ŠPER DIFERENCIJAL

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • cveleBMW
    CBC Senator XXL
    • 21.03.2006
    • 370
    • Beograd, Banovo Brdo

5

HOCEMO DA SE KLADIMO...?!

Comment

• 206
      Admin od ispočetka :)
      • 09.12.2004
      • 9548
      • Beograd
      • 206

Da se kladimo...koliko je tebi godina?

Nece prvi put. Ali budi siguran da mu ne prija i da nece izdrzati toliko koliko mislis da hoce.
      The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• cveleBMW
        CBC Senator XXL
        • 21.03.2006
        • 370
        • Beograd, Banovo Brdo

u

Ne kapiram pitanje za godine... a nije ni bitno!!!

A sto se tice toga koliko ce da izdrzi... JE**GA

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141
          • Beograd, barajevo-zemun
          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

@206,
          nije bila uspešna ta metoda. probao (koliko mogu i znam) na mom automatiku silom prilika. doduše nije Mercedes automat ako je to neka bitna razlika.

@ cvele bmw,
          gde/kako da auto sa automatikom ide unazad, on ide unapred sam po sebi ?im je u Drive modu.
          turiraš u Neutralu, kakve to veze ima (molim objasni) ?

iz Neutral-a možeš da prebaciš samo u Drive, na automatiku je uvek takav raspored (PRND). a pre prebacivanja iz N u D mora da bude broj obrtaja na leru da bi moglo da se prebaci pa koja je svrha turiranja ( taj deo mi nije jasan).

u kick down ne ostavlja nikakav trag, isto tako ni direktno u prvoj brzini.

automatik ima hidro konverter koji apsorbuje sve nagle promene a i sam po sebi ograni?ava obrtaje na 1500-2000 (ono kada držiš ko?nicu a hidro je u stanju blokade turbine).

kao što M re?e, na šljunku ima uslova barem ono što sam ja do sada iskusio.

možda treba mnogo ve?i obrtni moment na to?ku da bi na asfaltu mogla da se ostavi štrafta ?
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• cveleBMW
            CBC Senator XXL
            • 21.03.2006
            • 370
            • Beograd, Banovo Brdo

j

@ cvele bmw,
            gde/kako da auto sa automatikom ide unazad, on ide unapred sam po sebi ?im je u Drive modu.
            turiraš u Neutralu, kakve to veze ima (molim objasni) ?
            Pazi ovako....
            auto ne ide "sam od sebe" u nazad
            nego lepo stanes na neku "blagu" uzbrdicu, ubacis u N (neutral) auto ti krene u rikverc sam po sebi (sila zemljine teze) ubacis u 2 (najnizi stepen) stisnes gas do kraja papuce (kick-down) i auto MORA da bude pismen!!!!

Da nisam radio to isto i na istim kolima jos je bio karavan, NE BIH pricao!!!
            P.S.Ako treba da se nadjemo negde da ti docaram, ja sam slobodan!!!

E da, ima jedna stvar na MB-u a to je da kod ove mece koju sam ja terao nema dugme gde se gasi ASD ili sta vec, tako da kod te tvoje imas "mozda neki sistem protiv proklizavanja koji ti ne da ....

Neko kad ti probas da ga opismenis jer on skripne makar malo???

Comment

• Misko M
              CBC Senator XXL
              • 17.03.2007
              • 652
              • BG Vozdovac

Originally posted by 206
              - iskljucis DSC, TCS, ASC ili kako vec Mercedes zove kontrolu proklizavanja
              - stisnes kocnicu i drzis
              - stisnes gas
              - pustis kocnicu

Eto, tako.
              ...kod mene jo ovo uvek uspevalo !!! drzis kocnicu i pun gas da nabije pritisak u menjacu, drzeci i dalje pun gas pustis kocnicu, uvek je uspevalo i probano na par automobila !

Originally posted by sw.brick
              osim predloženih pouzdanih varijanti, kako
              ?
              kako ?e automatik da ostavi potpis, pitam konkretno.
              pogotovu jednu straftu.
              a to dal ce da ostavi jednu ili dve strafte zavisi iskljucivo od diferencijala a ne od menjaca(auto-manual) !

...mozda da das Saletu (24v, cocolo) da proba on, do sad mu je dobro islo sa automatikom !

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141

aha, sada kapiram.
                ali to ne može kako si opisao na ovom automatiku koji imam/ probao. (Aisin Warner)
                iz N možeš samo u D da ubaciš, ne može u 2.gu brzinu.
                a i to možeš samo kada auto stoji ili ide <5 km/h.

imam posebno 1. brzinu i u nju mogu da ubacim dok auto stoji.
                dam gas do daske i normalno ide, nema tragova/ potpisa.

tako da mislim da kickdown nije nužna funkcija za ovaj pokušaj, koliko kapiram svrhu kick down mehanizma.

