prenos vlasništva

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sri98
    Admin od Trpeze
    • 24.10.2004
    • 7262
    • Republic of Konjarnik
    • Toyota Corolla E 210

Re: prenos vlasništva

mozda deluje glupo, ali je vrlo jednostavan sistem za uterivanje neplacenog poreza, je foormalno sve to placa prethodni vlasnik. Znaci jednostavno: dobar dan, da vidimo sta ste imali, kao u kafani, ovo, ono, ovo, ono i to je ukupno ovoliko.
    Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• mistermobil
      CBC Senator XXL
      • 09.11.2008
      • 469
      • pecinci

SRI,slazem se,to je jedan vid prisile na ispunjenje obaveza,ali to nema nigde u zakonu ako se ne varam,znaci to se radi na svoju ruku.
      Ko leti,vrijedi
      Ko vrijedi,leti
      Ko ne leti,ne vrijedi..
      (Grunf,TNT..)

Comment

• sri98
        Admin od Trpeze
        • 24.10.2004
        • 7262
        • Republic of Konjarnik
        • Toyota Corolla E 210

nema u zakonu ni da svako placa porez kada hoce, a bolje je ovako nego da se pise krivicna prijava za utaju poreza

Comment

• PanduR
          CBC Veteran
          • 18.11.2010
          • 133
          • Pecinci

Originally posted by dintel011
          ... u Opstini Vracar nisu hteli da mi overe ugovor u kome se pojavljujem kao prodavac ali i kao kupac (prodajem auto samome sebi) dok su u Opstini Rakovica uredno overili posto u ovlascenju koje mi je vlasnik vozila potpisao stoji i ta mogucnost.
          Da li si, i na koji nacin izvrsio nastalu promenu u saobracajnoj dozvoli? Kako bi i drugi u takvoj situaciji postupili.

Comment

• nik2yu
            CBC Senator
            • 19.11.2007
            • 298
            • belgrade

Ljudi molim za pomoc. Burazer je nedavno prodao auto, medjutim posto se promenila procedura oko prodaje, tj. ne moze vise u agenciji otisli su do opstine i tamo odradili OVLASCENJE, u kome se navodi da: moj buraz ( pa podaci), daje kupcu ( pa podaci) auto taj i taj ( podaci, br tablica, sasije...) da "Moze upravljati vozilom u zemlji i inostranstvu, registrovati vozilo, prevesti na sebe ili trece lice, naplatiti eventualnu stetu kod osiguranja, izvaditi medjunarodno ovlascenje, odjaviti vozilo. Svu odgovornost oko daljeg koriscenja vozila snosi ovlascenik."

E sad, moje pitanje, jel ovo ok, ili treba da ga najuri da ipak urade kupoprodajni ugovor, s obzirom da registracija istice u novembru pa je hteo da ucini decku. Da li moze kupac ovo da zloupotrebi na neki nacin?
            Henry Ford used to doff his hat when he saw an Alfa Romeo pass by!

Comment

• PanduR
              CBC Veteran
              • 18.11.2010
              • 133
              • Pecinci

Pogresno! Oko prodaje nije se promenilo nista. Promenilo se jedino to, da agencije ne mogu da obavljaju poslove oko registracije vozila, jer to mora da obavi vlasnik licno. Agencije i dalje mogu da pripreme dokumentaciju za registraciju (pa i nesto vise), sa kojom vlasnik odlazi u mup radi registracije, ili promene podataka u saobracajnoj dozvoli.

Posto se u ovom slucaju ocito radi o izigravanju zakona, postoji veliki rizik po vlasnika vozila i odredba o odgovornosti korisnika ne oslobadja ga od moguce krivicne odgovornosti. Ali to je vec druga prica.

Comment

• JAPANX
                CBC Senator XXL
                • 10.08.2006
                • 2159
                • Beograd

kako franjo tumaci zakon

Agencije mogu da rade ali ne vazi ovlascenje za agenciju koje potpisujes kod njih nego moras u opstini ili sudu da overis kao nekada za firmu

samo je to razlika

Comment

• nik2yu
                  CBC Senator
                  • 19.11.2007
                  • 298
                  • belgrade

pa sta da radim onda, da mu kazem da ga nahvata da odu da urade kupoprodajni u opstini?
                  Henry Ford used to doff his hat when he saw an Alfa Romeo pass by!

Comment

• sri98
                    Admin od Trpeze
                    • 24.10.2004
                    • 7262
                    • Republic of Konjarnik
                    • Toyota Corolla E 210

mozda je najjednostavnije da sve urade kako je zakon predvideo, tj. da napisu ugovor, overe ga u opstini ili sudu i plate u roku porez na prenos apsolutnih prava?

