Par pitanja za vas sa znanjem i iskustvom, a vezano za prenos vlasništva...
Moja, sasvim hipotetička situacija sa fiktivnim licima i mestima (ako može bez lekcija o moralu, bilo bi idealno, interesuje me ZAKONITOST i zakonski okviri dole navedene radnje):
Kupujem auto u mestu "B", ja sam iz mesta "Z", i moj porodični prijatelj, inače invalid (bez vlasništva nad ijednim vozilom), je takodje iz mesta "Z". Auto bi se vodio na njegovo ime, ja bih imao kompletnu punomoć za sve radnje u vezi vozila, itd. Pošto je čovek težak invalid, postoji komplikacija sa samom procedurom prenosa vlasništva od prodavca na njegovo ime, uz što manje cimanje čoveka po šalterima i sudovima, uz napomenu da je njegov odlazak u mesto "B" nemoguć. Situacija je sledeća:
-prodavac je vlasnik, auto nije registrovan, odjavljen je od strane tog istog vlasnika, ne vozi se, nema tablice, uredno obavljena odjava.
Kako ja mogu (i pod kojim uslovima) da pre svega dovezem auto iz mesta "B" u mesto "Z" i (o istom trošku) uradim i tehnički (koliko kontam, ovo sve može sa probnim tablicama za 1-2 dana max?), a potom i da imam svu potrebnu dokumentaciju (prodavac mi daje "full" ovlašćenje sa kojim mogu da upravljam vozilom, prenesem vozilo, obavim tehnički, bla bla) da prenesem vlasništvo nad vozilom invalidu?
Procenjena vrednost vozila je preko 10.000, što znači da je prenos oko 300€, dakle, ako je ikako moguće izbegao bih varijantu da platim 300€ prenos sa prodavca na mene, pa onda još 300€ sa mene na invalida (ovo znam da je, naravno, moguće i potpuno legalno).
Moje pitanje: da li ja mogu da dobijem ovlašćenje od prodavca, pa da JA zaključim ugovor sa invalidom, i GDE? Da li ja to mogu u sudu u mestu "Z"?
A gde plaćam porez na prenos? U upravi prihoda u mestu "B"?
I koji je redosled radnji: kupujem auto u mestu "B", čovek mi daje ovlašćenje, uzimam probne tablice, vozim auto do "Z", uradim tehnički, parkiram auto u garažu, vraćam probne tablice, pravim i overavam ugovor sa invalidom u našem mestu "*Z" (on čovek jedino toliko može da se iscima), vraćam se u mesto "B", mesto kupovine, i plaćam porez na prenos (ili to može prodavac, a da ja njemu pošaljem kintu?)...u tom trenutku invalid postaje vlasnik, odavde je već nizbrdo...on meni napiše ovlašćenje, ja sa onim tehničkim i ovlašćenjem registrujem auto, i 600 evra kasnije, svi srećni i zadovoljni. Šta sam propustio?! O.O
Jbt, ličim sebi na Duška Dugouška u onom crtaću sa gremlinom, kada ovaj udara po bombi i kaže "ova bomba neće eksplodirati osim ako je ne udariš baš kako treba" i onda Duško uzima čekić (?) i hvata zalet da je udari kako bi pokazao gremlinu "kako se to radi" i onda kaže sebi "ŠTA JA TO RAAAAADIM?!?!?!?!??!! O.O
Inače, unapred hvala na pojašnjenju novih zakonskih odredbi.
Posto se radi o nepokretnoj osobi, nazoves opstinu iz svog mesta da dodju kod invalida kuci i da tamo overe dovoljan broj primeraka ovlascenja da ti u ime invalida mozes da kupis auto i da izvrsis sve neophodne registracije vezano za registraciju istog. svaki organ uprave je u obavezi da dodje na adresu kod nepokretne osobe ( za to i imaju terensku sluzbu)radi obavljanja svih upravnih poslova, nebitno da li se radi o sudu, opstini, policiji ili kome god.
onda sa tim ovlascenjem radis kao da auto kupujus za sebe i na kraju ce biti saobracajna na ime invalida, a svi detalji o postupcima vec pisu u temi
Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.
