ajmo misljenja o sledecim gumama jer vec treba da se razmislja o novim letnjim..
dimenzija je 225-50-16
kandidati:
bridgestone potenza S-o2
bridgestone potenza re-050a
hankook ventus rs2 z212
ove tri su u istom cenovnom rangu oko 120 eura(5 eura gore dole)
zadnja:
fulda carat exelero...cena oko 100 eura
A jesi li razmisljao o Toyo T1-R ? I kakva imas iskustva sa gumama u toj dimenziji? Posto me ceka promjena, a kao sto vidim imamo istu dimenziju
o toyo nisam razmisljao..
iskustva sa tom evlicinom imam samo vredestein i fulda...
i jedna i druga su apsolutno ok cak je fulda prevazisla moje ocekivanje,mada sada ne znam..
"I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me." No ROTOR no MOTOR...
Jel moze preporuka za neke zimske gume, dimenzija 165/65x14, Fiat Punto je u pitanju.
U opticaju su sledeci modeli:
Sava Eskimo
Barum Polaris 2
GT Radial
Cene su im svima slicne, dosta njih preporucuje Barum, za GT Radial nisam cuo (sem da je to neki Indonezanski proizvodjac).
Wintera se ne pravi u ovoj dimenziji pa nju nisam ni naveo (ima je u 165/70x14 ali ne bih bas to stavljao na kola, pre mozda 185/60x14).
Posto bi mi na prolece trebao i par letnjih guma jer su se ove TG621 nekako neravnomerno pojele, da li je bolje da uzmem sada neku all season gumu tipa Toyo VRV2?
Hvala i poz
Optimist and pessimist both end up dying. But they each use their lives in a completely different manner.
Ovako, od odabranih moj bi izbor bio Sava S3, jer sam je probao, Barum nisam vozio, pa ne znam, mada ne bi trebalo da je puno losija... O GT-u ne znam nista, pa bih ga zaobisao, jer ne volim nepoznanice...
Ne znam za zastupljenost u Srbiji, ni cijenu, ali Pirelli Winter Carving je odlicna guma, i za zeznutih snjegova (kakvih lani nije bilo)... Ja sam uzeo 4 komada prosle godine, i sada "cekam" ko zapeta puska da ih namontiram...
Sto se dimenzije tice, za zimu ti je mozda i bolja malo visa guma /70, jer ce to malo podici automobil (par mm), pa ces ako bude snijega manje strugati po nakupinama istog... Sirina gume 185 umjesto 165 ti zimi isto odmaze... A od sminke zimi svakako nista nema...
Kad sam ja nesto istrazivao za all-seson gume, situacija je bila takva da su 4 takve kostale kao 6 normalnih M+S guma... Zimi losija od zimske, ljeti od ljetne... Ali kod nas ljudi svakako voze M+S preko cijele godine... Pa ti sebe nadji u svemu tome...
Sava Eskimo mi se odlicno pokazala prosle zime u fabrickoj dimenziji 195/55/15, nikakvih problema nije bilo.
Ove godine su me upozorili, ako ih budem gledao, da posebno obratim paznju na mesto proizvodnje PO montiranju gume. Ima ih iz Poljske, koje su djubre, a vulkanizeri ti pokazu Slovenacke, pa ti montiraju Poljske.
Slazem se 100% sa Drenom na konto all-weather guma.
..jesu uvek pri vrhu kada se vrse testovi, ali imas boljih i cak jeftinijih zimskih guma...
Evo jednog testa zimskih guma [ Auto-Bild 11/2006 ]...na kojima je GOODYEAR UltraGrip7 91H bio na 5. mestu
[ od ukupno 16 testiranih modela ]...Naravno, razlike u kvalitetu su veoma male u prvih 5, tako da je skoro svejedno koju ces kupiti od njih...ali ipak razlike u ceni nisu. Npr. ta guma Goodyear u dimenzijama 195/65 R15 kosta oko 90 evra...dok Vredestein [ Snowtrac2 91H ] u istim dimenzijama kosta oko 70 evra...a jos je zauzeo 3. mesto na pomenutom testu...
