Daklem, trebalo bi da može da proklizava do neke granice a onda se točkovi zaključaju.
znaci ako dobro tumacim ostaje mogucnost da imam takav sper koji progresivno ukrucuje oba pogonska tocka ?
meni je jako cudno da se auto krece uzbrdo po blatu dok jedan tocak slajfuje a drugi normalno hvata. mislio sam da kada nema LSD spera da cim jedan tocak prokliza i drugi automatski ostane neupotrebljiv bez obzira sto iam cvrstu vezu sa podlogom.
pomalo zbunjen.
Pa verujem da postoji prekid izmedju 2>3 negde na 120Km/h pa kad krene da vrti u 3-oj nehvata se puta do oko 150-170 u zavisnosti od kvaliteta asfalta .
Vozim u 3-oj 80 i stisnem gas bez da diram kvacilo ocu da obidjem nekoga a ovaj oce sa puta u jarak kad pocnem da slajfujem pored njega
(Klizav asfalt u SCG )
Mozes da stavis traction control+launch control uredjaj sa mogucnoscu podesavanja koliko hoces da ti tockovi proklizavaju 0-100%
Mozes da stavis traction control+launch control uredjaj sa mogucnoscu podesavanja koliko hoces da ti tockovi proklizavaju 0-100%
pa mozes samo nema nikakvu svrhu za povecanje trakcije guma osim gusenja motora i degradacije na manju snagu.
a isto se postize i sporijim/slabijim stiskanjem pedale gasa bez ikakve elektronike.
te elektornske zezalice su manje vise losa zamena za nedovoljno dobro projektovan auto i dinamiku vesanja i prenosa jos u startu.
cim tockovi proklizavaju perfomanse padaju pa ono cuveno "paljenje guma" pri startu samo pokazuje koliko je neki auto losije konstruisan nego sto je optimalno. mislim na serijski, iz fabrike.
meke kvalitetne gume su najbolji lek za proklizavanje tockova, a i za efikasno usporenje/kocenje.
Sto se tice guma slazem se. Sto se elektronike ne mogu da se slozim iz razloga sto je parkticno sa svakim automobilom na mono pogon (prednji ili zadnji) moguce izazvati proklizavanje. Cak i sa automobilima sa integralnim pogonom je to moguce.Cak i sa nekim koji imaju automatski menjac. Sve zavisi od odnosa masa/snaga. Svi moderni automobili koriste prakticno 2-3 tipa vesanja i sva je razlika u finesama (uglovi,tvrdoca,itd.) Tako da kad ti proklizalju tockovi na M3,M5, 325i,Pezo 206,F.Focus ne mozemo da kazemo da nisu dobro projektovali kola.
Recimo, ako se takmicis u Drag-u ne mozes da nezno pritiskas papucicu, zato je dobro da imas elektroniku koja ce da koriguje prenos snage (na nacin koji si opisao) dok kola ne dobiju na ubrzanju ili ti ne odkorigujes pritisak na papucicu.
Da..tacno, samo sto je volumetricko punjenje cilindra drasticno izmenjeno na ovom motoru, neizvodljivo je biti precizan nogom, jer je odziv motora na izmene pritiska u plenumu vise nego brutalan.
Zato ce se prepraviti na sistem sa digitalnim trotle kucistem gde ce sam zasun gasa biti kontrolisan prema trazenom obrtnom momentu.
Dakle jedino resenje je izmeni upravljacke jedinice gde se merenjem jonizacione struje na svecicama koriguje feed prema poziciji gasa.
To je jedini zdrav nacin za moje pojmove.
Traksiona kontrola je prespora u odradjivanju , moze doci u obzir samo posle odradjenih izmena na upravljackoj jedinici, kad se dobije bolja kontrola koliko vazduha ulazi u cilindar.
