Ne znam kakvo je stanje sad ali ranije je ugradjivao svakojake plocice (mala privreda) a plocice i zamenu je naplacivao debelo, secam se da su se neki zalili i na kvalitet i cenu.
Ja sam prosle godine menjao plocice(Lukas) na kalosu i mogu reci da je covek lose odradio posao.Vratio je klip sa dva pajsera i ulje je prsnulo iz bocice u motornom prostoru po haubi svom srecom pa sam video cim sam stigao kuci a i imalo je vazduha pa je suvozacev tocak mnogo slabije kocio.A i lukasove kocnice skripe ko lude.(a to me izludjuje) i izgleda ce pre pojesti one diskove nego diskovi njih.
Ja sam prosle godine menjao plocice(Lukas) na kalosu i mogu reci da je covek lose odradio posao.Vratio je klip sa dva pajsera i ulje je prsnulo iz bocice u motornom prostoru po haubi svom srecom pa sam video cim sam stigao kuci a i imalo je vazduha pa je suvozacev tocak mnogo slabije kocio.A i lukasove kocnice skripe ko lude.(a to me izludjuje) i izgleda ce pre pojesti one diskove nego diskovi njih.
Pozz
Ne bih da tvrdim pazar ali eto zanimaju me neke stvari u tvom iskazu protiv majstora
Prvo kada vraca klip pajserom, bilo cim kako god, ulje iz bocice nikako ne moze da prsne u haubu jer on ne moze toliko brzo pajerom da vrati klip pa makar bio i Cak Noris. Jedino moze da iscuri iz bocice i da se sliva po njoj na dole. Drugo posto je to bilo prosle godine a auto je 2005 predpostavljam da je to prva zamena plocica. Ispade da si ih vozio do samoga kraja-metala. Jedino na taj nacin su mogle da se isprazne sve rezerve u kocionoj bocici i da sistem povuce vazduh...opet ne majstorova krivica nije ti on navukao vazduh.
Dodje ti covek na zamenu plocica sa novim kolima....to i uradis, nista vise ne pipas, nema sta da ispustas vazduh.
Trece jedino kako je moglo da ti iscuri ulje prilikom vracanja klipa je da si prilikom trosenja plocica konstantno dolivao kociono ulje preko maximuma plaseci se da slucajno ne ostanes bez njega, pa kad je majstor vracao klip ono preteklo i iscurelo...po meni opet ne njegova krivica...desava se, nije mu bilo na pameti da je neko cackao nov auto.
Da je sve bilo normalno nema sta da ne uradi posao kako treba, potrosene plocice pao nivo ulja, vrati klip ulje se vrati na normalu, nema dalje sta da se pipa, cist posao.
To date there has never been a faster car built for the public road and,
it has been suggested, there never will be. McLaren F1.
Bas tako, ja sam pre dva dana menjao diskove, hteo sam i plocice ali falio mi imbus kljuc, nebitno, diskovi kostaju 1400 din oba, a strugaru za obradu treba dati sigurno pola od toga, ne isplati se nikako!
Sto se tice prskanja kocione tecnosti mislim da je to naucna fantastika, mi smo koristili malu rucnu stegu da vratimo klipove, tecnost se skoro neprimetno povecala, bila je ispod max a povecala se tacno do maximuma, a da prsne... nema sanse
"Nema leka. U stvari, treba ili prestati piti ili ne prestajati s pićem. Kad prekršite jedno od ta dva pravila, imate problem"
Ljudi ne zezajte se sa dolivanjem. U nekim tankovima je "senzor" za istrosenost plocica koji radi po principu smanjivanja nivoa tecnosti.
Zato mozda nije ni znao kad treba da ih zameni.
Plocice ne traju u km niti godinama voznje nego u mm istrosenosti odn. u nivou tecnosti u posudici.
Prosecan vozac ne treba niti mora ista da zna osim da vozi i gleda sta mu se pojavljuje na intrument tabli.
Ako neko vec cacka onda treba da zna sta radi i zasto bas to.
To se nekako podrazumeva ali ocigledno da nije slucaj.
Pre se upali lampica za kocnice (nivo) tecnosti nego sto kontakt na plocici dodirne disk.
U svakom slucaju kad se upali lampica ti ne znas sta je dok ne pogledas prvo posudicu.
Na stranu dijagnostika i ostale stvari koje tacno pokazu sta nije ok.
Za tako nesto je vec obavezan opremljen servis.
Zasto se kaze da se plocice menjaju kad na njima ostane jos toliko i toliko mesa?
Stanje sistema za kocenje NIKAD ionako ne mozes utvrditi dok ne skines tocak.
Tockovi se skidaju zna se sve zasto ali ebiga vukanizeri ne menjaju plocice.
To je sistem za pracenje kolicine tecnosti u posudi, nista vise od toga. Da li su plocice potrosene ili ne ako se lampica upali - moze ali ne mora da znaci. Po tome ispade da i Jugo ima sistem detekcije istrosenosti plocica putem senzora nivoa tecnosti u posudici, a ne bih rekao da je ikome to bilo na pameti kad je "projektovao" taj sistem...
The difference between men and boys is the price of their toys
Jugo ima i na plocici detekciju istrosenosti. To u bocici je za ulje..moguca su curenja ulja i gubitak ulja na razne nacine pa je potrebna i ta indikacija.
Plocice mozes da cujes a nedostatak ulja ne.
