Desni volan - misljenja i iskustva

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • shonsy
    CBC Senator XXL
    • 11.05.2007
    • 1391
    • London/Beograd
    • Honda CBR 125R

Re: Desni volan i novi zakon

Originally posted by Misko M
    svako 'izvidjanje' za obilazenje na pravom putu je VELIKI rizik, to kao drzite dovoljno odstojanje i nema problema mozete macku o rep da okacite u nasoj zemlji i na nasim putavima ! (probajte na ibarskoj da drzite to odstojanje ?)

da vam se teko neki izlet desio na motoru kao meni par puta siguran sam da biste promenili misljenje !!!

kad vam se srce zaustavi na par sekundi i ceo zivot prodje pred ocima u delicu sekunde zato sto tamo neki majmun nije hteo da doda malo para i kupi auto pravljen za nase puteve ili isti prepravi da moze normalno da se vozi, onda mogu da prihvatim da vam je sve jedno i da mislite da su obe varijante dovoljno bezbedne, do tada jednostavno nemate dovoljno iskustva i informacija za takve tvrdnje...
    Potpuno te razumem sto si revoltiran toliko zbog nasih vozaca, pogotovu sto si i na dva tocka, pa ti je svaki "bezobrazluk" drugog vozaca opasnost po zivot.
    Znam koliko moj burazer pizdi kad je na motoru, a znam koliko je opusteniji u kolima. Tako da te potpuno kapiram.
    Opet kazem jeste bezbedniji su nasi automobili za anse puteve isto kao i desnjaci u ,recimo, Engleskoj. Nema tu price to je cinjenica. Ali nije ni druga varijanta toliko nebezbedna koliko se prica, samo to pokusavam da dokazem. Stvarno mislim da imam iskustva iako sam mlad jer sam vozio u Engleskoj kola, a i dalje vozim kod nas i levi i desni volan. Ja sam prvi pomislio kad sam razmisljao da idem na more lagunom, kako cu jbt Ibarsku da predjem. I onda skapiram da ne vredi, ako si temperamentan, volis brzinu i voznje na granici, volis adrenalin, a opet dobar si vozac da pri takvoj voznji ne ugrozis nikoga i da mozes poptuno u svakom trenutku da vladas situacijom, onda se odlucujem za mog vts-a sa levim volanom. Em sto puni 10x bolje od lagune, em sto je duplo manji pa mogu da se provlacim gde ovim drugim ne bih ni zamisljao, em sto se na nasim prostorima vozi desnom stranom te levi volan daje bolju preglednost od desnog. Tako da kad god negde zurim uvek sedam u saxa, a lagunom se ide "normalno".
    E sad, jbg stalno se ponavljam ali moram, ako ne zurim i ako hocu na to more da stignem udobno, bezbedno, sa recimo punim autom ljudi i prtljaga, onda cu naravno uzeti lagunu i krenuti na lep, lagan put. Drugo, na Ibarskoj magistrali i nemas toliko mesta za preticanje, mislim imas samo na pravcima, tako da mi je onda isti djavo, jer ne izvirujem u suprotan smer vec u desno. A to sto neki izviruju po krivinama to nema veze sa ovim problemom uospte.

Takodje podrzavam misljenje @agapetos-a da za iste pare dobijas mnogo sigurniji auto. Pa covece, ta laguna je isto kostala kao saxo. Svi znamo da je saxo konzervica. Dok je laguna stigla sa privilege opremom, koja ima dvozonsku klimu, polu kozna sedista, xenone, 8 air bagova (vozac, suvozac, sedista, zavese) i da ne nabrajem sta jos i o kakovj to onda vecoj bezbednosti pricamo za levi volan kada poredimo ova dva automobila?! Ako vozis po propisima sve ti je jedno koji volan vozis, ako divljas uzmi levi volan, mada je bolje ne divljati u saboracaju vec tamo gde treba.
    Moj brat je iz Londona do Beograda vozio 750i punog ljudi i stvari i jos malog sina, stigao ovde jedan problem nije imao (a znamo koji je to put i kroz koliko zemalja se prolazi). Toliko je sve bilo ok da je cak odlucio da istim kolima ide i na more i otisao je i presao istu tu Ibarsku bez jednog jedinog problema. Da li ce da stigne sat ranije ili kasnije, boli ga uvo, ali ce stici, a to je najbitnije!