Neko kad ti probas da ga opismenis jer on skripne makar malo???
                ne, sve dok je ?vrsta/ stabilna podloga nema proklizavanja.

jedino na šljunku, kao što re?e M ponekad se dogodi da jedan to?ak prokliza pri jakom gasu, i to samo na trenutak ali 2 to?ka zajedno još mi se nikada nije dogodilo.

na ledu/ snegu mi se desilo proklizavanje ali tada nema "potpisa".

sve to pitam zbog iste dileme, ima ili nema šper i provere toga.

koliko god se trudio, ?ak i kickdown iz 4.te brzine u 2. brzinu nema proklizavanja ni u tragovima a kamoli potpisa na asfaltu ili sli?noj podlozi niti po suvom a ni po mokrom / kiši.
                jedino ako je lošija podloga, poput šljunka, snega..

desilo mi se na jakoj uzbrdici sa velikim optre?enjem, pri polasku iz mesta da nije mogao da krene auto pri punom gasu, ušao je menja? u stall režim na oko 2100 rpm pa motor nije mogao da krene u više obrtaje.
                ali i tada nije bilo ostavljanja "potpisa".
                pun gas auto miruje.

uz mali zalet od nekoliko metara to je rešeno ali mi to nije ništa pomoglo oko saznanja po pitanju špera.

zato sve i pitam, još mi nije jasno kada se aktivira a kada se ne može aktivirati šper, i kako to proveriti kada se ne može ostaviti traga na asfaltu.
                po papirima ima šper, i po snegu se oseti kada cimne /aktivira se, šper ali na suvom još nikada ni približno mi se nije desilo.
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                  CBC Senator XXL
                  • 09.10.2004
                  • 8141

a to dal ce da ostavi jednu ili dve strafte zavisi iskljucivo od diferencijala a ne od menjaca(auto-manual
                  to mi je jasno, pitanje i jeste oko diferencijala ali ima i razlike manual-auto po tom pitanju.
                  kod manuala motor možeš da digneš i na 5000rpm ako želiš i naglo pustiš kva?ilo, kod automata limitirani su rpm motora samim konvereterom.
                  na nekih 1500-2500 rpm zavisno od modela konvertera/ pritiska turbine.

ako ostavi 2 štafte to je pouzdan znak da je kruta veza, da ima šper jel tako ?

ali da bi ostavio štrafte treba da ima auto lošu trakciju / obrtni na to?ku ve?i od sposobnosti prenosa na podlogu da bi proklizao (?)

kada je automat u pitanju taj obrtni moment na to?ku je limitiran hidro delom konvertera.
                  to me buni po pitanju potpisa 2 to?ka kao sigurnog dokaza špera.
                  volvo
                  945 SE turbo lpg
                  344 GL lpg

Comment

• Misko M
                    CBC Senator XXL
                    • 17.03.2007
                    • 652
                    • BG Vozdovac

...pa mozes ti i na sljunjku da vidis dal imas sper, travi, zemlji ili bilo kojoj klizavoj podlozi ako KOPA kanale sa oba tocka onda ima sper, ili stanes negde gde ti je jedan tocak na asfaltu a drugi na bankini(zemlja, sljunak...) pa nabodes pun gas ako auto slabu obrzava a tocak koji nije na asvaltu vrti ko lud onda nema spera a ako i pored toga sto ti je jedan tocak na klizavom, auto ubrzava skoro normalno onda imas sper !

Comment

• sw.brick
                      CBC Senator XXL
                      • 09.10.2004
                      • 8141

stanes negde gde ti je jedan tocak na asfaltu a drugi na bankini(zemlja, sljunak...) pa nabodes pun gas ako auto slabu obrzava a tocak koji nije na asvaltu vrti ko LUD onda nema spera

da. stanem i tako uradim, po tvom opisu nema šper pri kretanju iz mesta.

pa mozes ti i na sljunjku da vidis dal imas sper, travi, zemlji ili bilo kojoj klizavoj podlozi ako KOPA kanale sa oba tocka onda ima sper
                      ako tako uradim na klizavoj podlozi tako se i ponaša, po tvom opisu ima šper. probao na snegu, šljunku više puta.

---zato sve i pitam, još mi nije jasno kada se aktivira a kada se ne može aktivirati šper---

da li automat menja? toliko uti?e na aktivaciju špera ?
                      ili treba neki poseban na?in vožnje da bi se aktivirao šper ?
                      volvo
                      945 SE turbo lpg
                      344 GL lpg

Comment

• cveleBMW
                        CBC Senator XXL
                        • 21.03.2006
                        • 370
                        • Beograd, Banovo Brdo

r

Edit by 206: ISKLJUCI CAPS LOCK!

Comment

• sw.brick
                          CBC Senator XXL
                          • 09.10.2004
                          • 8141

nisam, nije mi padalo na pamet.
                          evo, proba?u i tu varijantu kako se ponaša.
                          volvo
                          945 SE turbo lpg
                          344 GL lpg

Comment

• Misko M
                            CBC Senator XXL
                            • 17.03.2007
                            • 652
                            • BG Vozdovac

...dobra ideja za rikverc, tako bi trebalo i na asfaltu da ostavi trag, inace sper se "aktivira" kad postoji razlika izmedju brzine okretanja tockova, odnosno pri isporuci snage na tockove ne dozvoljava da sav obrtni moment ode na jedan tocak(uglavnom onaj bez trakcije) nego iporucuje odredjen deo(20% kod BMW-a recimo) i na drugi tocak !

Comment

• cveleBMW
                              CBC Senator XXL
                              • 21.03.2006
                              • 370
                              • Beograd, Banovo Brdo

u

volim i ja tebe

Comment

Ljudi tesko je potpisati ,a to da stisnem kocnicu levom nogom i da mu punim gas -hvala lepo remont menjaca je od 500 pa nadalje kod onog lika u Sopotu.Neko je napisao da se auto pusti na nizbrdici u N-u i naglo da se prebaci u polozaj 2 -na tako nesto moj odgovor je Stavi auto na 30m od zida
                                ubaci u D i ne moras da kocis -staces sigurno

Comment

Working...
                                X