Pocepana registraciona nalepnica - sta dalje?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • StudentBGD
    CBC Senator XXL
    • 18.12.2007
    • 1027
    • Beograd

Re: Pocepana registraciona nalepnica - sta dalje?

Svaka iole ozbiljna perionica ima nozic za skidanje vinjeta kojim se bez muke i ostataka za cas skine bilo kakava nalepnica sa stakla tako da ne znam sto se opterecujete time
    Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Nema svuda "ozbiljnija perionica"
      No naravno može se trknuti i do bgd.-a ako nema drugog rešenja
      Hvala na info.
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Chubbs
        Everybody lies
        • 29.01.2006
        • 5807
        • Novi Sad
        • Audi A6 1.8T

malo sapunice i nozic od obicnog pijacnog skalpera i sve se skida sa stakla, kao rukom odneseno. Kad bude aktuelno, napravicu totorijal
        You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
        Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
        Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• jomini
          CBC Senator XXL
          • 11.03.2007
          • 490
          • Novi Sad

Ja probao da skinem nalepnicu baby on board i odustao posle pola minuta. Ni da mrdne, doduše samo noktima, ali očekivao sam bar minimalni pomak...
          San ispunjen. Impreza Turbo.

Comment

• BOOST
            Founder - Admin od Začetka
            • 29.09.2004
            • 8726
            • Gislaved//Sweden
            • SAAB 9000 AERO R; SA

Zar je toliko tesko obezbediti da policijska patrola ima preko 3G mreze pristup bazi za kontrolu? Ima li koji programer ovde da im skroji jednu android aplikaciju da prestanu da siluju ljude?

Kod nas na Marrketu postoji aplikacija Fordonskoll gde bilo ko moze da proveri bilo koji reg broj, da li je auto osiguran, registrovan i slicno. Ima akces drzavnoj bazi za registar automobila koja ima inace otvoren pristup preko neta.
            Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
            move your mind

Comment

• jomini
              CBC Senator XXL
              • 11.03.2007
              • 490
              • Novi Sad

Ah, pa ne može ovde nešto da bude i korisno i pristupačno i jednostavno u istom trenutku.
              Pa još ako se ne može dobro naplatiti, nema šanse da zaživi.

Comment

• Chubbs
                Everybody lies
                • 29.01.2006
                • 5807
                • Novi Sad
                • Audi A6 1.8T

Originally posted by jomini
                Ja probao da skinem nalepnicu baby on board i odustao posle pola minuta. Ni da mrdne, doduše samo noktima, ali očekivao sam bar minimalni pomak...

jel na reflektujucoj foliji? kad je obasjaju farovi sija u mraku?
                You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Ognjen
                  CBC Senator XXL
                  • 21.02.2008
                  • 438
                  • Novi Beograd
                  • -

Originally posted by jomini
                  Kupis u farbari strugac boje sa stakla, nisam video nalepnicu koju nije mogao da skine. Posle skidanja nalepnice sa strugacem, uglavnom mora i neko sredstvo da skine ostatke lepka. Treba biti samo pazljiv sa nalepnicama na zadnjem staklu, zbog grejaca.

Comment

• jomini
                    CBC Senator XXL
                    • 11.03.2007
                    • 490
                    • Novi Sad

Nije na reflektujućoj foliji, obična nalepnica. A problem sa struganjem mi je jer je na zadnjem staklu i plašim se da ne izgrebem grejače. Pomislio sam da probam da grejem fenom? Tako bi i popustilo i odlepilo se, a ujedno bi se i ostatak lepka sa stakla lakše skinuo. Nije mi frka za skidanje, ne smeta mi da stoji tim pre jer se i dalje dete vozi u kolima, nego sam našao neku lepšu, normalniju. Ova je s nekim pačićima i piše na engleskom, a našao sam sa bebom i na srpskom.
                    Ako ništa, otići ću do neke farbare.

Comment

• Cougar
                      CBC Senator XXL
                      • 13.06.2009
                      • 352
                      • NBG // Vrbas
                      • Cougar XR 2.5 V6 24v

@BOOST - Pa biće da nemaju ili neće da ulože potrebna sredstva iskreno ne znam koje od toga... dosta aplikacija koje se koriste su i dalje u kobalu, cliperu, fox-u... masa baza je db2... negde su u primeni i savremenije baze i jezici... ali verujem da su u manjem obimu... a moguće i da je deo problema i deficit it kadra... iako realno ni primena zastarelih tehnologija nije problem jer relativno lako i brzo može da se odradi web servis koji bi vraćao potrebne podatke (količina podataka je za današnje komunikacije realno smešna) u realnom vremenu...

Trošak izrade takvog rešenja bi grubo gledano bio:
                      - jedan developer srednjeg/višeg nivoa znanja zadužen za projektovanje, izradu web servisa i izradu prateće dokumentacije (projektne i korisničke)
                      - jedan developer srednjeg/višeg nivoa znanja zadužen za projektovanje, izradu aplikacije (za koju god platformu) za pristup web servisu i izradu prateće dokumentacije (projektne i korisničke)
                      - jedan tehničar za testiranje (ukoliko se uz code ne pišu automatski testovi)
                      - jedan administrator za podizanje i postavku servera u DMZ (demilitarized zone)
                      - vremenski laganim tempom 30-45 dana zavisno od broja funkcija web servisa i aplikacije

Trošak primene bi bio znatno veći, opet grubo gledano potrebno je:
                      - minimum 2 brand servera poželjno u klasteru da ako padne jedan nod preuzme drugi maltene bez zastoja
                      - opremanje svih korisnika zadovoljavajućim uređajem, što je verovatno i najveći trošak obzirom da iole kvalitetan i adekvatan uređaj bi minimalno koštao 500-600e (naravno računajući na veću količinu)
                      - formiranje servisne službe za održavanje uređaja sa adekvatnim lagerom potrošnog materijala (baterija) i rezervnih delova
                      - formiranje službe korisničke podrške koja treba da radi u 3 smene tj. da bude dostupna 24/7 za potrebe korisnika i monitoring celog procesa
                      - mesečni troškovi za 3G, Edge, GRPS za sve korisnike uređaja
                      - zakup adekvatnog linka za pristup (dimenzionisanog u zavisnosti od očekivanog broja transakcija)

Sve napisano je grubo nabacano bez puno detalja ali je nekih 90-95% to to...

