Oduzimanje vozila državljanima BiH sa prebivalištem u SRB?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • djukic
    CBC Senator XXL
    • 27.03.2005
    • 2526
    • Beograd

Re: Oduzimanje vozila državljanima BiH sa prebivalištem u SRB?

Ma ljudi sve dobre strane voznje na strane table padaju u vodu kada te hajduk zaustavi u pola noci i pocne da te dr ka. Imam dvojno drzavljanstvo BIH I SRBIJE i nepada mi napamet da vozim BIH table. Stalno gledam kako prolaze likovi sa stranim bih tablama kod mene u zemunu na autoputu...

Inace po toj logici kao strani drzavljanin imam pravo da vozim bilo koji auto u srbiji tj. bilo kojih stranih tablica. Kako hajduk moze da proveri da li sam ja regulisao boravak u bocvani i kako se to uopste regulise...
    https://t.me/pump_upp

Comment

• 206
      Admin od ispočetka :)
      • 09.12.2004
      • 9548
      • Beograd
      • 206

A kako to prolaze likovi sa stranim tablama na autoputu? Prolaze mozda lose zato sto vecina vlasnika ili nema pravo da ih vozi, ili nisu sproveli proceduru po kojoj bi imali pravo. Citaj, odjavu boravka.

Nekome sa duplim drzavljanstvom Srbije i BiH ne pada na pamet da vozi BiH tablice jer ne mora, ne vidi koristi od toga, ili te BiH papire ima pro forme radi. Neko ko tamo radi i ima i finansijskog i svakog drugog rezona da vozi BiH tablice, svakako ce to ciniti i nema nikakvih problema da to radi. Ti kao strani drzavljanin i imas pravo da u Srbiji vozis auto bilo kojih stranih tablica - evo ti bas u BiH, niko te ne pita vozis li auto BiH, SRB ili tablicama Bocvane. A hajduk za cca. 30 sekundi, ako ga bas interesuje, moze da proveri da li si odjavio boravak ili ne, jer iako se nekima mozda tako ne cini bas uvek, MUP ima bazu o svemu sto ih interesuje u vezi svakog od nas, uvek dostupnu svakom OSL-u na jedan poziv tuzibabom. I nema sta da se raspravljas ili da te dr** "hajduk" na putu - izvoli, proveri, ako je sve u redu dovidjenja prijatno...

Boravak se regulise citanjem par prethodnih postova u ovoj temi umesto samo poslednjeg.

A sta bi ti da ti auta sa BiH tablicama placaju u Srbiji od dazbina? Putarinu ne placamo kao stranci zbog Sporazuma o specijalnim vezama - mada je i tu bilo gluposti, jer se jedno vreme placala putarina kao za strance, jadne li drzave i politike, da Drzava sa takvim lopovskim arsinima Srbima iz BiH bude matica...onda je uveden reciprocitet da vozila iz Srbije placaju "taksu" na ulasku u BiH i posebno granicno osiguranje - pa je to ekspresno ukinuto odmah posto su i putarine u Srbiji za BiH tablice vracene na placanje kao za vozila iz Srbije. Kako i treba da bude.

Parking moramo, ali niko ne moze da te natera da platis "doplatnu kartu" ako ga ne platis. Kao ni bilo koga drugog sa stranim tablicama.

A ima i druge koristi, odnosno stvarnih, racionalnih razloga zasto neko sa dvojnim papirima vozi BiH tablice. Ja licno imam BiH papire, auto sa BiH tablicama registrovan na firmu u BiH za koju radim. Naravno svi troskovi registracije, osiguranja, odrzavanja, goriva, amortizacije itd. snosi Firma, i onda te troskove, do odredjenog iznosa odbijes od osnovice za obracun poreza na kraju godine. Alternativa tome bi bila da uvezem auto u Srbiju kao fizicko lice, platim sve dazbine Srbiji i onda iz licnog dzepa placam troskove za auto i ne mogu da ih knjizim kao troskove Firme (ili mogu, ali tesko i parcijalno kroz troskove koristenja sopstvenog automobila), ili cak da platim jos 52% poreza na te troskove zato sto nekoj kontroli moze da se digne da to smatra kao licno primanje jer je auto na fizickom licu...

