Zastarevanje prekrsaja?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • BanicevicBata
    CBC Početnik
    • 08.08.2012
    • 5
    • Beograd

Odg: Zastarevanje prekrsaja?

E pa na moju veliku zalost ja i jesam podstanar, zato i nemam adresu..a gde cu da se prijavim to tek nemam pojma, al ajd.. iscimacu nekog ortaka..
    Hvala na konkretnom odgovoru..
    Nesto mi se ne ide da se sam prijavljujem, znam da su prokleti zuti pisali zakon, a oni uvek drzavi ostave odstupnicu kad su naplacivanja u pitanju, bojim se da nema neka fora sa tim zastarevanjem pa da ispadne da dve godine nije dovoljno (nesto kao sto vec procitah.. tipa "aha, imas fiktivnu adresu.. zamrznuto ti je zastarevanje" ili da mi uvale neku presudu u odsustvu)

Comment

• stevak
      CBC Senator XXL
      • 31.05.2009
      • 1215
      • Zemun
      • Saab 9000 cs 2.0T

Možda ovo nekom pomogne.
      Danas dobih presudu Višeg prekršajnog suda, a na osnovu moje žalbe istom, kojom se obustavlja postupak sa obrazloženjem da je nastala apsolutna zastarelost, a vezano za kaznu zbog istekle vozačke dozvole o čemu sam pisao u temi http://cbc.rs/showthread.php/35254-I...562#post560562

Ukratko:
      -prekršaj uočen 14.07.2010
      -mene konačno nahvatali 9.04.2012 kada je i održano suđenje
      ex SAABotražitelj

Comment

• BanicevicBata
        CBC Početnik
        • 08.08.2012
        • 5
        • Beograd

Meni pomaze
        A reci mi jesi li se za to svo vreme odazivao sudu, primao pozive.... bilo sta?
        I kako su ta navatali na krau?
        Ja se nisam odazivao..al cu morati sam negde da se javim.. pa gde je najpametnije i kako to da uradim?

Comment

• stevak
          CBC Senator XXL
          • 31.05.2009
          • 1215
          • Zemun
          • Saab 9000 cs 2.0T

Originally posted by BanicevicBata View Post
          jesi li se za to svo vreme odazivao sudu, primao pozive
          Nisam primao sudske pozive. Nahvatali me tako što je policija dobila nalog da me privede sudiji, a čovek kulturno pozvao telefonom na kuću i objasnio da ima nalog za privođenje te me zamolio da odem u sud kako bih izbegao nepotrebno obostrano maltretiranje. Zbog takvog njegovog nastupa stvarno nisam mogao da odbijem.
          ex SAABotražitelj

Comment

• No.007
            CBC Početnik
            • 20.11.2012
            • 2
            • kg

Pročitao sam sve poruke u ovoj temi, ali mi jedna stvar još uvek nije jasna. U prvom paragrafu člana 76. Zakona o prekršajima piše sledeće:

"Prekršajni postupak ne može se pokrenuti ako protekne jedna godina od dana kada je prekršaj učinjen."

Ono što mene konkretno zanima je na šta se odnosi termin "početak (ili pokretanje) prekršajnog postupka"? Da li je to trenutak kada je policijski službenik prosledio kaznu Sudu ili kada se održi prvo ročište ili je pak nešto treće?
            Konkretno, napisana mi je kazna za saobraćajni prekršaj 22.06.2011. godine, a prvi poziv iz Suda mi je stigao tek danas 20.11.2012., dakle 17 meseci nakon što je kazna napisana. U "zahtevu za pokretanje prekršajnog postupka" koji mi je pored poziva stigao danas iz Suda piše da je datum podnošenja zahteva 23.06.2011. godine, znači jedan dan nakon što je kazna napisana (pretpostavljam da je to trenutak kada je policajac poslao kaznu Sudu).
            Dakle da sumiram, moja pitanja su sledeća:
            - Na šta se odnosi termin "početak (ili pokretanje) prekršajnog postupka"?
            - Ili još bolje, da li za moj konkretan slučaj važi ta zastarelost od godinu dana iz prvog paragrafa člana 76. Zakona o prekršajima (naglašavam da mi je poziv poslat prvi put i primio sam ga)?

Hvala unapred,
            Pozdrav

Comment

• Franjo
              Banovan
              • 14.08.2009
              • 2831
              • Inđija - Beograd
              • Renault megan II res

Originally posted by No.007 View Post
              Dakle da sumiram, moja pitanja su sledeća:
              - Na šta se odnosi termin "početak (ili pokretanje) prekršajnog postupka"?
              - Ili još bolje, da li za moj konkretan slučaj važi ta zastarelost od godinu dana iz prvog paragrafa člana 76. Zakona o prekršajima (naglašavam da mi je poziv poslat prvi put i primio sam ga)?
              Postupak je pokrenut 23.06.2011. godine, shodno odredbi Zakona:

POKRETANjE PREKRŠAJNOG POSTUPKA
              Podnosilac zahteva

Član 154.

Prekršajni postupak pokreće se na osnovu zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka podnosi ovlašćeni organ ili oštećeni (u daljem tekstu: podnosilac zahteva).
              Na zahtev ovlašćenog lica ili po službenoj dužnosti, prekršajni postupak pokreće se pred organom uprave, odmah po saznanju za prekršaj.

