@uglavnom bezopasni
počinjem da kapiram sta se zelelo postici ali i dalje mislim da je moglo mnogo jednostavnije.
...šta meni vredi tvoja saobraćajna sa nekim kodom i bez podataka na njoj kad nemam pristup bazi MUP-a, a da bi imao pristup bazi mupa morao bi ti da mi daš napismeno saglasnost... a zašto bi mup čuvao podatke o polisama i štetama i... mislim da je tvoja ideja neizvodljiva bez neke centralne baze svega na ovom svetu.
a jel ti sada dajem neku saglasnost?
jedna baza, pristup bazi, odnosno podbazama bi imale sluzbe po ovlascenju, odnosno zakonu. tacka.
kao sto sada jedna osiguravajuca kuca ne moze videti detalje druge osiguravajuce kuce, tako se isto struktuira baza sa podelom nadleznosti, ovlascenja...
Da gledamo na drugu stranu kako bi auto servis koji hoće da ima svoju bazu klijenata došao do podataka o tvom vozilu ili i on treba da se kači na MUP, svaki put kad mu treba broj šasije, broj motora...
nisam razmisljao o bazama auto-servisa ali treba i to sagledati.
na kraju krajeva, zasto i njima, tj. trecim licima ne dati neko ovlascenje da mogu da procitaju osnovne podatke?
ne svima na svetu, vec samo ovlascenima.
Pa jeste, ali je problem sto se pravi mnogo vise od toga.
A, bez lične karte?
U tome je i poenta, dovoljan je jedan fizicki zasticen licni dokument, zasto duplirati, kvadriplicirati?
Nisam baš potpuno u toku (ažurnost memorije), ali bih rekao, da je potrebna zamena, samo u slučaju promene reg. područja! Ja sam na primer, dva puta godišnje menjao prebivalište, upravo radi produženja važnosti registracije, jer je u Inđiji jeftinija, nego u Bgd. S druge strane, u Beogradu uživam neke beneficije.
Meni na tehnickom rekli da se u svim situacijama promene prebivalista mora menjati saobracajna, uostalom imas na sajtu MUP-a - pise isto u pitanjima i odogovorima.
U pravu si, ali i iz vozačke dozvole!
Vidis sada gde sve to vodi?
Sutra cemo dobiti i zdravstvene knjizice sa chipom... pa cik se negde preseli ako smes.
Menjaj pasoš, ličnu kartu, saobraćajnu, vozačku, zdravstvenu...
? ? ? !
sta tu nije jasno?
saobracajna treba da bude identifikaciona kartica vozila a ne vlasnika vozila.
prihvatam da sadrzi ime i prezime vlasnika kao i JMBG, dakle podatke koji se retko ili nikada ne menjaju.
Zalomilo mi se da mi je izdata LK sa cipom ciji je rok vaznosti 5 godina (licne karte, ne cipa). Pre par dana mi je istekla vaznost a jos nisam imao priliku da iskoristim onaj PIN kod. Ali zato danas u Postanskoj stedionici ne mogu da podignem novac, rekli su mi da to ne mogu ni na bankomatu niti bilo gde drugo dok ne dobijem novu LK i ne prijavim tj.azuriram podatke kod njih. Doduse rekose mi da sa onom potvrdom mogu na salteru PS da podignem kes. A koji ce mi moj ako ne mogu da platim racune putem e-bankinga? I kakve veze ima moja npr. Viza karitca sa licnom kartom, ili token sa istim dokumentom kada se pri tim transakcijama LK ne koristi?
SAOBRACAJNA DOZVOLA
Krajem novembra prosle godine odem da produzim registraciju i sve obavim u agenciji, dodjem u MUP a tamo SUPRISE. Nije kinder vec u vidu jednog salterskog sluzbenika koji trazi dokaz o uplati za novu saobracajnu. Zasto kada je to nova saobracajna? Zasto bih je menjao? Zato sto sifra boje vise nije ona koja pise na cipu vec druga i zato sto mi nije upisana ukupna dozvoljena masa. OK boju promenite na cipu a za ukupnu masu znam da nije obavezna posle one price po medijima i da moze bez toga. Ali ne, gospodin nece da registruje i vraca mi dokumente. AJ se iznerviram, opsujem i zaradim privodjenje zbog remecenja javnog reda i mira. Epilog - sudiji za prekrsaje prijava bese smesna ali zbog budzeta me kaznise po jednom clanu (u prijavi su bila navedena 2) sa 6.000 dinara i 700 dianra sudskih troskova. I naravno na kraju sam morao da platim novu saobracajnu posto sam kao sto je vec neko napisao otisao poslednjeg dana. Cemu sluzi cip na saobracjanoj ako podatak ne moze da se promeni? Zasto se krenulo sa uvodjenjem opvakvih dokumenta ako nadlezni organi nemaju mogucnost i opremu da makar na cipu promene podatke? Vazno je da na saobracajnoj pise vrsta goriva kao da mi drzava sipa gorivo u rezervoar.
