Pravilno prestrojavanje, skretanje ili sta vec...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mustimag
    CBC Član
    • 22.01.2008
    • 40
    • beograd

Pravilno prestrojavanje, skretanje ili sta vec...

Dve trake za kretanje vozila u istom smeru (bulevar ili recimo pancevacki most), nailazi iskljucenje sa mosta desno odnosno skretanje na semaforu desno za koje se odvajaju dve trake (takodje istog smera).
    Dva vozila idu paralelno i oba zele da skrenu desno. Ukoliko vozac u desnoj traci kod skretanja desno ne drzi desnu traku vec istovremeno prilikom skretanja prelazi u levu traku iskljucenja da li na taj nacin cini prekrsaj? Tj. da li je vozac koji se na pravcu kretao levom trakom ima obavezu kod skretanja levo da propusti sve koji se nalaze u levoj traci u odnosu na njega. Ne postoje nikakve oznake na putu koje obavezuju skretanje ili nastavak pravo.

Kako se u ovom slucaju pravilno ponasati?

Usput, imao sam prilike da vidim nekoliko auta kod skretanja sa pancevakog mosta da su se "nasukala" na ivicu ograde gde pocinje odvajanje najverovatnije kao posledica prethodno opisane situacije.
  • Jesa
    CBC Senator XXL
    • 23.03.2008
    • 344
    • Beograd
    • Honda Civic 1.4 LS

Re: Pravilno prestrojavanje, skretanje ili sta vec...

Obilazi se s leve strane, moze LOCK
    www.reverbnation.com/eclipsebgd

Comment

• mustimag
      CBC Član
      • 22.01.2008
      • 40
      • beograd

ne razumem.
      obilazenje se odnosi na vozilo koje nije u pokretu.
      ja govorim o 2 vozila koja se krecu paralelnim trakama u istom smeru.

Comment

• stevak
        CBC Senator XXL
        • 31.05.2009
        • 1215
        • Zemun
        • Saab 9000 cs 2.0T

Svako mora da se drži svoje trake.
        ex SAABotražitelj

Comment

• mustimag
          CBC Član
          • 22.01.2008
          • 40
          • beograd

opet nista... izgleda da je tekst jako komplikovan za razumevanje, mozda ova slika pomogne (A i B su vozila, sive strelice pravac kretanja, plave namera):

Comment

• gti16v
            CBC Senator XXL
            • 05.08.2007
            • 343
            • BGD
            • VW PASSAT 1.8T, BMW E46 318Ci 105kw

Isključenje sa pančevakog mosta za Zrenjanin? A bi bio u problemu jer B uopšte nije obavezan da skrene desno, nema nikakvih oznaka na kolovozu da je traka u kojoj je B za desno i da ne sme da prodje pravo, a nema ni linije koja je na slici prikazana horizontalnom sivom linijom izmedju 2 plave strelice

Comment

• srdjanissan
              CBC Senator XXL
              • 20.11.2008
              • 720
              • beograd

opsta konfuzija,'fala Bogu pa iskusniji vozaci daju levi migavac ako nastavljaju pravo,a u desnoj su traci,cisto da neko iz leve ne skrene desno...
              mislim da bi ovde vazilo pravilo desne strane,ne pada mi nista drugo na pamet
              kad koči,cepa gume i prevrće se!
              papiri cisti ko suza ,oprani sa farmerkama 2 puta

Comment

• kuzmar
                Moderator
                • 18.12.2009
                • 783
                • Lazarevac
                • Pezo 207 1.6 HDI

Mislim da se odgovor nalazi ovde.

Члан 46.
                Возач возила који скреће удесно дужан је да скретање изврши крећући се крајњом саобраћајном траком која се протеже уз десну ивицу коловоза, ако саобраћајним знаком није другачије одређено.
                Возач возила који скреће улево дужан је да скретање изврши крећући се крајњом левом саобраћајном траком која се протеже уз разделну линију, односно саобраћајном траком која се протеже уз леву ивицу пута са једносмерним саобраћајем, ако саобраћајним знаком није друкчије одређено.
                Возач возила који скреће удесно дужан је да пропусти возило које се креће са његове десне стране, саобраћајном траком за возила јавног превоза путника.
                www.paluba.info

Comment

• gti16v
                  CBC Senator XXL
                  • 05.08.2007
                  • 343
                  • BGD
                  • VW PASSAT 1.8T, BMW E46 318Ci 105kw

Problem u konkretnoj situaciji je što ako dodje do s*anja B uvek može da tvrdi da je hteo da prodje pravo kada je na njega naletelo vozilo sa njegove leve strane.

