Kada sednem u auto, prvo vezem pojas pa sve ostalo...
"Sometimes it seemed like the more you drove the less money you had. I remember one time Buck Baker and Lee Petty and I had to put our money together just to split a hot dog and a Coke."
- Lousie Smith
Posto me je Corolla navikla na vezivanje, jer pisti u suprotnom, u vecini slucajeva se vezujem i u Vectri. Ali posto sam doziveo 2 sudara kada nisam bio vezan i gde su stete bile velike, shvatio sam da je vezivanje neophodno radi bezbednije voznje, ali nije ineophodno. U oba slucaja sam se zadrzao rukama i na svu srecu ih nisam polomio. U jednom slucaju, sudar je bio direktan sa cvrstom preprekom pri brzini od nekih 60 km na h.
Video sam na testovima sta se desava sa onima koji nisu bili vezani i pri mnoooogo manjoj brzini od 60 km/h...Naravno, kada gledas kako to rade sa onim test lutkama, one obavezno lupe glavom u soferku...cele polete napred...
Razumem da je drugacije sa zivim ljudima, jer mozes da se malo odupres rukama [ dok na lutku deluje samo sila ]...ali ipak...
Bas pre neki dan bila je na TV-u reportaza o nekoj firmi iz Svedske koja je dosla ovde kod nas da nauci policajce sigurnijoj voznji, ali i da predstavi svoje uredjaje koje oni koriste za obuku vozaca u Auto-skolama...da vide da li i kod nas ima zainteresovanih...Ima o tome reportaza i u aktuelnom izdanju Auto-Bilda [ SRB izdanje ]...i pri SAMO 7 km/h [ bez pojasa ] , posle naglog zaustavljanja, ljudi nisu mogli da ostanu u sedistima, tako da mi tih tvojih 60 km/h zvuci nerealno...jedino ako to nije bio tipican direktni udarac, vec je auto nastavio da se krece...ako je bilo neko cukanje ili cesanje, jer sa direktnim udarcem u prepreku pri 60 km/h...nema te ruke koja moze da te zaustavi...
p.s. Uvek vezujem pojas, i kao sto je dosta ljudi vec reklo, nekako mi je cudno bez pojasa...kao da cu da ispadnem iz auta...
Dam kontakt, i dok sacekam da se sve one lampice ugase, stavim pojas...
Pred nekoliko stotina loših navika imam i 2-3 dobre. Jedna od njih je da uvek vežem pojas.
Dešavalo mi se par puta da se u sektašici pojas zaglavi i da ga ne mogu zakačiti. U tim situacijama sam je vozao samo ako je to preko potrebno, i to na kraćim relacijama. Imao sam osećaj sličan osećaju vožnje bicikla bez kočnice.
ja obavezno vezem, jedno dva puta sam vozio kratko, ne duze od kilometra i nisam vezao pojas, osecao sam se nelagodno i nisam mogao da se skoncentrisem na put.
Nisam vezao pojas jednom prilikom kad me je povezao drugar do prodvnice auto delova 600m dalje i srecno prosao u saobracajnoj nezgodi. Auto se izokretao po putu i okolini, mislim da su me spasile sportske kadice i ruke uprte u plafon. Reno 5
drugi put sam demontirao pojas i pri ponovnoj montazi sam imao problem. Drugar me zamoli da ga odbacim negde. Direktan sudar sa kamionom na ledu. Samo posekotine. Lada riva
UVEK vezujem pojas.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
Ja sam imao instruktora voznje koji mi je na prvom casu na poligonu "objasnio" pokaznom metodom kako uvek treba da se vezem... On je sedeo na mestu vozaca vezan a ja na mestu suvozaca, nevezan. Lagano je vozio poligonom, ne brze od 10 km/h, objasnjavajuci sta cemo raditi na tom casu, a onda je iznenadno ukopao auto u mestu. Znaci, pri toj maloj brzini ja sam bukvalno bio katapultiran iz sedista, rukama sam se odupro o soferku i kolenima i abdomenom se nabio na prednju armaturu... Covek je samo rekao da zamislim sta se desava pri vecoj brzini... Tako da, UVEK se vezem... Makar samo preparkiravao auto - jednostavno mi je to postala refleksna radnja... Takodje, obavezno trazim od suvozaca da se veze... Nema da nece, ako nece moze samo da izadje napolje.
Takodje sam doziveo i situaciju kada je prijatelj vozio, pozadi mu je bilo dete i to onako free, malo skace po zadnjem sedistu, pa malo gleda unazad, onda stane tako da moze da gleda izmedju prednjih sedista... i onda naglo kocenje zbog vozila sa strane i dete koje leti izmedju nas, glavom lupa u prednju konzolu i slozi se izmedju prednjih sedista preko menjaca i rucne... Srecom, osim malo razlupane glave i straha, detetu nije bilo nista. Tako da, mislite o tome...
U vreme moje mladosti-ludosti vezivanje pojaseva bilo je taboo. Znaci, onaj ko se vezivao, (u mom drustvu ih nije bilo, vec sa strane) proglasavan je pic***om. Uglavnom smo ih posmatrali sa podsmehom. Nazalost, takvo je biilo vreme.
Danas se vezujem skoro svaki put, preslo mi u naviku i prosto mi smeta kad nemam pojas preko grudi. Ko bi rekao.
Inace, imam i primer da je covek dobro prosao jer nije bio vezan. Komsija, inace voleo da popije i vozi, u kecu se zakucao u neki zid. Predhodno je ispao iz auta, a da je ostao unutra, poginuo bi sigurno jer je kec bio potpuno smrskan. Prosao je sa ogrebotinama, cak nista nije polmio. Ovo je, naravno, ekstremni primer, a milion puta ima vise onih kojima je pojas spasao zivot.
Jos nesto...izbegavajte ono prebacivanje pojasa preko jednog ramena. Koleginica je tako iscasila rame. Neverovatno, ali istinito.
Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.
Ranije sam se stalno vezivao, nisam mogao da (se) vozim bez pojasa, u poslednje vreme sve redje i redje, jedino ako imam nameru da vozim brze, onda se vezem.
Comment