Kako naterati auto-škole da rade svoj posao?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • YUgisa
    CBC Senator XXL
    • 05.06.2008
    • 793
    • Subotica
    • Yugo 1.1 EFI

Re: Kako naterati auto-škole da rade svoj posao?

Mislim da je tu malo problem auto skole, malo i sami ljudi... Dobrih auto skola ima, ali ljudi tj pre svega mladi retko kad imaju zelju da nesto posebno da nauce, nego samo zele da sto pre poloze i da sto manje za isto rade... Ja sam polagao u jednoj auto skoli koja je imala 3 Yuga... Svaki u savrsenom stanju... Kad sam seo prvo je bilo da li sam vozio i da li znam da vozim... Rekoh nisam vozio ali znam, i prvo je bilo, namesti se udobno, da mozes da dovatis reodvno komande ali da ti je udobno, namesti ogledala , vezi pojas (ovo pre svakog casa) i idemo odmah u centar... Dok smo se vozili obratio mi je paznju da obratim na stanje automobila dok stojimo na semaforu (sauh, temperaturu, svetla (naravno za nocnu voznju), zmigavce (da li rade ispravno) itd...). Redovno sam svaki dan vozio po najvecoj guzvi po prometnim mestima... Posle 6 casova, isao sam na poligon odvozio par krugova pa opet u grad... Kasnije je bila voznja van grada, voznja sa 100km/h, preticanje... Na kraju svakog casa, rekao je sta sam gresio i na sta da obratim paznju... I stalno ja naglasavao da nevozim preko ogranicenja ali ni ispod, tj da se prilagodim uslovima u saobracaju... Inace smo posle svakog casa trebal ida stanemo na jedno oderedjeno mesto tj da se kao pravilno zaustavimo pored ivice puta izbacivanjem desnog zmigavca i onda ugasimo auto i ukljucimo sva 4. Sto se tice odrzavanja kola, tj zamene tocka, instruktor mi samo rekao, znam da vec imas Yuga i da stalno ceprkas oko njega, tako da znas da kad zelis da ga zamenis da se zaustavis na nekoj bezbednoj lokaciji... I onda, pokusavao sam ja ucenike to poducavati ali ove devojke su kilave a momci nezainteresovani I jos smo imali, istina nisu bili obavezni, casove teorije gde su nam isto objasnjavali kako sta... Tako da ima ok skola, samo treba naci... Svi koji smo isli kod tog instruktora smo polozili, a ostali koji su isli u druge auto skole, vecinom zbog "boljih" kola su polagali iz drugog ali i iz 7 puta... Taj iz 7 puta je mene stalno smarao kako sam ja smeo da vozim 60, a on vozi 20 stalno i dere mu se instruktor kako juri... Posle desetak casova ja vec jednom poludeo od njegovog smaranja, pitam ga jbt pa sto mu nekazes da hoces da ubacis u 3 ili 4tu... A ovaj, pa prebacim ja i u 5tu... Fazon je da je lik gledao obrtomer i vozio na 2000 obrtaja a on mislio da je to kilometar sat Ili drugarica koja je tek na zadnjem dvadesetom casu odvozila samo jednom poligon, jer je ona rekla instruktoru da ona nece da vozi poligon... Da sam ja rekao mom instruktoru to, samo bi zaustavio auto i isterao me iz njega...

Sto se tice zaustavljanja na poligonu, mi smo imali iscrtane dve strafte sa rastojanjem od 40cm i tu si morao da stanes izmedju sa tockovima... Ako nagazis padas... Isto i za voznju u nazad, tockovi su trebali da stanu isto tako izmdju dve linije... Jedino sto smo varali na testu je bilo kad se u nazad uparkirava pod uglom od 90 stepeni, onda smo znali do kojeg stuba (od ograde poligona) treba ici i poceti motati...

