Mesto za druženje i razmenu mišljenja [Arhiva]

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • saulin
    CBC Veteran
    • 25.10.2009
    • 180
    • srbistan

Re: Mesto za druzenje i razmenu misljenja

drui kolega iz hrvatske pise kamion-bus
    Počasni član
    Vozač

Odg: Vozači o gazdama- gazde o vozačima-dohodak---uvjeti!
    « Odgovor #16 : 09. Listopad 2007., 14:59:04 »

--------------------------------------------------------------------------------

Mnogi današnji "gazde" nekad su i sami bili vozači u propalim društvenim firmama. Oni poznaju struku sa svoje vozačke strane, vidjeli su donekle i kako je firma funkcionirala "iznutra", pa su mislili da sami mogu bolje... Ali nisu vidjeli sve. Mnogi nemaju ni osnovnog znanja o ekonomiji i pravu. A i vremena kad se cestovni prijevoz smatrao unosnim poslom davno su prošla. Gorivo bilo jeftino, a cijene prijevoza znatno više nego danas, pa si i bez previše pameti mogao biti "gazda". Brdo love se slijevalo u kasu, pa čak i ako nisi naročito pazio na troškove uvijek bi nešto ostalo...

Danas je, kao uostalom i u raznim drugim djelatnostima, pravo umijeće rentabilno voditi prijevozničku tvrtku. Za to ipak treba određeno umijeće. Takvi "gazde" da imaju mozga ne bi mješali vlasničku i direktorsku funkciju u svojim firmama. Postavili bi za direktora nekog školovanog i ambicioznog menadžera, zadali mu ciljeve i pustili ga da radi. Ako nisu zadovoljni, otpuste ga i traže boljega.
    Danas je ključ opstanka u kontroli troškova. Ali tu je podbacila i država. Nije jasno postavila pravila od početka (bila su takva vremena), pa je na tržištu nastao veliki nered i nelojalna konkurencija. Nedopustivo je da se troškovi režu na održavanju vozila, na korištenju lož-ulja, na prijavljivanju vozača na minimalac (a ostalo na crno u kešu), itd. Nedopustivo je i da se prihodi povećavaju pretovarom kamiona, nepoštivanjem pravila o radnom vremenu, itd.
    Pošto takvi gazde prolaze nekažnjeno i obilato se koriste takvim metodama, oni koji bi htjeli pošteno raditi ispadaju iz igre. Osim ako se ne počnu jednako ponašati. Strogim nadzorom svi prijevoznici bi se stavili u ravnopravan položaj, a tek tada se može govoriti o zdravoj konkurenciji.

Kao što Actros 1841 kaže, licenca bez koje možeš ostati nekakva je garancija poštivanja pravila igre. Možeš riskirati, ali ako dobiješ crveni karton do viđenja! Ključ u bravu na godinu, dvije, ili čak zauvijek.
    Isto je spomenuo "donji prag po km" ispod firma ne smije nuditi prijevoz. To je u Europi stara stvar i mi bi to samo trebali usvojiti. Bez otkrivanja tople vode. Taj prag se utvrđuje za svaku firmu posebno, a pojednostavljeno, svodi se na to da ne smiješ rušiti cijenu prijevoza bez pokrića. Ne smiješ srljati u gubitak, samo da z...... konkurenciju i otmeš im posao. A upravo to rade naši "gazde", vjerojatno i nesvjesno, jer kao što sam spomenuo, nemaju ni osnovnih znanja o ekonomiji.
    Da bi spustio svoj prag i povećao konkurentnost, prijevoznik mora izuzetno dobro kontrolirati troškove. Onda će već kod kupovine kamiona i prikolica voditi računa o odnosu cijene vozila i onoga što dobije zauzvrat - ekonomičnosti, pouzdanosti, produktivnosti,... Vodit će računa i o potrošnji goriva. Dobrim plaćama i uvjetima rada privlačit će najbolje vozače, koje će dalje educirati i ulagati u njih. Vozači će mu se odužiti dugogodišnjom lojalnošću, a izravne financijske uštede donijet će mu kroz manju potrošnju goriva i guma, kroz niže troškove održavanja, kroz manje izostanaka zbog bolovanja, itd. A neće ga ni potkradati!
    Kvalitetom pružene usluge prijevoznik će se boriti za najbolje stranke na tržištu, koje najbolje i najurednije plaćaju, koje nude dugoročnu sigurnost poslovanja...
    Vodit će računa i o održavanju vozila. Razmislit će je li mu jeftinije voditi vlastiti servis za redovno održavanje ili sve u potpunosti prepustiti dobavljaču vozila.
    Mislit će na svaki i najsitniji detalj u poslovanju, na troškove plaća svih zaposlenih, na troškove telefona i uredskog materijala, na komunalije, na sto drugih stvari... Pod motom "najjeftinije nije uvijek i najbolje".
    Znači, trudit će se u svim zakonskim okvirima povećati produktivnost poslovanja. Ako postigne veću produktivnost od konkurencije, može si priuštiti i da vozi po nižoj cijeni, a da ipak nešto i zaradi.
    Dakle, balansiranje između prihoda i rashoda u današnje vrijeme izuzetno je složeno. Ali stvari će se kad tad izbistriti i doći na svoje mjesto. Mnogi su već otpali iz posla, mnogi će tek otpasti i na kraju će ostati oni koju znaju.

