Moji klinci (4,5 godine i mladji, 7 meseci) se voze ISKLJUCIVO u za to predvidjenim sedistima, na zadnjoj klupi. Da li im se to svidja ili ne, to me ama bas ni malo ne zanima, niti ih pitam, niti se oni zale.
"dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"
Moja cerkica ima 8 meseci i od prvog dana ide u auto sediste,imam i rodjenog brata koji ima 13 godina i jos uvek sedi nazad i obavezno vezuje pojas jer sam mu objasnio zasto je to dobro.Takodje kada vozim bilo koga,bez obzira sedeo napred ili nazad,mora da veze pojas ili ide autobusom.Ne kapiram ljude koji se vezuju zbog policije,ja se vezujem zbog sebe.Da sam ja kojim slucajem saobracajac kada vidim da covek vozi a na mestu suvozaca sedi njegova gospodja i drzi malo dete u krilu odmah bih mu pocepao i vozacku i saobracajnu dozvolu i prijavio ih socijalnom radniku jer tako direktno ugrozavaju zivot deteta a takve slucajeve vidjam svaki dan i hvata me muka.Ako neko u vasem vozilu nece da veze pojas probajte da pri brzini od samo 40km/h naglo nagazite kocnicu pa ih onda pitajte sta misle kako izgleda direktan sudar pri samo 50 km/h.
Pre neki dan vidim poznanika na stanici i povezem ga.Kako je seo na zadnje sediste,odmah mu napomenem da veze pojas a on mi odgovara
-Zasto kada ovde nema milicije a i ja sedim pozadi?
-Zato sto se pojas vezuje zbog bezbednosti a ne zbog milicije.
-Kakva bezbednost,pojas ne sluzi nicemu a i ja sedim pozadi!
-Ti sedis iza mene i necu da me u slucaju sudara ubijes tako sto ces da mi polomis sediste i nabijes me na volan!
-Ti mnogo gledas americke filmove!
-A ti ako se ne vezes,dalje ides pesaka!
-Evo vezacu se,kakav si covek!
Inace decko je iz Čente a primetio sam da ljudi iz tih pasivnih krajeva uopste ne vezuju pojas i kada im na to skrenes paznju,gledaju te kao debila u fazonu "ala ovaj lupeta,to nema veze s mozgom, da mi pojas sacuva zivot"
Naj verovatnije je problem u edukaciji i nepoznavanju zakona fizike.
U danasnje vreme,kada svi imaju internet,umesto da ga koriste samo da bi visili na Facebook-u,mogli bi malo da pregledaju testove koje obavljaju NCAP ili ADAC pa da se dozovu pameti pre nego sto na svojoj koži osete šta je nevezivanje pojaseva.
Mada,kakav je nas narod,ako se neko prevrne i ispadne iz auta pa ga auto pritisne i ubije (zato sto nije bio vezan inace nebi ispao) reci ce da je to sudbina i da nema veze sa pojasom.
Korisna tema, a meni aktuelna pre svega. Deca - nikada van autosedista, uredno vezana i naviknuta na to od prvog dana. Ponekad se deru, bune, ali ih ne zarezujem uopste.
E sad, imam i pitanje, ukoliko se neko bavio tom problematikom skorije. Mladje dete mi je preraslo onu "0" kategoriju 0-13kg, pa ce preci u sediste starijeg, 9-18kg. Za starije treba nesto da uzmem, kategorije 13(15)-36kg. Ako je neko proucio trziste, cene i kvalitet, neka podeli iskustva. Bofl roba od par hiljada dinara, sinteticki materijali, toksicna plastika i neudobna sedista sa uglom od 90 stepeni su za izbegavanje svakako, to me ne zanima.
Nisam nigde nasao slicno sem na ovoj temi a nisam hteo novu da otvaram... Pa ako moze pomoc... ?
Dakle imamo sediste za bebu koje vec postaje malo, treba kupiti novo vece i kvalitetnije.
Beba je od 9 meseci i teska je 9.5 kilograma i tu nastaje pitalica za koje sediste se odluciti i koji model "kacenja uzeti???
Auto je Audi A6 2001 godiste.
Razmisljali smo da kupimo sediste chicco od 9-36 ( od 12 meseci) da ne bi za kratko vreme kupovali 2 sedista, kacenje isofix ako ima i da li imam tu varijantu kacenja na navedenom automobilu??
Obicno postoji mala etiketica na kojoj pise isofix, ako ga ima u kolima. Nemam pojma za tvoj audi, ali konektori se mogu i rukom napipati vrlo lako. Pogledaj po netu kakvi su i gde da ih trazis. Mada ja ne bi bacao pare na to sem ako planiras da cesto vadis i vracas sediste. Sa isofixom je monrtaza laka i to je glavna prednost.
Sto se sedista tice, zaboravi chicco, preskup je a jako los. Cak je i ocajno ocenjen na adac i slicnim testovima.
Bolja varijanta (ako se moze priustiti) je uzeti kategoriju 9-18kg, pa posle 18-36kg. Udobnije za dete. Sto se marki tice, ima preskupih (a dobrih) koliko hoces. Ja sam pratio situaciju i nalazio na akcijama dobre marke po dobrim cenama. Pogledaj u Kiki, uvek ima neka akcija. Ja sam skoro uzeo Recaro za neke smesne pare jer je "proslogodisnji model".
Pozdrav.
