Poenta cipovanih dokumenata

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Ljubo
    CBC Senator
    • 18.10.2005
    • 278
    • Kraljevo

Poenta cipovanih dokumenata

Nije mi padalo na pamet, ali pre neki dan sam se zapitao koja je poenta izdatih cipovanih dokumenata poput saobracajne ili vozacke dozvole?

Elem, doslo vreme za produzenje registracije vozila i na tehnickom pregledu mi kazu da moram da vadim novu saobracajnu dozvolu. Ovo nisam ocekivao jer joj je rok vaznosti do 2018.godine.
    Pitam ga o cemu on to govori, a lik kaze da je pogresno upisan podatak o masi vozila. U fazonu, samo su prepisivali stare podatke a trebalo je da dodaju 30kg na ime ugradjene auto-gas instalacije.
    Ali, kao ne treba ti nista da platis vec moras da se raspitas da vidis ko je pogresio prosli put, pa da to plati taj ko je pogresio (tehnicki sam radio na drugom mestu ranije godine a moguce da je gresku napravio i salterski radnik u sup-u).
    Meni opet nista nije jasno, postoji cip u saobracajnoj koji sadrzi sve podatke, zasto nova saobracajna, samo neka promene podatke u cipu i to je to. Ne i ne, kazu oni, menja se cela saobracajna.
    Ja i dalje ne verujem sta pricaju. To mi je prosto neverovatno i vec sam se spremio da argumentima branim slucaj na salteru SUP-a, ubedjen da sam 100% u pravu, pa kazem ovim na tehnickom da li oni mogu da odrade tehnicki sada i sta upisuju? Kazu da mogu ali i da moraju rukom na papiru da isprave podatke o masi vozila. Rekoh, nema problema, odradi sta treba.
    Na izlazu mi glasno porucuju da se raspitam kod njih ko je kriv za ovu staru gresku i da trazim da sve ide na racun krivca. Kao, pravili su svi greske i sve sami placaju posle...
    Ja u SUP, guzva na salteru, kad na salteru sledece upozorenje:

МОЛИМО ДА
    ПРОЧИТАТЕ СВЕ
    ПОДАТКЕ НА
    ИЗДАТОЈ
    ПОТВРДИ У
    СЛУЧАЈУ ГРЕШКЕ
    САМИ СНОСИТЕ
    ТРОШКОВЕ
    ИЗРАДЕ НОВОГ
    ДОКУМЕНТА.

Opet ne mogu da verujem sta citam...onaj ciji je posao da drugog kontrolise, trazi od kontrolisanog da proveri kontrolora, jer ako ima neke greske, nije kriv onaj ko je izdao taj dokument vec onaj ko ga je primio....!

Uglavnom, ja sam na kraju imao srece jer radnik na salteru me nista nije pitao vec posle vise od 5 minuta neke obrade mi je samo dao novu nalepnicu i zavrsio sam posao bez problema.
    Pomislio sam kasnije da je mozda u cipu sam napravio neophodne promene, ali nije, malopre sam je isitao i sve su stari podaci u njoj.

Cela ova prica je u vezi sa prostim pitanjem iz naslova ove teme.

Cemu uopste sluze ovi cipovi u dokumentima???
  • stevak
    CBC Senator XXL
    • 31.05.2009
    • 1215
    • Zemun
    • Saab 9000 cs 2.0T

Originally posted by Ljubo View Post
    Cemu uopste sluze ovi cipovi u dokumentima???
    Eeeee...slabo su tebe čipovali čim se ovo pitaš. Za razliku od tebe, mene su isčipovali dobro pa se više ništa ne pitam. Jedino, ponekad, pomalo posumnjam da nešto nije u redu al' me to brzo pusti. Valjda dok još malo ne usavrše te čipove.
    ex SAABotražitelj

Comment

• uglavnom.bezopasni
      - 42 -
      • 03.02.2005
      • 2235
      • Novi Sad

Baš ću proveriti kako su zamislili to sa pisanjem u saobraćajnu i da li je uopšte bilo priče za izmene zbog mogućnosti mahinacija.
      U ličnoj karti radi izmena i elektronski potpis i sve, ali za LK imaš pin kod.