I zasto prosecan gradjanin mora da zna sta znace one sifre na saobracajnoj? Ispade da nisi proverio dokumet prilikom prijema tj, niko ti nije kriv sto ne znas znacenja sifri pa da mozda uocis gresku. Za sta je potebna ukupna masa za putnicko auto? Da necemo mozda morati da imamo telesnu vagu da merimo saputnike kako ne bi pretovarili vozilo? Da nece da nas teraju na vagu i mere osovinsko opterecenje?
I da pomenem samo da sam prilikom poslednjeg odlaska u MUP tog dana otisao na drugi salter, koleginica doticnog mi rece da saobracajna nije morala zbog tih podataka da se menja.
ELEKTRONSKA ZDRAVSTVENA KNJIZICA
Dok se o toj knjizici nesto prica vojni osiguranici su je vec dobili. I to jos prosle godine ali sa zakasnjenjem od nekoliko meseci.
JA sam vojni osiguranik pa sam je naravno dobio. Kao i clanovi moje porodice. Ustvari nisam je dobio posto mi je niko nije poklonio vec je svaka placena po 600 dinara. Obrazlozenje cene je da anjvise kosta izrada elektronske knjizice. E sta smo dobili tom knjizicom? Nista. Evo vec vise od godinu dana koristimo samo papirni deo knjizice posto sistem za tu elektronsku knjizicu ( u vidu kartice) jos ne postoji i ne zna se kada ce zaziveti. Za to vreme vaznost knjizice polako istice i onda ce doci dan kada cemo ponovo morati da platimo izradu elektronske zdravstvene knjizice iako ni prethodnu nismo mogli da iskoristimo. Razlika izmedju stare (tip JNA) knjizice i nove je u dimenzijama (nova je nesto manja) i to sto nova ima bar kod. Ako je bar kod bio problem mogli su nam izdeliti nalepnice sa istim koje bi zalepili na stare knjizice i resen problem. Ali onda ne bi mogli da naplate 600 dinara po komadu. Licno ne osecam nikakav boljitak posle zamene ovog dokumenta.
Zalomilo mi se da mi je izdata LK sa cipom ciji je rok vaznosti 5 godina (licne karte, ne cipa). Pre par dana mi je istekla vaznost a jos nisam imao priliku da iskoristim onaj PIN kod. Ali zato danas u Postanskoj stedionici ne mogu da podignem novac, rekli su mi da to ne mogu ni na bankomatu niti bilo gde drugo dok ne dobijem novu LK i ne prijavim tj.azuriram podatke kod njih.
Da se našalim, čime dokazuješ, da si živ? A, gde je pečat?
Tvoj slučaj, naterao me je, da proverim važnost moje LK, pa vidim, da još imam vremena do 2015. Stara LK, bila mi je doživotna!
Nadam se, da ću unatoč zdravstvenih problema, morati, da ovu novu menjam (produžim).
Problem je, što je LK osnovni ID u svim prilikama! Otvaranje bankovnog računa: očitanje podataka iz LK sa čipom, ili kopija LK bez čipa.
Registracija vozila i produženje roka važnosti saobraćajne dozvole - isti postupak! Na tehn. pregledu, provera podataka iz LK i onih iz saobraćajne, pa dolazimo do podatka o adresi vlasnika vozila i postavljenog pitanja, šta u slučaju promene adresnih podataka? Promena adrese u istom gradu, nije i promena prebivališta, jer se radi o istom mestu.
Члан 5. Захтев за регистрацију возила и захтев за продужење важења регистрације возила подноси власник возила.
* * * Уз захтев из става 1. овог члана власник возила прилаже и:
* * * 4) доказ о идентитету власника возила (лична карта - за физичка лица, односно доказ о упису у регистар код надлежног органа - за правна лица). Возило се неће регистровати, односно неће се продужити важење регистрације, ако захтев из става 1. овог члана садржи нетачне податке или је непотпун, односно нема потребне прилоге из става 3. овог члана.
Saobraćajna dozvola, ne sadrži adresu, nego samo ime vlasnika, pa je ne treba menjati, ako je izvršena promena prebivališta unutar istog reg. područja.
nisam razmisljao o bazama auto-servisa ali treba i to sagledati.
na kraju krajeva, zasto i njima, tj. trecim licima ne dati neko ovlascenje da mogu da procitaju osnovne podatke?
ne svima na svetu, vec samo ovlascenima.
Daješ saglasnost na mnogim mestima, a da toga nisi ni svestan, pisao sam o tome u drugoj temi.
Ja došao na pijacu da kupim auto i hoću da proverim da li si ti vlasnik i da li se slažu brojevi šasije motora... i ti mi daš "papirić sa bar kodom" koji predstavlja saobraćajnu i šta sad:
1. tražim ovlašćenje od MUP-a platim administrativnu taksu za zahtev, čekam, čekam, čekam... ti nisi prodao kola.
2. imam uslužni "bankomat" koji je povezan sa supom i iščitava mi podatke... a baš sad nešto štuca internet
3. Žikin mali ima ekskluzivno pravo za tu pijacu da očitava podatke... cena sitnica.
