Uskoro novi zakon o bezbednosti saobracaja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dranix
    CBC Senator XXL
    • 04.10.2004
    • 3079
    • Antwerpen/Belgium
    • Saab 9-3

Maki,
    Dobro je bilo kad si mogao da se pogadjas. I sam znas da se u civilizovanom svetu niko ni sa kim ne pogadja. Ako stvar dodje na sud samo je otprilike duplo skuplje. Sto se starih tice njima pada bonus-malus sa godinama a jako stari imaju SPECIJALNE dozvole. To znaci da stari ljudi imaju pravo da voze samo na teritoriji svoje opstine. Zamisli sebe placas 40 godina osiguranje a oni ti kazu. E cica, star si, placaj vise a ti si im napravio svojim novcem firmu i nikad nisi do sada napravio udes. Niko od nas nikada nece biti mladji, pa prema tome..... Statistika kaze sta kaze a to je da stari ljudi ne prave opasne udese jer u principu ne voze brzo. Voznja je VREME. Koje je kriv sto neko mlad nastrada u udesu koji je napravio neki deka. Dzabe refleks kad je brzina prevelika.Ti reagujes ali i klizav asfalt, lose kocnice itd. Mnogo se gine zato sto se voze losi automobili ali najvise sto se ne postuju propisi o ogranicenju brzine.

RankoK,
    To sto ima ljudi kojima je pregoreo chip znaci da im se treba uzeti dozvola pa da se ne svadjaju zbog mesta za parkiranje ili nesto drugo? Ta vrsta sindroma je poznata stvar samo sto na to niko nije mislio na vreme. Kako su prosli i jos prolaze vijetnamski veterani? Sta mislis sta ce biti kad se ovi GI vrate iz Iraka? Naravno da za to nikoga nije briga. Ne znaci sa druge strane da ako se neko borio u ratu moze da u miru terorise ceo svet. Rat je prosao i gotovo. Nekima treba cini mi se bas previse vremena da to shvate. Mnogi su uzivali u pljackama i ubijanju pa im mozda to sada nedostaje pa traze pravdu u Beogradu. Pravde nema, a zakoni se samo usaglasavaju sa vec oprobanim principima iz EU. Mentalitet svakog naroda nije isti a bas me zanima kako je u Italiji recimo posto su oni poznati kao "temperamentni". Narod iz SCG navodno jedva ceka da udje u EU pa eto jos jednog testa. Ako jedni Rumuni mogu da postuju zakon zasto ne bi mogli u SCG ili sam ja to veoma dugo iz SCG pa vise ne prepoznajem ljude iz zemlje u kojoj sam se rodio i ziveo 30 godina. Sto se tice nade za bolje sutra ne bi se kladio ni malo. Ja je nemam a mozda je ti imas jer zivis u perspektivnoj zemlji koja se krupnim koracima vraca na nivo iz 1980-tih. Kad se to i desi za recimo 20 godina ja cu imati 65 a vec sam ziveo u tom vremenu. Sve me podseca na Matrix samo sto ja ne bi da budem RELOADED. Dokle vise. Salim se ja malo sa samim sobom. Nemojte da me uzmete za ozbiljno jer me je iskustvo naucilo da budem pomalo pesimista pa sad ne mogu drugacije.

Comment

• maki
      CBC Senator XXL
      • 03.10.2004
      • 878
      • Budva, CG

Originally posted by dranix
      ..... Statistika kaze sta kaze a to je da stari ljudi ne prave opasne udese jer u principu ne voze brzo.
      To je tacno,ali kad vidim babu od 60+ god. kako uci da vozi,mrak mi padne na oci,nije mi jasno,kad nije do sad vozila sta ce joj sad.
      Vecina tih matorih ne postuju ni saobracajne propise,nedaju zmigavac kad skrecu,ne postuju pravo prvenstva prolaza na raskrsnicama,dal se zaborave ili se namjerno prave naivni kao stariji su pa ce im se oprostiti,bas prije neki dan ja na raskrsnici i imam prvenstvo prolaza,a sa desne strane mi nailazi neki cica sa zastavom(njemu stoji znak STOP) i vidi on(bar mislim da me vidio) da sam ja na sred raskrsnice ali uopste ne koci,sreca da sam ga ja navrijeme vidio i stao,proso je mozda za 20 cm ispred mene,mislio sam da ce me udarit
      HSD - MAN B&W 77600PS x 104 RPM

Comment

• Nenad
        CBC Senator XXL
        • 06.01.2005
        • 1364
        • BBgd/Mow

S' obzirom da i dozvolu za posedovanje oruzja i samo oruzje mogu da ti oduzmu ukoliko se pokazes kao nezreo za takvo, nije cudo da ce to raditi sa automobilima. Takva vrsta kazne za saobracajne prekrsaje je mozda drakonska ali cilj kazne nije da drzava oduzme kola i zaradi na njihovoj prodaji nego da vlasnik kola razmisli pre nego sto pocne neodgovorno da se ponasa u saobracaju.