Dakle, nekad ima i rezona i razloga, nije bas sve i uvek muljanje i pokusavanje da se ova ili ona drzava zavrne za neke pare koje joj "pripadaju".
      The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• sri98
        Admin od Trpeze
        • 24.10.2004
        • 7262
        • Republic of Konjarnik
        • Toyota Corolla E 210

Originally posted by 206
        Naravno svi troskovi registracije, osiguranja, odrzavanja, goriva, amortizacije itd. snosi Firma, i onda te troskove, do odredjenog iznosa odbijes od osnovice za obracun poreza na kraju godine.
        a ako imas svoje osiguranje pa sam kod sebe osiguras auto, ko ti placa zamenu soferke koju razbije kamen?
        Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• 206
          • 09.12.2004
          • 9548
          • Beograd
          • 206

Ja necu, to sigurno znam

To mu dodje nekako isto kao kad se ti vracas sa nekog od CBC skupa, pa naletis na neki OSL, pa bude da li ste nesto pili...mislim, sta ti vredi i da jesam

Comment

• deki-ascona
            Bio nam je drug! RIP
            • 10.04.2007
            • 2118
            • NI , Trosharina

cekajte, sad @DovlaK treba samo da odjavi boravak u lokalnom MUP-u i to je sve sto se tice BiH tablica u Srbiji?
            Ili mora ipak u Bocvanu...
            Originally posted by Valent Vudriga
            ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
            Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• 206
              • 09.12.2004
              • 9548
              • Beograd
              • 206

DA!

Comment

• DovlaK
                CBC Senator XXL
                • 24.07.2008
                • 560
                • Beograd

Od nedavno se (bar koliko sam ja obavešten) sve napisane kazne za parkiranje stranim vozilima šalju na granične prelaze tako da jednostavnim upisom broja tablica policajac na granici može da ti ne dozvoli da izađeš iz države dok ne platiš te kazne. Putarine su se nešto muljale, ali u suštini plaća se cena kao za domaća vozila zbog Sporazuma o specijalnim vezama koje je @206 pomenuo, isto kao što npr državljani BiH mogu da upišu fakultete u Srbiji na budžet

Dakle, to što neko misli da je kupovina auta u BiH neka silna ušteda ili privilegija, evo neka ide i neka kupi, ja ću da mu završim papire tamo da dobije, pa neka mi kaže koliko je ta ''ušteda'' zapravo i da li to uopšte postoji I da, neka taj isti proba da ode sa BG tablama u centralni deo BiH da provede neko vreme (10-15 dana) i neka kaže onda da šta su za njega ''bezbednosni razlozi''.
                Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.

Comment

• 206
                  • 09.12.2004
                  • 9548
                  • Beograd
                  • 206

Napisane kazne (u stvari nije kazna nego doplatna karta, preduzeca kao Parking Servis nisu ni Sud ni Policija da izricu i pisu kazne) za parkiranje se ne salju niti mogu da se salju na granicne prelaze, pa da ti policija ne dozvoli da izadjes iz drzave dok ih ne platis - jer jednostavno ne postoji osnov za to. Carina i policija nisu duzni niti mogu da uteruju nenaplacena potrazivanja u bilo cije ime, pa ni Parking Servisa - to bi bilo kao da si rekao da ne mozes da putujes van zemlje jer nisi izmirio dugovanje za struju ili vodu. Nisi ostao Drzavi duzan za porez ili nesto slicno, vec si ostao duzan Preduzecu koje ne moze koristiti drzavne institucije tipa Policije kao uterivace dugova, niti ti na konto toga ogranicavati kretanje i traziti prinudnu naplatu. Moze da te tuzi Sudu, ako ima ili zna koga da tuzi, a i tada je pitanje da li ce slucaj na Sudu i dobiti, jer Ustavni Sud vec ima podnesenu inicijativu o oceni ustavnosti tih "doplatnih karata" koje Parking Servis izdaje. Zovu ih doplatne karte da ih ne bi zvali kazne, a ne smeju ih zvati kazne jer oni nemaju pravo da kaznjavaju bilo koga po bilo kom Zakonu - ali kako god da ih zovu, efektivne razlike nema...

Ima cela tema o tome, da ne offujemo ovde bez veze.

Comment

• bojan
                    CBC Senator
                    • 29.08.2005
                    • 232
                    • novi beograd

Da uskocim i ja sa pitanjem, nije toliko vezano za temu (mali off) ali vezano je za odjave/prijave, prebivalista/boravista...elem kao dvojni drzavljanin SRB i BIH, imam kao i svi prijavljeno (boraviste,prebivaliste) u dve republike, koliko sam citao do sada nesto sam skapirao ali ajde da iznesem konkretan slucaj...radi se o tome da, da mi je potrebno zbog vojske i prevodjenja u rezervni sastav...komplikacija nastaje u tome sto sam zaposlen u firmi koja je registrovana u Srbiji,ali obavljam poslove na teritoriji BIH, tako da sam tamo 5 radnih dana,i sada ne mogu tek tako da se odjavim...idealno bi mi bilo da mogu da im odnesem neki papir kojim im dokazujem da boravim na teritoriji BIH i da dole radim i zivim, ali me koliko ja sada kapiram jedino kolje to sto sam zaposlen u firmi koja je registrovana u Srbiji i na osnovu toga ja sam kod njih opredeljen kao drzavljanin Srbije a ne kao Drzavljanin Bosne...meni je glupo to da firma u kojoj radim opredeljuje moju nacionalnu pripadnost i da se na osnovu toga nesto odlucuje...