Obicno postoji mala etiketica na kojoj pise isofix, ako ga ima u kolima. Nemam pojma za tvoj audi, ali konektori se mogu i rukom napipati vrlo lako. Pogledaj po netu kakvi su i gde da ih trazis. Mada ja ne bi bacao pare na to sem ako planiras da cesto vadis i vracas sediste. Sa isofixom je monrtaza laka i to je glavna prednost.
Sto se sedista tice, zaboravi chicco, preskup je a jako los. Cak je i ocajno ocenjen na adac i slicnim testovima.
Bolja varijanta (ako se moze priustiti) je uzeti kategoriju 9-18kg, pa posle 18-36kg. Udobnije za dete. Sto se marki tice, ima preskupih (a dobrih) koliko hoces. Ja sam pratio situaciju i nalazio na akcijama dobre marke po dobrim cenama. Pogledaj u Kiki, uvek ima neka akcija. Ja sam skoro uzeo Recaro za neke smesne pare jer je "proslogodisnji model".
Pozdrav.
Ma ne planiram da vracam i ponovo montiram sediste cesto, znaci ne mora isofix nego sam samo hteo da vidim da li imam tu "opciju u autu" ...
Ne mogu ni ssm da verujem da je chicco los mislio sam da je posle "Rikara " i jos par top firmi najbolji na nasem trzistu ??
Znaci ipak ne mogu da pobegnem od dva sedista , mislio sam da uzmem kvalitetno i izbegnem varijantu od 9-18 pa od 18-36
Uzeo bih odmah vrhunsko Recaro pa nek je i od ore 3 godine model
Gde mogu da pogledam za isofix cisto ako naletim na povoljno a dobro?
Imas izuzetno kvalitetnih i dobro ocenjenih sedista u kategoriji 9-36kg (kiddy, cybex itd...). Radi se samo o tome da ona ne mogu biti udobna kao kategorija 9-18, jer nemaju podesavanje nagiba naslona i sedalnog dela. A to je bar za prvih godinu dana koriscenja (1-2god starosti) i kad dete ima tek oko 10kg veoma bitno, ako ides na duze relacije.
Chicco je jedna prosecna/losija marka, koj je na nasem trzistu jako zastupljena pa ljudi misle da je vrhunska. A najobicnija kupka za bebe im je smece tesko. Pogledaj malo materijal koji koriste na autosedistima pa onda pipni recaro ili romer, videces razliku odmah.
Za isofox ne razumem sta me pitas. Ima ih svuda i po svim radnjama bar po par modela, i kostaju bar duplo.
To sam i sumljao za chicco, da je naduvana prica...
Recaro, sybex, kiddy, romer znaci to da gledam... Samo sam cuo za Recaro jer sam ga imao u autu dok sam bio mlad i lud i kad gledam fudbal pa kad vidim klupu za igrace i izvezeno RECARO uhhh lepota.
Nisam siguran ali mi se cini da sam kod sybex-a i za romer video da na sedistima od 9-36 ima raznoraznih stelovanja naslona nagiba itd...?
Izvini sto davim ali moram da se odlucim u sto kracem roku jer ovo sediste koje imam nije vise funkcionalno...
Ja sam u sličnoj problematici, baš se razmišljam oko ovih sedišta i gledam jel može da se nađe nešto pristojno za 15-20.000 din, isto razgledam ovu grupu od 9 do 36kg, ovaj cybex isis sa prvog linka mi deluje ok, jedino što ne vidim da ovo sedište ima svoje pojaseve za vezivanje deteta i ne znam koliko će moj mladunac da bude oduševljen sa ovim sigurnosnim jastukom ispred sebe.
Ja nemam isofix na autu, bitno mi je i da nije komplikovana montaža jer će se sedište koristiti u 2 automobila, i imam vaučer od 5.000din u aksi, tako da nisam ni gledao šta se prodaje na ostalim mestima.
The best car safety device is a rear-view mirror with a cop in it.
Nisam siguran ali mi se cini da sam kod sybex-a i za romer video da na sedistima od 9-36 ima raznoraznih stelovanja naslona nagiba itd...?
Naslon nije fiksni i ima stelovanje ali je veoma malo. Sediste 9-18kg ima daleko veci ugao obaranja ,kako naslona tako i sedalnog dela zajedno sa njim, tako da ispada skoro kao kategorija 0-13kg kada se maksimalno obori.
Da imam 2 automobila i da stalno setam sediste izmedju njih, uzeo bih upravo ovu vrstu sedista sa jastukom, koja se ne kaci sa pojasevima. Montaza i demontaza su pesma u odnosu na klasican sistem. A od marki, uzeo bih ovu bez razmisljanja - http://www.kiddy.de/en/childrens-car-seats.html Jeste malo skuplje 30-35hiljada, ali je najbolje u klasi, najkvalitetniji materijali itd.
Mene zena redovno razvlaci po trznim centrima, pa iskoristim priliku i gledam auto sedista, i pre nego sto dodje vreme za zamenu i prelazak na sledecu kategoriju. Tako uvek naletim na neke akcije (tj dva puta do sada, koliko sam ih i kupovao), i odlicno prodjem. Ova dva sedista koje imam bi regularno kostala oko 50 hiljada (zajedno), a ja sam ih platio oko 24k. Tako da , treba samo malo otvoriti oci i moze se kupiti kvalitet za manje para.
Comment