Desni volan - misljenja i iskustva

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • veljalupo
    CBC Početnik
    • 16.01.2010
    • 2
    • SRB

Re: Desni volan - misljenja i iskustva

pozdrav,

vidim ovde ga desni na@eb...

ja sam za onu "live, let others live...", možda 30-50% osiguranje

one, koji su prepravljali, atest, itd...

svako jutro srećem leeepu Lagunu, žute tablice, RH volan. Vozač pravi defanzivac, strpljiv,
    (a i da oće, ne može, 50=50)
    - što i Vama toplo preporučujem, upišite se u defanzivce, manje će da boli
    Ona udarna rupa sa desne strane puta, 3/4 nalivena vodom boje blata, odvešće Vas u kanal (njivu)
    bez pardona. E sad, što je onaj u Laguni bolje uoči, tako mu i treba

Comment

• makim
      CBC Član
      • 08.02.2009
      • 52
      • beograd

Evo i ovde o dešnjacima:
      http://www.autobrief.com/content/18688/ ... im-volanom
      srdacan pozdrav makim

Comment

• ragazzoni
        CBC Senator XXL
        • 24.02.2009
        • 774
        • Obrenovac i okolina
        • Opel Omega 2.0i-16v

Ako je jednom KOMNENOVIĆU, desna rs HONDICA činimi se, bila NELAGODNA, SA KONTRA VIZUROM I DRUGAČIJIM RASPOREDOM KOMANDI , i meni bi bila još više-jer nisam AS tog formata. Što se tiče vožnje na našim putevima, naravno da može, onako gostujući kao što i mi gostujemo na putevima dešnjaka. A to da li mogu da se registruju, moj odgovor je NE-zbog logike, prilagođavanja uslovima saobraćaja, dugogodišnjih navika, i zato što postoje ista takva ali sa volanom na levoj strani za dato tržište...., mada bi time i zakon trebao da se pozabavi jer vozilo nije i ne može da ispuni homologaciju(za našu zemlju ), što je tačna tehnička i pravna formulacija!(OPET SAM ANTIPROTIVAN IZGLEDA VEĆINI) E sad šta bi da bi...., pa izgleda da smo svugde OTKAZALI poslušnost levici, pa se okretosmo desnici, sve može i vlast i volan i onanixxxx...... OVO JE NARAVNO MOJ LIČNI STAV.
        ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
        Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• mupe
          CBC Senator XXL
          • 05.10.2006
          • 822
          • bg
          • Laguna 3 GT 2.0T 205

^^ U principu se slažem, osim što bih izuzetno dozvolio i registraciju automobila koji nikada nisu pravljeni sa desnim volanom, ali verovatno s nekim dopunskim ograničenjima, ili destimulativnim troškovima registracije.

Comment

• MirkoDamnjanovic
            CBC Senator
            • 26.09.2008
            • 291
            • Srbija
            • Cetvorotockas

Polozaj volana ne utice na bezbednost saobracaj, kao i sto se promena volana ne smatra prepravkom vozila jer ne menja vozne karakteristike.
            Nigde u tehnickom pravilniku necete naci da postoji pravilo da upravljac mora biti na levoj strani. A ne postoji ni atest za automobile koji su imali volan na desnoj a sada na levoj strani.

Za ljude koji voze ko biiip mozes da das i auto koji ima volane i pozadi ( i levo i desno ) i oni ce se opet slupati i pri svakom preticanju ugroziti saobracaj.

Ono sto je bilo pitanje teme su iskustva. Moje iskustvo je da treba da se naviknes da okreces volan desnom a levom saltas, kao i da se naviknes gde pogledom da trazis retrovizore i kako da se postavljas u saobracajnoj guzvi. Ja sam presao 30km ( toliko mi je trebalo do radnje gde su mi prepakovali volan na levu stranu ) i nisam imao ama bas nikakvih problema. Kada se vozi po ogranicenjima ne vidim u kakav problem moze da se zapadne a ako vozis ko manijak puno srece cak i sa levim volanom.

