Buduci vozaci, manje udesa? Novi pravilnik

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • gorans
    CBC Senator XXL
    • 09.03.2010
    • 1525
    • Beograd

To je moje misljenje a vi ako hocete dajte svojoj deci Yuga da se uce jer kad ga polupa jeftini su delovi za popravku a za zivot nema veze.
    Rol barove necu ugradjivati jer auto ima dobru pasivnu bezbednost a kada bi ih ugradio morao bih da nosim kacigu da ne razbijem glavu.

Comment

• Chubbs
      Everybody lies
      • 29.01.2006
      • 5807
      • Novi Sad
      • Audi A6 1.8T

kako ja preziveh u fici...
      You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
      Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• gorans
        CBC Senator XXL
        • 09.03.2010
        • 1525
        • Beograd

Ok,ti si admin i mora da bude kako ti kazes ali evo ti jedan video klip pa mi reci u kojem autu bi vise voleo da se nadjes u toj situaciji,nedaj boze.

Comment

• Chubbs
          Everybody lies
          • 29.01.2006
          • 5807
          • Novi Sad
          • Audi A6 1.8T

To sto sam admin(od stila, mazalo, farbar) ne znaci da ne treba da ucestvujem u diskusijama. Ne vidim zasto se osecas ugrozeno...

Tvojom logikom, tenk je jedino resenje. Sta li se desava kad i onaj u suprotnom pravcu kupi tenk... metaforicki da se odrazim.
          Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

Pa ništa ako ide u suprotnom pravcu ali mana je što je pravac jedan
            Kakim ali Čubs je u pravu kao i ostali što nepriznaju 500 evra ali ako traje duže, moraće ih učiti nešto makar iz dosade, ne mogu sedeti 45 minuta i igrati domine...

Svi koji se zblanjavaju kako preživeti u Jugu, Fići Ladi i sl.. smatraju da svet počinje od njihvog rodjenja ili tu negde posle toga. Ko kaže bio je saobračaj lakši, nema pojma iz nekoliko razloga, nije tada bio živ pa zamišlja, nije mrdno nikud iz Gornjih Stepojevaca pa zamišlja...

Sasvim je sigurno da današnja kola imaju mnogo viši nivo bezbednosti ali takodje i sasvim prosečna kola imaju daleko viši nivo lažne sigurnosti koji je suprotan sa prvim članom oko bezbednosti jer ljudi misle da voze tenk u bestežinskom stanju otprilike jednako kao što pešak misli da je nepovrediv na pešačkom prelazu i sasvim lagodno zakorači čak i ako sam ja na 3 metra i idem punim gasom od 50 na sat...

P.S. TO što sam i ja admin nema veze, nisam profesionalac ali sam prevezao jako mnogo puno kilometara sa krš kolima u svim metropolama sa baš velikom gužvom i nikad nisam napravio sudar sem jednog ovde u NS a i tada nisam bio kriv, izletela ****** iz sporedne ulice. Bio sam djak generacija kad su panduri išli po školama i učili ljude (decu) kako se prelazi ulica, kako se vozi biciklo bezbedno po stazi za bicikliste, kako se ... Polagao sam u vreme kad je bilo uobičajeno da se od 60 kandidata strmopizdi 56 a 4 prodju dalje itd... Kad sam položio iz druge bilo nas je 63 ujtru a po dozvolu smo otišli nas dvojica mojim fićom koji bio parkiran ispred vatrogasnog doma gde se polaže itd... Imao sam zabranu izdavanja vozačke dozvole jer su me uhvatili dva puta u istom danu da vozim bez dozvole (nisam imao položeno) prvi put bezalkoholisan a drugi put alkoholisan i tako to. i ja sam imao sreće, nisam nikog unesrećio a nisam ni sebe unesrećio, neki nisu bili te sreće.

Danas gledam kako kao šesti u koloni ne mogu ni da krenem sa mesta a zeleno se već zatvara jer onih 5 magaraca ispred ne zna da treba svi da krenu kad se upali zeleno.
            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• gorans
              CBC Senator XXL
              • 09.03.2010
              • 1525
              • Beograd

