally posted by Stefan
                    Po meni je 14 litara sasvim ok potrosnja za 140 konja! Moj auto je 1.6 i 105 konja pa trosi za litar vise. A koja je ta potrosnja koja bi bila normalna za tvoj auto? Nemoj samo da kazes 7-8 lit

Taj motor nebi smeo da ide preko 10L na otvorenom ni u uslovima ostrije voznje.
                    U gore opisanom textu nije problem gradska voznja
                    14 litara plina u gradu je ok ali na otvorenom nikako!!!!!!!!!
                    Skoro ne moguce je imati istu potrosnju na otvorenom putu i u gradskoj voznji.
                    Samo na to sam mislio
                    Nek me neko ispravi ako gresim

Comment

• markovic.mr
                      CBC Član
                      • 05.04.2008
                      • 46
                      • Niš

Aman ljudi jel vi citate sta pise gore? Ubih se od pisanja da sve lepo objasnim - 14l po gradu bih i istrpeo nekako, al objasnite mi ovu pojavu na otvorenom? Jos ce neko da kaze da ne umem da vozim molim vas uzmite sve napisano u obzir pa onda recite nesto pametno....

motor sa 16V se ne moze voziti ispod 3000 obrtaja i ocekivati ekonomicnost, naprotiv to je podrucje najvece specificne potrosnje takvih motora , generalno pravilo.
                      Ne ide mi to u pamet, jer bi to onda bila prilicno luda voznja ili bezveze stiskanje gasa pri nizim stepenima prenosa. Nakon 3000 obrtaja se tek otvara drugi leptir za vazduh, te dobija na snazi i ubrzanju i - potrosnja ne bi trebalo da je tek tad optimalna.... ne bih da ubedjujem, ipak nisam neki strucnjak ali po nekom logicnom razmisljanju....ispravite me ako gresim. Obicno prelazim u visi stepen prenosa na oko 3000.....

Comment

• Masinac
                        CBC Član
                        • 19.02.2007
                        • 57
                        • Beograd

Evo da zavrsim ja sa temom posto nemam pojma sta bi mogao biti problem.
                        Jednostavno- nije normalno da imas toliku potrosnju na otvorenom
                        Idi u neki servis ili bar nazovi pa pitaj
                        Mora biti neko objasnjenje za sve sto si napisao
                        Mozda i ti ne znas da vozis
                        salim se malo
                        tesko ce ti neko iz glave iz glave na osnovu reci uspeti postaviti dijagnostiku
                        Pozdrav

Comment

• markovic.mr
                          CBC Član
                          • 05.04.2008
                          • 46
                          • Niš

Evo da zavrsim ja sa temom posto nemam pojma sta bi mogao biti problem.
                          Eh kad bi samo tema bila gotova....zar se tema ne zavrsava kad se problem resi

Comment

• Masinac
                            CBC Član
                            • 19.02.2007
                            • 57
                            • Beograd

Mislio sam da ja zavrsavam sa temom posto nemam sta vise pametno da kazem
                            Pitanje dal je i ovo do sad bilo

Kad resis to obavezno javi jer me bas intresuje
                            Nisam do sad cuo za takvu pojavu koja se tebi desila
                            Gremlini

Comment

• markovic.mr
                              CBC Član
                              • 05.04.2008
                              • 46
                              • Niš

Ma nek ide u p.m. de bas meni da se desi

Nekom je moralo... al stvarno nestrpljivo cekam da vidim dal je neko mozda imao slican problem.

A obavestavacu vas sigurno ako nesto resim u medjuvremenu ili dodje do neke promene.

Comment

Working...
                              X