Comment

• Siera
      Cbc Senator
      • 09.11.2009
      • 1365
      • Čačak
      • Stralis

"Šta je babi milo to joj se i snilo" kaže narodna poslovica i Ja bi to ali to ne postoji pa izmedju toga ni u Hrvatskoj. I na hrvatskom forumu ima gluposti kao i ovde. Po ovome ispada da u Hrvatskoj imaju plate kao i u Italiji.
      Red Bull daje krila al zato rakija daje quatrro

Comment

• Siera
        Cbc Senator
        • 09.11.2009
        • 1365
        • Čačak
        • Stralis

Dajte konkretno gde imaju te plate koje ste naveli u Hrvatskoj. Onda se nemojte zamajavati sa nekim Slovenijama lakše će te dobiti papire u Hrvatskoj za posao a plata bolja.
        Red Bull daje krila al zato rakija daje quatrro

Comment

• saulin
          CBC Veteran
          • 25.10.2009
          • 180
          • srbistan

koga svrbi taj se sam javlja

Comment

• ALFA22
            CBC Član
            • 12.11.2009
            • 69
            • sbija

[quote="Pro FX-Sniper"]Dobar dan ljudi.Evo me konacno.Dora mi je dao "odmor" od 3 dana, a kada sam ga pitao zbog cega....nema odgovora.
            Nije vazno.

Sta ima, radi li se nesto?[/qu
            zar smo svi odmarali

Comment

• saulin
              CBC Veteran
              • 25.10.2009
              • 180
              • srbistan

Originally posted by ALFA22
              Originally posted by Pro FX-Sniper
              Dobar dan ljudi.Evo me konacno.Dora mi je dao "odmor" od 3 dana, a kada sam ga pitao zbog cega....nema odgovora.
              Nije vazno.

Sta ima, radi li se nesto?[/qu
              zar smo svi odmarali
              dobrodosao u novootvorenu grupu za prinudne odmore do 3 dana,ima nas par clanova pa sta cemo uvek mora neko prvi da krene,napred nasi

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

'de si bre Alfa...pa kao sto vidis svi smo odmarali
                Sta je to bilo kod tebe, sta ti je rekao onaj seronja?
                Kako mi se cini, trebao si da odes za Rusiju...zar ne?
                You can run, but you can't hide.

Comment

• uglavnom.bezopasni
                  - 42 -
                  • 03.02.2005
                  • 2235
                  • Novi Sad

Naručimo kombi za danas u 11h da prevezemo neku kuhinju u 11:05 zove ne može da dođe navodno su ga opljačkali negde u pustinji izmeđi najrobija i zimbabvea i da se javimo u utorak pa će onda videti, a ako nam je hitno evo broj kolege... zovemo kolegu, a koliko je to, pa to ne može da stane odjednom u moj kombi, bolje vi nađite nekog...

Iznajmite kombi od ovih što nedeljom gledaju formulu i "idu u crkvu", držite dva fizikalca na standby i ima para da se namlatite za jedan dan rada nedeljno.
                  Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                  11.04. 0:12 #2
                  Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Brate, car si.
                    You can run, but you can't hide.

Comment

• man
                      CBC Član
                      • 12.07.2009
                      • 21
                      • pozarevac

Naime, čak oko 26% posetilaca koji su popunili online kalkulator za izračunavanje uspešnosti nastupa na intervjuu, mišljenja su da se o plati pregovara na prvom intervjuu, iako se preporučuje da platu treba pominjati tek kada se uđe u uži krug odabranih kandidata. Ukoliko se prerano postavi ovo pitanje, poslodavac može steći utisak da je kandidatu jedino novac važan.
                      Ni malo zanemarljivo pitanje na kojem su kandidati najviše grešili je pitanje vezano za prekovremeni rad. Svaki peti kandidat koji je popunio ovaj kalkulator, poslodavcu bi odgovorio da je spreman na prekovremeni rad, ali ne prečesto i samo ukoliko će biti plaćeno. Međutim, u odgovoru koji se daje poslodavcu na ovo pitanje treba pokazati spremnost na dodatne napore i prekovremeni rad jer se to često očekuje od zaposlenih. Poslodavac će kandidate koji na ovaj način daju odgovor zbog toga više ceniti

Comment

• man
                        CBC Član
                        • 12.07.2009
                        • 21
                        • pozarevac

Ima li koga ljudi?!

Comment

• AXOR
                          CBC Veteran
                          • 19.10.2009
                          • 197
                          • Vrsac-Srbija-Vojvodina

Pozdrav, evo mene......
                          Svako ko kaže da novac nije važan očito nije bio bez njega jedno duze vreme.!!!!

Comment

• ALFA22
                            CBC Član
                            • 12.11.2009
                            • 69
                            • sbija

Originally posted by Pro FX-Sniper
                            'de si bre Alfa...pa kao sto vidis svi smo odmarali
                            Sta je to bilo kod tebe, sta ti je rekao onaj biiiip!?
                            Kako mi se cini, trebao si da odes za Rusiju...zar ne?
                            ma on nije biip nego biiiiiiiipčina,ma daj čovek je dilea,pa sta sam ja,pao sa trešnje,ma nemam reči,bolje sedeti džab kući nego džaba raditi (2 meseca)

Comment

• ALFA22
                              CBC Član
                              • 12.11.2009
                              • 69
                              • sbija

axor,man,pozdrav ljudi

Comment

• AXOR
                                CBC Veteran
                                • 19.10.2009
                                • 197
                                • Vrsac-Srbija-Vojvodina

Originally posted by ALFA22
                                axor,man,pozdrav ljudi
                                gde si Alfa, ima sta novo?
                                Svako ko kaže da novac nije važan očito nije bio bez njega jedno duze vreme.!!!!

Comment

Working...
                                X