4. ...
Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless." 11.04. 0:12 #2 Rule #51:Sometimes — You're Wrong!
ne znam da li si cuo za onu pametnu:
da bi se nesto odradilo kako treba - potrebna je samo volja
izgovora i razloga da nesto ne uradis mozes naci u svakom trenutku.
da se ipak konkretno osvrnem na tvoju poruku.
1. ako i sada dajem saglasnost a nisam svestan toga, zasto tako ne bi bilo i ubuduce?
2. kupac dosao na pijacu (recimo da nije dosao da kupi auto na nekom auto placu) i naidje na Perin auto koji bi da kupi.
Pita Peru posto auto...
Dogovore se za cenu.
Kako je kupac do sada kupovao auto na auto pijaci?
Tako sto je pravio kupoprodajni Ugovor u raznoraznim agencijama. E pa sada ce kupac moci kod iste agencije da proveri sve podatke koji su mu potrebni.
Ali, da ne komplikujemo vise.
Recimo da saobracajna dozvola sadrzi napisane (odstampane, a ne u nekoj memoriji sadrzane) podatke poput marka, model, godina proizvodnje, broj registracije, ime i prezime i jmbg vlasnika vozila, serijski broj saobracajne u vidu nekog bar koda i nista vise, a moze a i ne mora biti zasticena nekim chipom ili hologramom.
Za prvu i osnovnu identifikaciju, sasvim dovoljno.
Ja sam, da se još više obezbedi sigurnost podataka i onemogući "brljanje" svih lica, pa i onih (p)ovlaštenih, da se spreče sve kriminalne radnje - do one najsitnije! I, da ljudi, koji obavljaju poslove u vezi sa vozilima, budu osposobljeni i sposobni. Da znaju - znanje i budu ekspeditivni!
kud ces vece bezbednosti podataka ako se nalaze na samo jednom maksimalno obezbedjenom mestu, tj. u nekoj centralnoj bazi?
da ne sirimo sada pricu o postojanju back-up arhiva na drugim mestima...
brate napaceni, 21. vek je, ima podatke na cipu, ne mogu da se menjaju i kraj. Tupljenje u prazno sta bi bilo kad bi bilo i kako bi trebalo... Gomila stvari je uradjena naopako, od slova na tablicama, kombinacija brojeva i slova kojih ponestaje, taksi tablica, nalepnice za soferku, saobracajne.... a sve je to bilo aktuelno i pisalo se o tome pre dve godine i na forumu i u svim mogucim i nemogucim sredstvima javnog i tajnog informisanja. Tada je mozda moglo nesto da se uradi i promeni da je bilo interesovanja. Posto je ovaj glupavi narod u Srbiji mrtav iznutra i nista ga ne dotice, tako je kako je. Sad tisina, na kolena i polako. Da li uopste mozes da pojmis kakav bi haos nastao, da postoji samo jedna baza, u trenutku kada bi desetine hiljada ljudi pokusalo da pristupi u istom trenutku, sa razlicitih terminala i aplikacija?
You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
Speed's just a question of money. How fast you wanna go?
Da je sve u jednoj centralnoj bazi, što bi ja vozio svaki dan drugi lep auto, samo menjam podatke vezane za moj "bar kod"
Šta te je tako povredilo, a sad već počinješ da smaraš...
Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless." 11.04. 0:12 #2 Rule #51:Sometimes — You're Wrong!
povredilo ga je vadjenje nove saobracajne i 1500 dinara koje placa zbog tudje greske.
You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
Speed's just a question of money. How fast you wanna go?
@uglavnom bezopasni
ako ti se cini smaranjem, ne moras ni da citas a kamoli da aktivno ucestvujes.
sve ovo jeste mlacenje prazne slame, ali jednostavno nisam kapirao svrhu postojanja chipa.
nesto novo sam saznao, ali i dalje mislim da chip ne da nije bio neophodan vec... pa procitajte iskustva kolege kuzmar-a.
videla zaba da se konj potkiva pa hoce i ona.
zasto se osecas kao da tebe licno napadam ili kritikujem?
nijedan argument ti nije ubedljiv - na moje argumente ne dajes kontra argumente vec stalno postavljas nova pitanja... Da ti nije Ćoro neki rod?
evo i sada, ne razumem sta si hteo da kazes:
Da je sve u jednoj centralnoj bazi, što bi ja vozio svaki dan drugi lep auto, samo menjam podatke vezane za moj "bar kod"
Pa i ja bih rado trosio dnevno po milion evra, samo u bazu banke ubacim po koju nulu...
a povredilo me je to sto je malo falilo da prodjem kao kolega Kuzmar... da na pravdi Boga moram da se maltretiram oko nekih adminitrativnih i savrseno nepotrebnih stvari.
@chubbs
navodis problem mogucnosti pucanja baze zbog velikog broja pristupa istoj...
a koliko velikog broja pristupa?
veceg nego recimo pristupa bazi podataka obradnog centra Visa ili MasterCard kartice?
sve se moze kad se hoce ili jos bolje, sve je moglo da se htelo.
Comment