Malo o stelovanju smese na karburatorima

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Stratos
    CBC Senator XXL
    • 10.09.2008
    • 2594
    • Novi Sad

Re: Malo o stelovanju smese na karburatorima

izgleda kao neka sonda, onako neka cevcica sa puno rupa sa strane i nema nikakva stelovanja.
    Emulziona cevčica za predmešanje.Kalibrisana je fabrički,tako da nema potrebe za štelovanjem.

Comment

• banekg
      CBC Senator XXL
      • 06.09.2010
      • 1274
      • Nis
      • Toyota Carina e 2.0

Znaci sistemom glinerice cemo videti kako se ponasa. Ima samo jedan problem - sta ako je deo neispravan.
      Long Live CBC!!!

Comment

• Stratos
        CBC Senator XXL
        • 10.09.2008
        • 2594
        • Novi Sad

Kako šta ????
        Pa sazaćeš da ne radi!!!

Comment

• banekg
          CBC Senator XXL
          • 06.09.2010
          • 1274
          • Nis
          • Toyota Carina e 2.0

Pa i ako ne radi nema veze, ali cu se pojesti ako ne saznam cemu sluzi. Mnogo sam tragao za dokumentacijom, i jedva sam nasao i ovo sto imam, ali to je do 1976. Za konkretno moj karb, ne nadjoh nista. Sve je isto osim tog sokocala j... ga ja.
          Long Live CBC!!!

Comment

• Stratos
            CBC Senator XXL
            • 10.09.2008
            • 2594
            • Novi Sad

Funkcija je ista na obadva tipa,samo je način postizanja cilja malo drugačiji.

Comment

• banekg
              CBC Senator XXL
              • 06.09.2010
              • 1274
              • Nis
              • Toyota Carina e 2.0

Lepo se ispricasmo nas dvojica, ali me cudi, sto nema nijednog starog lisca da uleti. Nije valjda da ih samo dijagnostika i kompovi interesuju.
              Ajmo ljudi, ovo su prave majstorije, a ne daj mi cod pa cu ti reci sta je kad procitam. sala
              Long Live CBC!!!

Comment

• Stratos
                CBC Senator XXL
                • 10.09.2008
                • 2594
                • Novi Sad

starog lisca da uleti
                Valjda im je preko glave ovakvih stvari.I ja sam počeo da ćutim kada nemam ništa pametno(? ) da zboruvam

Comment

• wlady
                  CBC Veteran
                  • 13.11.2010
                  • 144
                  • bern
                  • daf

A jel moze mala pomoc o stelovanju za duple dvogrle karbove.dell'orto 40 na boxeru alfe.

Comment

• Stratos
                    CBC Senator XXL
                    • 10.09.2008
                    • 2594
                    • Novi Sad

Potrebna su ti bar dva a poželjno četiri vakummetra i fabrički podatci za podešavanje.Takođe,treba ti i priključak za merenje sa svakog cilindra. Ako nemaš podatke,onda podešavaš svako grlo kao običan karb. i izjednačavaš sa drugim cilindrima(komparativna metoda).Poenta je da motor radi najbrže moguće na leru,a da vakummetar pokazuje iste vrednosti za sve cilindre. Polazi se od nekih,opet fabričkih podataka za ugao otvorenosti leptira na leru... Ako se dobro sećam,to su dva uspravna/vertikalna dell'orto?

Comment

• wlady
                      CBC Veteran
                      • 13.11.2010
                      • 144
                      • bern
                      • daf

Hvala Stratos.mislim da mogu da nabavim vakummetar-komparator,a za podatke malo teze.No,ako sam dobro ukapirao poenta je da su sva cetiri izjednacena a bez podataka idem na sluh ili je malko teze?na slici je desni karb i oznacio sam strelicom ventile za vazduh.e sad na levom ima samo jedan izvod.Da li na njih povezujem vakummetar i kakav prikljucak ide?

Comment

• Stratos
                        CBC Senator XXL
                        • 10.09.2008
                        • 2594
                        • Novi Sad

Taj komparativni vrši posao. Juriš 0 razlike između mernih vrednosti.
                        U principu,tako se šteluje ler na svakom karburatoru na sluh. Znači,smanjuješ ler na minimum a šrafom za količinu predsmeše na leru tražiš najveći broj obrtaja.Kada iscrpiš sve kombinacije,podesiš broj obrtaja na leru na fabrički određen.
                        U slučaju 4 karba (što ovde i jeste slučaj,samo su spojeni dva po dva) polazi se od podešenog ugla leptira na svim grlima na neku meru u mm,koja se štelba na skinutim karbovima i to mernom šipkicom,da bi u startu bili približno isti protoci po grlu. Posle montaže se upali i zagreje na radnu temperaturu motor i pristupa se proceduri štelbovanija uz asistenciju vakummetra. Znači poenta je da šrafom za štelovanje količine predsmešesmeše na leru postigneš najveći broj obrtaja motora na već zadatim otvorima leptira a onda šrafovima za štelovanje broja obrtaja na leru tražiš nazivni broj obrtaja (koji je fabrika propisala,ili neko drugi osmislio)motora,tako da na komparativnom vakummetru imaš približno 0 razlike.Trebalo bi uporediti sva grla međusobno,zbog tačnosti ujednačavanja.
                        Priključi vakummetar na tačku neposredno ispod leptira grla,a koliko vidim,mesta si obeležio na slici. Nedostatak jedne merne tačke ti donosi nepreciznost u podešavanju,posebno što je ova metoda koju sam opisao malo manjkava,ali primenljiva u uslovima "uradi sam na slepo".
                        U tvom slučaju je dobro što su ti karbovi potpuno mehanički. Ima i onih što nisu... a poznati su kao pravi players for to give a party

Comment

• wlady
                          CBC Veteran
                          • 13.11.2010
                          • 144
                          • bern
                          • daf

Grazie jos jednom ,nego sve mislim da ce i ovde biti igranke nastelovati ga kako treba ,pogotovo sto mu treba olovni benzin.sad ne znam da li da mu sipam aditiv na bezolovni ili nesto visoko oktansko kao Vpower?imam mogucnosti da mu ugradim Injection od 33-jke,mada vise bih voleo da ga hrane karburatori mozda jos kvalitetniji,a iskreno nemam pojma koji.no,otom potom

Comment

• Stratos
                            CBC Senator XXL
                            • 10.09.2008
                            • 2594
                            • Novi Sad

Šteluješ sa gorivom koje i koristiš.
                            Zaboravih da na pomenem da je neophodno pre štelovanja izvršiti proveru ispravnosti i podešenosti sistema visokog napona.
                            Ako koristiš gorivo koje nije predviđeno fabričkim preporukama, neophodno je da izvršiš prepodešavanje statičkog i dinamičkog ugla predpaljenja za novoizabrano.

Comment

• ragazzoni
                              CBC Senator XXL
                              • 24.02.2009
                              • 774
                              • Obrenovac i okolina
                              • Opel Omega 2.0i-16v

..........da je dobro uzupčena, da je stepen kompresije gotovo identičan na svim cilindrima, da su ta dva dvostruka karbona idealno čista, da ima punu radnu temperaturu, da je struja ok. da je predpalenje naštelovano i još po nešto i ništa lakše nego naštelovati ALFETU!!!!
                              ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
                              Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• Stratos
                                CBC Senator XXL
                                • 10.09.2008
                                • 2594
                                • Novi Sad

Vidi se da ostaje dugo u sećanju

Comment

Working...
                                X