Oduzimanje vozila državljanima BiH sa prebivalištem u SRB?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • DovlaK
    CBC Senator XXL
    • 24.07.2008
    • 560
    • Beograd

Oduzimanje vozila državljanima BiH sa prebivalištem u SRB?

Sad me matori nešto smara da ne vozim kola kao navodno je čuo (ovo obožavam kad je nešto, negde, nekad od ko zna koga ČUO ) da ova naša bagra oduzima vozila sa BiH tablama državljanima BiH koji imaju prijavu prebivališta i u Srbiji. Stvarno mi ne ide u glavu da dozvole dvojno državljanstvo i potpuno legalnu prijavu prebivališta itd itd i sad kao uzimaju vozila jer imaš prebivalište u Srbiji

Iako sam 140% siguran da je to moj matori nešto istripovao i čuo neku seljačku priču rekla/kazala, reko' 'ajde da proverim zna li neko nešto o ovome...

E i da... vrhunac priče - kazna je 700KM iliti 350EUR...
    Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.
  • sri98
    Admin od Trpeze
    • 24.10.2004
    • 7262
    • Republic of Konjarnik
    • Toyota Corolla E 210

Re: Oduzimanje vozila državljanima BiH sa prebivalištem u SRB?

u srbiji je sredstvo placanja dinar, pa ti vidi onda koliko je tacna prica kada ima detalj da je kazna u km.
    a ako si mislio na BiH, da se tamo vozila oduzimaju, to je vec problem BiH, a ne Srbije.
    azuriraj profil da bi ti postovi bili jasniji.
    Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• DovlaK
      CBC Senator XXL
      • 24.07.2008
      • 560
      • Beograd

Pa to je navodno čuo od NEKOGA iz BiH da se (opet) NEKOME dogodilo NEGDE u SRB. E sad kako su oni došli do tih 700KM nisam siguran, da li su preračunali iz dinara u KM ili je taj NEKO kad je pričao loše izmislio priču pa smislio kaznu u KM ne znam... lično uopšte ne verujem u priču jer je formalno-pravno apsolutno neosnovana gde god da se taj slučaj dogodio (ako se uopšte dogodio), ali eto smara me sad kad mi je auto najpotreniji...

Inače ja sam vrlo komplikovan slučaj to nije ažurljivo u profilu rođen sam i živim u SRB, ali od rođenja imam BiH državljanstvo i mesto prebivališta u SRB Tek pre 10-ak godina sam uzeo dvojno državljansvo Srbije.

Comment

• VVLAJKO
        CBC Senator XXL
        • 23.07.2008
        • 484
        • Nis
        • Audi A4, Primera p12

Oduzimaju se vozila sa stranim tablama koja na ovlascenje voze drzavljani Srbije koji nemaju dvojno drzavljanstvo ili prebivaliste,radnu-boravisnu vizu negde u inostranstvu.
        Ako imas dvojno drzavljanstvo i vozilo se vodi na tebe ili clana uze porodice, nemas problema-vozi slobodno.
        Glupost nas je do ovde dovela, glupost ce nas i izbaviti.

Homer J. Simpson

Comment

• DovlaK
          CBC Senator XXL
          • 24.07.2008
          • 560
          • Beograd

Evo i malo preciznije... ipak postoji nešto...

Oduzimaju se vozila tj. tablice onima koji imaju DVA prebivališta. Kazna je 150 000rsd. Dakle upišu JMBG i ako izbaci da imaš prebivalište u Srbiji, a ti pokazao BiH dokumenta (zbog vozila koje je na BiH table) na kojima stoji da imaš prebivalište i u BiH tj. ustanove da imaš dva prebivališta.

To je zdravom razumu jasno da nije legalno, ali kad sam ja vadio dokumenta to je budаlamа u SUPu bilo sasvim logično i normalno i napravili su mi dva prebivališta jer ''sine mi to radimo već 15 godina tako''. A ja još pitao jel' to može tako jer mi nije bilo baš logično.

Naravoučenije: Sad moram da odjavim jedno prebivaište (u mom slučaju BiH) i da vratim ličnu i vozačku, a da mi se u BiH pasoš upiše adresa iz Srbije i onda će sve ponovo biti u redu. Još jedan primr da zbog nesposobnosti gluposti službenika moram da izgubim sada 3 dana i Boga pitaj koliko para da to sve regulišem, a za sve to vrem auto stoji u garaži i ja se mlatim po busevima... a koja ironija imam auto i na BiH i na SRB table i ne mogu da vozim nijedan

Comment

• Bane R
            CBC Senator XXL
            • 27.03.2006
            • 1769
            • Beograd

Voziš auto sa tablama zemlje u kojoj si rezident. Prosto . Ili misliš da trenutno imaš problem?

Comment

• DovlaK
              CBC Senator XXL
              • 24.07.2008
              • 560
              • Beograd

Nisam razumeo šta me pitaš.

Comment

• Bane R
                CBC Senator XXL
                • 27.03.2006
                • 1769
                • Beograd

Pa nisam ni ja razumeo što ti ne možeš da voziš auto sa srpskim tablama u Srbiji?

