Zastarevanje prekrsaja?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Miha
    CBC Veteran
    • 16.06.2006
    • 150
    • Beograd

Re: Zastarevanje prekrsaja?

Od dana izvrsenja prekrsaja pocinje da tece rok od 1 godine za pokretanje samog prekrsajnog postupka. Znaci, policija u tom periodu treba da podnese prekrsajnu prijavu gradskom sudiji za prekrsaje. Ako prekrsajna prijava bude podnesena 1 dan po isteku roka tj. prijemni pecat u pisarnici suda za prekrsaje glasi na 1 godinu i 1 dan posle, prijava je zastarela i po sluzbenoj duznost nece biti pokrenut postupak, vec ce se oglasiti zastarelost. Ovo se nikad ne desava, jer policajac koliko istog dana ili sutra dan posalje prekrsajnu prijavu, sve zavisi kolko je tog dana navatao gresnika, i dal ga mrzi da pise.....
    Postupak se vodi, ti koristis sve procesne radnje koje mozes, lepo si to naveo sta si sve radio i trosio vreme, i bude cak i presudjeno, al ti se zalis, i ode u Visi sud i bup, prodje 2 godine od dana prekrsaja, automatski se proglasava zastarelost. Naravno pod uslovom da ti u Visem sudu ne odluce po zalbi pre zastarelosti, jer je dan donosenja drugostepene odluke i dan pravosnaznosti, a rok od 2 godine se odnosi upravo na rok za donosenje pravosnazne presude. To kad ces ti to primiti je nebitno, jer je odluka vec pravosnazna i nemas pravo na zalbu.
    Znaci ako je protekao rok od 2 godine, presavi papir, napisi podnesak i trazi da se donese odluka o zastarelosti.
    Onaj prvi rok je relativna zastarelost, a ovaj drugi je apsolutna zastarelost.

Pozdrav
    ex. Kadett 1.6 SV, 90 ks
    Astra G 1.6 16V 2003g.

Comment

• deki-ascona
      Bio nam je drug! RIP
      • 10.04.2007
      • 2118
      • NI , Trosharina

Opet se izvinjavam sto upadam u rec, ali jedno prakticno pitanje : postoji naredba za privodjenje, nisu me nasli, i ne dolaze godinama, proces zastareo , sve je OK sa sudom, ali ta naredba stoji i 1. put kad me zaustavi saobracajac , on proveri i odmah me privede ?

Ili sam ja jedini m.o.r.o.n na svetu, pa pokusavam da se "razduzim" kod interventne iako sam platio prekrsaj
      Originally posted by Valent Vudriga
      ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
      Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• 206
        Admin od ispočetka :)
        • 09.12.2004
        • 9548
        • Beograd
        • 206

Kao sto rekoh:

- prekrsaj navodno pocinjen 8.2 2008.
        - prvi put se na Sudu po pozivu pojavio 8.5 2009. i trazio dopunu dokaza
        - 8.2 2010 primam dopis (potpisana dostavnica da sam dopis primio bas tog datuma) u kom mi se od Suda u dopisu poslatom 1.2 2010 dostavlja dopuna dokaza i traze da se u roku od 3 dana od dana preuzimanja dopisa izjasnim o krivici - znaci do 11.2 2010
        - 10.2 2010 odnosno unutar datog roka, saljem pismeni odgovor i zahtev za obustavu postupka zbog apsolutne zastarelosti jer je proteklo vise od 2 godine od dana kada je nacinjen prekrsaj a da nikakva presuda jos nije donesena.

Znaci, Sud bi trebao da prihvati zahtev za obustavu zbog apsolutne zastarelosti jer je ocigledno i proslo vise od 2 godine?
        The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• 206
          • 09.12.2004
          • 9548
          • Beograd
          • 206

Originally posted by deki-ascona
          Opet se izvinjavam sto upadam u rec, ali jedno prakticno pitanje : postoji naredba za privodjenje, nisu me nasli, i ne dolaze godinama, proces zastareo , sve je OK sa sudom, ali ta naredba stoji i 1. put kad me zaustavi saobracajac , on proveri i odmah me privede ?

Ili sam ja jedini m.o.r.o.n na svetu, pa pokusavam da se "razduzim" kod interventne iako sam platio prekrsaj
          Pa i ja sam imao jednu slicnu situaciju, zvao Sud, zamolio ih da oni po datom predmetu kontaktiraju Policiju i obaveste ih da ne postoji vise razlog za privodjenje, i resena stvar.

