Nova prva pomoć i novi ZOBS

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Chubbs
    Everybody lies
    • 29.01.2006
    • 5807
    • Novi Sad
    • Audi A6 1.8T

Re: Prva pomoc i novi ZOBS

au, znaci svaka saobracajka je automatski povreda kicmenog stuba, te nikako ne pomerati.

za pocetak, sta uopste znaci pojam prva pomoc, pa onda mozemo dalje diskutovati koliko je upotrebljiva, velika, mala, zuta, plava...
    You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
    Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
    Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• JAPANX
      CBC Senator XXL
      • 10.08.2006
      • 2159
      • Beograd

ja sam rekao sta je po meni prva pomoc..

pukne kais a ti zihernadlom zakacis dok se ne snadjes do kuce

Comment

• Stratos
        CBC Senator XXL
        • 10.09.2008
        • 2594
        • Novi Sad

Jel na pantalonama? Ako je za onaj na autu,voleo bih da vidim neko uputstvo.

Comment

• Slobo BB
          CBC Početnik
          • 12.12.2007
          • 5
          • Perucac - Bajina Basta

u ovoj galenikinoj prvoj pomoci nema cebe a ja kolko sam procitao da se po novom ZOBS-u mora da ima i cebe

Comment

• toshapn
            CBC Član
            • 19.08.2006
            • 44
            • Paracin

A ja video u SAT-u,otvarao Alvirovic galenikin komplet,neki beli i jos jedan,i ima cebe.
            Ja sam mislio da je to pravo cebe kad ono ko cokolada,spakovano,folija sa jedne strane zlatne a sa druge srebrne boje.Sad jel ga ima konkretno u mom galenikinom kompletu,neznam.Nisam otvarao kesu u kojoj je komplet,niti cu da je otvaram,niti cu da pustim da mi neko otvara.

Comment

• zoranbg
              CBC Senator XXL
              • 23.03.2005
              • 4098
              • Rooster's Hill , Beog
              • Grande Punto 1.2

sto ste uzimali nije jos obavezno ?
              jos godinicu koliko sam razumeo
              Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Stratos
                CBC Senator XXL
                • 10.09.2008
                • 2594
                • Novi Sad

Do maja sledeće godine,koliko sam ja čuo.Za svu opremu propisanu novim pravilnikom.

Comment

• dacha
                  CBC Senator XXL
                  • 23.06.2007
                  • 356
                  • Beograd, NBG
                  • Xsara II 2.0i

Pominjano je u medijima da treba zameniti i pribaviti opremu predvidjenu novim pravilnikom do septembra 2011, taman da jos malo inflacija "izjede" cenu...

Inace evo jos jedan koristan tj. informativan clanak na ovu temu, Kompleti prve pomoći i nedoumice?
                  Od donošenja novog pravilnika o tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju javio se niz nedoumica o njegovoj primeni, naročito vezanih za novi komplet prve pomoći. Pokušaćemo da odgovorimo na najčešća pitanja nametnuta novim propisima. Izvor: Zdravlje.B92

edit: da definitivno je od septembra 2011, evo i link iz Politike gde to pise...
                  Увођење нових комплета прве помоћи, обавезне опреме у свим моторним возилима, грађане Србије, према незваничним проценама, коштаће око 40 милиона евра. Наиме, у Србији је регистровано око два милиона возила (од тога милион и по путничких аутомобила) а оригинални комплет прве помоћи коштаће до 20 евра, односно око 2.000 динара. Наиме, власници возила ће до септембра следеће године морати да...
                  The best car safety device is a rear-view mirror with a cop in it.

Comment

• sasha015
                    CBC Veteran
                    • 29.02.2008
                    • 153
                    • LOznica
                    • Hyundai i-20

"2. Zar ne mogu da kupim nekoliko novih artikala i dopunim stari komplet?

Dopuna starih paketa nije moguća. ..."

"13. Ako upotrebim nešto iz paketa, da li ću morati da kupim novi?

Ne. U apotekama će postojati i pojedinačni artikli kojima će građani moći da dopune nove pakete. "

"Нови" комплети су магични, у односу на старе...

Dopuna starih paketa nije moguća. Jedan od razloga je i činjenica da na starim kutijama nema šifre koji je zapravo i garancija da imate originalni paket. Šifra podrazumeva oznaku tipa vozila (tip A za motore i Tip B za automobile) i kod utvrđen standardom SRPS Z.B2.001.

Uz to, kako je ranije objašnjeno, artikli u starim paketima nisu sterilni.

Ipak,ne moze to bez sifre

Comment

• kuzmar
                      Moderator
                      • 18.12.2009
                      • 783
                      • Lazarevac
                      • Pezo 207 1.6 HDI

Jutros svratim na jednu benzinsku pumpu na Ibarskoj da naspem goriva i ugledam novu prvu pomoc po ceni od 2500 din, nesto prokomentarisem a radnik na pumpi mi kaze da je pre neki dan policija zaustavila tipa nedaleko od pumpe i nabedila ga da vec mora da ima novu prvu pomoc, ali ga nisu kaznili nego ga poslali na pumpu da kupi a da njih malo casti ( 500 din) sve u svemu trosak mu je bio identican propisanoj kazni.
                      www.paluba.info

Comment

• boban1982
                        CBC Senator XXL
                        • 14.03.2010
                        • 1106
                        • Batajnica
                        • SAXO VTS-BIC

Jos je rano za tu prvu pomoc,koja u sebi ima citavu bolnicu,rekli su jos godinu dana,tako da ne treba zuriti,jer ce jos nesto izmisliti za to vreme...

Comment

• Vocko
                          CBC Senator XXL
                          • 25.04.2005
                          • 4556
                          • nBGd

Meni ne moze da stane u gepek prva pomoc

Comment

• RANK
                            CBC Senator XXL
                            • 28.02.2007
                            • 1635
                            • Beograd
                            • FIAT MAREA WEEKEND 1

Originally posted by prolupator
                            Evo, ja sam koristio prvu pomoc, tacnije koristili su moju kutiju prve pomoci na meni.

Pri prevrtanju automobila posekao sam glavu i dobri i nestrucni ljudi koji su se nasli u blizini su mi previli ranu kao da su me lopatom zamotavali, a ne rukama.
                            Vise me je bolela glava koliko su me stegli nego od te posekotine. Da ne govorim da su jedva potrefili posekotinu a zamotali sve ostalo i da su potrošili selu kutiju prve pomoci na posekotinu od 3cm.
                            A vrhunac dozivljaja je bio to sto su se svi isprepadali osim mene. Par ocevidaca je i popadalo u nesvest i moralo da prilegne kad su videli kako mi krv curi niz celo... Umalo da idem ja njih da reanimiram

Tako da ... bez prave obuke (koja nepostoji), nema te kutije koja će omogućiti adekvatnu pomoć.

Jesi li ih tuzio?
                            "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• prolupator
                              CBC Senator XXL
                              • 02.09.2005
                              • 3968
                              • Zemun

Kako da tužiš paore koji voze Lade, Moskviče i raspale kečeve?
                              Ljudi su se lepo angažovali da ponognu, nisu oni krivi što ne znaju ...
                              OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• boban1982
                                CBC Senator XXL
                                • 14.03.2010
                                • 1106
                                • Batajnica
                                • SAXO VTS-BIC

I da postoji prava obuka za prvu pomoc,ne moze svako da gleda krv,tako da nece moci da upotrebi te zavoje i svasta nesto.

Comment

Working...
                                X