Prekrsaj-folije na staklima

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • boban1982
    CBC Senator XXL
    • 14.03.2010
    • 1106
    • Batajnica
    • SAXO VTS-BIC

Odg: Prekrsaj-folije na staklima

Prvo da prodju izbori pa ce onda akcija!Inace pun je grad zatamnjenih auta,niko ne dira koliko ja znam.

Comment

• sergejlakic
      CBC Član
      • 05.11.2010
      • 33
      • novi sad

Izasla jutros nova verzija pravilnika! Za stakla:
      Члан 72.
      ...
      Ветробран се не сме накнадно затамњивати. Бочна окна у равни возача могу бити накнадно затамњена тако да укупна вредност пригушења светла не прелази 30%. Остала стакла на возилу могу бити накнадно затамњена без ограничења укупне вредности
      пригушења светла при чему на возилу морају бити уграђена два бочна ретровизора.
      ...

Comment

• kupac u najavi
        CBC Član
        • 07.08.2011
        • 58
        • BG

Ne znam ni za jednog čoveka koji je prestao da živi od postavljanja folija, pa čak ni da je smanjio obim posla u odnosu na prethodnih 5 godina, a upoznao sam ih bar 5.

Lično sam u poslednja 3 meseca putovao kroz 7 država EU i sve "države" Balkana i niko mi nigde reč nije rekao za bilo šta, sem domaćeg carinika na granici sa Hrvatskom, koji je patio od potrebe da mi pogleda u gepek, da slučajno ne poremetim ustavni poredak pravne države Srbije.

Inače folija sa ispod 50-60% prozirnosti dodatno napreže oči u noćnoj vožnji, tako da mislim da policija jedino stvarno cima klince-ludake i prigradske Šumahere sa vozilima od 200 evra, koji sva stakla zatamne toliko da bukvalno ne vide 1 metar oko sebe.

Na poslednja 3 auta sam imao folije, pa i na šoferšajbnama, jer nemam nameru da dobijem rak kože samo zato što neki zakon to ne predviđa.

Nikada problem sa saobraćajnom policijom, nikada problem na tehničkom pregledu, nikada ni 1 dinar nikoga morao da "častim", a nikakvu rodbinu i nikakve veze nemam u policiji, niti sa policijom ili bilo kojim nadležnim organom u bilo kom pogledu i smislu.

Danas da stavljam folije, stavio bih na sva stakla one sa 40% prozirnosti(60% zatamnjenja) a na šoferšajbnu 50% i dobio gotovo identičan efekat blokiranja toplote i zračenja kao i sa tamnijim varijantama, a smanjenu refleksiju, manje naprezanje očiju pri noćnoj vožnji i na kraju krajeva manju upadljivost/kičeraj.
        Last edited by kupac u najavi; 30.04.2012, 22:59.

Comment

• kuzmar
          Moderator
          • 18.12.2009
          • 783
          • Lazarevac
          • Pezo 207 1.6 HDI

Dozvola za tamna stakla 15.000 dinara

P. Ž. | 08. oktobar 2015. 23:20 | Komentara: 7
          Vozači koji su na prozorska okna svojih automobila stavili folije imaće dodatne troškove. Predviđeno da se traži saglasnost proizvođača. Za "šoferku" dozvoljena zatamnjenost 25 odsto

SVI vozači koji su na svoje automobile stavili folije i tako zatamnili stakla moraće da dodatno isprazne novčanike. Jer, da bi dobili, odnedavno neophodni, atest o dozvoljenoj prepravci vozila, bez koga neće moći da urade tehnički pregled a samim tim ni da registruju vozila, moraće da izdvoje i do 15.000 dinara! Tako, naime, određuju izmene Pravilnika o ispitivanju koje određuju proveru naknadno zatamnjenih stakala na vozilu.