Comment

• DovlaK
                  CBC Senator XXL
                  • 24.07.2008
                  • 560
                  • Beograd

Pa zato što imam BiH vozačku u kojoj piše tamošnje prebivalište.

Comment

• sri98
                    Admin od Trpeze
                    • 24.10.2004
                    • 7262
                    • Republic of Konjarnik
                    • Toyota Corolla E 210

sve je to jasno i tu nije glupi sluzbenik vec tvoje nepoznavanje propisa i termina.
                    Prebivaliste je gde stalno zivis, a boraviste gde zivis privremeno. Prosta logika je da stalno ne mozes biti na dva mesta (osim ako se nisi multiplicirao). Znaci ili jedno ili drugo. Ako se vec legitimises u Srbiji kao drzavljanin Srbije, onda moras imati i sva dokumenta Srbije, a ne kako koja tebi odgovara.
                    To sto imas dva prebivalista je posledica toga sto kada si se prijavljivao u Srbiji, zbog tada neregulisanih odnosa izmedju BiH i Srbije, nije bila obavezna odjava prebivalista, a sada jeste, pa se stvari dovode u red, tj, postuju se zakoni koji kazu da se ne moze imati dva prebivalista.

sve u svemu, po zakonu je i moras da se odlucis da li ces imati prebivaliste u BiH ili u Srbiji, a u drugoj drzavi boraviste

Comment

• DovlaK
                      CBC Senator XXL
                      • 24.07.2008
                      • 560
                      • Beograd

Razlikovao sam ja prebivalište i borvaište i to sam baš i pitao njih, ali to je tada valjda moglo tako i onda su mi uradili tako kako su uradili iako to meni ni tada nije bilo baš najjasnije kako može i baš sam ih pitao za to multipliciranje na šta su mi rekli da ne smaram nego da ćutim i potpišem šta treba i da palim...

Ja sam se odavno i odlučio za previvalište i boravište, ali eto oni nikako da se skontaju šta bi i kako bi sve ovo mi je zapalo u prilično nezgodnom trenutku (jer imam puno posla) i to me dodatno nervira jer se tako neke ''krupne'' stvari danas ne poštuju, a već od sutra poštuju bez ikakve najave i upozezrenja

Ali avaj, možda ovo nekome bude korisno

Comment

• makim
                        CBC Član
                        • 08.02.2009
                        • 52
                        • beograd

Neko mi je nekad rekao da ako regulises i izvadis dozvolu medunarodnu u bih ona ti je priznata u evropi a kao nasa srpska nije niko nas ne priznaje vise kao u titino vreme stalno nego na neki kraci period. Citajuci ovo pade mi na pamet ta fora ili trac ne znam i kako to da se tamo priznaje bih dozvola a u srbiji ne a ocemo u evropu... Nije mi bas ovo sve jasno....
                        Srdacan pozdrav makim

Comment

• deki-ascona
                          Bio nam je drug! RIP
                          • 10.04.2007
                          • 2118
                          • NI , Trosharina

Jel moze @dovlak da ima i srpsku vozacku ?
                          Originally posted by Valent Vudriga
                          ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
                          Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• sri98
                            Admin od Trpeze
                            • 24.10.2004
                            • 7262
                            • Republic of Konjarnik
                            • Toyota Corolla E 210

Originally posted by makim
                            Neko mi je nekad rekao da ako regulises i izvadis dozvolu medunarodnu u bih ona ti je priznata u evropi a kao nasa srpska nije niko nas ne priznaje vise kao u titino vreme stalno nego na neki kraci period. Citajuci ovo pade mi na pamet ta fora ili trac ne znam i kako to da se tamo priznaje bih dozvola a u srbiji ne a ocemo u evropu... Nije mi bas ovo sve jasno....
                            Srdacan pozdrav makim
                            medjunarodna vozacka ne zamenjuje nacionalnu i vazi samo van granica,pa ako imas prebivaliste u srbiji i srpski si drzavljanin u obavezi si da imas i srpsku dozvolu

Comment

• 206
                              Admin od ispočetka :)
                              • 09.12.2004
                              • 9548
                              • Beograd
                              • 206

Jeste, imas prebivaliste u Srbiji, srpski si drzavljanin, i u obavezi si da imas i srpsku dozvolu - ali ako imas dvojno drzavljanstvo Srbije i BiH, samim tim si drzavljanin 2 drzave, a BiH za svoje drzavljane takodje zahteva da imaju BiH dokumenta, samim tim i vozacku dozvolu.

Ja takodje imam dvojno drzavljanstvo, i ispade da 2 drzave ciji sam drzavljanin zahtevaju da imam njihova KOMPLETNA dokumenta. Isto kao sto sto u Srbiji kao njihov drzavljanin moram imati srpsku vozacku, u BiH kao njihov drzavljanin moram imati BiH vozacku. A 2 vozacke ne mogu da imam A moram. Pa vi vidite kako i sta...Srbija trazi da se kao njihov drzavljanin odreknem BiH vozacke, a BiH zahteva da kao njihov drzavljanin imam BiH vozacku. A jedne zarad druge niti mogu niti hocu da se odreknem. Tako da zbog neusaglasenosti 2 Zakona, nemoguce je ispostovati oba, jedan automatski krsis, tako da ovo oko saobracajne je siva zona koja nije bas najjasnija jer je Zakon eksplicitan, a tako se ne moze tumaciti u ovom slucaju.

