Uskoro novi zakon o bezbednosti saobracaja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Sasha
    CBC Senator XXL
    • 04.10.2004
    • 4126
    • Novi Sad

Uskoro novi zakon o bezbednosti saobracaja

Prema Nacrtu zakona o bezbednosti saobraćaju koji uskoro treba da se nađe pred Vladom Srbije, vozači koji budu koristili mobilne telefone ili druga sredstva komunikacije tokom vožnje biće kažnjeni sa 50 evra. U ovom nacrtu je predloženo i uvođenje kaznenih poena za vozače koji prekrše saobraćajne propise i mnoge druge izmene u oblasti bezbednosti koje se već primenjuju u zemljama Evropske unije, a biće uvedene i strože kazne za vožnju pod dejstvom alkohola.

Upotreba alkohola biće potpuno zabranjena. U slučaju da se u krvi vozača pronađe do 0,3 promila alkohola, to se neće sankcionisati, jer tolika količina alkohola u krvi može da nastane, na primer, i od neke hrane. Ako je koncentracija od 0,3 do 0,5 promila, vozaču će biti naplaćena kazna, ali će biti pušten da nastavi vožnju. Za koncentraciju veću od 0,5 vozač će dobijati negativne poene i biće mu zabranjeno dalje upravljanje vozilom, a ako ima 1,2 i više promila, sledi mu kazna zatvora od 24 sata i sve ostalo što je predviđeno postojećim Zakonom o bezbednosti saobraćaja (novčana kazna do 9.000 i privremeno oduzimanje vozačke dozvole).

Od zabrane upotrebe mobilnog telefona biće izuzeti samo policija, Hitna pomoć i vojska. Ubuduće će vozač, ako želi da koristi mobilni telefon, morati da zaustavi vozilo. Predlog je da se korišćenje mobilnog telefona ne dozvoli čak ni ako se u vozilu nalaze nosač i slušalice. Po sadašnjem zakonu, telefoniranje za vreme vožnje nije kažnjivo, ali vozač može biti kažnjen zbog ugrožavanja bezbednosti saobraćaja ako se utvrdi da je korišćenje telefona bilo uzrok nekog prekršaja.

Novi zakon je pripreman pet meseci. Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić koji je radio na prednacrtu novog zakona kaže da su odredbe novog zakona usaglašene s tendencijama u Evropi.

- Predviđena je novčana, mandatna kazna za vozače koji prave prekršaje, ali ne kao osnovni vid kažnjavanja. Osnovni vid kažnjavanja je dobijanje negativnih poena za prekršaje. Postoji deset nivoa kažnjavanja koji se sprovode postepeno. Na primer, kada vozač sakupi određen broj negativnih poena, na kućnu adresu dobija pismo od saobraćajne policije u kojem se navode svi dotadašnji njegovi prekršaji i policija ga moli da ubuduće bude pažljiviji - objašnjava Vujanić.

Sledeći stepen je, prema njegovim rečima, poziv na razgovor u policiju s namerom da se vozač usmeno opomene. Naredni korak je poziv na grupni razgovor sa vozačima koji prave slične prekršaje, a ako i to ne da rezultat, uvodi se privremena zabrana upravljanja vozilom od najmanje mesec, a najviše tri meseca. Kazne se, kaže Vujanić, sabiraju, pa uz ovu meru može da usledi i neka novčana kazna ukoliko vozač ima još negativnih poena.

Ostale mere podrazumevaju poništavanje vozačke dozvole sa pravom na polaganja nakon jedne ili dve godine, zatim trajno oduzimanje dozvole i, na kraju, privremeno a potom i trajno oduzimanje vozila. Privremeno oduzimanje vozila znači da vlasnik ostavi vozilo u javnu garažu i da za sve to vreme plaća ležarinu. Trajno oduzeto vozilo se prodaje na licitaciji, a novac odlazi u fond za bezbednost saobraćaja.
    www.arcs.org.rs/forum
  • Sasha
    CBC Senator XXL
    • 04.10.2004
    • 4126
    • Novi Sad

Interesuje me samo na koju foru ce moci da oduzimaju automobile!!!!!!!!!??????????
    Da li su oni normalni?
    www.arcs.org.rs/forum

Comment

• kilson
      Moderator
      • 09.10.2004
      • 3216
      • NoviBGD
      • AR 75 GT

