Desni volan - misljenja i iskustva

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Misko M
    CBC Senator XXL
    • 17.03.2007
    • 652
    • BG Vozdovac

Desni volan - misljenja i iskustva

ja bi zakljucao u gepek svakog vozaca vozila sa desnim volanom registrovanim na nase table i bacio kluc !!!

...to samo bezobzirni idiot moze da vozi po nasim putevima misleci da je uradio dobar posao kupovinom jeftinijeg automobila a nemajuci za prebacivanje volana, SVTVARNO ne razumem ljude koji svesno ugrozavaju bezbednost ostalih ucesnika u saobracaju !!!

...kad nam je vec drzava lopovska i bezobzirna ne moramo i mi biti takvi !
  • shonsy
    CBC Senator XXL
    • 11.05.2007
    • 1391
    • London/Beograd
    • Honda CBR 125R

Re: Desni volan i novi zakon

Sta ti je bre covece cemu tolika mrznja?! Moj otac vozi lagunu sa desnim volanom i ni na koji nacin ne ugrozava ni sebe, a ni druge ucesnike u saobracaju! Jednostavno vozis po znacima i nema problema. Ako krsis zakone i pretices, jurcas, itd. onda pravis problem ali ne samo sa desnim volanom nego i sa levim. Cak ako bas moras da preteknes svaka desna krivina je preglednija ako si na desnoj strani nego na levoj, jer ne bi mogao nista da vidis od kola ispred, vec bi morao da ides skroz u suprotan smer ne bi li se uverio da je prazna traka. Dok sa desne strane vidis sve sto treba. Govorim o dugim krivinama gde je dozvoljeno preticanje. Opet ponavljam ako se vozi po ogranicenjima i postuju saobracajni propisi garantujem da nema sanse da ugrozis ikoga!

Comment

• mistermobil
      CBC Senator XXL
      • 09.11.2008
      • 469
      • pecinci

Slazem se,smatram i ja da je vecina stvari do vozaca.pa i neki bageri i radne masine imaju volan na kontra strani ili na sredini,pa se opet upravlja njima.sve je na vozacu.Tupanu mozes dati i skoro potpuno robotizovan auto sa senzorima i svim maximalnim pomagalima,on ce opet slupati auto jer je tupan.Opreznom voznjom i postovanjem brzine i znakova smanjuje se rizik od nezgode,pa bio to levi ili desni volan.Mislim da generalno niko u novom zakonu nece dirati `desnjake`, a na ljudima je odluka hoce li da voze takav auto ili da imaju standardno vozilo.
      Ko leti,vrijedi
      Ko vrijedi,leti
      Ko ne leti,ne vrijedi..
      (Grunf,TNT..)

Comment

• Precisi0n
        CBC Član
        • 18.08.2009
        • 60
        • Loznica

Originally posted by shonsy
        Sta ti je bre covece cemu tolika mrznja?! Moj otac vozi lagunu sa desnim volanom i ni na koji nacin ne ugrozava ni sebe, a ni druge ucesnike u saobracaju! Jednostavno vozis po znacima i nema problema. Ako krsis zakone i pretices, jurcas, itd. onda pravis problem ali ne samo sa desnim volanom nego i sa levim. Cak ako bas moras da preteknes svaka desna krivina je preglednija ako si na desnoj strani nego na levoj, jer ne bi mogao nista da vidis od kola ispred, vec bi morao da ides skroz u suprotan smer ne bi li se uverio da je prazna traka. Dok sa desne strane vidis sve sto treba. Govorim o dugim krivinama gde je dozvoljeno preticanje. Opet ponavljam ako se vozi po ogranicenjima i postuju saobracajni propisi garantujem da nema sanse da ugrozis ikoga!

A leva krivina?

Obilaženje npr. kamiona sa vozilom koje na desnoj strani ima volan je nebezbedno, jer dok se pomeriš dovoljno da vidiš da li ima auta u susret možeš 10 saobraćajnih nesreća da napraviš...