A meni je pandur birao putanju uz pomoc instruktora, jer se pandur malo malo pa pogubio da sam na kraju morao da ga jednom prilikom i pitam na koju stranu cemo da idemo
    Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• srdjanissan
      CBC Senator XXL
      • 20.11.2008
      • 720
      • beograd

prve auto skole i nisu te ucili kako da vozis u odn na saobracaj i pravila,vec kako da popravis nesto ako se pokvari na autu.
      Dalje ,instruktor za 40 casova te ne moze nauciti svemu,pogotovo kad mu dodje neki mentol koji je totalno nezaineretsovan i glup za voznju,a pored toga nece ni da nauci,a misli da sve zna

resenje:smanjiti br auto skola,prudoziti obuku,uvesti obavezu klizavog poligona,obilazenje prepreka ,cunjevi i sve to sto ide i po meni vrlo bitna stvar kad taz virsis obuku da te ocenjuje neko ko je nezavisan od auto skole,tipa sami posebne ljude koji te ocenjuju,tj posebni deo samo za odredjivanje da li si polozio.Lepo dodjes kod njega provozas se kroz grad sat vremena i on ce najbolje videti koliko znas.Ovako em se malo proverava znanje,em dilovi sa pandurima i auto skolama.Nezavisna komisija,tipa agencije za registraciju,ii privatnih rodinacija,dobijes licencu i dodje neko kod tebe da mu das dozvolu ako zasluzi

norvezani imaju najbolje vozace jer im je obuka stravična.
      kad koči,cepa gume i prevrće se!
      papiri cisti ko suza ,oprani sa farmerkama 2 puta

Comment

• Vassqes
        CBC Član
        • 21.07.2009
        • 28
        • Bg

Potpuno se slazem, jes da ima kretena koji nikad ne bi polozili da ih ne puste ali ima i auto skola koje nikoga nista ne nauce. Jedan moj ortak polagao testove jedno 10-ak puta i na kraju polozio jedva nekako a voznju posle toga jos jedno 20-ak puta, verujem da ih je sve smorio i na kraju ga pustili. Sad vozi neki kombi po gradu, razvozi hleb i malo malo pa ima neko cukanje sto u voznji sto pri parkiranju i isparkiravanju.
        Ima svega i veoma je to tesko dovesti u red. Naravno, nije nemoguce,dovelo bi se to u red da ima volje. Dzaba i nov zakon ako se bude postovao kao i ovaj dosadasnji. Dzabe i kazneni poeni ako se selektivno budu delili to jest ako tatini sinovi budu preskakani kao i kolege i poznanici.

Jos jedna zanimljivost, jednom prilikom krenem ja vozom u pancevo. Voz skroz prazan a malo dalje od mene sede neka dva klinca i pricaju o polaganju. Jedan od njih dvojice krene svoju pricu: '' Cale mi je obecao ako zavrsim razred za 18-rodj mi kupuje kola i uplacuje voznju''. Proslo mi kroz glavu, ko nebi pozeleo takvog caleta. Prica se nastavlja dalje'' Ma boli me uvo za casove voznje, uzecu pare za voznju i dodati jos kinte koje imam u steku i idem u XXX auto skolu. Ne moram da vozim, dodjem posle dva meseca i oni mi daju uverenje da sam polozio. Mislim, vozio bi ja casove da mi trebaju ali ne treba mi, znam da vozim a i kako nebi znao kad od 15god vozim i po kraju i po okolnim mestima.'' To kad sam cuo, svasta mi je prosalo kroz glavu. Klinac mozda i zna da vozi, mozda je i savrsen vozac, ali ipak mozda i nije a verovatno u toj autoskoli zavrse posao mnogi koji nikad nisu ni seli za volan. E dok ima takvih autoskola, niko nece biti bezbedan za volanom.