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Sve zavisi od odnosa masa/snaga. Svi moderni automobili koriste prakticno 2-3 tipa vesanja i sva je razlika u finesama (uglovi,tvrdoca,itd.) Tako da kad ti proklizalju tockovi na M3,M5, 325i,Pezo 206,F.Focus ne mozemo da kazemo da nisu dobro projektovali kola.
slazem se da zavisi od odnosa masa /snaga i jos vise zavisi od sile kojom pritiska tocak/guma podlogu a koja nije direktno zavisna ni od snage motora ni od mase vozila vec od projketovanja dinamickog ponasanja vozila odnosno vesanja.
kada proklizavaju tockovi glatko i jedino mozemo da kazemo da nisu dobro projektovali kola jer NISU uspeli da prenesu na podlogu sile tako da sila trenja kotrljanja bude veca od sile trenja klizanja.
nije optimalno odabrano nesto u celom lancu motor/menjac/ opruge/amortizeri/raspored masa/ velicina tocka/ dimenzije guma/ tvrdoca opruga i ostaloga/uglovi itd.
na BMW u prklizavaju tockovi samo tako po mokrom a kamoli po snegu i kada je najslabiji motor u pitanju, u opste nije potrebna M3 ili M5 i to je opste poznata mana koju BMW decenijama ne ume da ispravi.
vozio sam kola koja imaju problema sa trakcijom i sa slabasnim motorom a i kola sa jakim motorom gde problema proklizavanja prakticno i nema osim u ektremnim uslovima kada se bas zeli izazvati klizanje.
prenos momenta sa tocak preko gume na podlogu nije jednostavna stvar i zahteba mnogo znanja.
kada znanja nema da se uradi sve ono sto zakoni fizike dopustaju neki pribegnu elektronici kao magiji da uguse motor kao iluziju da se time poboljsala trakcija ( a nije).
posle neke snage motora razlika u perfomansama nastaje pre svega kao rezultat zaista prenetih sila na podlogu tako da podizanje snage motora bez rada na trakciji ne donosi nista osim paljevine guma kao pokazatelja lose odradjenog posla konstruktora auta ( a i guma).
mislim da za aute iz serijske produkcije iz salona je antispin elektronika cisto bacanje para i zamazivanje ociju vlasnika umesto utroska para u kvalitetnije gume pre svega i bolje proracunavanje prenosa kroz menjac/diferencijal.
kada guma stvara dim znaci da se auto ne pokrece napred koliko omogucava motor vec da bespotrebno trosi energiju na stajanje u mestu.
neki klinci se pale na paljevinu guma ali to sa perfomansama nema blage veze a mislim da je ti to znas vise nego dobro jer si potkovan tehnicki.
pozdrav novom clanu
Hvala, bolje Vas nasao. Hristos se rodi, dobri ljudi.
O tome ja i govorim da svaka kola mogu da se isprovociraju na proklizavanje pri startu od najboljih do najgorih. Ne postoji auto koji ce startovati bez proklizavanja kada otpustis naglo kvacilo u 1-oj na 4-4500 ili cak vise obrtaja. Delimicno je to i dobro zato sto su sile koje dejstvuju na poluosovine ogromne i vecina bi se samo slomila. Nije cudo sto se prave i prodaju takvi delovi iz karbona i drugih super izdrzljivih materijala.
Mislim da si previse strog prema proizvodjacima i njihovim elektronskim "napravama", ja mislim da sve one (ABS,EDB,EDC,TCS,i ko zna sta jos) pomazu prosecnim i cak odlicnim vozacima u svakodnevnom zivotu. Pitanje je naravno kakav alogaritam se koristi, sa sportskom notom ili za "penzionere".
eh, pa normalno je da ce proklizati kada se pusti 2000+ Nm momenta preko za to minijaturnih uzanih gumicica od svega 200-300mm sirine.
ali, tako niko normalan ne vozi svoj auto ni u gradu ni na putu ni pri parkiranju. namernu zloupotrebu auta iskljucujem iz razmatranja
a zasto bi stedeo proizvodjace da proizvode subkvalitetne proizvode po cenu svog profita.
jednostavno ne volim kada neko lose namerno uradi vesanje pa je auto nestabilan, los u manevru poput tzv severnog jelena ili ima lose kocnice pa kao "pomoc" vozacu ubaci ABS, ESP, ASR, ili gomilu druge elektronike koja ni za jotu ne pomera granice koje je postavila osnovna konstrukcija vozila prema zakonima fizike u smislu dinamike kretanja tela.
