Originally posted by Ogi
Gume - iskustva, proizvodjaci ...
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
tek kad sam se ozenio shvatio sam sta je sreca...
ali tad je vec bilo prekasno
http://www.foto-video-micko.blogspot.com/ check it out
-
-
Vozim Ford Ka, 1.3, 50KS.
Ne znam da li si citao ranije postove ali vecina ljudi tvrdi da nove/bolje gume se stavljaju pozadi. Zato sam i u dilemi. To cak savetuje i Michelin, eno i link kao dokaz. Samo sam preko zime inace mislio da ih vozim.
Comment
-
-
jesam citao,ali ne vjerujem u to...je bolje na cesti,ali kad zapnes u snijeg sa slabim gumama na pogonu onda se izvlaci kako znas,bar ja tako razmisljam jer sam imao par puta priliku zaglaviti sa slabim gumama.ali ako kaze michelin onda vjerovatno da je bolje nazad staviti nove...tek kad sam se ozenio shvatio sam sta je sreca...
ali tad je vec bilo prekasno
http://www.foto-video-micko.blogspot.com/ check it out
Comment
-
-
Originally posted by ZeljkoDa ne otvaram novu temu, slicna je tematika.
Auto Skoda Favorit `91 godiste gume 165/70/R13. Auto kupljen pre nesto vise od dve godine
Proveri felne za svaki slucaj, kad ces vec da stavljas nove gume, a Trayal inace nije ni za prikolicu kojom vuku pomije.... i tresu, i ne mogu da se balansiraju a trose se brze od slikova...Transaxle u krvi...
"ne mozu oni da nam oduzmu kol'ko mi moz' da namocamo..." - Pretty Diana
Comment
-
-
Originally posted by OgiVozim Ford Ka, 1.3, 50KS.
Ne znam da li si citao ranije postove ali vecina ljudi tvrdi da nove/bolje gume se stavljaju pozadi. Zato sam i u dilemi. To cak savetuje i Michelin, eno i link kao dokaz. Samo sam preko zime inace mislio da ih vozim.
Comment
-
-
Pregledao sam Tigrovu ponudu i nisu mi jasne neke stvari. Za T brzinsku kategoriju imaju ponudu guma za sve vremenske uslove, nigde se ne spominju letnje gume. U prici o potrebi za zimskim gumama se govori da letnja guma ima lose karakteristike na temperaturama ispod 7 stepeni Celzijusa (sada se nigde ne spominje guma za sve vremenske uslove).
Konkretno - da li se Tigar TG 621 i Rotex T 2000 smatraju letnjim gumama (iako ih oni hvale kao gume za sve vremenske uslove)?
Ili drugacije, da li Tigar TG 621 Rotex T 2000 imaju lose karakteristike na temperaturama ispod 7 stepeni Celzijusa?
Ako jesu lose pri pomenutim temperaturama, cemu ova prica (zasto lepo ne kazu da su to letnje gume):
"Tigar TG 621
je pneumatik za sve vremenske uslove, Sa tradicijom dugom 10 godina na nasem trzistu. Provereno dobra upravljivost na suvoj i vlaznoj podlozi. Veliki broj prodatih pneumatika siguran je znak kvaliteta.
Rotex T 2000
– pneumatik tehnoloski razvijen za potrebe namackog trzista. Ovo je idealan pneumatik za koriscenje u razlicitim vremenskim uslovima, posebno u slucaju kada kupac nije u mogucnosti da sebi priusti kupovinu jos jednog kompleta pravih zimskih guma."
Comment
-
-
Koliko ja znam TG621 nije All Season guma. Tih guma je inace sve manje u svijetu, tj. postoje proizvodjaci koji ih uopste nemaju u ponudi... One na boku imaju oznaku sa 4 mala kvadratica, od kojih svaki predstavlja slikovno jedno godisnje doba...
M+S je zimska guma (mud+snow je skracenica)... E sad, kako je godinama doslo do "inflacije" ove skracenice, dogovorena je jos jedna oznaka za jos "ozbiljnije" zimske (da ne kazem "polarne") gume, koje imaju onu oznaku sa ledenom pahuljicom i sl...
I prica sa "meksim" gumama nazad ima smisla, mada ne bas u svim uslovima... Ja sam u svoja trkacka doba, zaista vozio mekse slikove (ako sam mogao razluciti koji mi je "opanak" od 2 bio meksi...) pozada, sto je u tim extremnim uslovima vazno, posebno na Yugi koji je kratak, i kada se "guzica" otkaci, nema hvatanja...