Comment

• DovlaK
                      CBC Senator XXL
                      • 24.07.2008
                      • 560
                      • Beograd

Pa ne opredeljuje te firma nego ti sam. Jesi se zaposlio u toj firmi? Jesi! Dakle sam si se opredelio za boravište u Srbiji. E sad, ako ti želiš da regulišeš vojsku u BiH to treba prvo videti da li je neophodno da se pomera boravak (možda može i bez toga), a ako treba onda da tražiš od firme da ti prijave privremeni boravak u BiH to ne bi trebalo da bude problem za njih jer mnogo naših firmi šalju ljude u inostrantsvo na rad bez bilo kakvih problema

Comment

• 206
                        • 09.12.2004
                        • 9548
                        • Beograd
                        • 206

Firma u kojoj radis te ne tera da se opredeljujes za bilo sta, to sam radis - osim sto, ako se opredelis za boravak u BiH, ne mozes da budes zaposlen u firmi registrovanoj u Srbiji, da ti tu uplacuju doprinose, itd. Osim toga, nema to veze sa opredeljenjem po nacionalnoj pripadnosti, nego po drzavljanstvu, odnosno zemlji prebivalista. Cinjenica da si drzavljanin BiH ili Srbije ne govori koje si nacionalne pripadnosti - mozes biti drzavljanin Srbije i deklarisati se kao Madjar, ili drzavljanin BiH i biti Srbin. Ljudi nekako ne prave razliku izmedju nacionalne pripadnosti i drzavljanstva, odnosno zemlje u kojoj zivis, pa se stanovnici Srbije pogresno nazivaju Srbi (umesto Srbijanci, jer pored Srba u Srbiji zive i druge nacionalne grupe), stanovnici BiH cesto budu prekrsteni u Bosnjake (sto je izraz za stanovnike BiH muslimanske veroispovesti, samo sad hoce da ih zovu Bosnjaci...), i tako dalje.

Pravite razliku izmedju rada u inostranstvu na koje te posalje firma iz Srbije, i rada u inostranstvu za stranu firmu. U prvom slucaju i dalje imas boravak u Srbiji, radis za firmu iz Srbije, samo ne na teritoriji Srbije vec van granice, sto se manje-vise tretira kao poslovni put, terenski rad. Rad u inostranstvu za stranu firmu je vec nesto drugo.

Sto bi znacilo da ako te firma iz Srbije salje da za njen racun radis van granice zemlje, npr. u BiH, ne mozes da odjavis boravak u Srbiji i prijavis se u Bih, pa da se to vodi kao privremeni rad u inostranstvu pa vozis BiH tablice.

Comment

• bojan
                          CBC Senator
                          • 29.08.2005
                          • 232
                          • novi beograd

Znaci da sumiramo, konkretno sto se tice moje situacije stvari stoje ovako...Kako sam se zaposlio u firmi u Srbiji a radim na teritoriji BIH, za organe vojske sam drzavljanin Srbije samim tim sto sam zaposlen u firmi u Srbiji i moracu da sluzim vojsku u Srbiji...jedini nacin da to izbegnem jeste da dam otkaz u firmi i da se odjavim iz Srbije...nikakave potvrde o radu u BIH iz firme nece pomoci...Skroz je druga stvar sto mojoj firmi nije ekonomski isplativo da otvara kancelariju u BIH, jer da je suprotno ja bih radio u njoj i ne bih imao problema sa vojskom...

Comment

• 206
                            • 09.12.2004
                            • 9548
                            • Beograd
                            • 206

Bas tako.

Comment

• DovlaK
                              CBC Senator XXL
                              • 24.07.2008
                              • 560
                              • Beograd

Jedino što možeš učiniti je da ti firma napiše vojnom odseku molbu za odlaganje služenja vojnog roka uz obrazloženje da si im mnogo potreban i ne znaju šta će bez tebe, da će firma propasti ako ti odeš u vojsku itd itd... doduše, to ne mora po pravilu da bude prihvaćeno, ali možeš da pokušaš

Comment

• bojan
                                CBC Senator
                                • 29.08.2005
                                • 232
                                • novi beograd

bedak onda....

Comment

Working...
                                X