Vezujete li pojas?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Eon
    Moderator
    • 10.03.2005
    • 4225
    • Beograd-NBG-44
    • Superb 2.0 4x4 DSG

Pojas treba stalno da bude vezan, dok ste u vozilu, jer je dovoljno samo jednom da vam spase glavu i odradio je posao za ceo zivot!!!
    Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
    Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• APOGEE
      CBC Senator
      • 01.06.2005
      • 243
      • Beograd, Vracar

Tek sad videh ovaj topic. Vezivanje obavezno i uvek, makar voznja bila 50 metara i to jos od daleke 1977 kad smo dobili prvi auto sa pojasevima na Golfu 1. Znam dosta ljudi koji se vezuju samo van grada sto je veoma glupo. Drugi koji se uopste ne vezuju, samo utaknu pojas u kopcu i sednu na njega – takodje glupo ponasanje.

Nedavno sam tek primetio jos jednu verziju. Pojas je stalno prikacen a kad se ulazi u kola prosto se udje u njega tako da je gornji dijagonalni deo preko grudi u funkciji a donji poprecni iza ledja. Ajde, ovo je bolje nego ne biti vezan ali opet u slucaju sudara smanjena uloga pojasa i povecan rizik od povreda jer telo moze da isklizne.

Koliko me secanje sluzi, sa saobracajnog faka od pre tridesetak godina, predmet bezbednost drumskog saobracaja, bio je podatak da je oko 60 posto svih smrtnih slucajeva vezano za nesrece koje su se dogodile u gradu. Predpostavljam da je i sada slican odnos.

Nazalost, kod nas se zdravlje i zivot jako malo ceni dok je covek zdrav i citav a takav je odnos i prema vezivanju u kolima.
      Kia pro cee'd 1,6 CRDI 115hp 2010

Comment

• sw.brick
        CBC Senator XXL
        • 09.10.2004
        • 8141
        • Beograd, barajevo-zemun
        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

mislim da je sada jos veci procenat stradanja u gradu. gde je i najvise prevezenih kiliometara i ubedljivo najveci broj nesreca.

sada kada si pomenuo 1977. setio sam se da je cale tih 70tih naknadno kupio pojaseve kao dodatnu opremu u radnji i ugradio u kola kod majstora.

bile su izbusene rupe u stubovima, i zatvorene cepovima od plastike.
        naravno, samo napred.

i to su bili oni manuelni pojasevi, namestas ih svaki put kada prikopcas na potrebnu duzinu, pa pazis da se ne zapetljaju.

pravili su ih (ili samo lepili nalepnicu ne bih znao) negde u Sloveniji, negde bese u Ptuju, ako se dobro prisecam ipak je davno bilo.

vec tada se vezivao pojas kod nas po obaveznosti zakona, i mnogi su ga koristili.

kasnije, su stigli i automatski pojasevi valjda negde tokom 80tih.. pa nasloni za glavu uvedeni kao obavezni itd.

danas pojaseve, naslone za glavu, airbagove za sve putnike smatramo normalnim i cudimo se ako toga nema, a nekada jeto bilo SF, ne tako davno...

edit: ako sam se prisetio kako treba firma se zvala Agis Ptuj koja je radila pojaseve, prvo samo trbusne a onda i kombinovane manuelne.
        volvo
        945 SE turbo lpg
        344 GL lpg

Comment

• drBouz
          CBC Član
          • 08.09.2007
          • 35
          • Novi Beograd

uvek vezem pojas jerbo sam pristalica istih. jednom prilikom me je lik spicio tako strucno da mi je izmakao ceo auto ispod guzice (zarotirao me) - odvalio sam kolencima o plastiku iznad (i to dobrano), al' sam ostao u sedistu.
          jednom me pak bus spicio s ledja (jebi ga - glup covek - stajem na zhuto/crveno ) - naravno puk'o sam tintarom u naslon (lom vrata garantovan ako ga nema), a ondak je pojas bio dobar drug, pa nisam dodatno puko moj prelepi spicasti mushki nos o volan ili tako neku foru.
          slucaj b: mog ortaka odvali bus, i prevrne ga skroz - on i ortak napred bili vezani, i nije imao ni prasinu na sebi (im'o je bele odevne predmete) -treci ortak koji je sedeo nazad - ispao je iz auta (od siline udarca), i pogin'o. (cika shofer autobusa jel'te imao nesto malo krvi u alkoholu).
          s' druge strane, moj ortak prilikom krckanja - da je bio vezan - sigurno bi imao sada 1 ortaka manje (provalio je da ce bus da ga odvali, i skoknuo na drugo sediste - i u tom momentu je prednji deo busa bio na njegovom levom ramenu,a njegovo sediste jel'te nije vise bilo medju zhivim sedistima .
          medjutim posto sam ja "sklon matematici" - a tvrdim da matematika tvrdi da je veci broj glava/kicmi/ovo/ono NEpolomljeno, t.j. ostalo celo zahvaljujuci privezanom pojasu, nego li pak neprivezanom - ja uglavnom automatski levom nabadam kljuch, a desnom vezujem pojas.
          kad nekog vozim, uvek mu kazem: "podsecam te da imas zakonsku obavezu da vezes pojas, a on ti dodatno stiti nos i kichmu pri malim brzinama". takodjer manje vise smaram i da se vezu oni koji su nazad.