Ovlašćeni organi iz stava 2. ovog člana su organi uprave, ovlašćeni inspektori, javni tužilac i drugi organi i organizacije, koje vrše javna ovlašćenja u čiju nadležnost spada neposredno izvršenje ili nadzor nad izvršenjem propisa u kojima su prekršaji predviđeni.
              Ako nije bilo prekida u postupku, možeš zahtevati rešenje o obustavi postupka zbog zastarevanja. Pri tom, moraš imati u vidu, kao razlog za prekid postupka je nedostupnost stranke, ako ti neki poziv nije uručen, o čemu postoji dokumentacija u spisima predmeta.
              Last edited by Franjo; 20.11.2012, 23:56.

Comment

• reb0rn
                CBC Član
                • 04.07.2006
                • 32
                • Novi Sad

Ja pre 6 meseci promenio adresu u licnoj karti a oni pre neki dan opet poslali plavi koverat na staru adresu (nakon skoro godinu dana od zadnjeg pisamca).... a mislim da imam jos oko ~5 meseca do apsolutnog zastarevanja

Comment

• sri98
                  Admin od Trpeze
                  • 24.10.2004
                  • 7262
                  • Republic of Konjarnik
                  • Toyota Corolla E 210

Originally posted by No.007 View Post
                  ne vazi

da je zahtev za pokretanje prekrsajnog postupka podnet 23.06.2012. ili kasnije onda bi nastupila ta zastarelost. ovako, jedino te vadi apsolutna zastarelost koja ce nastupiti 22.06.2013.g.
                  Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• No.007
                    CBC Početnik
                    • 20.11.2012
                    • 2
                    • kg

Hvala na informacijama, sad su mi malo jasnije pomenute zakonske odredbe.

Comment

• reb0rn
                      CBC Član
                      • 04.07.2006
                      • 32
                      • Novi Sad

Ja samo da se javim da je meni prekrsaj po apsolutnom zastarevanju zastareo, vec godinu dana sam prijavljen na novoj adresi i nikakvih pisamo/poziva nije bilo a od prekrsaja se napunilo dve godine, od roditelja sam cuo da su zadnji put pokusali urucenje pre ~6 meseci a mozda su se i lokalni panduri respitivali gde sam i to je sve, znaci sistem im je u rasulu nemaju oni pojma ili ih mrzi da provere gde sam

Comment

• nik2yu
                        CBC Senator
                        • 19.11.2007
                        • 298
                        • belgrade

@stevak: molim za pomoc, imam slicnu situaciju.

Prekrsaj napravljen 20.03.2012, danas 30.10.2013 bio u sudu. cekam presudu.

ako presuda ne bude donesena do 20.03.2014 da li je nastupila zastarelost?

Hvala
                        Henry Ford used to doff his hat when he saw an Alfa Romeo pass by!

Comment

• nik2yu
                          CBC Senator
                          • 19.11.2007
                          • 298
                          • belgrade

I jos jedno pitanje za sve:

citajuci prethodne strane zeleo bih samo da potvrdim/razjasnim nesto

"Postupak se vodi, ti koristis sve procesne radnje koje mozes, lepo si to naveo sta si sve radio i trosio vreme, i bude cak i presudjeno, al ti se zalis, i ode u Visi sud i bup, prodje 2 godine od dana prekrsaja, automatski se proglasava zastarelost. Naravno pod uslovom da ti u Visem sudu ne odluce po zalbi pre zastarelosti, jer je dan donosenja drugostepene odluke i dan pravosnaznosti, a rok od 2 godine se odnosi upravo na rok za donosenje pravosnazne presude."

Dakle, sad mi stigne presuda od sudije (pare + 30 dana dozvola npr). Ja ulozim zalbu u datom roku i ako do isteka 2 god od dana kada je napravljen prekrsaj nije doneta pravosnazna presuda (dakle dopisujemo se medjusobno, ja se zalim i zalim) trazim obustavu na osnovu apsolutne zastarelosti?

Hvala
                          Henry Ford used to doff his hat when he saw an Alfa Romeo pass by!

Comment

• stevak
                            CBC Senator XXL
                            • 31.05.2009
                            • 1215
                            • Zemun
                            • Saab 9000 cs 2.0T

Već odgovorio na pp. U suštini, ništa pametno ili korisno pa da ne smaram ovde.
                            ex SAABotražitelj

Comment

• ekonomik
                              CBC Senator XXL
                              • 28.01.2007
                              • 315
                              • Železnik

Za one koje ova tema zanima, pripremaju se izmene Zakona o prekrsajima koje ce rasteretiti sudove a produziti rok zastarevanja. Primeceno je da veliki broj postupaka biva obustavljen zbog zastarelosti, pa su resili da to promene.
                              Uz prekršajni nalog počinioci prekršaja ubuduće će imati pogodnost da plate samo pola kazne određene u fiksnom iznosu, ali ukoliko to učine u roku od osam dana

Comment

• Shazalakazoo
                                CBC Senator XXL
                                • 15.10.2007
                                • 545
                                • Beograd

Nema produženja rokova.
                                Ovo nije ništa novo, sve je iz novog zakona o prekršajima koji je usvojen, samo što taj prekršajni nalog neće stupiti odmah na snagu...

Comment

Working...
                                X