Comment

• 206
          Admin od ispočetka :)
          • 09.12.2004
          • 9548
          • Beograd
          • 206

Sedi pa probaj. Nije ni toliko tesko niti nebezbedno. Kad je krivina, sedeo levo ili desno vidis sta ti dolazi u susret. Na pravcu - pa odmakni se malo, moze bez problema da se "pogleda" sta je ispred ako ne vozis nekome u ****tu. A za desne krivine preglednost jos bolja, gledas ne preko linije nego sa desne strane vozila ispred tebe...
          The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• shonsy
            CBC Senator XXL
            • 11.05.2007
            • 1391
            • London/Beograd
            • Honda CBR 125R

Bas tako. Vozim tu lagunu vec godinu dana milion puta Avala-Nbg i ni jedan jednii put nisam imao opasnu situaciju. Ako je bas leva krivina ti lepo sacekas pravac (ne gori ti pod nogama da bas moras u levoj krivini da pretices), odaljis se,sto kaze Sale, i opet ne moras preko linije da gledas vec u desno. Pogotovu nocu se sve to anulira jer vidis po svetlima da li ima vozila u suptonom smeru ili nema, tako da je potpuno nebitno sa koje strane je volan.
            A sad kad malo razmislim po pitanju to leva-desna krivina... pa isto tako mozemo da kazemo za desnu krivinu sa levim volanom, zar ne?! I tu moras da izviris i izazoves 10 saobracajki, kako kaze @precision! Nista se ta situacija ne razlikuje od leve krivine - desni volan. Tako da je taj argument potpuno neosnovan.

Comment

• Shazalakazoo
              CBC Senator XXL
              • 15.10.2007
              • 545
              • Beograd

Sad ce da ispadne da je bezbednije voziti kola sa desnim volanom

Comment

• 206
                Admin od ispočetka :)
                • 09.12.2004
                • 9548
                • Beograd
                • 206

Mozda, odnosno sigurno nije nista bezbednije, ali daleko od toga da je nebezbedno ili da ugrozava bilo koga na putu.
                The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Franjo
                  Banovan
                  • 14.08.2009
                  • 2831
                  • Inđija - Beograd
                  • Renault megan II res

Kao što reče agapetos jasno je, da je uvoz vozila sa volanom na desnoj strani po važećim propisima i njihova registracija dozvoljena, ako ispunjavaju tehničke uslove.

Nastavak rasprave je pitanje bezbednosti saobraćaja. Preglednost u krivinama je ista i za "normalna" vozila, samo obrnuto proporcionalna. Vozio sam "engleze", ustvari "australijska" vozila davne 1960. godine. Trebalo je u početku da se priviknem na "šaltovanje" brzina levom rukom.

Preticanje vozila koja zaklanjaju vidik na ravnom putu (kamioni, autobusi), iziskuju izvesnu gimnastiku, ako nemate suvozača na levom sedištu, koji će vas obavestiti da li je put slobodan. A gimnastika je ustvari i poželjna naročito pri dugoj vožnji, da se malo razgibamo, pogotovo mi 70-godišnjaci.

Comment

• mistermobil
                    CBC Senator XXL
                    • 09.11.2008
                    • 469
                    • pecinci

Uzmete lep auto desnjak,za manje pare, a onda namamite neku lepu cicu na lepe oci(i na lep auto )i neka ona vodi brigu o preticanju na levom sedistu, a nekad uzivajte zajedno na zadnjem sedistu i resen problem desnjaci su fina stvar za siromasniji sloj gradjana koji bi isto voleli da osete kakav je osecaj voziti noviji auto za manje pare.u svakom slucaju taj auto je opet bolji i bezbedniji od neke matore tarabe koju su mogli da kupe za iste pare.Googlajuci nisam nigde na netu nasao nesto da pise da ce u novom zakonu biti zabranjeno upravljanje vozilom sa desnim volanom,i mislim da ostaje sve po starom.
                    Ko leti,vrijedi
                    Ko vrijedi,leti
                    Ko ne leti,ne vrijedi..
                    (Grunf,TNT..)