Comment

• Franjo
              Banovan
              • 14.08.2009
              • 2831
              • Inđija - Beograd
              • Renault megan II res

Bilo bi korisno, da nas upoznaš, koliko te je to zadovoljstvo koštalo (mislim prepravka)? O kojem vozilu se radi i kako je rešen problem kvačila. Da li je bilo problema sa diferencijalom?
              Da li je sve to isplativo?

Comment

• mupe
                CBC Senator XXL
                • 05.10.2006
                • 822
                • bg
                • Laguna 3 GT 2.0T 205

Originally posted by MirkoDamnjanovic
                Nigde u tehnickom pravilniku necete naci da postoji pravilo da upravljac mora biti na levoj strani. A ne postoji ni atest za automobile koji su imali volan na desnoj a sada na levoj strani.
                To što nešto ne postoji, ne znači da ne treba da postoji.

Realno - ko garantuje da je prepravka, na primer tvog auta, izvršena kako treba? Ko garantuje da nešto nije labavo pričvršćeno i time auto učinjen opasnim i za tebe i za druge. Mislim, traži se atest za mnogo manje prepravke, a za ovako nešto ne. U odnosu na prepravku upravljača, čak i ugradnju gasa smatram malom prperavkom.

Comment

• Shazalakazoo
                  CBC Senator XXL
                  • 15.10.2007
                  • 545
                  • Beograd

Nema u pravilniku ali ce biti, i treba da bude. I naravno da treba da se radi atest, radi se sa bitim sklopovima, kao sto su kosnice i upravljanje.

Comment

• Chubbs
                    Everybody lies
                    • 29.01.2006
                    • 5807
                    • Novi Sad
                    • Audi A6 1.8T

nisam siguran ni kad odem kod vulkanizera da l' mi je dotegao tocak kako treba a ne ovako nesto. ne prica se ovde o zameni table na stojadinu, vec o mnogo kompleksnijim vozilima. pola majstora ne ume ni ulje da zameni kako treba a ne da izvrsi ovakvu konverziju...

da se razumemo, vecina tih konverzija se obavlja po kojekakvim supama i skrivenim radionicama, delovi su mahom od kradenih domacih vozila(sto se moze primetiti po porastu kradja laguna i megana) i ko tu sta da garantuje...
                    You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                    Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                    Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• MirkoDamnjanovic
                      CBC Senator
                      • 26.09.2008
                      • 291
                      • Srbija
                      • Cetvorotockas

Zvao AMSS i posle 3 prebacivanja lopte daju mi tel coveka koji voli "specijalne" slucajeve. Covek kaze da to ne spada u grupu za atest jer nisu izmenjene vozne karakteristike. Za atest se ide kod prepravljanja ogibljenja, motora i slicno. Kod prepakivanja volana nema prepravljanja vec zamene delova.

A to sto neko rece mozda je labavo - pa mozda si ti sam na svom vozilu skidao tocak pa ti ostao labav. Iskreno zamena tocka od strane nestrucnog lica je opasnije po saobracaj od prebacenog upravljaca.
                      Cak i da jeste nesto ostalo nezategnuto to se manifestuje luftom i lupkanjem a ne gubljenjem kontrole nad vozilom.

U pitanju je Vauxhall Vectra, prepravka je kostala oko 1000 evra. Iskreno treba u subotu da svedem racune sa majstorima. Zasto bi bilo problema sa kvacilom i diferencijalnom?

Zeznute stvari su pozarni lim, i instalacija. Pozarni ceo od evropskog a instalaciju nisam hteo da seku nego sam nabavio sa evropskog celu i prepravljane su zice za farove i zadnju signalizaciju posto se jedino to razlikuje. Sve ostalo je skini stari i namontiraj novi.

Comment

• MirkoDamnjanovic
                        CBC Senator
                        • 26.09.2008
                        • 291
                        • Srbija
                        • Cetvorotockas

Od "majstora iz supe" koji prebacuju volan postoje samo pokusaji tog posla ali ne i uspesno zavrsenog.
                        Ako se neko upusti u ovu pricu mora naci nekoga ko ce to EXTRA da uradi i tek onda da radi.