Meni su uvek bile smesne reakcije nasih ljudi-vozaca, posle svakog podizanja novcanih kazni za saobracajne prekrsaje TV ekipa izlazi na ulicu i pita vozace "sta mislite o novim kaznama", 90% odgovara "oni nisu normalni, nek' nam prvo daju plate da mozemo da ih platimo... ". Ha,ha,ha, lakrdija. Prvo niko ne treba da da platu-plata se odradjuje tj. zaradjuje. Drugo i u vezi teme, CILJ kazne i njene visine je da nam se NE ISPLATI da napravimo prekrsaj a ne da placanje bude svakodnevna vadilica. Demokratija nazalost nije to sto mi mislimo nego odgovornost pojedinca prema okolini.

Znam da ce mnogi reci, boli me... za mene niko nije nista ucinio. Tacno i nece dok god svako od nas nesto sam ne ucini i to nazalost nisu prazne reci. Nekim ljudima i drzavama se desavaju iste stvari kroz ceo njihov zivot, to je zato sto oni svesno ili nesvesno odbijaju da promene model svog ponasanja.

Svi mi kazemo skupo je osiguranje, ne znam-500eura naprimer alik kada napravimo stetu od 3000Eura i nam ili drugom to isplate a sami ne moramo da vadimo pare mi se nepitamo odakle razlika od 500 do 3000.Od onih drugih 5 "******" koji nisu napravili stetu.
        Boost or bust...

Comment

• dranix
          CBC Senator XXL
          • 04.10.2004
          • 3079
          • Antwerpen/Belgium
          • Saab 9-3

Znas kako je Nenade. Uvek je neko drugi kriv. To nam je valjda najlakse psiholoski. Evropski sistem se zasniva na solidarnosti u svakom smislu. Cak i kad bi smo hteli ne mozemo da uzmemo nekome nesto sto nema. Jednino mozda dusu. Kakva korist od toga i sta to menja? Naravno da svest o sebi i drugima mora da postoji i to je glavna stvar.
          Maki, ako sam se ikada smejao to je bilo pre jedno 5-6 meseci. Ispred mene zena (mladja) stoji na traci za pravo daje desni zmigavac a skrece levo. Tu konfuziju u njenom mozgu tog momenta ne verujem da bi bilo ko objasnio. Kad bi mi gledali na propise a ne na to sta drugi konkretno rade bli bi smo odavno mrtvi. Pusti druge i to da li su budale ili ne nego cuvaj sebe kako znas i umes. Nije to uvek lako, ali sta drugo. To sto bapci polazu pod stare dane ispit je mozda moranje jer nemaju vise ko da ih vozi a mozda su uletele u "lovu" posto su postale svoje "gazde". Mozda hvataju zadnji voz. Sve je moguce, a taksi je skup.....Pozdrav drustvu

Comment

• sw.brick
            CBC Senator XXL
            • 09.10.2004
            • 8141
            • Beograd, barajevo-zemun
            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Uvek je neko drugi kriv.
            ovde tako cesto nazalost stanje svesti umesto razionalne analize zasto se nesto desava i kako mogu da se promenim da se u buducnosti problem ne ponovi.
            a i dosta cesto ovde ljudi ne prohvataju i ne zele istinu o sebi i uopste realnostima oko sebe. radije je za sve kriva sudbina, neko treci ili Vlast ova ili ona za sve promasaje i neprilagodjenosti modernom dobu.

nazalost kao da nas nije klepilo dovoljno po glavi , ili bar ne jos dovoljno veliku grupu ljudi da shvate da se nista ne dogadja tek tako slucajno, samo od sebe i da nisamo samo objekti nego i subjekti dogadjanja.
            rant over.
            volvo
            945 SE turbo lpg
            344 GL lpg

Comment

• Nenad
              CBC Senator XXL
              • 06.01.2005
              • 1364
              • BBgd/Mow

Nazalost starije generacije, pogotovo Titovi pioniri ne mogu da shvate da nema vise na "lako cemo" i da to sto su stvarali je stvarano bez pravilnog temelja. Da ne pominjemo onu saku jada uspesnih firmi koje su prezivele i da se razumemo ne prezivljavaju firme nego ih ljudi koji su tamo uspevaju da sacuvaju.