Comment

• Misko M
      CBC Senator XXL
      • 17.03.2007
      • 652
      • BG Vozdovac

a pazi sad ovo ti izvirujes desno da vidis dal mozes da obidjes sleper i naravno nema zive duse kilometar napred krenes polako u obilazenje a sa sporednog puta sa tvoje leve strane se sasvim normalno ukljucuje traktor misleci da si ga video i eto belaja...

ko ce posle da objasni roditeljima dece koja si vozio u kolima kako se eto to mozda i moglo izbeci da ti je neko na suvozacevom mestu umesto vike i dreke lepo rekao da ima traktor na par metara ispred ?

...nedaj boze nikom !!!

i da sretno obilazenje gomile kamiona u kanjonu Morace sa ludacima iz suprotnog smera koji voze ko da su na brzincu a bas ta deonica odlucuje plasman

Comment

• shonsy
        CBC Senator XXL
        • 11.05.2007
        • 1391
        • London/Beograd
        • Honda CBR 125R

Pa dobro, da ima ludaka tu se slazemo, ali isti mi je djavo ako naidjem na takvog da li imam volan na levoj ili desnoj strani.
        A ovo sto kazes za traktor... iza slepera sam, odem desno i vidim da nema nikoga kilometar, onda ne krecem odmah puna gas pa da ne mgou da se zaustavim, ve odem levo odrzavajuci istu brzinu i uverim se da nema nikoga, a onda pun gas. Takodje dajes migavac levi za preticanje pre nego sto se prestrojis u suprotnu traku tako da ce taj traktor ostati van puta. Takodje u tim situacijama postoji i kocnica i vracanje iza slepera. Ne moras po svaku cenu proci.
        U svakom slucaju saobracajne nezgode se desavaju i ne da se desavaju nego je taj broj zabrinjavajuc, daj da se usresredimo na resavnje tog problema i menjanju svesti vozaca, a ne da ovde diskutujemo o tome da li je malo sigurnije ili malo nesigurnije voziti desni volan... Uostalom da je to toliko nesigurno ne bi se dozvolio ne samo uvoz i registrovanje nego uopste u celom svetu bi bilo zabranjeno da vozis auto sa suprotnim volanom od propisane i desavalo bi se nezgoda na sve strane koliko volis. Ja jos ni jednom ne videh nekod "desnjaka" u saboracajnoj nezgodi.
        Dok motora, skutera, klinaca bez opreme koji ginu ima pune novine!

Comment

• sri98
          Admin od Trpeze
          • 24.10.2004
          • 7262
          • Republic of Konjarnik
          • Toyota Corolla E 210

Originally posted by shonsy
          Dok motora, skutera, klinaca bez opreme koji ginu ima pune novine!
          sasvim logicno kada je motora i skutera 14x vise od desnjaka.
          Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• ale944
            CBC Senator XXL
            • 20.03.2006
            • 1457
            • Beograd

svaki ciga svoga konja hvali
            http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

• shonsy
              CBC Senator XXL
              • 11.05.2007
              • 1391
              • London/Beograd
              • Honda CBR 125R

Originally posted by sri98

sasvim logicno kada je motora i skutera 14x vise od desnjaka.
              Logicno je ako se gleda kvantitet, meni je samo u glavi to da ako je desni volan toliko nebezbedan za voznju po nasim ulicama, onda bi trebalo da svaki drugi-treci vozac takvog auta dozivi saobracajnu nezgodu. Realnost je daleko od toga sto znaci da su te pretpostavke netacne, jer je iz prakse dokazano drugacije.

@ale944 - ja bas mislim da sam bio objektivan, a moj auto je sa levim volanom, ocev je sa desnim, tako da ovaj ciga fali oba konja!

