Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • LaMar
    CBC Veteran
    • 01.03.2006
    • 140
    • Beograd

Re: Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Evo, kod mene je napadao sneg a kako se spremam za Kopaonik red je da dam objektivnu ocenu o dosadasnjem iskustvu sa Michelin Alpin A4. Sto se mene tice, nikada ni jednu drugu gumu vise necu ni da pogledam za zimu - vredi vise nego sto kosta.
    Na putu sam stalno u traci za suprotni smer jer me kolone vozila koje mile po putu dosta usporavaju. Guma je izuzetno tiha i samo cujem kada udjem u bljuzgu. Sidjem u grad gde je sve redovno ocisceno i ne primecujem razliku izmedju toga i moje ulice.
    Juce ujutru kada sam kretao za grad vidim da su deca uklizala deo ulice ispred moje kuce a ja trebam da izadjem uzbrdo. Vise sam muke imao da mi auto lepo vuce dok je motor hladan nego sa onim ledom
    Mene su kupili za ceo zivot, definitvno. Javljam ponovo kada se vratim sa Kop-a, a verovatno i krajem januara kada se vratim sa skijanja iz Francuske sa istim ovim gumama Topla preporuka

P.S. Auto je Opel Astra H karavan 1.7CDTI gume su 195/65 R15

P.S.2 Naravno, auto ima sve 4 alpinke, sto praktikujem vec duzi niz godina ali sa manje kvalitetnijim proizvodjacima.

Comment

• Grumpy
      CBC Veteran
      • 30.10.2009
      • 151
      • Cartolle, Cattaro bay
      • Meriva B, BMW 520d

Evo malo utisaka sa Nokian WR-G2. (205/55/16)

Sto se tice upravljanja i drzanja po brdsko planinskim putevima ne zaostaje mnogo za Primacy-em, sem kada ekstremno preteram u krivini oseca se tezina vozila od 1.5t.

Mogu slobodno da kazem i da manje proklizavaju pri grubom startu (slajfovanje je minimalno)

Posto smo imali malo obilnije padavine u Crnoj Gori (potop), otkrio sam i da je dosta visoka granica na kojoj proplivavaju, tek iznad 90km/h.

Malo su bucnije od Michelin-a, ali su i mekse, pa imam utisak da nekako manje osetno prelazi preko poprecnih neravnina i po rupama.

Jako, jako, zadovoljan

Juce isao od Tivta do Pg i nazad, sluzbenim Focusom koji ima zimske Pirelli snowcontrol 190 (195/65/15), meni je nekako slabiji po suvom i mokrom, ali me juce odvezao preko malo snega i leda na putu (padao je sneg na primorju!!!) bez greske. Odlicno ide, drzi trakciju, sto bi rekli odje, "bio sam najbrzi na magistralu".

Tople preporuke za obe, sigurno se voze, mada se na Pirelli-ju vise oseca u krivinama kako zadnji deo tezi da pretekne prednji. Ali je predvidljiv, i ne dozvoljava divljanje.
      Nokian vozim kao i letnje, bez ustupaka.

Comment

• nnad
        CBC Veteran
        • 16.01.2008
        • 171
        • pancevo

treba da testiras gume ka zanjicu ili zanjicama. to je pravi put za test

Comment

• Laguna 2002
          CBC Senator
          • 13.12.2009
          • 297
          • Bačka Palanka

Kupiš sve četiri nove, uzmeš povraćaj poreza i košta te kao dve kod nas.

http://www.gume-pnevmatike.com/products ... pid/791364

Comment

• Vocko
            CBC Senator XXL
            • 25.04.2005
            • 4556
            • nBGd

Gorivo i putarina su dzabe... To se isplati jedino ako se vec ide u tom smeru.

Comment

• Laguna 2002
              CBC Senator
              • 13.12.2009
              • 297
              • Bačka Palanka

Za 140 eura kolika je razlika u ceni ( za sve 4 gume ), odeš lepo u Sloveniju na dva dana pa vidiš malo sveta.

Comment

• Vocko
                CBC Senator XXL
                • 25.04.2005
                • 4556
                • nBGd

Potrosis jos koliko para na ta dva dana?
                Na kojim gumama se tamo odvezes? Sta ces posle sa njima?

