Zimske gume i novi ZOBS

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Odg: Zimske gume i novi ZOBS

Originally posted by 206 View Post
    Osim u situacijama kad treba krenuti iz mesta na zasnezenom putu, da, mislim da je bolje. Ekvivalent voznje sa prednjim zimskim i zadnjim letnjim gumama po snegu bili bi konstantno drzanje povucene rucne kocnice, pa ti probaj da vozis tako.
    Jel imaš neki link za taj test gde je to utvrdjeno?
    Last edited by Guest; 29.10.2011, 15:59.

Comment

• sasha015
      CBC Veteran
      • 29.02.2008
      • 153
      • LOznica
      • Hyundai i-20

Odg: Zimske gume i novi ZOBS

Comment

• gorans
        CBC Senator XXL
        • 09.03.2010
        • 1525
        • Beograd

Originally posted by kole24 View Post
        Jel imaš neki link za taj test gde je to utvrdjeno?
        Za to ti ne treba link nego iskustvo.Posto vidim da imas 4WD auto javi kako ce da se ponasa na snegu sa prednjim zimskim a zadnjim letnjim.Ja imam Subaru Loyale i probao sam upravo sa prednjim Debica Frigo2 a nazad Tigar sigura.Sa samo prednjom vucom pri polasku iz mesta ponasa se ko svaki drugi auto ali kad sam mu ukljucio 4wd i probao da ubrzam ostrije iz mesta imao sam osecaj da vozim stari Porsche Carrera,toliko se zadnji kraj trudio da me okrene da sam morao da mu lupam kontru.Onda sam i nazad nabacio Frigo2 i ubrzavao je iz mesta kao po suvom asfaltu.

Comment

Ma ja na tri auta imam 5 1/2 kompleta guma, samo na Puntu vozim nazad zimske tokom cele godine, a zimi svi imaju sve zimske. Hoću da kažem da ima ljudi koji to ne mogu da priušte, i da to nije TOLIKO strašno. Bilo je perioda u mojoj vozačkoj karijeri kada jednostavno nisam imao novaca da pored letnjih imam i zimske gume, i preživeo sam, a i moji saputnici, bez neprijatnih situacija i nezgoda. Ako ti auto služi za iživljavanje i ako uvek voziš na granicama izdržljivosti pneumatika, normalno je da moraju da budu daleko iznad prosečnih. Ipak je mnogo više nas samo "običnih" vozača, koji vozimo ispod krajnjih granica, pa možemo da se provučemo i sa nekim all season ili čak i letnjim gumama tokom cele godine.
          Last edited by Guest; 29.10.2011, 21:55.

Comment

• 206
            Admin od ispočetka :)
            • 09.12.2004
            • 9548
            • Beograd
            • 206

Imam li link...imas li ti link sa nekog testa gde su proveravali sta se desi kad auto ostqne bez benzina? Pa ugasi se, sta bi drugo...?

Sta ce mi test bolji nego kilometraza iza mene, poslednjih skoro 20 godina vozim sve vrste pogona i auta od 1000 do 2500kg na svim mogucim kombinacijama guma, zimi i leti, a zimi uglavnom po snegu. Takodje sam svojevremeno naivno verovao u kojesta odnosno bio u zabludi oko mnogih stvari, pa par puta umalo u jendeku da zavrsim, izmedju ostalog bas i zbog zimskih guma samo napred. Zadnji deo auta je nemoguce kontrolisati, u voznji a da ne pominjem kocenje.

Rasprava o tome da je neko preziveo zimu samo sa jedni parom zimskih guma ili losim na sve 4 ili samo sa letnjim, pa je sve ipak dobro proslo - van pameti je. Ja da znam da cele zime necu imati incidentnu situaciju, naglo kocenje ili nesto slicno, pa ja bih celu zimu vozio letnje gume da se ne istresam za zimske - ali niti ja niti bilo ko drugi ne zna sta ce mu se sutra desavati a u situacijama sa samo 2 ili nijednom zimskom gumom na autu jednostavno ne znate sta ce se desiti, pitanje je u stvari samo koliko cete lose proci...
            The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

Ti možeš da trvdiš da si u pravu do sutra, ali je zakonodavac jasno rekao da može i sa letnjim, tako da ...

Comment

• chobo13
                CBC Senator XXL
                • 01.05.2009
                • 1274
                • pozega,srbija
                • AUDI,VW

hebo ti zakonodavce,no cuvaj svoju a i tudju glavu!kad bih njima verovao,davno bih skoncao ko to zna gde....
                oni brinu samo za svoju gluzu sto je ovde mnogima i vise nego jasno tako da predlazem da se iskuliraju koliko to kome dzep dozvoljava.....

Comment

• 206
                  Admin od ispočetka :)
                  • 09.12.2004
                  • 9548
                  • Beograd
                  • 206

Originally posted by kole24 View Post
                  Ti možeš da trvdiš da si u pravu do sutra, ali je zakonodavac jasno rekao da može i sa letnjim, tako da ...
                  Meni licno ni ranije nije trebao zakonodavac da koristim zimske gume zimi a letnje leti, tako da me ono sto oni piskaraju uopste ne dotice niti me interesuje. Mislim, nasi zakonodavci sa legislativom kasne po 30 godina iza ostatka sveta, pa uvode propise koje Evropa pocinje da izbacuje, a o stvarima koje bi stvarno pomogle bezbednosti saobracaja uopste ne razmisljaju, tako da mi je poverenje u njih, u njihove preporuke i ekspertizu - ravno nuli.

