Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dren
    CBC Senator XXL
    • 24.08.2005
    • 1068
    • Sarajevo

Energy saver bi po imenu trebao imati ideju stednje goriva, manjim otporom kotrljanja... Odatle vjerovatno i trajnost... To opet implicira "losije" drzanje... Mada je u toj klasi ovo "losije" diskutabilno...

Sta god da uzmes, neces pogrijesiti... Michelin nisam probao, P7000 jesam, i bilo je sasvim OK iskustvo...

Ja licno bih uzeo Pirelli, ali onako, bez konkretnog razloga...

Comment

• sw.brick
      CBC Senator XXL
      • 09.10.2004
      • 8141
      • Beograd, barajevo-zemun
      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

kod mene se pokazuje prica Michelina o stednji goriva opravdana u praksi kroz potrosnju u proseku smanjenu za oko 1 litar na 100km.
      (sa 16 na 15) to je nekih 6% manje sto i ne deluje mnogo ali eto da podelim iskustvo.

e sad, mozda je i gorivo u necemu promenjeno ili neki treci faktor a potrosnja je sada konzistentno manja posto redovno vodim statistiku uocava se trend.
      auto se u proseku vozi sa oko 1850-1900kg mase pa je uticaj otpora kotrljanja kod mene jasnije izrazen.
      volvo
      945 SE turbo lpg
      344 GL lpg

Comment

• DraganD76
        CBC Član
        • 09.03.2007
        • 70
        • Beograd

Dilema

Sta bi ste sad vi uzeli u ovom periodu, a naisla mi super kombinacija znaci samo ove dve vrste 185/60/14

Yokohama c drive - 42 eura
        Tigar wintera - 34 eura

Comment

• Cacanin
          CBC Senator XXL
          • 10.10.2005
          • 343
          • Cacak

Hvala Brick, hvala Dren , Pirelli porucen i ako Bog da montira se do kraja nedelje

Pozdrav.

Za @DraganD76 Yokohama c drive , bez razmisljanja, vozio sam "vinteru" i trosi se kao blesava.

Comment

• djella
            CBC Član
            • 15.01.2008
            • 41
            • Brisel

Pitanje

Dali je neko koristio ili zna kakva je Semperit zimska guma??? Nude mi je u radnji pa da proverim!
            Pozz

Comment

• Dren
              CBC Senator XXL
              • 24.08.2005
              • 1068
              • Sarajevo

Semperit ti je obicno u sredini ili donjoj sredini testova koje sam pratio... I u novcanom smislu je guma iz ekonomske sredine (Good Year grupe), i obicno zavrsi sa ocjenom Preporucljivo, ili Uslovno Preporucljivo... Nisam jos vidio da je bila Posebno Preporucljiva, ali ni Nepreporucljiva...

Vidi u zavisnosti od cijene i ocekivanjih zahtjeva... Ako imaju dobru cjenovnu ponudu, i ako si mahom u mjestu koje ti je napisano u profilu, onda ti to nije prevelik problem i trebale bi ti biti sasvim dovoljne...

Comment

• djella
                CBC Član
                • 15.01.2008
                • 41
                • Brisel

Hvala, ja sam nekada vozio semperit letnje gume. I sasvim sam zadovoljan, ali zimske nisam probao nikada. Zato imam malu dilemu. U svakom slucaju thx, porazmislicu jos malo.

Comment

• orion
                  CBC Član
                  • 11.11.2008
                  • 51
                  • beograd

Re: Gume - po ko zna koji put

pre neki dan sam postavio 4 nove winter1. dobio sam i garantni list na kome pise da je garancija 3 godine. jos nisam imao prilike da ih vozim po snegu ali po ledu su zaista odlicne. pridruzujem se svima koji smatraju da su best-buy kada se uporedi cena i kvalitet

Comment

• prolupator
                    CBC Senator XXL
                    • 02.09.2005
                    • 3968
                    • Zemun

Sto se tice garancije - to je istina ...
                    Mada, sve ima i svoju drugu stranu.

Ukoliko reklamiras nesto vezano za Tigar, moras da skines gumu, da im posaljes (preko njihovih distributera ili servisa gde si uzeo gumu sve sa garantnim listom i racunom) i da sacekas 10-20 dana da komisija odredi svoj odgovor.
                    Ukoliko reklamacija ima smisla obestecenje moze biti u celosti ili u nekom procentu. Ukoliko je u nekom procentu Tigar ti da neku kintu, a ako je u celosti (guma nije upotrebljiva) dobijes novu istu takvu gumu.
                    A za to vreme moras i neku drugu gumu da stavis na auto - to je druga strana ...