Comment

• Chubbs
            Everybody lies
            • 29.01.2006
            • 5807
            • Novi Sad
            • Audi A6 1.8T

zvao advokata, ako postupak nije okoncan 2 godine od nastanka prekrsaja, zastareo je. jednostavno i jasno.
            You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
            Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
            Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• 206
              • 09.12.2004
              • 9548
              • Beograd
              • 206

Hvala, tako sam i mislio

Comment

• M-power
                Moderator
                • 10.01.2005
                • 10060
                • Bg; Banovo Brdo
                • CorsaC, astra H,

Cek cek, znaci ako je prekrsaj napravljen, i ti se odazivao i pojavljivao na na sudu trazio dopune i suocenja i za to vreme prodje 2 godine ti trazis obustavu postupka po zastarevanju?
                Ne sto mi to ne ide, mislim da je igra gluvih telefona i pogresnog tumacenja onoga sto je napisano
                kao ovo:
                "Prekršajni postupak ne može se preduzeti ako protekne jedna godina od dana kada je prekršaj učinjen." - a prvo saslusanje je obavljeno 15 meseci posle prekrsaja, doduse posle 2-3 zakazana termina na koje nisam mogao da stignem. Svejedno, recimo da su pokrenuli postupak posle 3 meseca, pa ovaj rok od godinu dana tece opet, pa onda opet nastave postupak odrzavanjem jos jednog rocista pa se rok od godinu dana resetuje opet...sve je to ok, dakle slaba vajda da trazim zastarevanje po ovom osnovu. Ali:
                Ti si se mozda pojavio prvi put posle 15 meseci ali je postupak zapocet pre toga i oni tebe zvali vise puta pre isteka 1 godine?
                To date there has never been a faster car built for the public road and,
                it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• 206
                  • 09.12.2004
                  • 9548
                  • Beograd
                  • 206

Originally posted by M-power
                  Cek cek, znaci ako je prekrsaj napravljen, i ti se odazivao i pojavljivao na na sudu trazio dopune i suocenja i za to vreme prodje 2 godine ti trazis obustavu postupka po zastarevanju?
                  Bas tako. Ne mislis valjda da postupak moze unedogled da se odugovlaci sa "resetovanjem" roka zastarevanja iznova i iznova? Neki rok mora da postoji, i ispade da je to bas ovaj, 2 godine od prekrsaja. Mislim, vidi, prvo rociste je bilo posle 15 meseci, a od datuma kada sam trazio dopunu dokaza i dostavljanja dokaza proteklo je 9 meseci - pa jesam li ja kriv sto su nesposobni da to urade za par nedelja, pa prekrsaji ne bi zastarevali? Ok, za onih 15 meseci jesam otezao odlaganjem rocista, ali apsolutno nikako nisam mogao da uticem na cinjenicu da njima treba 9 meseci da pronadju fotografiju i posalju mi je kao trazeni dokaz (a to na sta ta fotografija lici pokazacu vam kad i ako se proces obustavi...). A i naravno da cu gledati da otegnem koliko mogu, naravno, koristeci sva raspoloziva sredstva Pa sad, videcemo da li je to dovoljno i da li je stvarno tako, a trebalo bi da bude.

Originally posted by M-power
                  Ti si se mozda pojavio prvi put posle 15 meseci ali je postupak zapocet pre toga i oni tebe zvali vise puta pre isteka 1 godine?
                  Moguce da je tako, iskreno i ne secam se vise da li su me zvali pre isteka 1 godine, ali bitnije od toga je ovo gore, apsolutno zastarevanje od 2 godine.

Comment

• Miha
                    CBC Veteran
                    • 16.06.2006
                    • 150
                    • Beograd

Odazvao se ili ne, protekom od 2 godine, a da nije doneta pravosnazna odluka, prekrsaj je zastareo.
                    ex. Kadett 1.6 SV, 90 ks
                    Astra G 1.6 16V 2003g.

Comment

• 206
                      • 09.12.2004
                      • 9548
                      • Beograd
                      • 206

Hvala

Poslao sam zahtev za obustavu po osnovu apsolutnog zastarevanja, pa javljam sta je Sud odlucio.

Comment

• M-power
                        Moderator
                        • 10.01.2005
                        • 10060
                        • Bg; Banovo Brdo
                        • CorsaC, astra H,

Originally posted by 206
                        Bas tako. Ne mislis valjda da postupak moze unedogled da se odugovlaci sa "resetovanjem" roka zastarevanja iznova i iznova? Neki rok mora da postoji, i ispade da je to bas ovaj, 2 godine od prekrsaja.
                        Ne mislim, nego jednostavno do skora 80% prekrsaja koje sam nacinio nikada nisu regulisani pre 2 godine. Uvek poziv stigne posle jedno godinu dana neki posle godinu ipo pa to razvucem na godinu ipo do 2 pa resenje stigne posle 2.5 godine. To znaci da sam barem 50% prijava tj prekrsaja mogao da izbegnem placanje.
                        Mislim skoro svaki prekrsaj moze da se razvuce na preko 2 godine, prvo ne odazivanjem , posle trazenjem suocenja pa zalbama, tako da mi bilo nelogicno da tako lako mozes da izbegnes placanje prekrsaja, da nam je drzava ostavila toliko lufta
                        Mada to je pre moglo onda kako hoces, danas vrlo tesko odmah te rebnu ne mozes 3 meseca da se izvalic
                        To date there has never been a faster car built for the public road and,
                        it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• sri98
                          Admin od Trpeze
                          • 24.10.2004
                          • 7262
                          • Republic of Konjarnik
                          • Toyota Corolla E 210