Da bi vozač dobio neophodni atest, mora da ima saglasnost proizvođača, a spisak svih ovlašćenih organizacija koje će mu izdati potrebne dozvole nalazi se na zvaničnom sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja. Da li će ova usluga biti naplaćivana, i u kolikom iznosu, zavisiće od proizvođača vozila.
          Ni u jednom servisu koji se bavi zatamnjivanjem stakala nisu mogli da nam kažu ništa preciznije o novim propisima.
          - Koliko mi znamo, zadnje staklo i ono na zadnjim vratima možete da zatamnite koliko hoćete, uostalom pikapovi i nemaju staklo - rekli su nam u jednom servisu u Beograd. - Za ta zatamnjena stakla ne treba atest, ali za prednja stakla je zakonski maksimum 25 odsto.
          Kako kažu u skoro svim servisima, u narednih desetak dana očekuju se da od nadležnih stignu preciznija uputstva.
          ISPITIVANjE U AMSSIspitivanje se za sada može obaviti samo u Centru za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije, AMSS, koji će od ponedeljka, kako nezvanično saznajemo, početi da pruža i ovu uslugu. Cena će, najverovatnije, za putnička vozila iznositi oko 2.400 dinara. Na sve to treba dodati i tehnički pregled koji se, u zavisnosti od vrste vozila ali i od cenovne politike organizacije koja vrši uslugu tehničkog pregleda, kreće u rasponu od 800 do 3.500 dinara. Treba napomenuti da vozila koja imaju fabrički zatamnjena stakla ne podležu ovoj naknadnoj proveri.
          Kada pribavi saglasnost proizvođača, vlasnik vozila mora da popuni zahtev za ispitivanje prepravke vozila uz koji dostavlja odgovarajuću dokumentaciju o vozilu, opremi i delovima - piše u Pravilniku o ispitivanju . To su saobraćajna dozvola, račun, kupoprodajni ugovor, carinska deklaracija i drugo... Potrebni su podaci o vozilu koje se smatra predmetom prepravke, kao što su marka i tip vozila i osnovne tehničke karakteristike, naznaka i opis prepravke, ali odgovarajuća tehnička dokumentacija u zavisnosti od vrste prepravke.
          Biće potrebno, takođe, i dokaz da je prepravka obavljena prema smernicama koje određuje proizvođač vozila ili na način za koji je proizvođač potvrdio da se može izvesti na vozilu. Traži se i izjava proizvođača, nadgrađivača, ili izvršioca prepravke o usaglašenosti prepravke sa prilogom proizvođača vozila ili ugrađenih elemenata. Sve ovo mora i da se plati, a za početak se plaća republička administrativna taksa u iznosu od 300 dinara, dok je usluga obrade dokumentacije za ispitivanje vozila 3.300 dinara.
          Posle odobrenje za izmene na automobilu, obavezan je tehnički pregled. Kada to obavi, vozač dostavlja i dokaz da je platio uslugu izdavanja uverenja o ispitivanju vozila od 3.000 dinara, a zatim Agencija za bezbednost saobraćaja izdaje uverenje o ispitivanju.

Vecernje novosti> http://www.novosti.rs/vesti/naslovna...a-15000-dinara
          www.paluba.info

Comment

• razo
            CBC Početnik
            • 02.12.2007
            • 8
            • novi sad

Šta reći, a ne zaplakati. Nažalost to je naša država, čiji birokratski aparat, u svakom segmentu života nam daje do znanja da je to banana država, koja menja svoje zakone u zavisnosti od interesa nekih interesnih grupa i koje su u tom momentu nadvladale neke druge interesne grupe. Niko ne radi za dobrobit građana ili da se ispravim samo retke institucije, jako retke.
            Danas sam bio na tehničkom i naravno zbog folija na zadnjim staklima nisam ga uradio. Treba mi atest, tako reče tehničar. Na pitanje kako da dođem do tog atesta, nezna odgovor. Jedino rešenje je da skinem folije. Ok, zahvalio sam se i otišao, u sebi se mislim, nije jedino rešenje, ima i drugih. Sledeće godine ću ponovo da se snalazim, ako opet neki drugi lobi ne nadvlada, pa onda možda registrujem auto u nekoj susednoj državi i prestanem ovde da ostavljam svoj novac, pa makar me i više koštalo, ali iz principa.

Comment

• dzukela
              CBC Član
              • 26.07.2006
              • 70
              • Beograd

ovo nije banana država. ova država je uvreda za banana države. ova država je privatna kneževina vučića velikog i presvetog koji piša po raji, a da pritom ni ne šara malo. omiljeni deo za mokrenje su mu vozači.

elem, imam zatamljena stakla pozadi. to sam stavio ne ih nekog hira, nego ovog leta zbog dece, tj bebe i malog deteta. kada na suncu uprži sedište u kojem sede i bije ih sunce, dete mi je skoro kolabiralo u kolima. nakon toga sam odlučio da ih stavim, i odlično se pokazalo za decu.
              pošto ne planiram da finansiram ovu naprednu kriminalnu recikliranu radikalnu organizaciju, folije ću skinuti.
              a do leta imam dovoljno vremena da pošaljem gomilu CV napolje, sva sreća da sam u struci koja se traži, valjda ću zapaliti negde severno. negde gde vazduh nije zagađen.