Comment

• Franjo
                      Banovan
                      • 14.08.2009
                      • 2831
                      • Inđija - Beograd
                      • Renault megan II res

Upravo sam se vratio iz Beograda. Pretekao sam jedan novi pasat "dešnjak" sa SU tablicama. Čovek je pažljivo vozio autoputem NS-BG, kod "Metro-a". Zna se, kako se tim delom puta od Batajnice vozi. Što nema puno saobraćajki verovatno je razlog stalno prisustvo radarske kontrole. Malo kasnije, jedva sam izbegao accident u jednoj raskrsnici sa semaforom, u Zemunu u Ugrinovačkoj, kad me je jedan "gađao" iz desne ulice. Da nisam malo pobegao u levo, prema u susret dolazećem autobusu GSP, koji je prikočio videvši šta se dešava, došlo bi do direktnog kontakta. Predpostavljam, kako su reagovali putnici! Kako mu nije žao njegovih novih kola, ako mu nije stalo do mojih, takođe kodinu dana starih? Mora da ga je privukla crvena boja mog "avea"!

Comment

• Misko M
                        CBC Senator XXL
                        • 17.03.2007
                        • 652
                        • BG Vozdovac

svako 'izvidjanje' za obilazenje na pravom putu je VELIKI rizik, to kao drzite dovoljno odstojanje i nema problema mozete macku o rep da okacite u nasoj zemlji i na nasim putavima ! (probajte na ibarskoj da drzite to odstojanje ?)

da vam se teko neki izlet desio na motoru kao meni par puta siguran sam da biste promenili misljenje !!!

kad vam se srce zaustavi na par sekundi i ceo zivot prodje pred ocima u delicu sekunde zato sto tamo neki majmun nije hteo da doda malo para i kupi auto pravljen za nase puteve ili isti prepravi da moze normalno da se vozi, onda mogu da prihvatim da vam je sve jedno i da mislite da su obe varijante dovoljno bezbedne, do tada jednostavno nemate dovoljno iskustva i informacija za takve tvrdnje...

Comment

• agapetos
                          CBC Početnik
                          • 18.10.2009
                          • 5
                          • Kula

Ajde sada, ne moramo tako da se prozivamo...
                          kod mene (a verujem i kod većine) je ovako: Imaš para toliko i toliko i želiš da uzmeš najbolji auto koji možeš za pare koje si odvojio za auto.
                          Opcija 1: Uzmem neki slabiji auto sa levim volanom
                          Opcija 2: Uzmem neki bolji auto sa desnim volanom
                          Koja opcija je bezbednija - po meni, opcija 2 - bolje kočnice, airbag-ovi, bolja šasija, kontrola proklizavanja,... čuda razna koja sva za jedno 1500 eura manje ne možeš da nađeš na autu

Comment

• little
                            CBC Senator XXL
                            • 04.10.2004
                            • 912
                            • BGD
                            • Lancia Ypsilon 1.2 8V

Taman to što si uštedeo na kupovini iskoristiš za zdravu prepravku
                            "zensko si brate"

Some people are wise and some.. Otherwise..

Comment

• Franjo
                              Banovan
                              • 14.08.2009
                              • 2831
                              • Inđija - Beograd
                              • Renault megan II res

Mala moja, zlato dedino! U pravu si potpuno, iako se i takva kola mogu voziti bezbedno. Nisu nikako za temperamentne vozače u gužvi naših puteva. Izdovoljiti se može samo na autoputu i u uslovima slabog saobraćaja. Iako još uvek volim da "nagazim"(papučicu gasa), mislim da bih mogao da uživam u sigurnoj vožnji i takvog vozila. Ponovo sam danas u Inđiji na parkingu video isti srebrni "pasat", ali "stranac". Počeo sam da se zaljubljujem, ali za mene je kasno. Zbog starosti i zdravstvenih problema, ne bih dugo živeo u ljubavi.

Slažem se sa onima, koji misle, da je vožnja "dešnjaka" u dobrom tehničkom stanju, sigurnija od većeg broja, odnosno svih "krševa", koji jurcaju našim drumovima.

Comment

Working...
                              X