Ja ocigledno neznam da se izjasnim pa me pogresno shvatate.Nije resenje tenk nego bistra glava.Medjutim,ne vredi ti bistra glava kada neko naleti na tebe.E, u tom slucaju pomaze samo jak auto.Jeste se nekada putovalo u Fici ili Yugu i to masovno ali tada je bilo mnogo manje vozila na putu i samim tim mnogo manja sansa da dozivite sudar.Sa druge strane i da dozivite sudar,velike su sanse da se sudarite takodje sa nekim Yugom ili Ficom koji kao i vi nisu vozili prebrzo i tako imate sanse da prezivite.Medjutim u danasnje vreme voziti Yuga ili Ficu imate veoma velike sanse da na vas naleti neki npr Fiat Stilo (ne mora nista vece) koji je duplo tezi i 4 puta jaci od Yuga i tu vam je kraj zivota.
              Ne bih da ponavljam moju pricu ali moram.Dedica od 80+ godina i njegova sestra vozili su Reno 4 koji je on kupio nov pre 25god i verovatno nije ni pomisljao na pasivnu bezbednost auta jer tada to nije bilo toliko bitno.Splet nesrecnih okolnosti je doveo do toga da je taj deka doziveo direktan sudar sa mojim ocem koji je vozio Golfa 3 i njih dvoje su nazalost poginuli na licu mesta a moj cale prosao sa polomljenim rebrom i nosem.Da je deda vozio neku sedmicu ili w126,pa i sada masovni Fiat Stilo,moj cale bi mirisao cvece odozdo.
              Znaci,iz licnog iskustva tvrdim i imam dokaz da jak auto cuva glavu.
              Moja rodjena sestra i komsinica bile su klinke od 18god kada im je komsinicin cale dao svoj w126 da odu na plazu i klinke se malko napalile pa sletele sa nasipa (bedema,kako ko zove) i otkinule dve topole (malo tanje) i zavrsile na krovu posle par prevrtanja.Izasle su iz auta samo izgrebane i sa ponekom cvorugom.Isto tako bi sletele i sa nekim malim autom ali nesmem ni da pomislim sta bi bilo da su npr Yugom udarile u te topole.
              Last edited by gorans; 17.10.2012, 21:47.

Comment

• Chubbs
                Everybody lies
                • 29.01.2006
                • 5807
                • Novi Sad
                • Audi A6 1.8T

ne znam sta pokusavas da kazes u prenesom znacenju ali si napisao da planiras klincu koji je tek polozio da das auto od 5 metara i 3000 kubika. Smatram da to nije dobro. A smatram da je jos manje dobro da mu das mercedes od 6 metara sa motorm od 60 konja. Retki su klinci hladne glave.

Parkirao sam pikap u pasazu, nisam povukao rucnu, otkortljao se na ulicu i udario ga autobus(dupli) a zena je iz saraga do vozaca oborila rekord na 20 metara. Srecom pa se samo ugruvala.

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Jeste se nekada putovalo u Fici ili Yugu i to masovno ali tada je bilo mnogo manje vozila na putu i samim tim mnogo manja sansa da dozivite sudar.Sa druge strane i da dozivite sudar,velike su sanse da se sudarite takodje sa nekim Yugom ili Ficom koji kao i vi nisu vozili prebrzo i tako imate sanse da prezivite.
                  Upravo sam na ovo mislio kad sam rekao unapred da će neko reći jell sam ti rekao... Ti očigleno nikad nisi vozio autoputem Bratstva i jedinstva ili po Beču, Minhenu a Istambul ne smem ni da pomenem. Nisi terao auto preko Venca dok je bio samo jedan pravac a dva smera pa čekaš da obidješ šleper a imaš najviše 100 metara pravca a mašina od svih 19 konja uzbrdo pa pun gas i život na kocku...
                  Čeoni sudar dva Juga sa 50 na sat je onako baš bezbedan.... Mislim brate jel čitate vi sebe ponekad. Treba zabraniti kretanje po ulicama sve što nije benbara 7 ili volvo 7 ili... I šta onda kako reče Chubbs kad svi nabave takva kola, idila, nema mrtvih, sve cveće i bidermajer...

Naravno da ću podržavati svako iole ozbiljnije školovanej za jedno smrtonosno oružje koje može imati svako a služi prostoj stvari da te odveze negde na posao ili izlet a nikako u smrt. Mladi ginu i sakate se previše. Dobar deo jeste nekultura ali nisu oni krivi, niko neće rado učiti umesto da se klikera ali neko mora da ga natera. Posle će biti zahvalan iako će sada gundjati.

Svi zabrinuti ali samo za pare, može obuka za 200 evra a kakva je koga boli briga...
                  Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Chubbs
                    Everybody lies
                    • 29.01.2006
                    • 5807
                    • Novi Sad
                    • Audi A6 1.8T

da se vratimo na temu.

Najvažnije novine u odnosu na stari pravilnik
                    - obavezna teorijska obuka (predavanja i vežbe)
                    - teoretski ispit pred kamerama i na računarima
                    - vožnja, početak obuke tak kad se polože testovi
                    - polaganje vožnje trajaće najkraće 25 minuta (najmanje 15 zadataka na praktičnom ispitu)
                    - obavezan ispit iz prve pomoći

Teorijska obuka po novim pravilnikom
                    Po novim propisima teorijski deo obuke postaje obavezan, i predvidjeno je najmanje 40 časova (30 časova predavanja i 10 vežbi). Čas traje 45 min. a kandidat u toku dana može imati najviše tri časa, sa pauzama od po 10 minuta izmedju njih.
                    Budući vozači moraće da odslušaju predavanja, nauče propise i polože testove pre nego što krenu sa časovima praktične obuke.