Comment

• sErGiO
                Moderator
                • 30.01.2007
                • 2769
                • Neko selo pored Beogr
                • Alfa Romeo 156SW

Iz istog razloga sam zatamnio zadnja stakla na Puntu ali nemam nameru da ih skidam. Lera država mene, leram i ja nju pa na tehnički pregled idem svako malo - nimalo. Sve dok budu ke***li po nama i dok budem mogao neće me videti. Igrom slučaja imam atestiran plin na oba auta (tako sam ih kupio), da se ja pitam nebi atestirao nijedan.

Comment

• sErGiO
                  Moderator
                  • 30.01.2007
                  • 2769
                  • Neko selo pored Beogr
                  • Alfa Romeo 156SW

Mihajlović: Ukidamo zatamnjena stakla

Ministarka Zorana Mihajlović najavila je da će svi osim najviših državnih funkcionera morati da sklone folije sa prozora automobila jer, kako ističe, time ugrožavaju bezbednost u saobraćaju.
                  "Većina građana ne vozi automobile sa zatamnjenim staklima. Po pravilu folije ugrađuju oni sa skupljim automobilima. Mi hoćemo da uredimo sistem, povećamo vidljivost i bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Ukidamo prekomerno zatamnjena stakla na prednjim vratima svim bahatim vozačima", poručila je Mihajlović, saopštilo je to ministarstvo.
                  Mihajlović je navela da obaveza ispitivanja naknadno zatamnjenih stakala nije nikakav novi namet već postoji od 2009. godine po Zakonu o bezbednosti saobraćaja.
                  Na tržištu su se pojavile folije koje štete i zato moraju da se provere, rekla je ona i dodala da moraju da se zaštite deca u automobilu od štetnih uticaja, kao i svi ucesnici u saobraćaju, jer loše folije noću blješte.
                  Ispitivanje, pregled dokumentacije i izdavanje uverenja košta 12.000 dinara, radi se samo jednom i to je uređeno pravilnikom Agencije za bezbednost saobraćaja.
                  "Ukidanjem sto odsto tamnih stakala na prednjim vratima čuvamo bezbednost pešaka, svih koji su u automobilu, policije ali i samih vozača. Insistiraću da novim pravilnikom budu obuhvaćeni i državni automobili, tako da će tamna stakla moći da imaju samo najviši državni funkcioneri", rekla je Mihajlović.

Izvor: N1 Info

Bua kakva gomila gluposti na jednom mestu.

Comment

• dzukela
                    CBC Član
                    • 26.07.2006
                    • 70
                    • Beograd

zaboravio si najvažnije na kraju: "Ministarka je poručila da je Srbija zemlja koja pokazuje da je faktor stabilnosti regiona."

radikalna ministarka, koja nosi torbice od 500€, i koja je (uz naravno - vučića) najveći faktor stabilnosti u regionu, brine o mojoj deci tako što će ih izložiti ponovnoj mogućnosti da kolabiraju. možda tako i treba da bude, jer je ova vlast i dokazala da se brinu isključivo o tajkunima (koji ih finansiraju, ovi drugi su loši tajkuni) a ne o deci.
                    daće bog, u sledećoj godini o mojoj deci će brinuti neka država koja brine o svojim građanima.

Comment

• Chubbs
                      Everybody lies
                      • 29.01.2006
                      • 5807
                      • Novi Sad
                      • Audi A6 1.8T

pa i tamo ce placati za folije na staklima, ksenone i ostalo ako uopste budu imali kola.

sto se tice folija, ne bih se slozio da je ******stina, koliko puta se desi sta stojim na raskrnici i cekam da se skloni onaj preko puta, jer ne vidim kroz njegova stakla ima li nekoga u desnoj traci.

a svi koji "cuvaju decu od sunca", pa postoje providne folije sa mnogo boljim procentom zastite od ovih i onih zracenja, koje se za razliku od ovih za zatamnjivanje ne kopiraju i plagiraju.
                      You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                      Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• sErGiO
                        Moderator
                        • 30.01.2007
                        • 2769
                        • Neko selo pored Beogr
                        • Alfa Romeo 156SW