Comment

• gorans
                    CBC Senator XXL
                    • 09.03.2010
                    • 1525
                    • Beograd

Ako za primer uzmemo pancevacki most,koji svakodnevno prelazim,ako ides iz BG i hoces da se iskljucis za ZR sta ces ti u levoj traci koja ide za PA? Na vreme se prestrojis u desnu traku i bezbedno se iskljucis.Imao sam par puta situaciju da kada idem od Borce ka BG i krecem se desnom trakom i kad dodjem do iskljucenja za 29. novembra ja nastavljam pravo ka OML stadionu a likovi sa PA tablicama me iseku iz leve trake jer hoce da se iskljuce za 29. novembra i jos mi svira i mlati rukama zasto sam ja nastavio pravo!
                    To su vozaci za odstrel jer istovremeno prave dve greske koje mogu nekoga da kostaju zivota.
                    1-Iz leve trake se iskljucuje desno
                    2.-Misli da i ja,koji se krecem desnom trakom,moram da se iskljucim desno

Comment

• kuzmar
                      Moderator
                      • 18.12.2009
                      • 783
                      • Lazarevac
                      • Pezo 207 1.6 HDI

Upravo tako i bio bi upravu. Po svakoj logici ako neko zeli da skrene desno onda ima da se drzi krajnje desne trake. Ne znam sta tu nije jasno. Izuzetak je kada postoje dve ili vise traka namenjene skretanju u desno ili levo, onda onaj ko je u krajnjoj desnoj(levoj) traci nikako nema pravo da nastavi pravo.
                      www.paluba.info

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

Jesa,
                        Odmaraćeš mesec dana, smiri se.
                        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• PanduR
                          CBC Veteran
                          • 18.11.2010
                          • 133
                          • Pecinci

N. Beograd - Bulevar M. Pupina iz pravca Zemuna vatrogasna kola sa ukljucenom svetlosnom i zvucnom signalizacijom, ispred vise vozila zauzelo sve tri trake i zaustavljaju se na semaforu zbog crvenog. Kad su videli da su se vozila iz Dz. Kenedija, koja su imala zeleno, zaustavila da propuste vatrogasno vozilo, svi su pojurili kroz crveno, ali niko da oslobodi srednju traku kojom je vatrogasac vozio. Vrhunac svega sto su vozila iza njega iskoristile priliku, preticala ga i ubacivala ispred njega, da bi se ponovo svi zaustavili na sledecem semaforu, stvorivsi nevidjenu guzvu i pometnju., koja je trajala nekoliko minuta, srecom bez posledica (bez cukanja). Nisam video dalje, kako je proslo na kruznom toku kod opstine NBG. Napomena: bio sam u setnji sa suprugom, samo posmatrac.

Comment

• vracarac
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2007
                            • 364
                            • Beograd
                            • Opel Astra G

Prolazim cesto tuda, i znam iz ove leve trake da skrenem desno, ali najavim im migavcem. E sad to sto vecina radi, ide desnom trakom pa ulazeci u krivunu produze pravo u levu traku je... Ako si vec u desnoj, ostani u njoj. Ali to vecina radi zato sto su na iskljucenju u desnoj traci los put, rupe, grbe itd pa niko ne zeli da tera auto preko toga...Ista prica je na ZR putu, svi voze levom trakom, ja prvi, zasto? Zasto su su u desnoj takvi KRATERI! U neke moze fudbalska loptra da stane.
                            Opel Astra G 1.8 16V - Opel club Srbija

Comment

• Heinz
                              CBC Senator XXL
                              • 30.09.2004
                              • 1027
                              • Beograd, Voždovac
                              • Avensis 2.0 D4D

Originally posted by radenkovich
                              opet nista... izgleda da je tekst jako komplikovan za razumevanje, mozda ova slika pomogne (A i B su vozila, sive strelice pravac kretanja, plave namera):
                              Vozač B mora da se drži desne ivice kolovoza, to se prvo uči u auto školi, i piše u zakonu.
                              Ako nema oznake na kolovozu, nema veze, sigurno postoji vertikalna signalizacija da su te dve trake (ili jedna, desna) za desno a ne za pravo.
                              Toyota Avensis 2.0 D-4D (2007)

Comment

Working...
                              X