Zimske gume - iskustvo

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ivan.stojanovic
    CBC Veteran
    • 21.05.2007
    • 115
    • Novi Sad - Kragujevac

Re: Zimske gume - iskustvo

Ivan Stojanovic
    Golf Mk3 GTI 16V '94 god.

Comment

• Big
      CBC Član
      • 14.08.2008
      • 27
      • bg

Poslednjih dana sam cuo da je odlican izbor Nokian guma, sto je donekle i logicno jer guma dolazi iz zemlje kojoj je sneg maltene svakodnevnica )

Comment

• bullet
        CBC Veteran
        • 26.05.2008
        • 115
        • Beograd

Ja sam uzeo BF Goodrich G-Force Winter pre par nedelja u dimenziji 195/60 r15 za 5,050 rsd sa montažom i balansiranjem. Na suvom nisam primetio razliku u odnosu na dunlop sp sport 2000 letnji. Bio sam skeptičan kako će da se ponaša na snegu zbog simetrične šare i činjenice da ne mogu da je nađem na Goodrich-ovom sajtu iako je made in england oktobar 2009. Međutim vozio sam se juče ceo dan bez problema, isparkira se jutros iz pola metra snega na uzbrdici i malopre uparkirao iz prve maltene bez proklizavanja, tako da sam zadovoljan. Jel ima neko iskustva još sa BF Goodrich G-Force Winter?

Comment

• TheWickerMan
          CBC Senator XXL
          • 11.09.2007
          • 791
          • DE
          • AR Giulietta TCT

Sve pohvale za Michelin Alpine... sinoc,dok drugi slajfuju i muce se,ja gazim sve redom

Comment

• srdjan_p
            CBC Senator XXL
            • 01.12.2004
            • 1915
            • ZR

Originally posted by bullet
            Jel ima neko iskustva još sa BF Goodrich G-Force Winter?
            Danas montirao napred 2 nove u dimenziji 185/55 r15 Cena 5800 po komadu ali vrede svaki dinar... Koci dobro, kroz dubok sneg izvlaci bez problema, sve u svemu prezadovoljan...Videcemo po suvom kako je ali za sad je extra!

Comment

• nikaragva
              CBC Senator XXL
              • 03.06.2008
              • 521
              • B. Palanka
              • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Evo slike ful zimske gume, ne znam koliko se detaljno sad vide lamelice, posto sam malo smanjio rezoluciju, zbog uploada ...
              Sto se tice one "starinske" zimske gume sto si stavio, mislim da su zbog njih zimske gume dosle na los glas za po mokrom.
              Sad koliko sam mogao da primetim po sarama na novim zimskim gumama, postoje neki pravilni kanali za odvodjenje vode.
              Ova na slici je continental ts830 195/60R15.
              Nikad mi nije zadala problem ni na suvom, ni na mokrom, a bogami ni na snegu. Ponekad sam zaboravljao da je ispod mene sneg i led.

Comment

• Boki Ar
                CBC Senator XXL
                • 11.11.2004
                • 2827
                • Aranđelovac
                • Vektra

Tačno tako. Ona stara nema nikakvu drenažu.

Evo M+S iz bliza, lepo se vide lamele. Pri malo jačem pritisku prsta - treba da se "listaju". Zahvaljujući tom otvaranju i zatvaranju lamela takva guma ima dobar "grip". Raspored uzdužnih i poprečnih kanala je takav da je odvodjenje vode dosta dobro.

Comment

• zverko
                  CBC Senator XXL
                  • 19.08.2005
                  • 7085
                  • BGD
                  • Audi A4

Sava Eskimo S3. druga zima kako vozim i nemam reci. e sad, i ako imam zimski set tockova i mene je naravno iznenadio sneg u sred decembra sa letnjim gumama. dva dana sam vozio ko po jajima tj nije mi bio problem da krenem vec da se zaustavim a za divno cudo Dunlop SP sport 9000 215/45-17 + zadnja vuca i ide . ulazio sam i u dublji sneg i to onaj mokar tj nanos pored puta kao i parking ispred zgrade i izvlacio se. malo teze doduse ali napred, nazad , napred nazad i izadjem. posto mi to nikako vise nije bilo zabavno stavih danas zimski set i sad teram bez ikakvih problema.
                  deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• subicd
                    CBC Senator XXL
                    • 20.06.2008
                    • 463
                    • Novi Sad

Originally posted by bullet
                    Ja sam uzeo BF Goodrich G-Force Winter pre par nedelja u dimenziji 195/60 r15 za 5,050 rsd sa montažom i balansiranjem. Na suvom nisam primetio razliku u odnosu na dunlop sp sport 2000 letnji. Bio sam skeptičan kako će da se ponaša na snegu zbog simetrične šare i činjenice da ne mogu da je nađem na Goodrich-ovom sajtu iako je made in england oktobar 2009. Međutim vozio sam se juče ceo dan bez problema, isparkira se jutros iz pola metra snega na uzbrdici i malopre uparkirao iz prve maltene bez proklizavanja, tako da sam zadovoljan. Jel ima neko iskustva još sa BF Goodrich G-Force Winter?