Plaćaće ali će bar unapred znati pravila igre a i ta plaćanja su daleko primerenija njihovim primanjima nego ova naša našim primanjima. Sasvim je jasno da se ovde UVEK ovakvi nameti uvode pod izgovorom sigurnosti u saobraćaju i usklađivanja našeg zakonodavstva sa evropskim a zapravo uvek nekako ispadne da je jedini cilj uzimanje para i komplikovanje života ljudima. Budi siguran da ovo nije uvedeno zbog bezbednosti u saobraćaju nego zbog radi uzimanja para. Da su bar malo manje alavi i da se potrude da makismalno olakšaju ljudima atestiranje ja bi možda i poverovao da je sve to zbog sigurnosti ali to ovde nije slučaj.
                        Na mom autu su solidne folije, ne pijačarske i nisu preterano tamne. Vidi se lepo kroz staklo tako da ne predstavljaju nikakvu opasnost ni po koga a vrše funkciju. Treba da dam 80€ za lepljenje folija pa još 200€ za atestiranje istih je zaista neviđen lopovluk, naročito kad se uzme u obzir vrednost auta koji vozim pa se dođe do toga da je to 20% vrednosti istog.

Comment

• Chubbs
                          Everybody lies
                          • 29.01.2006
                          • 5807
                          • Novi Sad
                          • Audi A6 1.8T

klepaju nas na gorivu bar 20 dinara vise nego sto treba pa se niko ne buni a koliko ima vozila sa folijama, 5%? puta 150 eura... kao kad bih ja skupljao sicu iza kauca.

tranzicija rodjaci, za to smo glasali, odnosno nismo glasali. sutra cemo u evropu da udjemo pa ce jos stosta da se promeni. Ja ne krivim vlast vec sebe, tebe i sve ostale koji citaju, odnosno ne citaju ovo a izasli su na izbore pa zaokruzili pogresno ili one koji su procenili da se na izborima nista ne menja i da ne vredi izlaziti. Mi smo krivi i niko vise. i bice jos gore. i treba.
                          You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                          Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                          Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• sErGiO
                            Moderator
                            • 30.01.2007
                            • 2769
                            • Neko selo pored Beogr
                            • Alfa Romeo 156SW

Kažu da svaki narod ima baš onakvu vlast kakvu zaslužuje. Ako je to tačno onda smo mnogo loš narod.

Comment

• b_samardzic
                              CBC Senator XXL
                              • 02.04.2005
                              • 1557
                              • Smederevo

U Smederevu sam izaso na lokalne izbore i glasao. Tek posle par dana sam cuo da su u mojoj izbornoj jedinici ponovili glasanje a ja a niko od mojih komsija nije imao pojma. Pitam drugara koji se nesto petljao u politiku, kaze jeste u 7 ili 8 izbornih mesta je ponovljeno glasanje al to nije objavila ni lokalna televizija niti smo dobili ponovo pozive za glasanje. I zamislite uspeli izbori i vlast dobila poznata Jasna Avramovic koja posle propusta sudova sto apelacionih sto lokalnih dobi novo ime ili nadimak Nevina.

Kakve ovo ima veze sa folijama nemam pojma al neko je pomenuo izbore. I ja se slazem da imamo bas onakvu vlast kakvu zasluzujemo.

Comment

• Shazalakazoo
                                CBC Senator XXL
                                • 15.10.2007
                                • 545
                                • Beograd

Originally posted by Chubbs View Post
                                pa i tamo ce placati za folije na staklima, ksenone i ostalo ako uopste budu imali kola.

sto se tice folija, ne bih se slozio da je ******stina, koliko puta se desi sta stojim na raskrnici i cekam da se skloni onaj preko puta, jer ne vidim kroz njegova stakla ima li nekoga u desnoj traci.

a svi koji "cuvaju decu od sunca", pa postoje providne folije sa mnogo boljim procentom zastite od ovih i onih zracenja, koje se za razliku od ovih za zatamnjivanje ne kopiraju i plagiraju.
                                Ne postoje, providne folije imaju samo UV filter, tamne su uvek bolje (ako govorimo o istom proizvođaču). A i providne moraš da atestiraš tako da je ta priča nebitna.

A kako je krenulo, rešenje je loše, al pravila igre će se znati i ovde, tako da jbg, koštaće ali će moći...

Comment

Working...
                                X