Zastarevanje prekrsaja?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

Zastarevanje prekrsaja?

Koji je rok posle kojeg saobracajni prekrsaj zastareva?

Konkretno, napravio sam prekrsaj, napisana prijava, dosao poziv da se javim sudiji koji nisam primio prvi put, vec iz 2-3 "pokusaja". 15 meseci posle nastanka prekrsaja prvi put se pojavljujem kod Sudije, i trazim dostavljanje dodatnih dokaza, dakle tada se NISAM izjasnio o krivici. Pre par dana, odnosno sada vec 2 godine posle nastanka prekrsaja, stize dopuna "dokaza" i poziv da se pojavim i izjasnim o krivici.

Pitanje:

- Da li mogu da trazim obustavu postupka zbog zastarevanja (i kako to eventualno srociti), odnosno da li prekrsaj zastareva posle 2 godine ako je postupak pokrenut unutar tog roka?
    - Da li je prekrsaj zastareo ako je izmedju datuma nastanka prekrsaja i prvog pojavljivanja po pozivu proslo vise od godinu dana?
    - gde ovo i u kom Zakonu pise?
    The difference between men and boys is the price of their toys
  • M-power
    Moderator
    • 10.01.2005
    • 10060
    • Bg; Banovo Brdo
    • CorsaC, astra H,

Re: Zastarevanje prekrsaja?

Koliko se secam 2 godine. Ali da se uopste ne pojavis, posto si se prvi put pojavio pre isteka 2 godine, postupak je zapocet i mislim da ne mozes nista da uradis.
    Mada ima pravnika javice se vec neko sa clanom tim i tim
    To date there has never been a faster car built for the public road and,
    it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• little
      CBC Senator XXL
      • 04.10.2004
      • 912
      • BGD
      • Lancia Ypsilon 1.2 8V

M je u pravu, za tebe nema zastarevanja jer si se pojavio, pa je proces u toku.
      "zensko si brate"

Some people are wise and some.. Otherwise..

Comment

• Franjo
        Banovan
        • 14.08.2009
        • 2831
        • Inđija - Beograd
        • Renault megan II res

Niste napisali o kakvom prekršaju se radi, što je bitno za rok zastarevanja. Uglavnom, svaka poduzeta radnja u tom roku produžava (obnavlja) taj rok, kao da je tada započet, što znači, da ponovo teče od zadnjeg poziva, ili saslušanja.

O tome sam pisao u temi Pomoć oko oduzetih vozila.

Comment

• 206
          • 09.12.2004
          • 9548
          • Beograd
          • 206

Ali nije ZAVRSEN posle 2 godine od datuma nastanka prekrsaja. U pitanju je saobracajni prekrsaj, prekoracenje brzine, sta bi drugo...Osim toga, prvi put sam se pojavio posle 15 meseci.

Ja citam neki Zakon o prekrsajima, pa trazim drugo misljenje, konkretno vezano za ovo:

"Prekršajni postupak ne može se preduzeti ako protekne jedna godina od dana kada je prekršaj učinjen."
          - a prvo saslusanje je obavljeno 15 meseci posle prekrsaja, doduse posle 2-3 zakazana termina na koje nisam mogao da stignem. Svejedno, recimo da su pokrenuli postupak posle 3 meseca, pa ovaj rok od godinu dana tece opet, pa onda opet nastave postupak odrzavanjem jos jednog rocista pa se rok od godinu dana resetuje opet...sve je to ok, dakle slaba vajda da trazim zastarevanje po ovom osnovu. Ali:

"Zastarelost prekršajnog gonjenja nastaje u svakom slučaju kad protekne dva puta onoliko vremena koliko se po zakonu traži za zastarelost gonjenja"
          - sto bi trebalo da znaci 2 godine, a proslo je toliko. Znaci bez obzira da li su pokrenuli postupak ili ne, nije okoncan posle 2 godine, i zastareva.

Dakle? Pogresno tumacim, ili...?

Comment

• Franjo
            Banovan
            • 14.08.2009
            • 2831
            • Inđija - Beograd
            • Renault megan II res

Tačno tako! Zakon o prekršajima, Glava VIII Zastarelost, Član 69.

Zato sam pitao o kakvom prekršaju se radi, jer piše:
            Izuzetno od odredbe stava 1 ovog člana, za prekršaje iz oblasti javnih prihoda, carinskog, spoljnotrgovinskog i deviznog poslovanja, može se posebnim zakonom propisati duži rok zastarelosti gonjenja.
            Rok iz stava 2 ovog člana ne može biti duži od pet godina.
            Ovo pišem za druge slučajeve, pa se tom analogijom rok od pet godina može produžiti za narednih pet godina, ukupno deset godina u slučaju carinskog prekršaja.

Comment

• 206
              • 09.12.2004
              • 9548
              • Beograd
              • 206

U prevodu - zastarelost po osnovu isteka 2 godine od dana nastanka prekrsaja?

Comment

• Franjo
                Banovan
                • 14.08.2009
                • 2831
                • Inđija - Beograd
                • Renault megan II res

Najbolje da proveriš,zbog one odredbe iz čl. 69. Zastarevanje prekršajnog gonjenja ne teče za vreme za koje se gonjenje ne može preduzeti po zakonu.
                Ako si bio nedostupan organima gonjenja, nalazio se u inostranstvu, na lečenju i drugo.