Comment

• srdjanissan
          CBC Senator XXL
          • 20.11.2008
          • 720
          • beograd

u Pančveu ortak otisao iz Bg-a da polaže,zašto-zato što plati 23000 i tu mu je sve,makar i 4523452452puta polagao ne plaća ni paloganje testa ni vožnje,što će reći-dil sa policijom,a policiju kod nas niko ne kontroliše,ovako ove agencije bi i kontrolisali,jer to nije državno,moralo bi dosta stvari da bude po propisu.

i on meni kaže,dolazim do gb-a sa instruktorom,ali ne idemo u grad i u guzvu jer tamo nema pravila i niko ih ne poštuje...toliko o tome
          kad koči,cepa gume i prevrće se!
          papiri cisti ko suza ,oprani sa farmerkama 2 puta

Comment

• Vassqes
            CBC Član
            • 21.07.2009
            • 28
            • Bg

Originally posted by srdjanissan
            i on meni kaže,dolazim do gb-a sa instruktorom,ali ne idemo u grad i u guzvu jer tamo nema pravila i niko ih ne poštuje...toliko o tome
            Svasta, kao da nikad nece uleteti u saobracajnu guzvu i kao da nikad nece prolaziti centrom grada. Pa s obzirom kakvog je instruktora imao neka ceka da se zavrse prstenovi oko Beograda i neka samo tuda vozi a po gradu Taxi

Comment

• makim
              CBC Član
              • 08.02.2009
              • 52
              • beograd

U nekim skolama mozes da budes zainteresovan i za uvezbavanje voznje pod rucnom, razlikovanje u voznji automatik menjacem i mehanickim zbog razlicitog kuplunga,da pitas za testove u reklami za obuku im pise besplatni testovi uvezbavanje teorije na racunarima pa svodi se na to da sam moras da se interesujes i juris po ruzveltovoj u amss cd simulacije i po internetu pretrazujes da li ih ima (neki ih istaknu kingstarsm - auto skola sremska mitrovica..), da ih boli uvo u dodatku da provezbaju s tobom ono u cemu si slabiji vec im je vazno ono sto im je lakse da odrade da ti nabiju cas kad je poligon zauzet zbog utakmice i nemozes da vezbas na njemu pa samo ukrug da ti odrade cas, boli ih uvo sto je za neke vezbe idealan neki teren za uvezbavanje nece da se smaraju kazu ti da ti voznja pod rucnom ne treba za ispit pa ti lupe radnu kocnicu i kazu ti eto ugasila ti se kola aj sad pod rucnom upali, kandidat im posle petog puta na ocigled drugih pregazi eliminatornu liniju na parkingu i onda ma trema je zna on to i polozi, a tek kad neko tri pregazi i prode to je ekstra, a komisija samo instruktor u kolima ili sva tri clana ili i nstruktor i treci clan koga imenuje komisija koji pravilnici i propisi.... Postavljena je jedna tema testovi , bas zbog toga da bi kandidati bar ovde kroz diskusije znali svoja prava ako nigde drugde ne mogu da se obaveste...Ne znam mozda da se spoji sa ovom i izbrise da ne postoji kao zasebna... I,i ,i ,i....A pogotovo kada sada svi upisuju da zavrse pre novog zakona, pa samo da upisu sto veci broj kandidata i zarade laku lovu im je politika , ko ziv ko mrtav u prvoj banderi nema veze j. savest...
              Srdacan pozdrav makim

Comment

• DovlaK
                CBC Senator XXL
                • 24.07.2008
                • 560
                • Beograd