Inace, 1. mesto na tom testu je zauzeo CONTINENTAL WinterContact TS 810...mada, ona kosta oko 95 evra..
Tigrova Winter A, sa cenom oko 55 evra je tek 13-ta...'' Prednosti : kratak put kocenja na suvom kolovozu, nizak nivo buke pri kotrljanju.
Nedostaci : dugacak put kocenja na mokrom kolovozu, usporen odziv kod upravljanja, slabo bocno vodjenje, tendencija ka preupravljanju na suvom kolovozu. ''...
Goodyear Ultragrip 7 plus u dimenziji 185/65 R 15 kosta u Novom Sadu 5920 din/kom. Inace je ova dimenzija (iz meni nepoznatog razloga) skuplja od 195-ice
Continental je isto OK, ali nista posebno za te pare
..jos bolje kad mu je cena pala na oko 70-tak evra...tada kupovina te gume postaje jos bolji izbor...
Bice u sledecem broju Auto-Bilda novi uporedni test zimskih pneumatika...pa cemo videti kako je ko prosao za zimu 2007/08....
nekako su mi nedefinisani. nisu evropska firma, nemaju uslove upotrebe koji su ovde najcesci tamo gde osmisljavaju gume, ne znam sta dobijam kada kupim GoodYear.
na autu kada sam uzeo zatekao sam napred Good Year Eskimo 2 model (aka nalepnica Sava) i bile su nizasta.
imale su jos saru, ali sve ispucalo, bucne, pri kocenju pliva auto. stare 4 godine, prema DOT oznaci.
recimo da je subjektivno, ne volim niti GoodYear niti Dunlop (nekako su mi previse plasticne) a poverenje imam za Michelin, Continental, Pirelli, Gislaved, Nokian.
sada vise i ne znam gde je potpao Gislaved, da li je jos samostalna firma.
Vidim da mi izbrisana tema Pireloi P400.Dobro, kupio Mislene Energy, jedino taj model i Kleber su imale meke bokove, znaci udobnija voznja.Prvi utisci, ne cuje se, ne lupa,odlicno drzi.Na kisi kad prokliza ne otkacinje se vec se odmah prihvata kolovoza.Po sari, ici ce korektno i po laganom snegu iako ima kanale za kisu.Sveze,33 nedelja, spanske.Jedino sam prevideo da garanciju pokriva Tigar, a to je uvek bio problem realizovati.Kaze vulkanizer da prakticno nema reklamacija.I opet se javio veciti problem, podesavanje trapa.Trazio sam od majstora da tek naglasi zatvorenost raspona.Pre podesavanja,ja stavio volan ravno jer auto je i isao pravo, a on ga pomeri i kaze ovako masina pokazuje pravo, a ja ostanem pri svojoj tvrdnji, on kao prihvati, podesi na obe strane.Sad mi volan okrenut u jednu stranu, auto ne vuce ali i ne ide pravo, stalno moram da ga mikronski korigujem,ko da vozim camac.Ne znam koji je tim majstorima a kad im spomenes svoj nacin stelovanja,ko da im zabijes prst u oko.A dobar trap znaci veliko zadovoljstvo i sigurnost u voznji uz cuvanje guma naravno.Uz to, ne podesavaju se nagibi jer su rukavac i solja amortizera izjedna.Kolko nagibi, 1.56' i 1.26', nemoguce, mora da mu aparat ne valja il ga nije dobro ocito.A besplatna je kontrola trapa uz kupovinu guma, a normalno je da ima sta da se podesi.Jel ima neka preporuka za trapadziju,cito sam forum ali nisam bas ubedjen u preporuke.
Ako su ti nagibi fiksni tj ne steluju se onda je to to. Bilo je nekoliko preporuka za servise koji se bave podesavanjem trapa pa probaj kod nekog od njih.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
..centriranje trapa sam do sada radio u Beogumi...kod Ade...i na Bravi, a i na Stilu...i sve ok...Cena je nesto veca od 1000 dinara...
Namesti volan ravno...kako god ti mislis da treba...i nece te nista cimati da kao '' tako ne valja ''...
Namestice kako budes trazio...
Comment