Comment

• 206
                  • 09.12.2004
                  • 9548
                  • Beograd
                  • 206

Kakve to veze ima? Da sam nedostupan, oni raspisu nalog za privodjenje i to je to. Ovde bi trebalo da se radi o apsolutnom zastarevanju od 2 godine od dana nacinjenog prekrsaja - u suprotnom ja ne znam na sta bi se uopste odnosilo ono da zastarelost nastupa ako protekne dva puta onoliko vremena od zakonski propisanog roka zastarelosti - dve godine od dana prekrsaja je jedini fiksan datum u celoj prici, i na njega to mora da se odnosi, nema na sta drugo. A proslo je dve godine pa bi trebalo da nastupi apsolutna zastarelost, zar ne?

Comment

• deki-ascona
                    Bio nam je drug! RIP
                    • 10.04.2007
                    • 2118
                    • NI , Trosharina

Izvini sto ti upadam u rec, ali kako to da tebi nisu prikacili nalog za privodjenje ? Dok ovo pisem imam 2 komada u dzepu i od prekjuce pokusavam da se "razduzim"....
                    Originally posted by Valent Vudriga
                    ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
                    Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• 206
                      • 09.12.2004
                      • 9548
                      • Beograd
                      • 206

Zato sto nisam izbegavao urucivanje poziva, vec sam uredno poslao razlog zasto ne mogu da se pojavim i trazio novo rociste. Odnosno, prvi put nisam primio poziv (mada je pokusana dostava na staru adresu, prava adresa uredno stoji u sistemu MUP-a), drugi put trazio odlaganje, treci put se pojavio trazio dopunu dokaza, i sada mi stize dopuna dokaza (2 godine po nastanku prekrsaja) uz zahtev da se pismeno izjasnim o krivici. I izjasnio sam se da trazim obustavu procesa zbog apsolutnog zastarevanja od 2 godine.

Comment

• Chubbs
                        Everybody lies
                        • 29.01.2006
                        • 5807
                        • Novi Sad
                        • Audi A6 1.8T

ako si prihvatao redom pozive, mislim da ne vredi da trazis zastarevanje, jer treba da prodje dve godine od poslenjeg poziva/pojavljivanja tamo. da si izbegavao pozive, posle dve godine sami odustanu, ne treba da nista ni da saljes. ovo drugo iz iskustva, nisu mogli da me nadju na jednoj adresi pa su slali policiju, pa policija konstatovala da me tu nema i poslali na trecu stranu. kad su konacno utvrdili gde sam, bilo dve nedelje do isteka 2g a moraju valjda da posalju 3 poziva pre privodjenja. na kraju sudija zvala, pa dodji, nije to nista strasno, malo da popricamo...vazi, eto me jedan dan od nedelje.
                        You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                        Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                        Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• 206
                          • 09.12.2004
                          • 9548
                          • Beograd
                          • 206

Tom logikom oni pozive mogu da salju iznova i iznova, da se rocista iznova zakazuju i da zastarevanje NIKAD ne nastupi jer se rok zastarevanja iznova "resetuje". Kako ja tumacim ovaj Zakon, treba da prodje ili godinu dana od poslednjeg datuma pojavljivanja na Sudu (ili da prodje vise od godinu dana pd prekrsaja a da uopste ne pokrenu postupak), ili ukupno dve godine od napravljenog prekrsaja - ja ne znam na sta bi se u suprotnom uopste odnosio ovaj rok od 2 godine?

Napravis prekrsaj 1.1 2010, imaju rok od godinu dana da pokrenu postupak, pokrenu ga posle mesec dana, i od tada opet tece rok od godinu dana za zastarevanje. Posle recimo 11 meseci, novo rociste - proteklo 12 meseci od dana prekrsaja, proces obnovljenm ponovo tece rok od godinu dana za zastarevanje. Novo rociste posle 6 meseci, ukupno proslo 18 meseci od prekrsaja, opet tece rok od godinu dana. Posle 6 meseci novo rociste - prc, proslo 24 meseca, prekrsaj usao u apsolutno zastarevanje. Da se racuna 2 godine od svake nove aktivnosti, i da se tih 2 godine iznova resetuje, onda ne znam na sta se odnosi onih prvobitnih godinu dana, i tom logikom proces nikad ne mora biti okoncan i nikad ne moze da zastari. Sto je, rekao bih, nemoguce.

Comment

• 206
                            • 09.12.2004
                            • 9548
                            • Beograd
                            • 206

Drugim recima, odnosno malo drugacije nego sto sam gore napisao: odlaskom na Sud i primanjem poziva u roku od 12 meseci od dana nastanka prekrsaja, prekida se RELATIVNA ZASTARELOST od godinu dana, odnosno proces je pokrenut u roku od godinu dana (iako je do prvog rocista proteklo 15 meseci, ali hajde...). Ali, ako se pravosnazna presuda ne donese u roku od 2 godine od dana nastanka prekrsaja, nastupa APSOLUTNA ZASTARELOST i postupak se obustavlja.

Voleo bih kada bi neki od pravnika ovo malo rastumacio.

Comment

• JAPANX
                              CBC Senator XXL
                              • 10.08.2006
                              • 2159
                              • Beograd

ima neka fora sa zamrzavanjem slucaja kada si nedostupan, oni zamrznu gonjenje i ne zastareva nista, ti se pojavis i oni odmrznu

bas pise u zakonu, mrzi me da trazim

Comment

Working...
                              X