U principu, za vozacku i nije toliko bitno, bitno je ovo oko prebivalista, i oko toga moze da se napravi pravi problem.

Ja, kao i 99% drugih dvojnih drzavljana imam 2 PREBIVALISTA - nista cudno, nista "izmuljano", jednostavno je tako, jer mi kod uzimanja SRB drzavljanstva i papira niko nije postavljao kao uslov odjavu prebivalista i dokumenata iz BiH. Uostalom, kao drzavljanin neke drzave i MORATE imati prebivaliste u njoj, po osnovu koga ste i dobili drzavljanstvo. Prebivalista mozete imati 10, kao i 10 drzavljanstava - ali prebivaliste morate imati samo jedno. Nista od toga nije predstavljalo problem, do (uslovno receno) sada, kada BiH tablice ne mogu da voze osobe sa prebivalistem u Srbiji. Zakon je sa jedne strane jasan - imas prebivaliste i boravak u Srbiji, imas SRB papire, nema voznje auta sa BiH tablicama.

Da, ali ima izuzetaka i ovde, odnosno nacina da se ipak ne krsi nijedan Zakon. Pa, skoro Makar da se ne krsi nijedan Zakon u smislu muljanja oko voznje stranaca i pravljenja carinskog prekrsaja.

Ja imam prebivaliste u BiH, i sva dokumenta, ukljucujuci i vozacku. Imam prebivaliste u Srbiji, i sva dokumenta Srbije, osim vozacke. Auto BiH tablica, registrovan na firmu u BiH, gde sam i zaposlen. I sve sto je potrebno uraditi da kao drzavljanin Srbije u ovom slucaju mogu da vozim auto sa BiH tablicama je da odjavim boravak na adresi u Srbiji, zbog privremenog boravka na radu u inostranstvu u BiH, i kao adresu privremenog boravka navedem adresu u BiH gde sam zaista i zaposlen, gde i boravim za vreme dok sam u BiH.

I kraj price - sto se Srbije tice, i dalje sam njihov drzavljanin, imam sva prava, privilegije i obaveze, prijavu prebivalista u Srbiji, i odjavljen boravak jer trenutno radim u drugoj drzavi. Imam LK i pasos Srbije, u njima upisana adresa prebivalista, tu se nista i ne menja. Sto se tice BiH, imam njihovu LK i pasos na osnovu drzavljanstva, sa adresom identicnom onoj koja je navedena kao adresa privremenog boravka pri odjavi boravka iz Srbije. Znaci imam 2 prebivalista - sto je malo...hm, siva zona, ali je tako jer obe drzave zahtevaju upravo to za svoje drzavljane, morate imati PREBIVALISTE na teritoriji te drzave. Ali ono sto je bitnije je da imam samo 1 mesto BORAVKA, koje je u BiH. Srbiju ionako ne interesuje moje drzavljanstvo u BiH, nju interesuje da kao drzavljanin Srbije imam prebivaliste u Srbiji, i privremenu odjavu boravka zbog rada u inostranstvu, sto i jeste slucaj. I vozim auto sa BiH tablicama, uz pokazivanje BiH dokumenata (jer sam njihov drzavljanin), a ako neko i proveri moj status u Srbiji videce da sam i SRB drzavljanin sa odjavljenim boravkom, i sve OK.

Znaci, malo krace - imate dvojno drzavljanstvo SRB i BiH, samim tim i 2 prebivalista, i verovatno 2 mesta boravka, posto nije postojala obaveza i zavisnost uskladjivanja boravka i prebivalista izmedju ove 2 drzave u vreme izdavanja dokumenata te je savrseno moguce da se ovako nesto desi. To ranije nije bio problem jer nikog nije interesovalo, sad Srbiju interesuje jer su ljudi pravili carinski prekrsaj sa voznjom auta pa regulise tu stvar. Izmedju ostalog i zato...Ako radite u BiH, odjavite boravak u Srbiji zbog rada u inostranstvu i to je to.

Ako, pak, radite u Srbiji, tu se prica zavrsava, ne postoji nikakva varijanta - da biste vozili BiH auto, treba vam odjava boravka, sto ako radite u Srbiji ne mozete uraditi, odnosno mozete ali onda ne mozete biti zaposleni u Srbiji. Eto, na to se svodi.

U stvari ima jos jedna varijanta

E sad, ja imam jedno pitanjce - koja je procedura odjave boravka, koja su dokumenta potrebna u Srbiji, i sta i da li se nesto menja sto se tice dokumenata Srbije? Mislim i 99% sam siguran da se u samim dokumentima nista i ne menja, menja se u bazi podataka, sto i jeste bitno. Eventualno da se uzme potvrda o odjavi i nosi sa sobom za svaki slucaj...
                              The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

Working...
                              X