Ulazim danas u raskrsnicu u kojoj dve trake idu levo... takstista u desnoj, a ja malo iza u levoj... i sad kako je to veća raskrsnica ide se i nekih 40-50 u njoj... i taksista najopuštenije skreće u moju traku (levu) i stera me na ostrvo... nagazim kočnicu počne da me zanosi i srećom dohvatih nekako sirenu i on se izmače i promašimo se nekako... jbga iskuliram ja i mahnem mu nešto rukom, on se izvinjava i tako dođem na sledeći semafor nekih 200-300m odatle... kad pored mene lik u auto-škola autu (instruktor sam u kolima) gleda u mene i maše rukama u fazonu ''Bože sačuvaj''... i ja skontam da je video šta se desilo, otvorim prozor i kažem: ''Jesi video šta mi čovek uradi... umal' da izginem od njega...'', a INSTRUKTOR VOŽNJE odgovara sa: ''pa nije, ti si išao prebrzo a bio si iza njega i morao si da ga propustiš'' Ja reko' možda nije dobro video, objasnim mu da je taksista bio u desnoj traci za levo a da je skrenuo u levu traku... kaže on meni: ''dada video sam ja to... zato ti i kažem... ti si kriv, ja sam instruktor već 25god, imam vožnju u malom prstu...''

Ja samo zatvorim prozor i lupim sebi šamar koji sam ga ku*ac i otvrao I posle se vi pitajte zašto su pančevci najgori vozači... e pa zbog takvih instruktora!
                Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.

Comment

• makim
                  CBC Član
                  • 08.02.2009
                  • 52
                  • beograd

Pre neki dan u udarnom terminu dnevnika rts-a pričaše o obuci po starom da ce biti do marta, da škole upošljavaju dodatni kadar jer kandidati hoce da se upišu po starom programu bez obzira da li ce i po njemu da završe... A najslađa javna izjava koja svedoči o kvalitetu obuke, je jedne instruktorke , toliko zure da završe obuku kandidata da im ni ime ne zapamte kolko se to filmskom brzinom odvija , a kamoli da zapamte koju su grešku napravili kandidati i da je isprave i uvežbaju sa njime pravilno rukovanje autom, , kako se ne setise da ponesu na cas olovku i papir pa makar da zapisu ako vec su toliko retardirani da ne mogu da zapamte ..........
                  srdacan pozdrav makim

Comment

• kuzmar
                    Moderator
                    • 18.12.2009
                    • 783
                    • Lazarevac
                    • Pezo 207 1.6 HDI

Da se iz auto skole ovako ``obucen`` izlazilo i pre mnogo vise godina evo samo par primera iz moje okoline.
                    Zivim u jednom selu blizu Lazarevca. Znaci gravitiramo Beogradu i potpuno je normalno da ce svako od nas (neko vise neko manje) imati potrebu da u svom zivotu ode u taj BG. Moj rodjak i komsija, covek koji vozacku dozvolu ima nekuh 25 godina kao vozac sme da ode najdalje do Lazarevaca i eventualno do Arandjelovca. Kad god treba negde dalje (nebitno da li je to BG, KG ili neko drugo mesto) on zove nekoga iz familije da ga vozi.
                    Drugi primer. Jednoom rodjaku (ima vozacku najmanje 21-22 godinne) se u BG porodilistu porodi supruga. Kada je trebao da je sa detetom izvede iz porodilista autom je otisao do Lipovicke sume, tu je parkirao, sacekao autobus otisao tako do porodilista, izveo ih i na isti nacin se sa njima vratio.
                    A ima i vozaca profesionalaca koji su vrlo slicni. ``Kolubara`` ima svoj vozni park i u njemu i nekoliko saniteta. Kruzi jedna prica da nekoliko vozaca saniteta ne smeju da odvezu bolesnika ili povredjenog do VMA ili neke druge bolnice u BG. E sad to bi bile samo price da se poimenicno ne pominju ti vozaci.
                    www.paluba.info

Comment

• makim
                      CBC Član
                      • 08.02.2009
                      • 52
                      • beograd

A ime strucne instruktorke je:
                      http://www.autobrief.com/content/18691/Polaganje-vozačkog-do-kraja-marta-po-starom-zakonu
                      Da li ce barem da ostane bez licence instruktora po novom ili joj je to sve jedno jer je vise dok se namaze sad para nece biti u ovom poslu....
                      srdacan pozdrav makim