Da, da Sale. Oduzimace automobile. Nemoj uopste da pitas kako - sila Boga ne moli. U Italiji taj zakon vec uzima danak...
      Srpski klub ljubitelja Alfa Romeo automobila

Comment

• 156V6
        CBC Senator XXL
        • 04.10.2004
        • 415
        • BEOGRAD

Glupi kerovi

Ne sumnjam uopste da ce i ovde kao i kod svakog njihovog zakona odredjena grupa ljudi biti izuzeta od posledica,politicari pa onda razni "biznismeni" sa dobrim vezama u muriji i dubokim dzepom,i naravno sami kerovi za koje ni jedan zakon ne vazi jer su oni iznad zakona....a mi obicni smrtnici cemo da naje*emo

Zamislite samo kako idete na usmeni razgovor kod onog kera sto je bio zakacen u OFF-TOPICU sto ne ume ni prostu recenicu da stastavi i onda ti on prica o bezbednosti saobracaja retarrrrrd,ili cela ekipa sa DRAGA-a kako grupno sedi u maloj ucionici u slusa o pogubnosti brze voznje

Comment

• Sasha
          CBC Senator XXL
          • 04.10.2004
          • 4126
          • Novi Sad

Originally posted by killaz
          Da, da Sale. Oduzimace automobile. Nemoj uopste da pitas kako - sila Boga ne moli. U Italiji taj zakon vec uzima danak...
          Kako je to regulisano u It.?
          Meni nije jasno kako neko moze da ti oduzme nesto sto je TVOJE!? Ok za dozvolu ali auto......ccccc

Originally posted by 156V6
          Zamislite samo kako idete na usmeni razgovor kod onog kera sto je bio zakacen u OFF-TOPICU sto ne ume ni prostu recenicu da stastavi i onda ti on prica o bezbednosti saobracaja retarrrrrd,ili cela ekipa sa DRAGA-a kako grupno sedi u maloj ucionici u slusa o pogubnosti brze voznje
          www.arcs.org.rs/forum

Comment

• Igor
            CBC Senator XXL
            • 30.12.2004
            • 394
            • DORCOL REPUBLIKA

A kako da mi oduzmu kola ako kola nisu moja?
            nego na primer rent-a-car ili od nekog prijatelja?
            Saab 900 SE Cabrio 2.0 Turbo - B204L
            Saab 900 SE 2.x Turbo - B236R

Comment

• Sasha
              CBC Senator XXL
              • 04.10.2004
              • 4126
              • Novi Sad

Pazi to je koliko sam ja razumeo krajnja mera za xxxx ponovljen prekrsaj(e)!
              Ne mogu ti oduzeti auto ako nije na tvom imenu.
              www.arcs.org.rs/forum

Comment

• Igor
                CBC Senator XXL
                • 30.12.2004
                • 394
                • DORCOL REPUBLIKA

Originally posted by Sasha
                Pazi to je koliko sam ja razumeo krajnja mera za xxxx ponovljen prekrsaj(e)!
                Ne mogu ti oduzeti auto ako nije na tvom imenu.
                Pa i ja mislim da ne mogu.
                Znam da to postoji u drugim drzavama. Cak sam cuo da se nekom ja mislim nemcu desilo kada je vozio valjda u holandiji gde postoji takav zakon za nenormalno veliko prekoracenje brzine da ti oduzmu auto. i da je covek vozio valjda negde preko 250 km/h i da su ga zaustavili i oduzeli mu auto i nije mu nikada vracen ( auto je bilo valjda neki ferari ili lambo )
                Saab 900 SE Cabrio 2.0 Turbo - B204L
                Saab 900 SE 2.x Turbo - B236R

Comment

• -Vedran-
                  CBC Senator XXL
                  • 03.10.2004
                  • 3255
                  • Beograd

Ma to su gluposti o oduzimanju kola...verovatno se na to misli kada neko bas,ali bas pravi gluposti,a to ne verujem da ce iko od nas ovde da radi...

Dajte ljudi..."ovo je ovde balkan...zemlja iz sna..svakih 50 leta izbije rat"...a meni ce tu neko da oduzima kola......budaletine
                  Power of dreams !!!

Comment

• kilson
                    Moderator
                    • 09.10.2004
                    • 3216
                    • NoviBGD
                    • AR 75 GT

Originally posted by Honda
                    Ma to su gluposti o oduzimanju kola...verovatno se na to misli kada neko bas,ali bas pravi gluposti,a to ne verujem da ce iko od nas ovde da radi...