Comment

• djukic
                CBC Senator XXL
                • 27.03.2005
                • 2526
                • Beograd

Juce ceo dan vozim od Beograda, preko Cacka, Ivanjice i na kraju do Beograda. Sve ukupno oko 650km magistralnim i lokalnim putevima. Kisa, kamioni svuda, ali bas svuda. Nemogu da zamislim kako bih prosao da sam vozio desnjaka? I ovako sam jedva obilazio kamione.
                Sto se tice suvozaca, stvarno neznam od kakve pomoci on moze da bude, kako ce on pravilno da oceni da li stvarno ima mesta za obilazenje ili nema...
                Ako kupujete kamion, nikakav problem, da li je levi ili deni volan ionako ce te tesko da obilazite bilo sta, a ako i obilazite odozgo imate odlican pregled gde god sedeli. Voziti auto osim na autoputu je zaista opasno i tesko...
                https://t.me/pump_upp

Comment

• gorchilo
                  CBC Član
                  • 26.05.2007
                  • 52
                  • bg

Kada sam u bržoj traci autoputa a ispred mene vozilo koje mi zaklanja vidik, i želim da se vratim u sporiju traku, ja suvozača pitam da li je ta traka slobodna. Prilično je nezgodno doći u situaciju da moraš naglo da usporiš za 50 km/h ili praviš nagle manevre u poslednjem trenutku. Kad nemam suvozača onda povećam odstojanje i vrlo polako se prestrojavam. Drugim rečima potrebno je preduzeti dodatne mere bezbednosti. A radi se o prelasku u traku u kojoj se vozila kreću u istom smeru!

Verujem da se za vozilo sa desnim volanom može generalno uvežbati vožnja te vršiti preticanje, ali činjenica je da preticanje i pored toga zauvek ostaje manje bezbedno nego sa levim volanom. Verujem da je preticanje takvim vozilom opasnije nego loše podešen far i opasnije nego prekoračenje brzine za 10%, pa mi je nelogično da zakon ne adresira veći bezbednosni problem od manjeg. Po meni bi se problem mogao rešiti recimo dodavanjem "retrovizora koji gleda napred" na levoj strani vozila ili zabraniti preticanje takvim vozilom bez prisustva suvozača (osim recimo ako se radi o višem vozilu koje pretiče niže), ili nekako drugačije regulisati. U uslovima gradske vožnje (za šta se najveći broj vozila koristi) opasnost je daleko manja, pa bi bilo loše rešenje totalno zabraniti desni volan tj. nametati skupu prepravku.

Comment

• mistermobil
                    CBC Senator XXL
                    • 09.11.2008
                    • 469
                    • pecinci

Neko je napisao za predlog da se stavi mala kamerica na levu stranu sa displejem na sredini table..resenje za preticanje
                    Ko leti,vrijedi
                    Ko vrijedi,leti
                    Ko ne leti,ne vrijedi..
                    (Grunf,TNT..)

Comment

• Shazalakazoo
                      CBC Senator XXL
                      • 15.10.2007
                      • 545
                      • Beograd

Nije mi jasno sto se odbrani desnih volana odmah pominju truli krsevi i ludi vozaci u kolima sa levim volanom
                      A to sa kamerama i zakonskim uslovima o preticanju je glupost...
                      Kapiram da oni koji su kupili desnjaka, kupili nesto novije za manje para ali ne treba da potenciraju kako je to sada bio mnogo bolji izbor kada taj auto ima realne limite u voznji...