Inace, ukoliko reklamacija iole ima smisla - priznace ... nisu veverice, ali nisu ni idioti, daleko od toga.
                    OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• djella
                      CBC Član
                      • 15.01.2008
                      • 41
                      • Brisel

Kupio sam i postavio 4 nove pireli winter gume. Isprobane po snegu i debelom ledu, na jugu Srbije. Mogu Vam reci da su dobre, auto je stabilan, zaustavni put je dobar tako da sam zadovoljan. Jedino mi se cini da su malo tvrdje, pa se oseca prelaz preko neravnina na putu.
                      Dimenzija je: 205 / 55/ 16.

Comment

• isnogood
                        CBC Član
                        • 03.04.2007
                        • 38
                        • Beograd

Celo prolece, minule godine, sam vozio Bridgestone Turanza ER-30. Dobra guma dok je suvo, ali po jakoj kisi katastrofa.
                        Letos sam uzeo Michelin Energy E3A i siguran sam da je necu menjati. Zlostavljao sam te gume i po makadamu i po asfaltu na +40 i to u duzoj voznji, po kisi... Guma se prosto lepi za asfalt, bilo suvo ili vlazno. Posle loseg iskustva sa Bridgestone-om - prava milina.
                        Juce sam stavio zimske gume, Michelin Alpin 3. Terao sam po suvom i vlaznom kolovozu, kao i po snegu, i mogu reci samo da sam prezadovoljan. Po putu sa snegom zaista moras da odes do krajnjih granica da izgubio kontrolu nad vozilom.
                        Sve navedene gume su u dimenziji 185/60/15.
                        Ukusi i afiniteti su razliciti, meni Michelin odgovara apsolutno. Nemam ni jedan razlog (a ni finansija) da eksperimentisem sa drugim gumama.
                        Ne mogu da sudim o trajnosti ovih guma, mada mi ta stavka i nije toliko bitna. Najvaznija je sigurnost ekipe u vozilu. Ja se, kao vozac osecam vrlo sigurno. Sto se tice buke nemam zamerke.
                        Godisnje predjem oko 20.000 km, sto po gradu, sto po magistralnim i ostalim sporednim putevima Srbijie, prosecna brzina po gradu 30km/h a po Srbiji oko 80-90km/h.
                        Nisam neki pneumatikotester ali sam slobodan da preporucim ove gume. Svojim ponasanjem na putu su me ubedile da su odlican izbor.
                        Old, ugly, slow...? But its mine! VW Type2 T1.

Comment

• djella
                          CBC Član
                          • 15.01.2008
                          • 41
                          • Brisel

Za michelin se slazem sa tobom. Jer sto je mercedes u odnosu na ostale marke automobila, mislim da je michelin za sve ostale marke guma. Pireli sam uzeo i iz razloga sto ga nikada ranije nisam vozio, a i razlika u ceni je bila tolika da sam mogao jos jednu novu gumu da kupim. Tako da je izbor bio lak.
                          Pozz

Comment

• mishio
                            CBC Senator XXL
                            • 29.05.2007
                            • 1204

mene zanima kako ide za dzipove, gume koje su trenutno kod mene su kumho radial 798, u principu letnja guma, ali na netu je stavljena kao all season, pa me zanima jel moze sa tom gumom da se vozi po EU ? jer na samoj gumi ne pise nigde MS ili licno ..
                            i gde da nadjem lance za dzipa, 225/70/16 ubih se gledajuci ovih dana nigde dimeziju da ubodom imam viska vec lance nove od starog auta ali je 235/60/16 i ima brdo jos dimenzija ali nijedna ova

Comment

• Uzelac
                              CBC Senator XXL
                              • 03.12.2006
                              • 1717
                              • munZe

Zimska guma = mora da pise ili M+S ili pahuljica (ili najcesce oboje ).

All-season nisu po EU propisima.
                              work in progress

Comment

• prolupator
                                CBC Senator XXL
                                • 02.09.2005
                                • 3968
                                • Zemun

@mishi:
                                Pogledaj ovde ... koliko znam tvoj matori stalno negde ide pa nek' vam kupi ...
                                The tire socks give you superb grip on snow and ice in winter driving conditions. Compatible with all cars and trucks. A legal alternative to tire chains.
                                OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

Working...
                                X