To date there has never been a faster car built for the public road and,
it has been suggested, there never will be. McLaren F1.
Ma u redu je to.
Samo sto plocice kad cujes vec si sjebao diskove.
Jos ako ti se "desi" na nekoj nizbrdici a krenuo si na more...
Kazem desi jer se zamena vrsi preventivno a putuje se na duze uglavnom planski.
Ozbiljni (opasni) gubitak kocione tecnosti se nazalost desi ako se uopste desi uglavnom naglo samo kad pukne neko crevo. Ako se nekome to desilo neka napise voleo bi da cujem.
Jos kako se oseti pod nogom i da se ne cuje. Daleko od toga da je iko prepustio slucaju bilo sta i da se pri normalnoj voznji tek tako u trenutku ostaje potpuno bez kocnica ne racunajuci rucnu.
Gubitak kocnica i tecnosti se desava u toku voznje i pre se to sazna na drugi nacin nego sto se vidi da je upaljena lampica da je nivo tecnosti pao.
Ko bi jos tad imao vremena da gleda na instrument tablu?
Poenta price je nesto drugo a to je da auto mora dovoljno cesto da ide na dizalicu koju niko nema kod kuce.
To u kakvom su stanju plocice moze se samo proceniti ako su plocice poznate i ako auto vozi ista osoba. Za to sve je potrebno ISKUSTVO koje niko ne mora da ima.
Ja skoro ne kocim uopste ni blizu koliko koci vecina vozaca pa se uvek kao zacudim da je ostalo dosta mesa na plocicama posle recimo 15k sto ne znaci da mislim koliko jos moze da se vozi tako nego kad je vec na dizalici menjaj odmah. I inace daleko manje kosta ako se sto vise stvari uradi odjednom kad smo vec u kancelariji.
Odlicno se secam price kada je pre mnogo godina jedan covek rucnom kocnicom kocio 1500km a imao je nove plocice u gepeku.
Danas ja recimo u gepeku imam stare kaiseve kao rezervu jer su novi montirani. Imam uvrnutu logiku. Ma i inace sam malo...
Ja trenutno vozim nove plocice u gepeku... Stare su potrosene skoro do pola, znaci ima mesa jos za xxxx km ali nisam zadovoljan sa njima pa cu da ih menjam, a njih sam stavio bas u situaciji kao sto si ti napisao, bio auto na dizalici pa kad smo vec tu menjaj, ali su pretvrde.
Jednom mi se desilo da mi pukne crevo sto ide do celjusti, zurio sam i ispred lezeceg policajca nagazim pedalu i samo puce crevo, nista se nije culo ali pedala je samo propala i ako autu treba 5m da se zaustavi u toj situaciji mu je trebalo 50m!!! Sreca pa je bio pravac! Odvratan osecaj ali na 500m od kuce, okrenuo se i polako do kuce, ruka stalno na rucnoj...
Znaci na nekoj vecoj brzini da se to desilo
Mene je cale malo kritikovao sto koristim kocnicu kad ne moram, i stvarno stvorio sam neku naviku kocenja motorom i... nije to losa navika
"Nema leka. U stvari, treba ili prestati piti ili ne prestajati s pićem. Kad prekršite jedno od ta dva pravila, imate problem"
Ja upravo to i pricam. Kad se tako nesto desi (poo poo) znas i sam da si ostao bez kocnica i ne treba ti da ti se pali lampica na instrument tabli da bi znao da tecnosti vise nema.
Kome jos iscuri tecnost dok auto stoji u garazi?
Nije lose da se vozi u gepeku nesto za zamenu pogotovo ako se koristi egzotican auto. Cisto da imas cime da se vratis kuci. Ali zato treba da bude montirano najbolje i najnovije ako je moguce uvek.
Samo paznja kod ovoga. Na servis se ne ide dan pre daljeg puta nego se vozi bar hiljadu km pre toga da se lepo proveri stanje i da plocice recimo sigurno legnu i pokazu svoje osobine.
Ovakav postupak preporucujem i posle bilo kakvog drugog servisa jer se svasta desava i svasta zaboravlja od strane umornih, nepazljivih majstora.
Naravno da postoje i losa creva za kocenje cak i kad su nova. Ne kazem da je to nekog bas ubilo ali vodite racuna ipak o tome kad kupujete.
Oprezno posle takvih servisa. Jednom u milion ili redje se mozda desi da nesto ne valja ali nemojte da to probate na svojoj kozi bas.
posto ste toliko kriticni i nepoverljivi prema majstorima onda sami popravljajte kola ili jos bolje sta ce vam auto sednes u autobus i ne mislis,opusteno
Hmm,radjena generalna,juce ceo dan vozikan auto,radio i u mestu,sve u najboljem redu.Nigde tragova curenja niti ulja niti rashladne tecnosti.Musterija treba da preuzme auto tek za par dana jer je na odmoru.Jutros da preparkiram auto,kad ono ,debeo trag ulja po betonu.Procurio filter ulja na mestu gde je pertlovan.Vozac je zensko i sta mislite da je kojim slucajem juce preuzela auto,ko bi tu bio kriv?Da li ja, ili njen otac koji je insistirao da nabavka delova bude njegova?
Hocu reci,ipak neko vreme po preuzimanju auta pazljivo vozite!Eventualni nedostatci,za koje mozda niko nije krivac, ce se brzo pokazati.
Comment