radije volim da prvo sve bude uradjeno na autu kako treba sto se mehanike tice pa tek onda elektronika samo kao pomocno a ne kao glavno resenje za sve probleme.
da li da pominjem Mercedes A ili AUdi TT kao primere lose odradjenog posla i pored 100 kila elektronike koja radi na papiru a u praksi mucak.
ja sam one konzervativne skole koja ne veruje u marketinske price o svemogucoj elektronici jer redovno svake zime po snegu gledam ta cuda od elektronike zaglavljena i bespomocna vec i po ravnom u gradu a kamoli negde gde je stvarno ozbiljno ugrozena trakcija podloge.
samo jedno misljenje proisteklo iz iskustva voznje i po losim terenima van puteva (u Africi).
Nazalost tu si u pravu. U principu ne moze i jare i pare. Mnogo je teze i skuplje dovoditi do logike vesanje na novom modelu, testirajuci ga godinu i duze nego staviti nekoliko senzora i napisati program i prodati ga skupo. A u isto vreme mi potrosaci hocemo "jeftin" proizvod.
Zato je tu tjuning da pegla i pomaze da dodjemo do toga sto nama licno treba a ne milionskoj armiji bezlikih potrosaca
Postoji jedna mala razlika izmedju elektronske kontrole proklizavanja i spera. Naime, kod elektronske kontrole, imate klasican diff koji kada pocne da kliza (a pocinje da kliza uvek jedan od tockova, i to unutrasnji), sve sto elektronika uradi je da isece snagu ka tom tocku. Sta se time dobija? Nista. A sta se gubi? Pa umesto da se snaga koja se rasipa kroz tocak sa manjom trakcijom preusmeri na spoljnji tocak, koji trakciju jos uvek ima, snaga se jednostavno skroz isece i to je to. Znaci postoji odredjeni limit trakcije preko koga se ne moze ici.
Kod spera je malo drugacije. Naime, pri proklizavanju jednog od tockova, visak momenta se prebacuje na drugi tocak koji jos uvek ima grip, tako da snaga, umesto da se rasipa ili isece, preusmerava se na mesto gde se jos moze koristiti. Krajnji rezultat je pomerena granica trakcije.
Jos jedna bitna razlika: elektronski sistemi trakcije se u 99% slucajeva koriste kao sigurnosna opcija, dok se sperovi koriste kao opcija poboljsanja performansi.
@brick
Mozes da uzmes sper sa progresivnom kontrolom ukljucivanja, moj je takav. Dosta su skuplji, ali vrede para. To sto kazes, da ti se auto krece po blatu dok jedan tocak kliza a drugi ima normalnu trakciju - taj drugi tocak u stvari nema nikakvu trakciju jer se sva raspoloziva snaga rasipa preko tocka koji slajfuje (snaga prati liniju manjeg otpora kroz klasican diff). Znaci onaj tocak koji slajfuje ti ustvari vuce auto uzbrdo, a onaj koji na oko ima normalnu trakciju, u stvari nema nimalo snage na njemu, mrtav teret.
The difference between men and boys is the price of their toys
brick neka se ugledaju na Alfa Romeo, kako je reshena 147GTA...
upravo to o chemu prichash, veshanje/prenos/gume...
Izvini, ali moram
Ovo je jedan od NAJGORIH automobila koji sam ikad probao. tyling -SUPER, motor - GENIJALAN, sasija - KAO SPAGETE...
Vesanje i sasija definitivno ne mogu da isprate ovaj motor, uvija se na sve strane, po krivinama vam pripadne muka, volan NE MOZE da se drzi pravo kada se da gas i momentalno se gubi svaki utisak o klvalitetu podloge. NAJMANJI gas u kriini vuce napolje...
Za svaku osudu, grehota tako lepog motora i dizajna, ali stvarno...
The difference between men and boys is the price of their toys
Comment