Sto se tice kradje - moguce da je delom istina. Kradje je bilo i bice dok policija i inspekcija ne stanu tome na put. Jos nisam cuo da je neka grupa uhapsena zbog prodaje delova za prebacivanje a cuo sam da je pre nekih mesec dana uhapsena grupa koja je krala lagune i megane a zatim ih prebacivala u CG na dalju prodaju.

Najveci problem zaustavljanja ovakvih ekipa je lupav zakon kome je tesko dokazati da je auto ukraden a lako se izvlace na FORU neovlascenog upravljanja vozilom. Taj zakon je u doradi ako nije vec i zavrsen pa ce se tome lakse stati na put.

Comment

• mupe
                          CBC Senator XXL
                          • 05.10.2006
                          • 822
                          • bg
                          • Laguna 3 GT 2.0T 205

A jesi li promenio i farove?

Comment

• Franjo
                            Banovan
                            • 14.08.2009
                            • 2831
                            • Inđija - Beograd
                            • Renault megan II res

Pitao sam za marku vozila, jer sam 2008. gledao isto takvu vektru-vokshol u Inđiji čudila me smešno mala cena, dok mi kćerka nije skrenula pažnju da se radi o "englezu".

Znači oko diferencijala i menjača nije rađeno ništa. U vezi komande kvačila nešto je urađeno? Da li je nešto rađeno oko instrument table? Pitam čisto iz radoznalosti, jer sam kupio novi "aveo".
                            I kakav menjač imaš, jer je moguće da je kod ovog u Inđiji bio automatik?

Comment

• NShappy
                              CBC Senator
                              • 09.03.2005
                              • 261
                              • Novi Sad
                              • Ford Focus 1.8TDCi

Kako se vi sa volanima s' pogrešne strane snalazite na naplatnim rampama?!?

Pre nekog vremena jedan prijatelj iz NS je našao sjajnu šemu za uvoz polovnjaka iz Koreje (voze normalnom stranom). Automobili u super stanju, legalni, svi sa servisnim knjižicama, lepo održavani, malo prešli i 20-30% jeftiniji nego isto to uvezeno iz EU. Krađani Koreje malo prelaze a menjaju kola kada im istekne kredit.

Krenuo posao lepo, te odjednom, kažu iz SUP-a, e ne može više. Ta vozila ne odgovaraju evropskim standardima?!? Setio se neko!
                              (neki drugi naši uvoznici rekli nekom u SUP-u, ej, aj' zaustavi ovog)

Poredili smo na placu Lanos-a iz Nemačke i iz Koreje. Jedina razlika, ovaj korejanski imao žuta poziciona svetla napred. Po servisima su saznali da su skoro svi delovi istih kataloških brojeva. Ovi motorni, kočioni i upravljački su apsolutno identilčni. Ali nikakve homologacije i prepravke nisu mogle da prođu da dozvole registraciju takvih vozila. Da ne širim priču, ne znam zbog čega nije uspeo da isposluje homologaciju, ali nije. I eto ******štine. Volan desno, može. Sijalica žuta, ne može. Čak ni kada zameniš sijalicu. Znači, država smejurija.

Slažem se da treba zabraniti registraciju "dešnjaka". Ludak za desnim volanom je opasniji od ludaka za levim volanom. Još kada bi zabranili ludake...

A i Englezi bi mogli k'o Šveđani tamo pedesetih, šezdesetih. Kada li su oni ono beše promenuli stranu?!?
                              Volim sve što su voleli mladi kada sam i ja bio mlad...

Comment

• Franjo
                                Banovan
                                • 14.08.2009
                                • 2831
                                • Inđija - Beograd
                                • Renault megan II res

A da nije nešto drugo u pitanju? Pa daewo vozila odavno se uvoze: nexie, lanosi, nubire i drugi. Samo zbog tog žutog svetla ne može se zabraniti uvoz, jer se to lako na zakonit način dovede u red. Pre će biti da je problem ako ne ispunjava EU3 ili dokaze o poreklu: dokumenti moraju biti prevedeni i overeni, a mora posedovati carinske deklaracije iz zemlje porekla, pa do Srbije. Dokumentacija mora biti orginalna, a ne kao ova falsifikovana iz Italije.

Dosta od mene, jer smo u off-u. Što se mene tiče, može i da se briše.

Comment

Working...
                                X