Hvala sri! Genijalno! Ovo mi nikada ne bi palo na pamet, a zvuči prilično logično. E sad, interesuje me da li je nekad neko video takav neki dokument - "ovlašćenje za kupovinu vozila"? Kako bi taj dokument trebalo da izgleda? Da li mene on ovlašćuje da kupim "bilo koje" vozilo u njegovo ime, ili se na papir stavljaju i podaci o konkretnom vozilu koje se kupuje (nešto nalik "običnom" ovlašćenju za upravljanje vozilom):
Ovlašćujem
Petra PEtrovića iz Srbije, adresa ta-i-ta
da može u moje ime kupiti vozilo i u vezi te kupovine obaviti sve pravne radnje (prenos vlasništva na moje ime bla bla)
marka vozila: A tip: B, broj šasije:ABC123....itd itd...
potpis, podaci invalida, pečat, overa...
Ovako nekako?! Naravno, advokat bi pripremio ovako nešto, samo me interesuje forma i da li je ovo neko video/koristio? Hvala još jednom
Interesuje me kakva je situacija kada prodam auto nekom i napravimo kupoprodajni ugovor, overimo ga u sudu. Pošto registracija auta ističe za 6 meseci novi vlasnik, što je sasvim normalno, ne želi odmah da ga prevede na sebe. Što bi ponovo plaćao za nešto što je već plaćeno.
Pitanje je više:
1- Da li je prevod vozila vezan za plaćanje poreza na prenos, tj. da li novi vlasnik nakon plaćanja poreza na prenos ima zakonsku obavezu da odmah registruje auto na sebe ili može da vozi do isteka registracije ? Ne interesuju me eventualne kazne za njegove saobraćajne prekršaje jer imam kupoprodajni ugovor overen u sudu
2- Ako je zakonska obaveza da se auto preregistruje odmah nakon plaćanja poreza na prenos, šta se dešava u slučaju da kupac nakon overe kupoprodajnog ugovora u sudu ne ode odmah u poresku upravu da plati porez na prenos ? Da li rok za plaćanje poreza na prenos počinje od dana overe ugovora u sudu ili nakon predaje overenog ugovora referentu u Poreskoj upravi ?
Od trenutak overe ugovora tece rok od 10 ili 15 dana za regulisanje poreza na prenos apsolutnih prava. Ukoliko se porez ne plati u naznacenom roku onda krecu zatezne kamate.
U MUP-u sam pitao koji je rok za prijavu promene podataka o vlasniku vozila i oni su mi rekli da neki poseban rok za to ne postoji medjutim negde u ZOBS-u (ako ne gresim) ima clan koji predvidja rokove za prijavu promene imaoca vozila i promenu tog podatka u MUP-u (sad me trenutno mrzi da trazim pa ako niko drugi ne navede taj podatak potrazicu sutra i napisati).
Inace vec smo negde napisali da se taj porez na upotrebu motornih vozila negde od aprila ne placa ukoliko vozilo promeni vlasnika tokom vazenja registracije tako da ne postoji razlog zasto to ne bi odmah uradio cim se regulise porez na prenos apsolutnih prava.
Znači ako dođe mesec dana pre isteka registracije da plati porez na prenos moraće dodatno da plati još zateznu kamatu. Ok, to je u redu i nije neka cifra. Ne plaća se porez na upotrebu motornog vozila - za taj bedni porez nisam ni pitao, ne znam što se svi kače za taj porez koji je inače minoran jer je za moj auto iznosio 570 dinara, manje nego overa kupoprodajnog ugovora (veći je problem verovatno onima koji imaju skuplji auto). U tom slučaju najbolje je sačekati da istekne registracija. Ja ću čoveku odjaviti tablice i poslati mu dozvolu pre isteka i to je to. A i državi je bolje, naplatiće i kamatu i porez na upotrebu motornog vozila opet.
Ne razumem zasto bi de registrovano vozilo ponovo registrovalo? To nikada nije bilo pa ni sada, registracija vozila vazi do njenog isteka promenio se vlasnik ili ne.