Izmišljeni su da ne bi dolazilo do grešaka (ako je prvi put sup sve tačno uneo) sledeće godine samo ubaciš saobraćajnu i izađe tehnički, ubaciš saobraćajnu i izađe polisa... i nema grešaka da je neko ukucao pogrešan broj šasije ili nešto što će ti sledeće godine napraviti problem i npr. nećeš moći da dobiješ bonus na polisi... veruj mi da još uvek ispravljamo podatke iz ranijih godina i što je sup grešio sa brojevima šasija i neispravnim JMBG-ovima, sada više ne mogu da pogreše ne da im modul 11
      Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
      11.04. 0:12 #2
      Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• Ljubo
        CBC Senator
        • 18.10.2005
        • 278
        • Kraljevo

Proveri ako imas gde i kako, bice interesantno znati.

Ostalu argumentaciju ti bas i ne razumem najbolje.
        1.
        "... da li je uopste bilo price za izmene zbog mogucnosti mahinacija."
        hoces da kazes da ako nema mogucnosti izmene podataka u cipu to znaci da nema mahinacija?
        mahinacija od strane koga, radnika SUP-a ili hakera-kriminalaca?
        kriminalcima to ne predstavlja nikakav problem pa nije valjan razlog niti izgovor, a ako su u pitanju par stotina zaposlenih radnika SUP-a zbog cije moguce mahinacije treba da se pati par miliona ljudi... izem im logiku.

2.
        dobro si spomenuo LK, kroz maglu se secam da sam dobio pin kod za nju, ali i dalje nemam pojma cemu sluzi... sta mogu da radim sa njom pomocu pin koda?

3.
        "Izmisljeni su da ne bi dolazilo do gresaka..."
        za tu stvar nije uopste potreban cip.
        dovoljno je recimo, samo JMBG ili maticni odnosno PIB broj ako je pravno lice u pitanju, u krajnjem slucaju, bio bi dovoljan i samo neki redni broj saobracajne...
        najbitnije je umrezavanje svih kome je to potrebno i povezivanje na jednu bazu koja bi sadrzavala sve te podatke.
        pa bi onda u recimo u SUP-u ukucali neki tvoj broj (JMBG ili broj saobracajne ili bilo koji) i na ekranu bi im izasli svi trazeni podaci.
        ovako se pravi dupli posao, pretpostavljam da se podaci osim na chipu upisuju i u neku internu bazu podataka... bas dupli posao.
        Ja ovako laicki svrhu postojanja tog chipa vidim da treba da bude u izmenama podataka koji se nalaze na njoj da bi se izbegla potreba vadjenja nove u slucaju promene nekih informacija.

Comment

• uglavnom.bezopasni
          - 42 -
          • 03.02.2005
          • 2235
          • Novi Sad

Odgovor na 1 nemam "zvaničan", a moje mišljenje bi ostavio za drugi put.

Odgovor na 2 imaš uputstvo uz LK i imaš internet da ne prepričavam, počni ovde za početak... http://ca.mup.gov.rs/ moje lično mišljenje da bi LK mogla da se koristi i kao vozačka i kao zdravstvena knjižica (a ne da uzimaju pare na još jedan dokument sa čipom) i kao...

Odgovorna 3 JMBG/Marični broj firme (ne pib) je po modulu 11 i njega je lako proveriti, ali... mup je jednom broju kineza i izbeglica izdavao JMBG koji nije po modulu 11 na starim ličnim kartama, to sa novim nije moguće zato što aplikacija ne dozvoljava da se upiše pogrešan. A to je posle svima koji se drže standarda po modulu 11 pravilo probleme.

Kod saobraćajnih je problem što npr u broju šasije ne može da bude slovo O, ranije su na tehničkom, a posle se to prenosilo i na polise AO često grešili pa je broj šasije W0L0000 bio zapisivan kao WOL0000 ili WOLOOOO i onda kad dođeš sledeće godine da registruješ auto ne možeš da dobiješ bonus zato što ti se ne slaže broj šasije, pa onda čekaš ispavku kod udruženja osiguravača, pa se nerviraš, pa si izgubio red u supu (dok su bile gužve), sada toga ima puno manje, svi koji ozbiljno rade ne kucaju ručno nego samo čitaju saobraćajnu (dopišu YU slova ako treba, to sam objasnio u sledećem pasusu) i samim tim smanjuju mogućnost greške...