Razmisljao sam na tu temu dosta, posto je meni usteda jos veca zbog specificne dimenzije, ali se ta varijanta isplati ako imas lose gume na kojima ces se tamo odvesti i tamo ih i baciti (btw odlaganje guma se tamo naplacuje naknadno), onda imas prelazak granice kod nas gde mogu da te zaustave, a i ne moraju...
                Do ZG-a i nazad treba oko 100njak evra (gorivo + putarine), a onda jos ima u SLO vinjeta + gorivo, a povracaj dobijas tek kada sledeci put ulazis u SLO.

Na kraju balade dodjes na isto ili skuplje, ako ides samo po gume

Bolje naci nekog ko moze da ti da rabat u Srbiji

Comment

• 206
                  Admin od ispočetka :)
                  • 09.12.2004
                  • 9548
                  • Beograd
                  • 206

Mala ispravka, overa dokumenata za povrat i sam povrat PDV-a se dobija odmah na Slo-Hr granici, postoji kancelarija za to.
                  The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• gaga75
                    CBC Veteran
                    • 08.01.2010
                    • 157
                    • Vranje

Cena Tigar Wintere od 52.90€ je fantasticna za 205/55/16 i ko moze organizovati transport a da ga nista ne kosta usteda je vise nego ocigledna 2.500din./guma x 4 = 10.000dinara nije za bacanje u danasnje vreme.
                    Ovo je usteda da ne povratite porez, inace porez se vraca negde oko 10-12% tako da na ovo treba dodati jos nekih 20-25€, ali i bez toga usteda je odlicna preko 30%

Comment

• gorans
                      CBC Senator XXL
                      • 09.03.2010
                      • 1525
                      • Beograd

Mislim da ste se prilicno udaljili od teme,jer ne spominjete licna iskustva sa raznim modelima i proizvodjacima vec o uvozu-izvozu i porezima.

Comment

• Grumpy
                        CBC Veteran
                        • 30.10.2009
                        • 151
                        • Cartolle, Cattaro bay
                        • Meriva B, BMW 520d

Originally posted by nnad
                        treba da testiras gume ka zanjicu ili zanjicama. to je pravi put za test
                        Zivim u Radovicima, to je na putu za Zanjice (od Tivta), tako da ono sto sam rekao za ponasanje na putu
                        vazi upravo za taj brdski krivudavi put.

btw, tu sam i naucio da vozim, na Ladi standard sa menjacem od Fiata 132, 5 brzina

Comment

• vlada0902
                          CBC Član
                          • 26.11.2010
                          • 38
                          • Beograd

Ljudi, nisam detaljno citao postove u ovoj temi, jer vidim da ima svega... Dvoumim se izmedju "dve gume" SAVA ESKIMO S3 i WINTERE, pa me zanima Vase misljenje???

Comment

• ostres
                            CBC Senator XXL
                            • 01.06.2008
                            • 305
                            • Zemun

Iz licnog iskustva mogu da ti preporucim Savu. Bolje se ponasa po vlaznom kolovozu i po vodi.
                            Opet ako ti je presudno ponasanje po dubokom snegu i ledu onda Wintera.
                            Live together, die alone.

Comment

• Grumpy
                              CBC Veteran
                              • 30.10.2009
                              • 151
                              • Cartolle, Cattaro bay
                              • Meriva B, BMW 520d

Originally posted by vlada0902
                              : Dvoumim se izmedju "dve gume" SAVA ESKIMO S3 i WINTERE
                              Sava Eskimo S3

ili jos bolje ako u tvojoj dimenziji nadjes Sava Adapto HP

http://www.sava-tires.com/sava/emea/tir ... adapto.jsp

Comment

• aivan
                                CBC Senator
                                • 28.02.2006
                                • 247
                                • Bograd, Mirijevo

Ne mogu da se slozim da je Adapto koja je all season bolji izbor od Eskimo S3, jer je pretpostavka da covek zeli zimske gume.
                                Astra Classic II 1.4 Twinport (ex: Kadett E 1.3i )

Comment

Working...
                                X