Originally posted by djukic
Novi radar?
Collapse
X
-
Pa nije bas tako. Zivim u zemlji gde ih sigurno ima najvise po km kvadratnom.
Znas kad ti neko svira? Kad se uspavas i ne vidis zeleno.
I naravno ako pokusas ili uradis neki bezveze manevar ne das zmigavac i slicno.
Uvek je pretpostavka da onaj sto je ispred i vozi sporo ili po propisu IMA razloga za to ili ja to sve pogresno razumem.
Na kraju krajeva sviranje je zabranjeno u naseljnom mestu a voleo bi da cujem da je neko platio kaznu za to pa nek oma umrem.
Ako je sistem kao na zapadu cisto sumnjam da je lako da imas vezu da ne platis kaznu. Te prijave idu automatski i ne verujem da iko gleda ista osim registarskih tablica. Jedino posle neka veza u sudu a i to....
Sto je najbolje nema se kontakt sa novcem pa organi nemaju nikakav licni interes a kasa se puni.
Inace je jako retko da zivi ljudi kontrolisu ili naplacuju nesto. Naravno da je tome pridonela tehnika a to kosta.
Ili recimo ovako. Sede u autu i pisu da li neko ima pojas, da li telefonira, jede sendvic, pije. Pa onda krecu se polako i pisu da li se neko zaustavio sa 4 zmigavca, da li je otcepio pesacki, stoji sa dva tocka na trotoaru ili slicne sitnice. Semafore uglavnom kontrolisu kamere (crveno, plus brzina). Vrlo prosto. Nema skoro uopste kontakta policija sa ljudima. Samo ti stigne cestika pa se cesaj. Ako se zalis na sta imas pravo gotovo je sigurno da ce te kostati samo jos 30 eura vise jer policija nikoga posebno ne mrzi, ne poznaje ili sikanira. STVARNO su UVEK u pravu. Nezgodno do boga. Ne vidim nacina da se izvuces. Najlakse je ipak biti ispravan.
Comment
-
-
Jos jedna sitnca koja me uzasno zanima:
Da li je moguce selektivno kaznjavanje, odnosno da mi ujko izbrise kaznu ili ako sam mud_onja pa imam stelt auto da me ni jedna kamera nevidi...
Njihov sistem nema dodira sa ljudima ni u jednom trenutku... dakle od slikanja kamere, preko prepoznavanja tablica, do pronalazenja tablica u bazi i stampanja koverte do stavljanja te koverte u kontejner ili sta vec sve do tvojih vrata sem postara to pismo niko ni ne vidi niti ga moze izdvojiti iz gomile...
jedini ljudi koji imaju teoretski pristup tome su programeri koji odrzavaju ceo sistem i neka vladina tajna sluzba koja mora imati kontrolu nad tim stvarima u svakom slucaju...
tako da sansa da se ceo sistem prevari od strane prosecnog gasterbajter-fake-bizzzzmizzmen-tata-mi-mudo lika u srbiji je nemoguca...
uvek ce postojati izuzetak sve zavisi od sistema koji oni nabave... ta prica postoji vec par godina... ali je bila samo prica... i ovo sad je vec realizacija necega o cemu su pricali odavno... a kad neko cuje ove brojke... tesko da ce nas zaobici tako nesto...
po meni je to i ok... ako ne zbog ponekad stvarno debilnih ogranicenja brzine onda bar zbog prolazaka na crveno itd... jer stvarno ima debila... svako vece gledam likove koji pokusavaju da prodju raskrsnicu takovske i svetogorske na zuto/crveno sa 100+ na sat... dovoljno je reci da dobar deo ne uspe...
ponekad je zanimljivo ponekad ne...
Comment
-
-
Problem kod kamera je što najebu i ljudi koji će u 4 sata ujutru leti po suvom asfaltu voziti 61 kmh po nbgd bulevarima...
Što se nikako ne slaže sa onim što svaki dan slušamo "prilagoditi brzinu uslovima vožnje"...
Ima još jedna zanimljiva prevara koja se koristi u Engleskoj. To je da pored auto puteva imaju one dot matrix panele sa informacijama u saobraćaju. Ako na njima piše tipa "radovi ispred u toku" ograničenje na kamerama se spušta sa 120 na 90, recimo i biće kažnjen svako ko vozi preko 90, a bezbroj puta se dešava da zapravo nikakvih radova nema, nego prosto eto spuste limit kamerama čisto da malo napune kasicu.