Comment

• boris58
            CBC Veteran
            • 19.02.2007
            • 196
            • Cacak

97% voznji sam vezna, doduse sa malo glupom navikom >> sednem, upalim, krenem i posle 50-200 m vezem se. u voznji.
            ka suvozac se takodje vezem.
            doduse najgori vozaci su mi paduri i taksisti. nedavo cujem pandura koji je krenuo napolje i kaze, "cim sam preasao granicu, usporio sam na 80 i vezao se"
            a taksistima dosta cesto izleti "ne moras da se vezes" par njih zato sto se opire pandurima, a vecina njih zato sto im je tesko da nameste pojas ako se ne vrati dobro. zanima me kolko im je tesko da brisu krv sa istrument table.

Comment

• Trivo
              CBC Senator
              • 02.06.2005
              • 202
              • Bosanski Novi/Novi Grad/Novi Beograd

Pojas mi je bukvalno spasio zivot u raspalom kecu,ostao je samo duboki oziljak na bradi ali glava je tu
              Vezan sam stalno.
              VW 1200 1972god.
              VW Golf 1.3 1988god.
              FIAT Punto 1.9 JTD 2001god.

Comment

• mishkom
                CBC Senator XXL
                • 07.08.2007
                • 591
                • N/A
                • N/A

Mene tako naucili, tako da uvek sa mamom i tatom stavljam pojas. . . Nije mi to nikakav problem. . .

Ali zato kad sam vozim, pretezno ne stavljam, iz razloga bahatosti i nadmenosti, dokazivanje itd. . . A i bas me briga, nemam dozvolu, tako da ima taj pojas sto ga nemam nece mnogo smetati

Aa imam vise primera gde je ne vezivanje pojsa spasilo moje drugove. ..
                Jedan je sleteo sa puta, bio sneg, vozio 60, nema tragova kocenja, auto:101, i posto nije imao pojas "zbacilo" ga na zadnje sediste i prosao sa jednom malom ogrebotinom. . Inace da je bio vezan, poginuo bi na licu mesta. ...A sudski proces i dalje traje. 5godina

A jedan drugi, je bio u autu, koje se zapalio i poceo da gori. . . Nije uspeo da se odveze, sreca te je komsija bio u blizini i nozem isekao pojas i izvukao ga iz auta. ..

Comment

• HotDog
                  CBC Senator XXL
                  • 06.05.2005
                  • 965
                  • BSG 75 (011)

svi su puni tih skeri priča kako nevezivanje pojasa spašava živote a previđaju da na jedan takav slučaj dođe hiljadu obrnutih.

Comment

• prolupator
                    CBC Senator XXL
                    • 02.09.2005
                    • 3968
                    • Zemun

Statistika je kao tanga ... pokazuje sve a ne otkriva nista ...

Siguran sam da je tipu iz zapaljenog automobilia prostrujao kroz mozak podatak da je on bas taj 1 od 1000.

To, opet ne umanjuje vrednost pojasa - tanga efekt!
                    OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Sasha
                      CBC Senator XXL
                      • 04.10.2004
                      • 4126
                      • Novi Sad

Mene je nevezivnje pojasa spasilo teskih povreda. Pijani kreten je skretao na uslovno zeleno i zakucao me direktno u vrata. Sreca da sam video sta ce da uradi pa sam se u milisekundi prebacio na suvozacko sediste.
                      www.arcs.org.rs/forum

Comment

• Tikica
                        CBC Senator
                        • 27.06.2007
                        • 220
                        • Nbg blokovi

ranije uvek..u zadnja 2 meseca mozda sam se vezala 5 x .. kad me drugi voze uglavnom se vezujem..
                        A u Suzi uvek ludo...
                        Odeeeee...... :D hahaha :D

Comment

• ada
                          CBC Senator XXL
                          • 04.06.2005
                          • 2375
                          • Novi Sad
                          • Svasta nesto

vezao bi ga kada bi postojao duzi..... ugojio sam se
                          Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
                          Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
                          Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
                          Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• rajmax63
                            CBC Prijatelj
                            • 02.04.2005
                            • 1415
                            • Bačka Palanka
                            • AUDI A6 2.0TDI 170KS

u gradu se ne vezujem,ali na otvorenom putu se vezujem.
                            blago onom ko rano poludi pa mu zivot prodje u radosti i veselju
                            Audi ima crveno T

Comment

• mishkom
                              CBC Senator XXL
                              • 07.08.2007
                              • 591
                              • N/A
                              • N/A

Originally posted by ada
                              vezao bi ga kada bi postojao duzi..... ugojio sam se

Ehhh sad. . . Pa kako to? A na otvorenom putu? Pa vidjam ljude od po <130kg pa mogu komotno da se vezu. . . Druga je stvar sto to nije prijatno

Comment

• Car
                                CBC Senator XXL
                                • 07.07.2005
                                • 900
                                • Beograd

Pojas ionako ne treba da vrsi pritisak na abdomen.

Comment

Working...
                                X