Imam ih na autu, 195/65 R 15, dobio ih nove uz njega,u principu nije losa, neki prosek.
                    Pozitivne osobine:
                    -pristojno stabilna po suvom vremenu za tu klasu
                    -dosta dobro izvlaci iz dubljeg snega
                    -udobna
                    -nema akvalpaninga

Negativne strane:
                    -klizi na mokrom-nije stranso ali mora to bolje
                    -klizi vise nego sto bi trebalo po snegu, kako pri kocenju tako i pri ubrzanju
                    -bucna kad se vozi po kisi
                    -bucna pri vecim brzinama preko 140km/h(ovo je polumana)

Inace guma je dosta, neuporedivo bolja od Winter 1(vozio na proslom Passatu skoro nove Wintere) a nije velika razlika u ceni.

Inace guma nije stara DOT je 4808, nije vozena letos iako sam kupio auto aprila sa njima.

Ovih dana stavljam na prednje tockove GY UG7+ ili Dunlop Winter Response ili Dunlop WInter SPort 3D, jer je to vec prava guma, odlicna po svim vremenskim uslovina, dosta bolji grip i po snegu i po vlaznom asfaltu, a skuplja za jedanu losiju veceru.

Rezime, dobar je Goodrich Force Winter, ali ne vredi vise nego sto kosta, ali opet vredi dati i za nju vise para nego za neku Savu ili Winter 1

P.S. Uostalom, vidim da dosta ljudi ceka poslednji momenat da stavi zimsku gumu(ne mislim na forumase vec uopste), jer imaju losa iskustva sa losim zimskim gumama, pa izbegavaju stavljanje do prvog snega iako ih imaju od npr. prosle sezone.A ta losa iskustva se ogledaju u tome jer je bucna, klizi na suvom, mokrom, ne drzi u krivini....jedino gde je dobra to je sneg i onda pricaju kako je odlicna po snegu. A sa druge strane ne stavlja se zimska guma samo zbog snega, cak sta vise, veci deo voznje cete provesti upravo na suvom i vlaznom asfaltu gde se pokazuje pravi kvalite gume, a na snegu ide svaka skoro isto ako uporedimo sa bilo kojom letnjom. Prava zimska guma(kvalitetna) kad je na autu nema bojazni od svega nabrojanog, vec se vozi sasvim normalno sa njom i nije potrebno odlaganje stavljanja iste do prvog snega.

Comment

• Boki Ar
                      CBC Senator XXL
                      • 11.11.2004
                      • 2827
                      • Aranđelovac
                      • Vektra

Uz dodatak da svaku odličnu/dobru zimsku gumu nećeš imati posle 10.000km letnjeg, vrućeg asfalta i iole većih brzina.

Takodje Eskimo od Save i Winter 1 od Tigra, nisu za poredjenje, razlika je najmanje u jednoj klasi...

Comment

• Mirror
                        CBC Senator
                        • 29.01.2009
                        • 206
                        • Novi Sad

Imao sam ranije Dunlop Winter Sport sve 4, navarno bio vrlo zadovoljan.
                        Pitanje: ako stavim samo prednje zimske, da li ce biti razlike u drzanju, kocenju? Zbog nekog balansa. (kod vuce pretpostavljam da nema razlike) Tj. sa cinjenicom da ce zadnji tockovi ostati na letnjim (Michelin Energy Saver) pa pretopstavljam da ce se klizati.
                        Naravno da sve 4 zimske su resenje, ali moram da pitam, a naravno hocu da cujem od nekoga ko je stvarno vozio sa 2 zimske.
                        "Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?" G. Carlin

Comment

• -Vedran-
                          CBC Senator XXL
                          • 03.10.2004
                          • 3255
                          • Beograd

Evo ja sada vozim na 2 zimske. Mozes imati problema pri kocenju nizbrdo, pogotovo ako je neki nagib puta. Na ravnom je manje vise ok. Na kolotrazima prekrivenim snegom takodje moze doci do zanosenja auta. U sustini moras malo vise da pazis nego kad imas sve 4 i bice ok.
                          Power of dreams !!!

Comment

• srdjan_p
                            CBC Senator XXL
                            • 01.12.2004
                            • 1915
                            • ZR

Hoce kad se pretera malo da zabacuje zadnji kraj sa zadnjim letnjim ali nije strasno...Taman toliko da bude zanimljivo

Comment

• Bojan1212
                              CBC Senator XXL
                              • 15.07.2008
                              • 468
                              • Zemun
                              • Honda Accord

Evo da ja postavim jedno pitanje. Juce sam se malo zezao na snegu Asconom, rucna i tako to. Napred imam Winter1 nove, a pozadi Barum Polaris stare cini mi se kraj 2003. U par puta sam osetio kad brze udjem i bez rucne da mi se zabaci zadnji kraj. Jednom prilikom usao sam u ulicu i smotanim volanom u drugoj stisnuo gas, naravno ocekivao sam podupravljanje, a to se i desilo, ali nekako kratko jer cim sam popustio gas zadnji kraj mi je pobegao prilicno kao rucnom pa sam morao da radim kontru. U stvari mozda je cak i vise preupravljao nego podupravljao. Meni izgledalo smesno ko da imam zadnju vucu E, sad da li je moguce da su mi toliko bolje ove gume napred da jednostavno bolje drze pravac cak i kad slajfaju nego ove zadnje, ili je to ponasanje normalno, mada ja mislim da nije sa prednjom vucom?

Comment

• srdjan_p
                                CBC Senator XXL
                                • 01.12.2004
                                • 1915
                                • ZR

To je normalno ponasanje sobzirom da su ti zadnje dosta losije od prednjih...

Comment

Working...
                                X