Pa kakva je u stvari hitris,moze li i zimi da se vozi,itd..
Ili je najbolje od sve 3(sigura,hitris,wintera),najbolje kupiti vintreru,jer ona je zimska,(predpostavljam da im je cena priblizna)sad...
Originally posted by zoranbg
nemci i nemacki automobili postadose ko Čak Noris... sve su oni..
To je isključivo letnja guma, a to joj i šara pokazuje.
Pa pishe za sve uslove,(M+S)
M+S znaci "mud + snow" a leti mozda i bude negde blata ali snega veoma tesko tako da zakljucak M+S je oznaka za "zimsku" gumu i obicno imaju i pahuljicu negde na boku, na onim za sve sezone obicno pise "all season" dok se "letnje" obicno ne obelezavaju posebno...
Na plin se kuva, na dizel se greje a na benzin se vozi - a ja krenuh da se bavim grejanjem...
Pa kakva je u stvari hitris,moze li i zimi da se vozi,itd..
Moze da posluzi zimi,uz opreznu voznju.Pokazala mi se bolje nego sto sam ocekivao mada ipak bih preporucio bar Winteru za zimu,ako su ostale neuklopive.
Originally posted by IlijaGM
Ili je najbolje od sve 3(sigura,hitris,wintera),najbolje kupiti vintreru,jer ona je zimska,(predpostavljam da im je cena priblizna)sad...
Iako je relativno cesta pojava kod nas da se Wintera koristi tokom cele godine,to je losha praxa,sto iz tudjeg,sto iz licnog iskustva.Guma je naglaseno zimska tako da,u najboljem slucaju,od kraja aprila pa do kraja oktobra,nema sta da trazi na autu .
Klima je zadnjih godina kod nas prilicno konfuzna,no,ipak mislim da je i dalje najbolje imati 2 kompleta,zima+leto,makar i u Tigrovoj izvedbi .
Bas u nekom krajnjem slucaju,tipa male godisnje kilometraze,finansije, ... cini mi se da bih se pre odlucio za npr. Hitris nego za Winter1,kao celogodisnji pneumatik.
Ne kazem da Sigura ne bi posluzila-nemam licnog iskustva .
Sto se tice Sigure i M+S oznake,zagledao sam 1 primerak i nisam primetio oznaku ,dok je recimo postojala na TG621,koji je prethodio Siguri.Opet,to i ne mora mnogo da znaci ... nekima je TG621 dobro posluzio po zimi,nekima zavrsavao posao dok su je neki i psovali full .
hitris je cista letnja guma, kai i sigura, sigura ne znam kakva je po snegu, ali hitris je ocajan kao i prima po snegu, po su letnje gume.
posto imam istu dimenziju guma 195/65, i dosta sam gledao ovih dana, ja ti nikako ne bih tigar preporucio jer se uopste ne isplati. Sebi sam odvojio 2 opcije
michelin energy sa V indexom u beogumi sa svim je oko 6500din
i jeftinija opcija malo skuplje od tigra, goodrich profiler isto V index 5200din, to je na novosadskom putu sa desne str velika nova firma, sa montazom i sve
a hitris je sada svuda sa montazom oko 4800din, tako da se po meni to nikako ne isplati.
hitris je cista letnja guma, kai i sigura, sigura ne znam kakva je po snegu, ali hitris je ocajan kao i prima po snegu, po su letnje gume.
posto imam istu dimenziju guma 195/65, i dosta sam gledao ovih dana, ja ti nikako ne bih tigar preporucio jer se uopste ne isplati. Sebi sam odvojio 2 opcije
michelin energy sa V indexom u beogumi sa svim je oko 6500din
i jeftinija opcija malo skuplje od tigra, goodrich profiler isto V index 5200din, to je na novosadskom putu sa desne str velika nova firma, sa montazom i sve
a hitris je sada svuda sa montazom oko 4800din, tako da se po meni to nikako ne isplati.
Ako te interesuje trajnost gume Michelin energy je sa te strane odlicna. Sada jeste malo tvrdja tako da ne mozes da ocekujes vrhunske performanse ali realno nikada nisam imao problem sa njom (ni po kisi ni po suncu) ali definitivno se ne moze voziit po snegu.
Ali zato sto se trajnosti tice - ja sa mojim ubio preko 40 000 (mozda i celih 50K) i ima jos 2-3mm do onog granicnika koji pokazuje da je krajnje vremem za zamenu tako da sam u velikoj dilemi da li da ih kupim ponovo ili da idem na neku malo bolju varijantu sto se tice performansi a da zrtvujem trajnost...
Na plin se kuva, na dizel se greje a na benzin se vozi - a ja krenuh da se bavim grejanjem...
e pa ne ide sve zajedno ja sam hteo samo da skrenem paznju da letnje gume tigrove bilo koje uopste nisu povoljne niti jeftine u odnosu na neke strane brendove, kojima barem ja vise verujem, sto se prime i hitrisa tice tu iz iskustva, siguru samo nisam probao. a zimska vec wintera vrsi posao koliko vidim, ali opet sa cenom je tu sa barumom i sl, gde bih opet pre izabrao barum.
Jedna stvar mi nije jasna, necu da pljujem po tigru ali smatram da za malo vise novca ima daleko boljih guma. Zavisnosti od dimenzija raspon je od 3,4 i retko prelazi 5 - stotina dinara (po gumi da ne bude neke zabune). Zavisnosti koliko prelazite i koliko vodite racuna o gumama (kako vozite,odrzavate trap i sl.) vama bi gume trebalo da traju 2,3 cak nekima i 4 godine. Vi za tako dugorocnu investiciju se stiskate zarad jedne vecere ili ture pice sa drustvom, a pritom ste svaki ili po ceo dan u kolima i sa istim idete i na neki put.... Znaci u pitanju je bezbednost... Misljenja sam da su to stvari na koje ne treba stedeti. Isto kao sto odemo u neku supu da kupimo gume i da nam balansiraju tockove zato sto je 130 dinara (primer) jeftinije nego u nekom servisu, pa uvek jeftinije ispadne skuplje jer niti znas kako su cuvali te gume , niti balans bude dobar pa se napatimo sa tresenjem...
A gde se nalazi taj granicnik na gumi koji vam daje do znanja da je guma za zamenu!?
Jel zna neko koji su se pneumatici fabricki ugradjivali na Lagunu II '02!?
Na autu trenutno imam Mischelin Pilot Primacy, sta mi mozete iz iskustava reci o toj gumi!? Ima li nesto bolje iz Mischelin programa i da li je vredno toga!?
Comment