Comment
-
-
sve u svemu,ne bi bilo lose da tako nesto ima,ali koje snimaju kompletan saobracaj i da moze da se iz kontrolne sobe regulisu semafori,zbog recimo guzve,a ne da samaraju kazne zbog 1 ili 5km/h veceg od propisanog,umesto tih skupih radara po meni bi bilo logicno postaviti semafore,urediti raskrsnice,osvetliti raskrsnice
recimo jedan od primera,na raskrsnici moje ulice i glavne,Drage Mihajlovica i puk. Milenka Radosavljevica tj,stari novosadski put,izlazak je na srecu,jer je blaga krivina,Lukoilova pumpa obrasla u korov,parking ispred kafane i parkirani kamioni,danas je na nekih 500m iza raskrsnice bio tezak udes,gde je navodno trudnica povredjena i sve zbog lose preglednosti,recimo nje osvetljena,autobuska stanica,pesacki prelaz i na srecu ne desavaju se sra.a,recimo tu bi semafor resio jedan deo problema a ne skupi radari da bi drali sirot narod koji je zeljan brzine,jer u 90%gradske voznje je kreni-stani,pa bi za recimo vrednost par kazni moglo da se srede kocnice na autu,trap,par novih gumako na nas krene iz mesta je naje&o
a sto nas je vise,jaci smo
Comment
-
-
Originally posted by ljube-kuglasve u svemu,ne bi bilo lose da tako nesto ima,ali koje snimaju kompletan saobracaj i da moze da se iz kontrolne sobe regulisu semafori,zbog recimo guzveToyota Avensis 2.0 D-4D (2007)
Comment
-
-
Ipak sve to jako mnogo kosta. Treba poceti, to je najvaznije. Stvarno je potrebno.
@Bane. Ko te to laze da na bordovima ne stoji uvek u CIFRAMA trenutno ogranicenje kao i da je kolona, udes, radovi, magla ili sta je vec ili nije na putu. I to ne da postoji jedan board nego najcesce vise njih u nizu. Ti ne volis da si obavesten o aktuelnim dogadjajima na putu na koje tek trebas da naidjes?
Zasto mislis da postoji zavera protiv nas jadnih sirotih miseva?
Ko te to ljuti?
Ogranicenja brzine na obilaznicama su veoma cesto i zbog nivoa zagadjenja ili buke. Nije bas sve zbog samog saobracaja.
Comment
-
-
Originally posted by JaMaLu sustini sto da ne... ajde da pobijemo sve pandure, da srusimo vladu, stavimo celicne siljke na felne i haubu i gazimo ljude nabadajuci ih na siljke, jurimo po ulicama kao u post-apokalipticnom loshem sf-u... to bi bilo cool... daj odrasti molim te...
I zaista treba da postoji pravilo - bolja kola - visa ogranicenja, losija kola - niza ogranicenja. Nije isto da ja vozim 60 i da peglica vozi 60.
Comment
-
-
stvarno su na nekim delovima totalno nerealna ogranicenja,a ona su postavljena davnih 80-ih godine,kada je najluksuzniji auto razbvijao krajnju brzinu 150km/h a zaustavni put sa 100 km/h je imao kao sadasnji losiji auto sa 160km/h,sto znaci ako bolji automobili jace i sigurnije kocnice,bolja svetla,sire i hvalitenije gume,pa i logicno bi bilo da trebaju ogrnanicenja biti nesto veca,ipak u centru grada gde ljudi prelaze ulicu kao goveda i vuku se kao crkotine a trce na autobus,treba takodje kaznjavati na odredjen nacin
mada realno gledajuci na autoputevima i regionalnim putevima su ogranicenja aj vozi ako smes,ja sam pre neki dan na novosadskom menjao traku iz srednje u desnu,kao prvo jedva sam izasao iz nje pa zakacio auspuom o asfaltne bregove koji su oko 10cm
prvo nek sve naprave kako treba,poprave puteve,operu postojece i postave nove semafore,obezbede pesacima prelaz preko autoputa da ne pretrcavaju i onda neduzan vozac prodje kao bos po trnju
pa tek onda nek uvedu realna ogranicenja i postavljaju skupe radare da deru po usima a lokalni sa zatamnjenim staklima i dalje rade po starom i samo mahnu palicom i produze
izvinjavam se na smaranju ali sa moje tacke gledista nisu u pravuko na nas krene iz mesta je naje&o
a sto nas je vise,jaci smo
Comment
-
-
Za žive policajce anti laser, ako nam uvedu ove nove gluposti onda http://www.google.com/search?hl=en&q=an ... anti+photo
Comment
-
-
Ovo je klasicna prica za zemju Srbiju...