Comment

• kuzmar
                      Moderator
                      • 18.12.2009
                      • 783
                      • Lazarevac
                      • Pezo 207 1.6 HDI

Licno mislim da je ovim potezom sa overom ugovora u sudu ili opstini zakonodavac na najlaksi moguci nacin resio pitanje prenosa vozila i placanja poreza na prenos (sto im je bio i osnovni interes). Neke ranije pretnje kaznama i cime sve ne nisu urodile plodom, ali su zato ovim resenjem u kombinaciji sa mogucnoscu da novi vlasnik pravi prekrsaje a stari bude kaznjen sve naterali na razmisljanje da li je bolje dati ovlascenje ili insistirati na ugovoru i prenosu. Mislim da ce kod velikog broja prodavaca ovo drugo prevagnuti.
                      www.paluba.info

Comment

• dintel011
                        CBC Senator XXL
                        • 12.03.2005
                        • 348
                        • Beograd, Vidikovac

Originally posted by PanduR
                        ... u Opstini Vracar nisu hteli da mi overe ugovor u kome se pojavljujem kao prodavac ali i kao kupac (prodajem auto samome sebi) dok su u Opstini Rakovica uredno overili posto u ovlascenju koje mi je vlasnik vozila potpisao stoji i ta mogucnost.
                        Da li si, i na koji nacin izvrsio nastalu promenu u saobracajnoj dozvoli? Kako bi i drugi u takvoj situaciji postupili.
                        Overio ugovor u Opstini Rakovica, otisao na procenu u poresku sluzbu za Opstinu Vracar (opstina vlasnika vozila), pa onda u policijsku stanicu. Dao im ugovor i ovlascenje + tehnicki i sve ostale uplatnice za produzenje registracije posto istice krajem meseca.
                        Uzeo tablice i potvdu a po saobracajnu da dodjem za 7 dana.

Comment

• kuzmar
                          Moderator
                          • 18.12.2009
                          • 783
                          • Lazarevac
                          • Pezo 207 1.6 HDI

U Beogradskim opstinama razliciti sluzbenici razlicito tumace Zakon o obligacionim odnosima i ovlascenje koje je vlasnik vozila dao ovlascenom licu. Konkretno u Opstini Vracar nisu hteli da mi overe ugovor u kome se pojavljujem kao prodavac ali i kao kupac (prodajem auto samome sebi) dok su u Opstini Rakovica uredno overili posto u ovlascenju koje mi je vlasnik vozila potpisao stoji i ta mogucnost.
                          Koliko su bili neljubazni na Vracaru, toliko su bili ljubazni u Rakovici al to je za neku drugu temu...

Iz svega napisanog ja sam shvatio da si ti ustvari pokusao da porez izmiris u Opstini Vracar odnosno u opstini u kojoj zivis. A da si porez izmirio u Rakovici zato sto osoba cije je ime upisano u saobracajnoj zivi na teritoriji te opstine. Ako je moja pretpostavka tacna onda je potpuno jasno zasto na Vracaru nisu hteli da urade overu.
                          Pre neku godinu sam na isti nacin prevodio auto (putem sudski overenog ovlascenja) ali sam porez na prenos morao da platim u opstini Zemun posto je onaj cije se ime nalazi u saobracajnoj ziveo na teritoriji Zemuna a ja na teritoriji Lazarevca.
                          www.paluba.info

Comment

• dintel011
                            CBC Senator XXL
                            • 12.03.2005
                            • 348
                            • Beograd, Vidikovac

Nisi me razumeo, sad cu detaljnije da objasnim...
                            Covek koji je upisan u saobracajnoj zivi na Vracaru i normalno da na njegovoj opstini treba da se plati porez. Posto po novom kupoprodajni ugovor mora da bude overen u opstini ili sudu ja sam hteo da ga overim isto na Vracaru posto je sve u jednoj zgradi - i overa potpisa na ugovoru i poreska uprava. Znaci odbili su me u opstinskoj slizbi za overu potpisa a ne u poreskoj sluzbi. Razlog je da ne moze jedna osoba da bude i prodavac a i kupac... po nekom njihovom tumacenju Zakona o obligacionim odnosima. Pitam ja coveka sa saltera dal ima ovde neki pravnik i on me posalje kod neke jako neljubazne nacelnice koja je izgleda samo prosla pored Pravnog fakulteta. Kaze ona da je to jako cudno i da sam trebao odmah da pravim ugovor a ne ovlascenje sa vlasnikom vozila i da oni jedino mogu da mi overe jedan potpis i to da se izjasnim hocu li da budem prodavac ili kupac...Vidim ja koliko je sati i da necu stici do poreske uprave posto radi do 14h i zapalim u drugu opstinu i tamo normalno overim ugovor bez da su me pitali bilo sta, samo su procitali ovlascenje i zadrzali kopiju uz primerak ugovora.
                            edit:
                            Ovo je nacelnica
                            http://www.vracar.org.rs/lat.php?sops ... uprave.php
                            posto ih ima dve, u pitanju je Mirjana Kaćanski

Comment

• kuzmar
                              Moderator
                              • 18.12.2009
                              • 783
                              • Lazarevac
                              • Pezo 207 1.6 HDI

Da, to je onda nesto potpuno drugo.
                              www.paluba.info

Comment

• Dora
                                Nadzornik!!!
                                • 24.10.2004
                                • 17451
                                • Novi Sad
                                • FIAT

Tako je i u NS, i ja sam se jedno davno zenuo da ne bi maltretirao druge i napravio ovlašćenje na moje ima a posle nisam mogao "prodati" sam sebi...
                                Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

Working...
                                X