Dajte ljudi..."ovo je ovde balkan...zemlja iz sna..svakih 50 leta izbije rat"...a meni ce tu neko da oduzima kola......budaletine
                    Samo ti zhivi u zabludi momche... Do "juche" smo kazne za prekorachenje brzine placali 105dinara i nismo vezivali pojaseve (to je bio apsurd). Gde si danas? A videcemo gde cesh biti sutra...

Originally posted by Sasha
                    Kako je to regulisano u It.?
                    Meni nije jasno kako neko moze da ti oduzme nesto sto je TVOJE!? Ok za dozvolu ali auto......ccccc
                    Pazi nisam se podrobnije raspitivao, ali mom prijatelju su oduzeli automobil na tri meseca + kazna (novchano) + placanje lezharine + auto je cabriolet i oduzet mu je u aprilu.... znachi - Havarija.

Mislim da ga je sve to koshtalo oko 3-3.5k eura. + Izgubljeno najlepshe vreme za spushten krov.
                    Srpski klub ljubitelja Alfa Romeo automobila

Comment

• dexter
                      CBC Član
                      • 08.10.2004
                      • 98
                      • Banja Luka

ma nema sanse da mogu oduzimati auta... ma daj stvarno... zamisli kupis merca od 100.000 i napravis neko shanje na cesti i oni ti kao oduzmu auto...

Comment

• Sasha
                        CBC Senator XXL
                        • 04.10.2004
                        • 4126
                        • Novi Sad

Originally posted by killaz
                        Pazi nisam se podrobnije raspitivao, ali mom prijatelju su oduzeli automobil na tri meseca + kazna (novchano) + placanje lezharine + auto je cabriolet i oduzet mu je u aprilu.... znachi - Havarija.

Mislim da ga je sve to koshtalo oko 3-3.5k eura. + Izgubljeno najlepshe vreme za spushten krov.
                        Au....uzas !
                        www.arcs.org.rs/forum

Comment

• BRABUS
                          CBC Senator XXL
                          • 15.10.2004
                          • 2399
                          • London

Moj Corrado je bio oduziman na proveru, oko mesec dana tokom 2001 godine...ne meni, vec prethodnom vlasniku.Posle mesec dana je vracen, ima papir o oduzimanju i papir o vracanju....izmedju toga je napravljeno oko 2000 km. Tako da....toga je bilo i bice....cista samovolja murije.

Moralo bi malo reda da se zavede kod nas, ali ce biti sranje sa sprovodjenjem tog zakona...treba imati postene ljude da sprovode i da budu ista pravila za sve...ovako ce sve to biti jedna velika sprdnja´u kojoj ce stradati kao i obicno oni koji nikog nemaju da stoji iza njih.

Comment

• Saabo
                            Moderator
                            • 29.09.2004
                            • 1724
                            • Vrbas
                            • SAAB 9000 2.3T STANDARD :D

Originally posted by Igor
                            Cak sam cuo da se nekom ja mislim nemcu desilo kada je vozio valjda u holandiji gde postoji takav zakon za nenormalno veliko prekoracenje brzine da ti oduzmu auto. i da je covek vozio valjda negde preko 250 km/h i da su ga zaustavili i oduzeli mu auto i nije mu nikada vracen ( auto je bilo valjda neki ferari ili lambo )
                            Bio je Ferrari Tako da sam odlucio da nikad ne odem u Holandiju s kolima
                            SAAB 9000 CSE B234R MAPTUN AERO STEG 3+ powered by BOOST & Goran ... Body Fat 98 Machine Fat 305 KS ... Lamela fact 490 Nm ...

Comment

• maki
                              CBC Senator XXL
                              • 03.10.2004
                              • 878
                              • Budva, CG

Poznavao sam ja jednog iz HN Vujovic se prezivao cini mi se ime sam zaboravio(Nedjo mislim da je,nole bi znao sigurno ko je),ubili su ga prije par godina, njemu su oduzeli mercedes a klasu,kao bio ukraden,on je otiso pred sup, pitao onoga policajca sto radi na parkingu i cuva ta oduzeta auta jel to taj mercedes sto su ga danas oduzeli i pokazao na auto,pandur reko jeste,a ovaj je uzeo neku kamencinu i bacio na auto, sve polomio naprijed

Ako bi poceli da oduzimaju auta ovakvi slucajevi bi bili cesci
                              HSD - MAN B&W 77600PS x 104 RPM

Comment

Working...
                              X