Mada bih ja tu dodao jedan "amandman" za zimu, tj. ako imas dobre zadnje M+S gume, a snijeg je posten, kao i led, tj. potpuna zimska idila, onda ti par prednjih ljetnih zaista kvari ovu racunicu, posebno tamo gdje su usponi veci (kod mene je takvo okruzenje), jer dzaba ti sto ce ti "guzica" biti "meksa i konrolisanija", kada neces moci ni krenuti iz mjesta, ili kada ces na kocenju "popiti" kuku sa Mercedesa 200D ispred sebe (Made in 1977...). Slicna je (nelogicna) prica sa zadnjim pogonom, kada sam vozio BMW, znao sam da se ne mogu svercati sa samo 2 zimske gume, nego sam ga pocastio... Da sam imao para za samo 2 kom. vjerovatno bih ih stavio naprijed, zbog upravljanja i kocenja na snijegu, mada mi to ne bi nimalo pomoglo da su mi zadnje bile "odron"...
Sazetak...
Sa prednjim pogonom na snijegu se mozes "svercati" sa samo 2 zimske naprijed... Nije preporucljivo, ali ako nemas izbora, mislim da je to "svakodnevnija" varijanta, podrazumjevam da poseban oprez (jos veci nego inace po snijegu) obratis na ostre krivine, gdje ti se najprije moze desiti da guza krene bocno... Tu predlazem malo samo-treninga, na parkingu pokrivenom snijegom, a praznom, da malo upoznas (ako vec nisi) svoje auto u tim uslovima, sa tim gumama, da vidis kako ce se i kada "otkaciti", i kako ces to drzati pod kontrolom...
Po meni je Michelin na ovim prostorima bio cjenovno precijenjen... Ne kazem da nisu kvalitetni, ali da se za vecinu njihovih guma moze naci bolji odnos cijena/kvalitet... Ti na svom autu nemas neki prevelik problem, svaka guma koju stavis prema zahtijevanoj namjeni ce biti bolja od starih potrosenih... Ja sam na svom automobilu (Felicia) proljetos bio prijatno iznenadjen gumama Pirelli P400A u toj klasi... Za njih imam preporuku iz prve ruke, bolji mi je osjecaj s njima nego prije njih sa Good Year-om GT3...
Comment
-
-
E ovo što je Dren napisao stvarno mi ima smisla....
svaka čast
Comment
-
-
jesam citao,ali ne vjerujem u to
dakle, gume sa boljom trakcijom uvek, i uvek, pozadi bez obzira koji je pogon.
da ja ne objasnjavam vec milion puta objasnjeno, search radi detalja zasto.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Zasto onda nove gume svi stavljaju napred? Zasto se onda gume rotireaju od napred ka pozadi ako su prednje uvek istrosenije?
ako neko zna da je to losije resenje, logicno mi je da nece sebi sa namerom stvarati teze upravljiv auto i to pri ionako vec losim uslovima voznje.
svasta ljudi rade iz neukosti naopako, dok im se ne objasni, pa opet to sto rade nije razlog da se nastavi naopako.
najlakse objasniti zasto- sta prosecan vozac radije voli.
A da volanom upravlja prednjim tockovima ili
B da pedalom gasa upravlja zadnjim tockovima.
A je varijanta da nove/bolje gume idu pozadi.
B je varijanta da nove/bolje gume idu napred.
ovo pod B se obicno razresava piruetom po putu, ako se zadrzi uospte vozilo na putu.
do nasilnog zaustavljanja u prepreku.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Vidim da si prilicno uveren u to sto govoris ali mogu da ti kazem da se ovih dana raspitujem vezano za ovo kod mnogo ljudi i vecina se ne slaze sa tvojim misljenjem sto ne znaci da nisi u pravu. Pisem i na 4 foruma na istu ovu temu i svuda je ista situacija... to verovatno zavisi i od automobila...
Ja cu ih staviti napred ali cu ipak da pitam vulkanizera sta mi on savetuje.
Comment
-
-
Od vulkanizera nećeš čuti ništa drugo do mišljenje lika koji jednostavno "krpi gume"!Kada sam svojevremeno bio u sličnoj dilemi konsultovao sam neke tipove koji se bave proizvodnjom pneumatika i rečeno mi je da je najbolja opcija set novih guma na svim točkovima.Mislim, ovo i nije neka pamet, ali su dodali i to da ako već kupujem nove gume u paru obavezno te nove gume montiram na zadnju osovinu bez obzira koji je pogon u pitanju.
Obe gore pomenute gume su praktično letnje gume sa dobrim osobinama na vlažnoj podlozi i to je sve!Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!
Comment
-
Comment