Kružni tok: HOWTO

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sw.brick
    CBC Senator XXL
    • 09.10.2004
    • 8141
    • Beograd, barajevo-zemun
    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Situacija je sledeca, nailazis na kruzni tok, nemas znak ili imas znak obavestenja da nailazis na kruzni tok. imamo automobil koji je u toku i hoce da se iskljuci presecajuci vam put a vi treba da se ukljucite presecajuci njemu put. Vi njemu dolazite sa desnog boka, on vama sa levog... Ko ima prednost? Klasicno pitanje je ko ima prednost u kruznom toku? Onaj koji je u kruznom ili onaj koji se ukljucuje
    mozes li da konkretno navedes kruzni tok, tj raskrsnicu koja je tako uredjena znakovima za pristup kruznom toku.
    gde se to nalazi ?

ima recimo specificna raskrsnica koja pomalo podseca na to, od Topciderske Zvezde u Vase Pelagica, odnosno pravo ka Andre Nikolica.
    i ima naravno znake koji jasno regulisu prednost.

ali to nije kruzni tok, taj kao Slavija klasicni.
    volvo
    945 SE turbo lpg
    344 GL lpg

Comment

• zoranbg
      CBC Senator XXL
      • 23.03.2005
      • 4098
      • Rooster's Hill , Beog
      • Grande Punto 1.2

[/quote] Japanx

a kako ti znas, kad nailazis na raskrsnicu, ko ima prednost?

[/quote]

pa ako nemam nikakav znak,onda se koristi pravilo desne strane.
      sigurno nemoze od mene niko da ocekuje,da ja gledam koji znak ima on )

pazi , ja nemislim da se ja i ti sad raspravljamo , ako si ti to procitao u zakonu da je to tako,onda se ja slazem da jeste...
      ali sta ti radis u "nepoznatom" kruznom toku ..? pustas svakog ko se ukljucuje " za svaki slucaj" (mozda nema trougao) ?
      da li mislis da je neko predvideo da se to resava tako sto tjes ti da gledas koje znakove oni imaju..?
      neznam .. ali bezveze je to. i ako je tako, i ako nije..svejedno.
      Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Milorad90
        CBC Senator XXL
        • 26.07.2007
        • 975
        • Beograd

@Brick

Ja sam sad ucio testove za polaganje i prema njima tramvaj ima prednost nad kolima.

Comment

• sasha015
          CBC Veteran
          • 29.02.2008
          • 153
          • LOznica
          • Hyundai i-20

ajd nek mi neko objasni...Idem iz Mekenzijeve u Nemanjinu...ulazim u raskrsnicu.1.Da li je bolje da idem spoljasnijim prestenom,sto je jako nezgodno,jel?
          2.Ili da je "secem",ali onda ,gotovo uvek ovi iz Beogradske i iz Srpskih Vladara seku mene jer su mi sa desne strane kada ja treba da skrenem ka Nemanjinoj,naspram trolebuskih stanica .Pogotovo ovi iz Beogradske,nekako bas vole da tu udare po gasu..Jel bi ja tu trebao da propustim njih ili oni mene???

Comment

• overspeed
            CBC Senator XXL
            • 24.05.2005
            • 2779
            • Kosovska Mitrovica

Ti si već u kružnom toku, oni imaju obrnut trougao na ulasku u isti. Ne znam gde je tu dilema?

Bolje je ići spoljašnjim prstenom u opisanoj situaciji jer najveća opasnost u kružnom preti upravo pri promeni traka unutar istog. Naročito u slučajevima poput Slavije, koja je blagi haos... Jeste da si u tom, spoljašnjem, prstenu "na udaru" ali tu bar onda moraš da paziš samo na ove iz Beogradske i Kralja Milana, a i lakše je za izlaz u Nemanjinu... Ako presečeš i uletiš u sredinu onda si izložen sa obe strane a i za isključenje ti je teže tim pre što spoljašnj prsten za izlazak je na tom mestu vrlo često blokiran busevima zbog one stanice (ko je samo postavi tu ). Ali ponavljam da i u spoljašnjem prstenu moraš da paziš na ove koji ulaze iako imaš prvenstvo u toj situaciji zato što moraš, jer ima i nedisciplinovanih vozača a imam i iskustvo da ovi sa SUV-om kao po pravilu seku sve ostale, i za njih kao da ne važi onaj znak na uljučenju u kružni. A možda je to samo zbog toga što sa one visine ne vide znak, ko će još da zagleda tamo dole...
            http://www.bmw.tv

Comment

• sasha015
              CBC Veteran
              • 29.02.2008
              • 153
              • LOznica
              • Hyundai i-20