Comment

• skyline
                        CBC Senator XXL
                        • 31.07.2007
                        • 3149
                        • Cacak

ortaka zove sestra uz reci :"Sale, dodji da vidis sta mi je sa Yugom, nesto se pokvario. Sta mu je Jeco? Ne znam, nece da krene."
                        Saletu je trebalo oko 2 sekunde da skonta o cemu se radi, jer je bila zima, pao je sneg, a Jeci je to prva zima od kada ima dozvolu
                        i to je neko ko je regularno dobio dozvolu??????????!!!!!!!!!!!!!!!!!

nije kriva ona, jer zene vs. logka..... vec direktno instruktor koji joj nije objasnio te neke osnovne stvari i opusteno je pustio na ulicu, na kojoj srecom nije nikoga ubila misleci da moze da skrene ili zakoci kao na suvom asfaltu, na kome je provela autoskolske dane
                        Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.

Comment

• makim
                          CBC Član
                          • 08.02.2009
                          • 52
                          • beograd

Ima i onih koji voze autobus al' samo od svoje selendre do omanje varosice gde su izvezbali za polaganje(!!!!!????) a kad treba da idu do malo veceg grada onda ne smeju....
                          To je tek teror i tuga golema a i opasnost za sve ostale.....
                          A zivi primer takvog polaganja i takvog profi vozaca nazalost znam....I to nema veze sa polom vozaca vec profitom skole i dr , savest - gde je tu- ma ko te pita....
                          Kolko me sve to jedi nemogu da opisem....
                          Srdacan pozdrav makim

Comment

• kuzmar
                            Moderator
                            • 18.12.2009
                            • 783
                            • Lazarevac
                            • Pezo 207 1.6 HDI

Kad vec pomenu vozace autobusa. Ima jedna dogodovstina sa jednim starim vozacem LASTE iz Lazarevca. Tip je vozio autobus iako nikada nije polagao. U to vreme kada je pocinjao da radi, bio nedostatak vozaca autobusa i jednostavno, niko nije trazio nikakakv dokaz samo je bilo bitno da znas da vozis. E taj tip vozi liniju Lazarevac-Beograd i negde u Lipovickoj sume neki mangup drekne: MAJSTOR, PAZI VOZ. A ovaj TRAS na kocnicu, da us putnici pospadali sa sedista.
                            Za one koji ne znaju tu uopste nema pruge.

Otvori posebnu temu
                            www.paluba.info

Comment

• makim
                              CBC Član
                              • 08.02.2009
                              • 52
                              • beograd

Pocela je , druga runda epp-a za rok polaganja po starom zakonu vozackog ispita? Pitamo se da li ce biti i produzetka posle leta kad se napuni budzet, u vidu odlaganja primene pravilnika uz novi zakon?
                              Srdacan pozdrav makim

Comment

• gorans
                                CBC Senator XXL
                                • 09.03.2010
                                • 1525
                                • Beograd

Danas sam uplatio voznju za "D" kategoriju u auto skoli u kojoj sam polagao za "C" i "E".Posto sam trebao da izvozam i prvi cas cekao sam da se gazda-instruktor vrati sa kandidatom koji takodje polaze za bus.Da skratim,kaze mi instruktor kako taj kandidat ne zasluzuje ni "B" kategoriju a kamoli "D".Nezna da salta ni da drzi pravac a hoce da vozi bus Jos mi covek kaze kako ce kao gazda auto skole licno da se angazuje kod policije da ovaj ni slucajno ne polozi jer ce poubijati sve putnike.
                                Nije sve u auto skolama,ima nesto i u tome da ljudi ne shvataju kako nisu sposobni za neki posao a hoce da ga rade
                                Moj komsija je platio da polozi za "C" a nezna ni rucna kolica sa betonom da izmanevrise i sad mu keva juri vezu da ga zaposli u Imlek da vozi kamion a on ce to ladno da prihvati i sedne u kamion od 5t nesvestan toga da nije za volan.
                                Kao kad bi meni neko ponudio da pilotiram Boingom 747 i ja to prihvatim.

Comment

Working...
                                X