E sad posmatrano u duhu "nemamo para" naravno da je svrshishodnije otvoriti novi profitni centar u smislu broj registrovanih vozila x cirka 400 dinara na godišnjem nivou, nego uložiti u razvoj softvera, kupovinu neophodne opreme, zapošljavanju potrebnog kadra, oformljivanje potrebnih službi i ulaganje u ostale ne navedene prateće troškove...
                      Boost is automotive equivalent of cocaine

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Cougar:

Napravi im ti (za nekoliko minuta, nek' bude i pola sata) gotovo biznis plan (još troškove da uneseš i to je to, manje-više).
                        Državni organi (ne samo policija nego i kada bi im neko drugi radio) bi to uradili za nekoliko meseci (plus nekoliko zaposlenih) i predimenzionisali bi resurse.
                        Klaster servera se ne mora kupiti može se i rentirati. Uređaji za korisnike takođe mogu biti android mobilni ili palm-top mašine, što opet ne mora da bude tako skupo, i (uslovno) se može dobiti za male pare (uz plaćanje usluga, 3G, GPRS i sl.).
                        Jako lepo, ali nećemo skoro videti.
                        Priča o nedostatku kadrova je nebulozna. Uostalom 3-4 čoveka mogu i da zaposle (i to na određeno) ili još bolje je da plate aplikaciju za par hiljada evra (sa sve testiranjem i implementacijom). Doduše kod nas bi ispalo da za istu treba više desetina hiljada evra, kao što to obično biva kad se visoke tehnologije plaćaju iz budžeta.
                        Inače ne znam za Bgd. ali ovde u provinciji su toliko zaposlili novih ljudi u policiji da jedni drugima sede u krilu (što sad i nije tako loše jer ima i policajki!), tako da još nekoliko ljudi ne bi primetili ni na nivou okruga (opštine) a kamoli republike.
                        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• BOOST
                          Founder - Admin od Začetka
                          • 29.09.2004
                          • 8726
                          • Gislaved//Sweden
                          • SAAB 9000 AERO R; SA

Lepo da je neko prosao kroz tehnicki spektar sta je potrebno za ovako nesto.
                          Sa druge strane, jedna takva web baza nema nesme na otvorenom webu da sadrzi maticne podatke o vlasniku auta.
                          Za to postoji komplement servis kroz SMS koji ima pristup bazi na specificnom nivou.

Dakle, jedan SMS na specijalan broj i dolazi povratni SMS sa svim podatcima ukljucujuci i mesto prebivanja vlasnika, njegov JMB itd itd..

Zahteva puno manje za ulaganje jer je dovoljan najovicniji GSM telefon.

Ovde drzava koristi "tajnu" 3G mrezu bez SIDa koja je nevidljiva za korisnike koji nemaju njihove SIM kartice u uredjajima. Imaju zaku kapaciteta kod drzavnog operatora kao suboperator i na taj nacin prolaze najbezbolnije iz ekonomskog aspekta.

Takle, postoji neogranicen broj mogucnosti u danasnje vreme ali ocigledno je da je u pitanju kako uzeti sto vise novca od gradjana. Mi dok smo imali nalepnice koje su lepljene na zadnju tablicu bile su uracunate u registraciju a po ostecenju iste novu bi dobili besplatno u roku od 24 casa po prijavi.
                          Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                          move your mind

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

I moram da naglasim:
                            Umesto da se preskoči registraciona nalepnica (kao ISDN, pa iz modem uletesmo u ADSL) mi izgleda moramo da se vraćamo u Švedsku 70-tih pa za 40 god. da bude i kod nas kako je to kod njih sada. Valjda je suština informacione tehnologije da se jaz u godinama smanjuje ali da godina vredi više

Comment

• kuntalo
                              CBC Senator XXL
                              • 02.03.2007
                              • 342
                              • Predgradje

Epizoda SAT-a, na nekih 55% snimka pokazuje se način lepljenja.

Probao po uputstvu iz videa i uspeo.
                              Save the Panda!

Comment

• RANK
                                CBC Senator XXL
                                • 28.02.2007
                                • 1635
                                • Beograd
                                • FIAT MAREA WEEKEND 1

Originally posted by expendable
                                I moram da naglasim:
                                Umesto da se preskoči registraciona nalepnica (kao ISDN, pa iz modem uletesmo u ADSL) mi izgleda moramo da se vraćamo u Švedsku 70-tih pa za 40 god. da bude i kod nas kako je to kod njih sada. Valjda je suština informacione tehnologije da se jaz u godinama smanjuje ali da godina vredi više
                                Jok more, sve sam prosao, i modem i ajesdien i kablovski i adeesel sa vajerom i bez. dakle nista ne preskakati :-)

A imao sam i prijatelja cija je firma prodavala "kablovski vajerles" :-)
                                "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

Working...
                                X