Ima još tema za razmišljanje zašto u LK može i ćirilica, odnosno zašto je samo ime i prezime ćirilicom, a sve ostlao latinicom, a u saobraćajnoj nema ni jedno YU slovo, a postoje tablice/ljudi/adrese sa YU slovima... navodno zvog evropske kompatibilnosti kad putuješ, ali zašto su ti onda davali tablicu sa YU slovima...
          Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."

Comment

• Chubbs
            Everybody lies
            • 29.01.2006
            • 5807
            • Novi Sad
            • Audi A6 1.8T

kako mislis nema slova? evo gledam u nju i ima i u tablici i u prezimenu i opstini izdavanja. u adresi nema ali ni treba da ima

a licna karta je kod mene obrnutu, sve je na cirilici samo ime i prezime na latinici.
            You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
            Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
            Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• uglavnom.bezopasni
              - 42 -
              • 03.02.2005
              • 2235
              • Novi Sad

U čipu nema YU slova.

Comment

• Chubbs
                Everybody lies
                • 29.01.2006
                • 5807
                • Novi Sad
                • Audi A6 1.8T

pazi stvarno... znaci moja tablica je ns xxx - SŠ a isto u cipovima ima i onaj sa ŠS ŠŠ SS... kakva svinjarija.
                You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Ljubo
                  CBC Senator
                  • 18.10.2005
                  • 278
                  • Kraljevo

Originally posted by uglavnom.bezopasni View Post
                  Odgovor na 1 nemam "zvaničan", a moje mišljenje bi ostavio za drugi put.
                  ovde diskutujemo u nasa licna imena i misljenja... za zvanicna postoje institucije (valjda), ali OK, sva prava.

Odgovor na 2 imaš uputstvo uz LK i imaš internet da ne prepričavam, počni ovde za početak... http://ca.mup.gov.rs/ moje lično mišljenje da bi LK mogla da se koristi i kao vozačka i kao zdravstvena knjižica (a ne da uzimaju pare na još jedan dokument sa čipom) i kao...
                  Ok, hvala na linku.
                  Koliko sam razumeo, PIN je zbog elektronskog potpisa za gradjane, koji opet ima prakticnu i konkretnu sadasnju primenu... gde?

Odgovorna 3 JMBG/Marični broj firme (ne pib) je po modulu 11 i njega je lako proveriti, ali... mup je jednom broju kineza i izbeglica izdavao JMBG koji nije po modulu 11 na starim ličnim kartama, to sa novim nije moguće zato što aplikacija ne dozvoljava da se upiše pogrešan. A to je posle svima koji se drže standarda po modulu 11 pravilo probleme.

Kod saobraćajnih je problem što npr u broju šasije ne može da bude slovo O, ranije su na tehničkom, a posle se to prenosilo i na polise AO često grešili pa je broj šasije W0L0000 bio zapisivan kao WOL0000 ili WOLOOOO i onda kad dođeš sledeće godine da registruješ auto ne možeš da dobiješ bonus zato što ti se ne slaže broj šasije, pa onda čekaš ispavku kod udruženja osiguravača, pa se nerviraš, pa si izgubio red u supu (dok su bile gužve), sada toga ima puno manje, svi koji ozbiljno rade ne kucaju ručno nego samo čitaju saobraćajnu (dopišu YU slova ako treba, to sam objasnio u sledećem pasusu) i samim tim smanjuju mogućnost greške...
                  Svi gresimo a najvise oni koji rade.
                  Ali ovo nije razlog za uvodjenje chipa.

Ima još tema za razmišljanje zašto u LK može i ćirilica, odnosno zašto je samo ime i prezime ćirilicom, a sve ostlao latinicom, a u saobraćajnoj nema ni jedno YU slovo, a postoje tablice/ljudi/adrese sa YU slovima... navodno zvog evropske kompatibilnosti kad putuješ, ali zašto su ti onda davali tablicu sa YU slovima...
                  Nisam znao za vecinu ovih stvari, apsolutno se slazem sa tobom... ocigledno da se uslo u celu pricu a da se nije sve dobro pretreslo.