tako je bilo i sa naplatom parkinga (svuda osim u Beogradu), poceli su da naplacuju parking na neobelezenim mestima i sl...
sve se radi po principu: da mi to prvo lepo naplatimo od gradjana, pa cemo lako posle da peglamo greske...
a sve, samo zato sto su gradjani neorganizovani da se pobune u dovoljnom broju koji bi naterao one "gore" malo da razmisle pre nego sto naprave medvedju uslugu svima...
sto se mene tice, ja sam za radare i rigorozniju kontrolu saobracaja, ali na mestima na kojima ima potrebe za tako necim... cim ukapiram da neko pokusava da me o**** kao merino ovcu, nista nece dobiti. svaku kaznu za prekrsaj (osim "doplatnih kartica za parkiranje" - koje nema svrhe placati do novog zakona u saobracaju) sam ili platio ili sudskim putem ponistio. a ova cela prica mi izgleda kao najnoviji nacin nasih omiljenih OSL da dopune svoj budzet, na stetu ljudi koji to ni na koji nacin nisu zasluzili.
dakle, prvo treba omoguciti normalne uslove voznje, pa razmisljati u pravcu "stajanja na rep hronicnim prekrsiocima" pravila.
banalan primer je Kragujevac u kom je i horizontalna i vertikalna signalizacija na zadovoljavajucem nivou. 90%ulica sa pravom prvenstva prolaza na svakoj raskrnici ima doticni znak, dok u Beogradu, svaki put gledam da li ulica koju planiram da "presecem" ima trougao ili sestougao, da bih mogao da procenim da li imam "prednost" ili ne
ovo je samo jedan od stotina primera koji se svakodnevno vidjaju po zemlji Srbiji, na zalostPametniji popusta, ali mentalno...
Comment
-
-
Ko ne žuri i GPS će biti super rešenje...
Nemam ništa protiv ograničenja 60 u gradu. Ali imam protiv to što će kamere da kažnjavaju i kad voziš 62 ili još gore, ako ih budu stavljali tamo gde je 40 (a voziti kola 40 je za mene mnogo teže nego voziti 160)... Ako budu bile fiknse i obeležene, lako će se napravi baza, a svaki GPS ima opciju da obaveštava za speed kamere... Mada boim se da kod nas neće biti obeležene, što će jasno dati do znanja "nije nam do toga da usporite, nego nam je do vašeg novčanika"...
Comment
-
-
Jos uvek ne znamo sta je to ?
Radari imaju problem sa sirinom snopa, ma koliko su usavrseni ...
Ako je Multanova onda evo ... http://www.multanova.ch/swf/radar.swf
Comment
-
-
Koliko sam ja shvatio iz ovih linkova, avoleo bih da me ispravite ako grešim, ovo čudo ne radi na bazi lasera veš na bazi elektomagnetnih talasa. Hoću reći da je princip rada samog radara potpuno drugačiji od lasera i da je sličan onim prvim radarim.
Ako sam u pravu onda bi u tom slučaju obična cobra bila bolja nego laser interceptor? Ovo čudo je fiksno, a opet ima rasipanje signala dovoljno da te cobra na vreme upozori. Ili možda bolje neki laser interceptor? Mislim konkretno na ovu stvar, a ne za obične laser radare, to smo već apsolvirali.
O ovim maskama za tablice sam gledao na nekoj stranoj televiziji, ali nisam siguran da je to dovoljna zaštita. A isto tako mislim da bi se panduri obradovali kad bi te videli sa tom maskom preko tablice.
Daj te svoje mišljenje kako da im doskočimo.
Comment
-
Comment