Pa dilema je sto uglavnom secem,i koristim nazovi "srednji prsten"(teoretski zamisli 3 prstena na Slaviji",ali onda u toj tacki kada iz tog srednjeg prstena treba da se prebacim u spoljnji,bas naspram stanica moja putanja se zna ukrstiti sa ovima iz Kralja Milana(Srpskih Vladara)koji su vec u tom trenutku usli u kruzni tok i tada mi dolaze sa desne strane...pogotovo kao sto kazes tu su i vozaci dzipova i besnih automobila koji voze brzo...e u tom trenutku je meni nebuloza skroz..ja se iz srednjeg prstena prestrojavam u spoljnji ,a oni bi iz spoljasnjeg u srednji i nase putanje se ukrstaju...jbg...zakomplikovao sam ali tako nekako to izgleda...sto vise razmisljam sve vise zaobilazim Slaviju u spicu i iskljucenje na Mostaru iz pravca Zagreba...E to mi je tek smrt....

Comment

• deki-ascona
                Bio nam je drug! RIP
                • 10.04.2007
                • 2118
                • NI , Trosharina

stoga, i UVEK se pri ulasku u kruzni tok postavlja obrnuti trougao.
                Kapiram ja da ne mora uvek da postoji obrnuti trougao kad se ulazi u kr.tok, i naravno da vazi pravilo desne strane u tom slucaju, ali sve to mora da se kaze i onome ko je u kr. toku, jer ce on s pravom da misli da se krece na putu sa pravom prvenstva, posto mu niko (nista) nije drugacije rekao.

@japanx, bez namere da se kladim (zao mi da ti uzmem 100 eur ) , a i zoranbg je lepo primetio, na drugoj slici je neophodan znak koji ce da obavesti vozaca u kr.toku da NEMA prvenstvo u odnosu na one koji se ukljucuju u isti, jer je stvarno neverovatno da ljudi moraju da gledaju znakove otpozadi da bi znali kako da se ponasaju u saobracaju.
                I koji razlog moze da bude da tog znaka nema, osim da je slika stamparska greska.
                Originally posted by Valent Vudriga
                ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
                Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• JAPANX
                  CBC Senator XXL
                  • 10.08.2006
                  • 2159
                  • Beograd

Originally posted by zoranbg
                  pazi , ja nemislim da se ja i ti sad raspravljamo , ako si ti to procitao u zakonu da je to tako,onda se ja slazem da jeste...
                  ali sta ti radis u "nepoznatom" kruznom toku ..? pustas svakog ko se ukljucuje " za svaki slucaj" (mozda nema trougao) ?
                  da li mislis da je neko predvideo da se to resava tako sto tjes ti da gledas koje znakove oni imaju..?
                  neznam .. ali bezveze je to. i ako je tako, i ako nije..svejedno.
                  pazi, ja sam i naveo da ja kao i ostali radim po principu "ja sam u kruznom i imam prednost" bas iz tog razloga jer dosta ljudi ni ne zna ko ima prednost.

ako moze neko da mi okaci neku sliku ili neki dokaz gde vozac u kruznom toku ima prednost nad vozilom koje se ukljucuje a da pritom nije odredjeno znakom

Comment

• Vladan
                    CBC Senator
                    • 18.08.2005
                    • 248
                    • Vuko.ebina
                    • e46 325i

Sasha, oni bi po pravilu morali da te propuste ali s obzirom na bahatost vecine, hebi ga, snalazi se ko kako ume.
                    OFF:
                    Ja bas pre par sati izbegao sudar. Iskljucujem se iz Kneza Milosa na autoput i idem od Nemanjine a baja se isto tako iskljucuje samo ide sa Topcidera i ja sam jel'te njemu sa desne strane i mora da se zaustavi na tom idiotskom ukljucenju ali jok i jedva se nekako izbegosmo.

Comment

• JAPANX
                      CBC Senator XXL
                      • 10.08.2006
                      • 2159
                      • Beograd

Originally posted by deki-ascona

@japanx, bez namere da se kladim (zao mi da ti uzmem 100 eur ) , a i zoranbg je lepo primetio, na drugoj slici je neophodan znak koji ce da obavesti vozaca u kr.toku da NEMA prvenstvo u odnosu na one koji se ukljucuju u isti, jer je stvarno neverovatno da ljudi moraju da gledaju znakove otpozadi da bi znali kako da se ponasaju u saobracaju.
                      I koji razlog moze da bude da tog znaka nema, osim da je slika stamparska greska.
                      aaaaa

evo jos slika

kome ove situacije nisu jasne stvarno treba da procita ponovo pravila saobracaja

posto smo dotakli najvise temu oko slavije, podseticu vas da SVA ukljucenja na slaviju imaju znak "obrnuti trougao" iliti nailazak na put sa prvenstvom prolaza
                      posto svi imaju, normalno je da se zakljuci kako se onda SAMO gleda pravilo desne strane

ja sam sa ovim zavrsio, dosta mi je edukovanja

ako nekome treba literatura, rad sam da mu posaljem sve sto imam(a imam podosta)