I dalje mi nije jasno zasto chip ako se ne mogu azurirati podaci na njemu.

Comment

• uglavnom.bezopasni
                    - 42 -
                    • 03.02.2005
                    • 2235
                    • Novi Sad

Nisi svestan koliko ljudi registruje auto na dan isteka registracije i to baš na dan kad kreću na važan poslovni put ili letovanje i koliko je tačnost podatka podataka važna i koliko čitanje sa saobraćajne ubrzava posao. (uskoro to neće moći, moraće prvo da prođe uplata i zbog toga je sve uvođeno, tek kad legnu pare dobiješ nalepnicu)

Ubaciš saobraćajnu sa tri klika imaš zapisnik i tehnički, sa sledeća tri klika imaš polisu, i sa sledeća tri klika imaš nalepnicu (na tehničkim koji imaju štampač nalepnica) i odlaziš srećan za 10 minuta.

Probaj svoju šasiju da otkucaš 10 puta bez greške dok ti neko nervozno dahće za vratom, a živiš od toga koliko ćeš komada uraditi na dan i kolika će ti biti provizija i da će čovek doći ponovo i da će te preporučiti drugima kako je sve završio za 10 minuta... moraš malo šire da gledaš.

Comment

• Franjo
                      Banovan
                      • 14.08.2009
                      • 2831
                      • Inđija - Beograd
                      • Renault megan II res

Objašnjenja Uglavnom opasnog su jasna, samo da dodam:

I dalje mi nije jasno, zašto chip ako se ne mogu ažurirati podaci na njemu.
                      Čip je svojevrsna zaštita, da se onemogući falsifikovanje tog dokumenta (saobraćajna dozvola) i spreči kriminal! Ne znam, na koje ažuriranje misliš, jer podaci moraju biti ažurni prilikom izdavanja saobraćajne dozvole. Ispravka grešaka i izmene tehničkih osobina na vozilu, ne mogu se podvesti pod ažuriranje. Ažuriranje je na primer, produženje važnosti saobraćajne dozvole i to se vrši od strane ovlašćenih lica.

Comment

• uglavnom.bezopasni
                        - 42 -
                        • 03.02.2005
                        • 2235
                        • Novi Sad

Imaš više vrsta smart kartica, u našem slučaju LK je tip gde jednom upisani podaci se mogu menjati, odnosno imaš više nivoa zaštite, ti imaš svoj pin kod kojim upisuješ i pristupaš digitalnom sertifikatu i potpisu, a MUP ima pin kod kojim menja adresu. (ako menjaš ime i prezime ili pol svakako moraš drugu da vadiš, tako da mislim da u LK može samo adresa da se menja)

Dok je saobraćjna verovanto tip kartice (to ću proveriti) u koji je moguće samo jednom upisati podatak i nema načina da se promeni, ako si pogrešio baciš i programiraš sledeću.

Comment

• Ljubo
                          CBC Senator
                          • 18.10.2005
                          • 278
                          • Kraljevo

@uglavnom bezopasni
                          sve je to OK sto si napisao i slazem se da stvari treba da se automatizuju, ubrzaju, olaksaju...
                          ali, negde usput si izgubio sustinu mog pitanja.
                          za automatizaciju, olaksanje i ubrzanje stvari, chip nije potreban, odnosno saobracajna sa chipom nije potrebna.
                          radnik ukuca u sistem broj saobracajne (ili jednostavno skenira bar kod sa saobracajne - nema ga sada, znam), i na ekranu su mu svi podaci. nema sta da ukucava i da gresi ili ne gresi.
                          u sistemu klikne, jednom, dvaput ili koliko god puta i treba da su mu dostupni i svi ostali podaci.
                          dakle, u sistemu, a ne na pratecem dokumentu, tj. saobracajnoj dozvoli.
                          dozvola treba da bude nesto poput identifikacione kartice.
                          kada odete u banku, radnik na salteru vam trazi identifikacionu karticu (papir bez ikakve fizicke zastite, a kamoli da postoji neki chip na njoj) i zatrazi vam licnu kartu. i to je sve!
                          zasto dupliranje podataka?

