Da ne otvaram novu temu imao sam standard 185/65 r14 sad trenutno sam stavio 205/45 r16. Interesuje me da spustim auto za nekih 30 ,35 mm ne više (putevi rupe šahte i ostalo) kako bi upotpunio izgled auta. a da udobnost ostane ista ili da se ne promeni mnogo ako je to uopšte moguće.
udobnost (opruge i amortizeri)
Collapse
X
-
onoliko koliko skratis hod oprugama u toj proporciji trebas da omeksas opruge.
ali, imas tada problem - auto vise nece biti za voznju po krivudavom putu, nece moci da zadrzi putanju kroz krivine, kocenje ce biti znatno losije, upravljanje ce postati nepreciznije, gume ces morati duvati na puno mekse (1,5 bara najvise).....i najveci problem moraces da nadjes idealno gladak kolovoz (poput poda u kupatilu npr) za tako preuredjeno vesanje auta bez ijedne rupice okom vidljive.
na javnom putu takav auto nece biti upotrebljiv, i verovatno nece proci tehnicki pregled. za neku zatovrenu pistu u kucnom dvoristu moze da posluzi radi igranja...i tu je negde i kraj upotrebne primene.
preduslovi da odrzis postojece osobine vesanja po pitanju udobnosti.
udobnost je posledica voznje na vazduhu unutar guma (tvojim izborom tu si drasticno smanjio kolicinu vazduha), modula elasticnost opruga sto je vezano i za hod (skracivanjem opruge drasticno menjas tu osobinu).
tacnije, ideja ti je potpuno suprotna od odabranog metoda realizacije.
dakle, treba da povisis auto za 20mm i stavis duze opruge, uz prelazak na gume /65 ili /70 ( 175/70 je optimalna za udobnost).
vesanje po karakteristikama nema nikakve dodirne tacke sa estetikom, osnova je proracun dinamike za trazene ciljne osobine.
spustanje auta DO 10mm (tipa 3mm, ili 7mm) nece bitno uticati na udobnost, i to je jos prihvatljivo za svakodnevnu upotrebu a verovatno ce moci da se podese uglovi trapa da ostanu u okviru normale bez daljih mehanickih prepravki vesanja.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Sa ovim setapom 205/45 r16 auto je neudobniji ali je podnošljivo čak i preko rupa, znači hteo bi da spustim ne kraćenjem opruga već kupovinom drugih kraćih, šta se dešava u tom slučaju.
A šta je sa aftermarket kompletima amortizera i opruga koji su kraći za tih nekih 30 mm.
Comment
-
Comment