A i zakonodavac je jasno rekao da NE MOZE zimi sa letnjim, jer su konacno Zakonom prepoznali ono sto u ostatku Evrope sa zimama kao nasim odavno vazi kao nesto sasvim normalno. A sad, to sto su radi socijalnog mira ponovo odlucili da odloze primenu istog do sledece godine govori nesto o vlasti, a ne o tome da li je to pametno, odnosno potrebno, ili ne.
                  The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• boban1982
                    CBC Senator XXL
                    • 14.03.2010
                    • 1106
                    • Batajnica
                    • SAXO VTS-BIC

Bas me zanima da li gradski autobusi imaju zimske gume,koliko sam cuo od nekih ljudi koji voze buseve da ne mogu ni letnje da kupe,voze sa losim gumama...????A koga je briga za bezbednost putnika u zimskim uslovima???

Comment

• dekiv68
                      CBC Senator
                      • 06.03.2010
                      • 230
                      • Borča

Originally posted by sasha015 View Post
                      Napred zimski pozadi letnji, na snegu i ledu = efekat šestara, tj. napred igla, a pozadi grafitna olovka.
                      Nadam se da ću do početka prave zime uspeti da nabavim i komplet zimskih guma za zadnju osovinu.

inače, danas na prednju osovinu stavljene zimske BlackStone Alaska umesto letnjih Continental EcoContact 3. Nakon pređenih stotinjak km Ibarskom deluju bučnije i čini mi se da bolje upijaju sitne neravnine na kolovozu. U pojedinim preticanjima vožene i 120km/h. Deluje kao da Punto malo pliva tj. čini se da su Conti čvršće.

Comment

• chobo13
                        CBC Senator XXL
                        • 01.05.2009
                        • 1274
                        • pozega,srbija
                        • AUDI,VW

Code:
                        [U][URL]http://www.smedia.rs/vesti/vest/79058/Obavezne-cetiri-zimske-gume-Odredba-o-zi[/URL][/U]
                        ili ti u prevodu hebe lud zbunjenog!

Comment

• gorans
                          CBC Senator XXL
                          • 09.03.2010
                          • 1525
                          • Beograd

Pa vidite da je opste rasulo,komfuzija i javasluk.S jedne strane politicari hoce da skupe poene i dodvoravaju se gradjanima tako sto ce im dozvoliti da voze na felnama samo da dobiju glasove a sa druge strane se vidi da ih zabole za bezbednost i da su im bitni samo glasovi na izborima.Mogli bi malo i cenu goriva da spuste kada se toliko sekiraju za nas novcanik.

Comment

• Heinz
                            CBC Senator XXL
                            • 30.09.2004
                            • 1027
                            • Beograd, Voždovac
                            • Avensis 2.0 D4D

Originally posted by boban1982 View Post
                            Bas me zanima da li gradski autobusi imaju zimske gume,koliko sam cuo od nekih ljudi koji voze buseve da ne mogu ni letnje da kupe,voze sa losim gumama...????A koga je briga za bezbednost putnika u zimskim uslovima???
                            Samo za putnička vozila važe propisi za zimske gume.
                            Toyota Avensis 2.0 D-4D (2007)

Comment

• Pantah
                              CBC Veteran
                              • 25.03.2007
                              • 159
                              • Beograd

Putnička (M1) i laka teretna vozila (N1).
                              Money for nothin' and chicks for free

Comment

• Pantah
                                CBC Veteran
                                • 25.03.2007
                                • 159
                                • Beograd

Službeni glasnik br 81 od 01.11

Правилник о измени и допуни Правилника о подели моторних и прикључних возила
                                и техничким условима за возила у саобраћају на путевима
                                Члан 1.
                                У Правилнику о подели моторних и прикључних возила и техничким условима за возила у саобраћају
                                на путевима ("Службени гласник РС", бр. 64/10 и 69/10) члан 121. мења се и гласи:
                                "Члан 121.
                                Зимска опрема моторних возила осим на возилa врста L, К, Т и С, у смислу овог правилника,
                                подразумева:
                                1) пнеуматике за зимску употребу (нпр. М+S, Snow Winter и др.) на свим точковима возила врсте М1 и
                                N1;
                                2) ланце односно друге уређаје за повећање тракције на најмање два погонска точка;
                                3) за возила врста М2, М3, N2 и N3 обавезни део зимске опреме је и лопата, осим за возила која
                                учествују у јавном градском превозу.
                                Дубина газећег слоја на пнеуматицима за зимску употребу не сме бити мања од 4 mm.
                                На возилима се не смеју постављати пнеуматици са клиновима.
                                У периоду од 1. новембра до 1. априла возила морају бити опремљена зимском опремом ако се због
                                временских услова на коловозу налази снег, лед или поледица. Ван наведеног периода возила могу бити
                                опремљена зимском опремом.
                                Изузетно од става 4. овог члана, у насељу возила не морају бити опремљена ланцима, односно другим
                                уређајима за повећање тракције.
                                Опрема из става 1. тачка 2) овог члана може се поставити на точкове на делу пута који није означен
                                знаком "ланци за снег" само кад је коловоз прекривен снегом."
                                Члан 2.
                                Одредба члана 1. овог правилника - нови члан 121. став 4, у делу који се односи на пнеуматике за
                                зимску употребу, почиње да се примењује 1. новембра 2012. године, а до почетка примене те одредбе у
                                периоду од 1. новембра 2011. до 1. априла 2012. године возила М1 и N1 морају бити опремљенa са
                                најмање два зимска пнеуматика постављенa на погонским точковима или летњим пнеуматицима на сва
                                четири точка чија дубина шаре не сме бити мања од 4 mm.
                                22Члан 3.
                                Овај правилник ступа на снагу даном објављивања у "Службеном гласнику Републике Србије".
                                Број 110-00-00084/2011-01
                                У Београду, 31. октобра 2011. године
                                Министаr

Što znači još godinu dana po starom.
                                Money for nothin' and chicks for free

Comment

Working...
                                X