@Franjo
                          mogao bih da ti prihvatim argumentaciju da se saobracajna sa chipom teze falsifikuje.
                          ali zasto bi je neko falsifikovao ako su ispravni podaci o njoj u bazi SUP-a?
                          ona treba da bude samo identifikaciona kartica na osnovu cijeg broja sluzbeno lice proverava podatke u svom sistemu... sve je kod nas naopako postavljeno.
                          gledali ste americke filmove, pandur zaustavi vozilo, pozove centralu i na licu mesta proveri podatke.
                          ako podaci sa saobracajne ne odgovaraju, zna se sta sledi.

azuriranje podataka... pa recimo, nije mi jasno ako promenim adresu prebivalista, to odmah znaci da treba da menjam saobracajnu.
                          vecu glupost nisam cuo u zivotu.
                          adresa prebivalista se cita iz licne karte a ne iz saobracajne...
                          kakve veze ima gde ja stanujem sa tim da li sam vlasnik uredno registrovanog i ispravnog vozila?

Comment

• uglavnom.bezopasni
                            - 42 -
                            • 03.02.2005
                            • 2235
                            • Novi Sad

Shvatio

Trenutno su u proces registracije vozila uključene tri (5) strana/baza koje barataju "istim" podacima Tehnički pregled, Odiguravajuće društvo (uključujući UOS (udruženje osiguravača) i NBS (narodnu banku srbije)) u MUP.

Svako ima svoju bazu, u jednom trenutku će baza TP i MUP-a biti jedna pošto će tehnički unositi podatke direktno u MUP-ovu aplikaciju i direktno štampati nalepnice (sada većina tehničkih ima neku svoju aplikaciju za tehnički/zapisnik)

UOS-u bazu pune osiguravajuća društva sa osiguranicima, vozilima, polisama AO i štetama, niko ne može da vidi podatke od drugog (zbog poslovnih razloga, krađe klijenata i sl.) ali mogu da dobiju informaciju o premijskom stepenu i štetama ako osiguranik menja osiguravajuću kuću. a sve u cilju da bi svako platio koliko je "zgrešio".

Objedinjavanje tih baza baš i nije po zakonu, šta meni vredi tvoja saobraćajna sa nekim kodom i bez podataka na njoj kad nemam pristup bazi MUP-a, a da bi imao pristup bazi mupa morao bi ti da mi daš napismeno saglasnost... a zašto bi mup čuvao podatke o polisama i štetama i... mislim da je tvoja ideja neizvodljiva bez neke centralne baze svega na ovom svetu.

Da gledamo na drugu stranu kako bi auto servis koji hoće da ima svoju bazu klijenata došao do podataka o tvom vozilu ili i on treba da se kači na MUP, svaki put kad mu treba broj šasije, broj motora...

Comment

• Franjo
                              Banovan
                              • 14.08.2009
                              • 2831
                              • Inđija - Beograd
                              • Renault megan II res

Dozvola treba da bude nešto poput identifikacione kartice.
                              Po svemu, ona to i jeste!

Kada odete u banku, radnik na šalteru vam trazi identifikacionu karticu (papir bez ikakve fizičke zaštite, a kamoli da postoji neki chip na njoj) i zatraži vam ličnu kartu. I, to je sve!
                              A, bez lične karte?

Ažuriranje podataka... pa recimo, nije mi jasno, ako promenim adresu prebivališta, to odmah znači, da treba, da menjam saobraćajnu.
                              Nisam baš potpuno u toku (ažurnost memorije), ali bih rekao, da je potrebna zamena, samo u slučaju promene reg. područja! Ja sam na primer, dva puta godišnje menjao prebivalište, upravo radi produženja važnosti registracije, jer je u Inđiji jeftinija, nego u Bgd. S druge strane, u Beogradu uživam neke beneficije.

Adresa prebivališta, čita se iz lične karte, a ne iz saobraćajne...
                              U pravu si, ali i iz vozačke dozvole!

Kakve veze ima, gde ja stanujem, sa tim, da li sam vlasnik uredno registrovanog i ispravnog vozila?
                              ? ? ? !

Comment

Working...
                              X