Prva pomoć
                    Kandidati za vozače moraće da polažu i ispite iz pružanja prve pomoći, koji mogu biti organizovani u pojedinim zdravstvenim ustanovama ili u samim auto školama. Kandidati će morati da savladaju nekoliko osnovnih radnji u pružanju prve pomoći kao što su: zaustavljanje krvarenja, previjanje rane, imobilizacija pomoću trouglaste marame, veštačko disanje i sl. Obuku iz prve pomoći, organizovanje i sprovodjenje ispita obavlja Crveni krst Srbije, odnosno zdravstvena ustanova koja za to ima ovlašćenje.

Comment

• Chubbs
                      Everybody lies
                      • 29.01.2006
                      • 5807
                      • Novi Sad
                      • Audi A6 1.8T

Ono sto bih ja voleo da vidim na polaganju je i deo programa reklamirane nacionalne vozacke akdamije(zaboravio sam kako ide skracenica), voznja odnosno gubitak kontrole nad vozilom u uslovima kise snega, leda, nagle promene pravaca i kako se ponasati u kriticnim situacijama. A za te pare, koje se spominju, drzava moze da obezbedi par poligona sa tim uslovima.

Comment

• Ji 4Tze
                        CBC Senator XXL
                        • 04.05.2006
                        • 806
                        • bg
                        • Honda CR-V 4WD

Ma besplatno treba da ustupe poligon tj. stazu ma i instruktore obzirom na ono što su im građani preko države sve ustupili.

Comment

• boban1982
                          CBC Senator XXL
                          • 14.03.2010
                          • 1106
                          • Batajnica
                          • SAXO VTS-BIC

Vidite i sami kako ljudi gledaju na tu novu obuku,primer,dete nema ni 17 godina,roditelj ga vec upisuje u auto skolu da bi zavrsio po starom zakonu i platio manje...Ako se vec brine za svoje dete,zasto nije sacekao malo pa ga upisao po novom zakonu,da dete nauci kako treba???Prvo i prvo,finansijski momenat je tu najbitniji,a ostalo je na drugom mestu...

Comment

• gorans
                            CBC Senator XXL
                            • 09.03.2010
                            • 1525
                            • Beograd

Sve to lepo zvuci ali mislim da nece imati neki efekat.
                            Kako ce neki klinac ili klinka da se obucava za klizavo i te nagle promene pravca pri vecim brzinama kada su tek naucili da saltaju brzine bez gledanja u menjac.
                            Svaki pocetnik u auto skoli je toliko drven i preplasen da nemoze lepo ni parkiranje na poligonu da odradi a ne da leti po navak stazi.
                            Ono sto jos u auto skoli moze da se vidi je to da li je neko za volan ili nije.
                            Trebalo bi uvesti i mnogo strozije kruterijume poput nekih psiho testova i ko to ne prodje nema pravo ni da polaze vozacki ispit.
                            Ja sam pre neki dan radio razne testove u GSP i pomislio sam da sam promasio ustanovu jer tu se rade stvari kao da cu da vozim 747 a ne Ikarbus.
                            Medjutim,kada bolje razmislim tako i treba jer ne mozes dati nekome da vozi 200 ljudi na osnovu polozene kategorije a da je covek u svadji sa mozgom i ekstremitetima.
                            Tako bi trebalo i za B kategoriju da se radi.

Comment

• Chubbs
                              Everybody lies
                              • 29.01.2006
                              • 5807
                              • Novi Sad
                              • Audi A6 1.8T

Sad mi se vec cini da namerno pogresno tumacis sta se pise. Pa nece prvi cas ici na poligon da isprobava kriticne situacije...

Nekada davno, za autobus se polagalo tako sto ti po busu rasporede flase sa vodom. Cim padne flasa, pao si. Sta mislis, po tim kriterijumima, jesi li ti za volan?

I trece, napisao sam da bih voleo da vidim deo programa a ne zaista i pomenutu akademiju(na stranu sto nisu platili reklamu) jer cak i kad bi tako nesto zazivelo, nerealno je da postoji samo jedan poligon za sve buduce vozace iz zemlje. Uostalom, za pokaznu vezbu kako stvari mogu poci po zlu, ne treba trkacka staza vec 500m pravca a bar livada imamo. Samo ih asfaltiramo pre roka.

Comment

• boban1982
                                CBC Senator XXL
                                • 14.03.2010
                                • 1106
                                • Batajnica
                                • SAXO VTS-BIC

Posto se firma u kojoj radim bavi izmedju ostalog i obukom kandidata,vidjao sam sve i svasta do sada,recimo,kandidat pada na teoretskom ispitu po nekoliko puta i pri tome pljuje i skolu i policajce,svi su mu krivi sto ne moze da nauci par listova i nekoliko pravila,to je po meni vise nego strasno!Jos vise toga ima na prakticnom delu,svi su drugi krivi samo pocetnik nije...

Comment

Working...
                                X