Comment

• zvrle
                        CBC Senator XXL
                        • 01.11.2005
                        • 961
                        • Beograd, Batajnica
                        • Golf 4

hehe, bas sam hteo da okacim te slike

evo u boji

“Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”

Comment

• b_samardzic
                          CBC Senator XXL
                          • 02.04.2005
                          • 1557
                          • Smederevo

Ja sam u Pristini polagao voznju 96' i tamo postoji kruzni tok.
                          Na ulasku u kruzni tok nema nikakvog znaka.
                          Vazilo je pravilo desne strane.
                          Znaci kad si u kruznom toku moras da stanes i propustis one koji se ukljucuju u kruzni tok.
                          Ako ne stanes pao si.
                          Znakovi STOP PRVENSTVO I SPOREDNI su namerno tako napravljeni da ih prepoznajes i kad ih gledas od pozadi.
                          Kad ulazis na slaviju imas trougao i znas da nemas prednost a to zna i vozac koji je u kruznom toku jer vidi i on tvoj znak.

Comment

• overspeed
                            CBC Senator XXL
                            • 24.05.2005
                            • 2779
                            • Kosovska Mitrovica

Originally posted by JAPANX
                            posto smo dotakli najvise temu oko slavije, podseticu vas da SVA ukljucenja na slaviju imaju znak "obrnuti trougao" iliti nailazak na put sa prvenstvom prolaza
                            posto svi imaju, normalno je da se zakljuci kako se onda SAMO gleda pravilo desne strane
                            Naravno da imaju jer se uključuju na put sa pravom prvenstva prolaza. A to znači da ne važi pravilo desne strane, jer je samim prisustvom znakova raskrsnica već regulisana.

Ali nemoj da "brkaš" one koji PRE ulaska u kružni tok vide te znakove (ovi koji se uključuju iz sporednih ulica) i ove koji su VEĆ u kružnom toku. Po toj logici onaj u kružnom toku koji se isključuje ka Terazijama sad treba da propusti onog iz Beogradske jer u Nemanjinoj ili Svetog Save stoji obrnut trougao?! Mislim...

Cela poenta je da to što ti pričaš jeste slučaj sa NEOBELEŽENIM kružnim tokovima, a takvih je vrlo, vrlo mali broj i to samo u sprecifičnim situacijama. Sve ulice koje se "spajaju" na Slaviji imaju jasnu signalizaciju i ovde nema nikakve dileme po tom pitanju.
                            http://www.bmw.tv

Comment

• deki-ascona
                              Bio nam je drug! RIP
                              • 10.04.2007
                              • 2118
                              • NI , Trosharina

Bolje sto se nisam kladio , a jos sam nesto i naucio.

Svejedno je totalno stupidno resenje da se gleda znak otpozadi, koji je inace namenjen drugim vozacima. Nije mi jasno dal' je neko hteo da ustedi jednu metalnu sipku sa limenom tablom koja se zove saobr.znak ili je to fora da sto vise ljudi obore na testovima da bi uzeli vise para?

P.S.
                              Inace, testove sam padao bar 10-ak puta jer u to vreme nije bilo tih diskova sa resenim zadacima, nego smo celu ekipu morali da vodimo u kafanu da bi polozili. Neki su to shvatali pre, a neki kasnije. Ja sam ocigledno spadao u one druge
                              Originally posted by Valent Vudriga
                              ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
                              Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• nidza
                                CBC Senator XXL
                                • 16.04.2008
                                • 496
                                • nbgd

Nije stupidno rešenje, zakon je poprilično dobar, samo ga treba poštovati i sve će biti kul. Saobraćajna pravila su jasna kao dan, neko je iznad ponovio moju zamerku na Slaviju - gospoda koja većom brzinom seče raskrsnicu umesto da strpljivo ide svojom trakom do isključenja, odnosno gospoda koja se ne zaustavlja na ulazu u raskrsnicu. Napominjem da nisu bezobrazni, nego pojma nemaju (ili oba), jer neko ko je bezobrazan, a zna, taj barem gleda, a ovi ljudi ni ne gledaju, sam piče.

Šinsko vozilo sigurno ima prednost, sem ako saobraćajnim znakom nije regulisano drugačije, odnosno semaforom ili saobraćajcem u raskrsnici.
                                Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.

Comment

Working...
                                X