Comment

• somi_kac
                        CBC Senator XXL
                        • 03.04.2009
                        • 796
                        • Kać

To da ima krseva sa levom stranom volana, stoji, ali da je to opravdanje, neko bi trebao da dodje i kaze: "Ja sam prekucao Golf III-ku, sto mene vijate, pogledajte onog sto vozi Wartburg-a kako dimi"!!!
                        Ne mozes da vidis sleper kada pretices, menjac koristis levom rukom... To za displej je smesno, sta recimo ako pada kisa pa ga isprska, ne vidi se nista. Moze da se dozvoli uvoz takvih automobila, ali da se uradi prepravka, to jest' nova tabla, pomera se volan i to je to. Ima kod nas jedan lik, doveze Passat za 4000, prepravi za 1000-1500 i proda za 7000. Sta ces bolje matematike. I opet ti je rucna nekako nezgodno podesena, kada se sve to odradi.
                        OPEL Astra 1.6i
                        OPEL Kadett 1.6
                        ŠKODA Favorit

Comment

• mistermobil
                          CBC Senator XXL
                          • 09.11.2008
                          • 469
                          • pecinci

Displej bi bio unutra prijatelju,na tabli kao i navigacija,cisto da bacis oko..kako tu blato da ga isprlja.Jedino ako je u pitanju neki kabrio terenac koji baza po cukama i blatnim mocvarama kamerica je mala,i stajala bi uz levi retrovizor.ako se i zaprlja,stani negde gde je bezbedno pa obrisi.Ja licno nemam u vlasnistvu auto ni desnjaka ni levaka,tako da nemam sta da branim.Treba biti generalno oprezniji ako vozis desni volan kod nas,i sa tim se slazem.Ali opet nije toliko opasno kao sto vi predstavljate.Ko hoce desnjaka,neka vozi,ko nece ne mora,a zakonskog osnova za zabranu upravljanja nema i to je to.
                          Ko leti,vrijedi
                          Ko vrijedi,leti
                          Ko ne leti,ne vrijedi..
                          (Grunf,TNT..)

Comment

• Misko M
                            CBC Senator XXL
                            • 17.03.2007
                            • 652
                            • BG Vozdovac

to sa kamerom i stajanjem radi brisanja iste nece da radi po kisi...

Comment

• shonsy
                              CBC Senator XXL
                              • 11.05.2007
                              • 1391
                              • London/Beograd
                              • Honda CBR 125R

Originally posted by somi_kac
                              Ne mozes da vidis sleper kada pretices, menjac koristis levom rukom...
                              Mozes da vidis sleper to smo objasnili (procitaj par postova iznad), a to za menjac nema nikakvog smisla. Ne znam sta hoces tim da kazes?! Pa svuda u svetu gde se vozi levom stranom puta je volan na desnoj te se salta levom rukom. Sto je to hendikep? Zar nije bolje ako si desnoruk da volan drzis u toj jacoj, desnoj ruci, a da menjas brzine levom ili smatras da je bitnije koliko brzo saltas od upravljanja vozilom?!U krajnjem slucaju ako si vec toliko navikao da menjas desnom rukom i da ne mozes nikako da se naviknes na levu, onda uvezes automatika i resen problem. Mada niko ne moze da me uveru u to da je toliko tesko menjati brzine levom rukom, pa posle samo tri dana takve voznje mi je postalo totalno svejedno da li mi je na menjacu leva ili desna ruka.
                              Uostalom ja stvarno nemam vise snage da se ovde vrtimo oko istih stvari, tako mozemo do sutra.
                              Brate ako mislis da mozes voziti desni volan ti uvezi takav auto, ako ne mozes onda nemoj i gotovo. Mi smo uvezli, hvala Bogu nemamo nikakvih problema i presrecni smo! Takodje i ovi drugi koji smatraju da je to opasno neka voze svoj "normalan" auto i neka budu isto toliko srecni.
                              Odjava i kraj

Comment

• Misko M
                                CBC Senator XXL
                                • 17.03.2007
                                • 652
                                • BG Vozdovac

pa ja i vozim 'normalan' ne pada mi na pamet da uzmem desni zbog neke sitne razlike u parama i time ugrozavam tudje zivote, tu je problem zabole me ako se nesto desi vozacima takvih automobila ali ljudi UGROZAVATE NAS !!!

..tu je poenta !

i da, NE mozes normalno da vidis kad treba da obidjes osim ako nisi vidovita zorka !

Comment

Working...
                                X