Originally posted by 206
                          Kao sto rekoh:

- prekrsaj navodno pocinjen 8.2 2008.
                          - prvi put se na Sudu po pozivu pojavio 8.5 2009. i trazio dopunu dokaza
                          - 8.2 2010 primam dopis (potpisana dostavnica da sam dopis primio bas tog datuma) u kom mi se od Suda u dopisu poslatom 1.2 2010 dostavlja dopuna dokaza i traze da se u roku od 3 dana od dana preuzimanja dopisa izjasnim o krivici - znaci do 11.2 2010
                          - 10.2 2010 odnosno unutar datog roka, saljem pismeni odgovor i zahtev za obustavu postupka zbog apsolutne zastarelosti jer je proteklo vise od 2 godine od dana kada je nacinjen prekrsaj a da nikakva presuda jos nije donesena.

Znaci, Sud bi trebao da prihvati zahtev za obustavu zbog apsolutne zastarelosti jer je ocigledno i proslo vise od 2 godine?
                          obrati panju na crveno

Glava VIII
                          ZASTARELOST
                          Zastarelost pokretanja i vođenja prekršajnog postupka
                          Član 69
                          Prekršajni postupak ne može se preduzeti ako protekne jedna godina od dana kada je prekršaj učinjen.
                          Izuzetno od odredbe stava 1 ovog člana, za prekršaje iz oblasti javnih prihoda, carinskog, spoljnotrgovinskog i deviznog poslovanja može se posebnim zakonom propisati duži rok zastarelosti gonjenja.
                          Rok iz stava 2 ovog člana ne može biti duži od pet godina.
                          Zastarevanje prekršajnog gonjenja ne teče za vreme za koje se gonjenje ne može preduzeti po zakonu.
                          Zastarevanje se prekida svakom procesnom radnjom nadležnog organa koja se preduzima radi gonjenja učinioca prekršaja.
                          Sa svakim prekidom zastarevanje počinje ponovo da teče.

Zastarelost prekršajnog gonjenja nastaje u svakom slučaju kad protekne dva puta onoliko vremena koliko se po zakonu traži za zastarelost gonjenja.

Tako da ne mora biti iskljucivo 2 godine.

Inace, Sud sam donosi resenje o obustavi postupka zbog zastarelosti, tako da nisi morao da saljes zahtev, ali nece da skodi.
                          Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• NemaN
                            CBC Senator XXL
                            • 29.11.2004
                            • 1560
                            • munze

ja primenjujem isto taktiku kao M, odazovem se na sudjenje sto kasnije mogu (obicno me zovu iz mupa pa kao ajde sino Brano i donesi potvrdu), onda kad se odazovem nalupam gluposti. U konkretnom slucaju pesacki prelaz, pesak je gledao na drugu stranu, pricao sa nekim , bio je 10m od pesackog....bla bla...nisam dobio zapisnik, nisu mi rekli zasto me zaustavljaju....isti slucaj i za ostale ....

Onda cekam presudu koju do sada nsiam primio nijednom. Jos posle 2 god mi nesto stize ali sam se pogubio u datumima tako da nemam pojma sta mi jos stize...
                            I'm not caucasian, I'm championship white

Comment

• Miha
                              CBC Veteran
                              • 16.06.2006
                              • 150
                              • Beograd

Zastarelost prekršajnog gonjenja nastaje u svakom slučaju kad protekne dva puta onoliko vremena koliko se po zakonu traži za zastarelost gonjenja.
                              ex. Kadett 1.6 SV, 90 ks
                              Astra G 1.6 16V 2003g.

Comment

• ale944
                                CBC Senator XXL
                                • 20.03.2006
                                • 1457
                                • Beograd

Zastarevanje se prekida svakom procesnom radnjom nadležnog organa koja se preduzima radi gonjenja učinioca prekršaja.
                                Sa svakim prekidom zastarevanje počinje ponovo da teče.
                                jel moze neko ovo da objasni al na srpskom, meni je ovo skroz nerazumljivo...

inace iz mog dosadasnjeg iskustva rekao bih da je ovo praksa:

http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

Working...
                                X