Trebao si potražiti odgovore na tvoja pitanja u prethodnim postovima. Umesto toga, tražiš opravdanje za nepravilan postupak. Ne verujem, da ti nije poznato, da vozilo ostaje registrovano, samo se menja vlasnik vozila. Zakonski je određen rok od 15 dana, da se u slučaju promene vlasnika, to prijavi MUP. Rok od 8 dana za plaćanje poreza na prenos apsolutnih prava, teče od dana uručenja rešenja. Poreska uprava dužna je da donese rešenje u zakonskom roku od dva meseca, ali po pravilu, to je isti, ili naredni dan po podnošenju prijave.
U prethodnim postovima nigde nisam naišao na objašnjenje koje jasno govori koji su postupci prodavca i kupca, a ne znam iz kog razloga ne veruješ da mi taj postupak nije poznat...Zadnji put sam auto prevodio pre 6 godina.
Znači, ako sam dobro shvatio, ja i kupac smo ugovor overili u sudu, on ode u Poresku upravu i plati porez na prenos a ja odem i prijavim to u MUP sa kopijom ugovora. Kupac auto vozi sa mojim tablama do isteka registracije.
Nekoliko dana pre isteka registracije pošalje mi tablice i saobraćajnu, ja auto odjavim i njemu pošaljem odjavljenu saobraćajnu i to je kraj naše saradnje.
Jel ovako ?
Znači, ako sam dobro shvatio, ja i kupac smo ugovor overili u sudu, on ode u Poresku upravu i plati porez na prenos a ja odem i prijavim to u MUP sa kopijom ugovora. Kupac auto vozi sa mojim tablama do isteka registracije.
Nekoliko dana pre isteka registracije pošalje mi tablice i saobraćajnu, ja auto odjavim i njemu pošaljem odjavljenu saobraćajnu i to je kraj naše saradnje.
Jel ovako ?
Korak 1 - overa ugovora u sudu
korak 2 - Uprava javnih prihoda po mestu prebivalista prodavca i placanje poreza na prenos apsolutnih prava (po zakonu to treba da uradi prodavac u praksi to najcesce radi kupac)
korak 3 - sa overenim ugovorom kupac odlazi u MUP i zahteva promenu podataka o imaocu vozila (u agenciji mu lepo popune uplatnice za novu saobracajnu i razne takse koje iz toga proizilaze)
korak 4 - kupac dobija saobracajnu dozvolu u kojoj je on upisan kao vlasnik vozila i u kojoj je upisan datum isteka registracije koji je pisao i na staroj dozvoli
Kod koraka broj 4 ukoliko su kupac i prodavac sa istog registracionog podrucja samo se menja saobracajna, ukoliko su sa razlicitih registracionih podrucja menjaju se i tablice
Prema informacijama koje imam svi oni koi se nadju u takvoj situaciji da im jos nije istekal registracija pa imaju stare tablice i stare saobracajne nece dobijati ove nove nego one koje su izdavane do 31.12.2010.godine. Za te potrebe MUP ima odredjenu kolicinu starih obrazaca dozvola i starih tablica.
Situacija je cesta u zemlji Srbiji.. Automobil iz uvoza, placena carina i PDV, u Srbiji nikada registrovan, a uvezlo ga fizicko lice (ne firma).. Sklapanje kupoprodajnog uguvora, overa u Sudu/Mesnoj kancelariji i auto je najnormalnije registrovan u MUP-u, bez placanja poreza na prenos apsolutnih prava..
Objasnjenje je da auto nije nikada registrovan na srpske table i da se u takvim okolnostima ne placa porez na prenos, i da nema razlike u odnosu na situaciju kada se kupuje od firme (isto iz uvoza)..
Eto, cisto jedna informacija koju nisam nasao na Forumu, a moze biti nekom od koristi..
Naravno da je tako, u kojoj opstini da se plati porez na prenos apsolutnih prava ako nikada nije bio registrovan. Pored toga to bi bilo dvostruko oporezivanje i po osnovu uvoza i posle po osnovu ajd da kazemo promene vlasnika. Takodje kada se kupuje od firme porez na prenos se ne placa posto se placa PDV na fakturisan iznos. Bolje je za budzet platiti 18% nego 2,5%
Comment