Kod mladjih generacija nazalost prisutno je slicno stanje, ne mogu da shvate da je zemlja opet na pocetku ili jos gore iza pocetka. Mi smo sada kao u tenisu, moramo prvo da budemo dobri da nas pozovu da igramo ali u predkvalifikacijama pa ako prodjemo 3-4 kruga predkvalifikacija dobijamo svezeg i odmornog protivnika u prvom krugu kvalifikacija a gde je 1/4 finale, a tek rejting. I sve je to na mladima tj. radno sposobnima i tacno je da oni moraju to da izvuku i da izvuku nazalost za platu od 150 Evra.

Ali da se vratim na temu, neko lepo rece "nisam hteo da platim 5 maraka kaznu nego sam mu dao 2 marke"- mito prakticno. U normalnoj zemlji pa i bivsoj SFRJ za takav pokusaj se odmah dobijala duplo veca kazna i plus odgovornost za pokusaj podmicivanja sluzbenog lica na duznosti...bla,bla,bla. E sad da je taj saobracajac naplatio kaznu od 5 maraka, njegova baba ili jos neko u porodici bi "imao vajdu" (ili bar teorijski) od toga, cak neko iz porodice od toga koji je dao mito. Ovako je samo nahranjen debeli mrski pacov koji ce sledecem vozacu ili istom ali sledeci put reci sa osmehom na licu "e, nije vise 2 nego 3".

Licno im ni ovde gde je ista situacija kao kod nas ne dajem ni banke. Pisi majstore protokol i zovi na sud ili daj racun za placanje kazne i pali.
              Boost or bust...

Comment

• maki
                CBC Senator XXL
                • 03.10.2004
                • 878
                • Budva, CG

Originally posted by Nenad

Ali da se vratim na temu, neko lepo rece "nisam hteo da platim 5 maraka kaznu nego sam mu dao 2 marke"- mito prakticno. U normalnoj zemlji pa i bivsoj SFRJ za takav pokusaj se odmah dobijala duplo veca kazna i plus odgovornost za pokusaj podmicivanja sluzbenog lica na duznosti...bla,bla,bla. E sad da je taj saobracajac naplatio kaznu od 5 maraka, njegova baba ili jos neko u porodici bi "imao vajdu" (ili bar teorijski) od toga, cak neko iz porodice od toga koji je dao mito. Ovako je samo nahranjen debeli mrski pacov koji ce sledecem vozacu ili istom ali sledeci put reci sa osmehom na licu "e, nije vise 2 nego 3".
                Ja sam to reko,da mi naplati kaznu za upaljene maglenke,u zimskom periodu,i on je dobro znao da na prethodnom dijelu puta ima magle,i ja sam zaboravio da ih iskljucim,ali nemozes to njemu da dokazes,za ovakav perkrsaj u iole civilizovanom svijetu ide neka opomena,a ne odma oduzimanje vozacke sa ciljem izmamljivanja para,ko je on da mi na sred ulice oduzme vozacku ili auto,samo sud poslije odgovarajuceg postupka ako se utvrdi da sam kriv ima pravo da mi oduzima imovinu, mislim na sta ce to da lici,zaustavi te izbaci iz auta i onda on malo divlja sa tim autom ako je neko bolje do policijske stanice, pa evo sestric od bivseg nacelnika policije,momak 24 god. prije mjesec dana policijskim dzipom na jednoj raskrsnici napravio udes ubio 2 momka,naravno utvrdilo se da su momci u kadetu bili krivi,ali on je isao 100+ km/h u mjestu gdje je dozvoljeno 50km/h, prekjuce isti taj momak je u podgorici zgazio 2 cure koje su prelazile ulicu,i naravno on opet nije kriv jer su cure prelazile van pjesackog prelaza i bile neoprezne,a to sto je on opet jurcao po centru grada to nema veze,cure su u bolnici sa teskim tjelesnim povredama,a on je priveden samo na informativni razgovor,i trenutno opet jurca negdje, pa vi vidite gdje mi zivimo,dovoljno da ti je neko nekad bio ili je sad na funkciji mozes da radis sta hoces,i onda kad neki posteni gradjanin slucajno napravi neki udes to se dize u oblake i kao policija korektno odradjuje posao

Comment

• Nenad
                  CBC Senator XXL
                  • 06.01.2005
                  • 1364
                  • BBgd/Mow

maki,

u pravu si 100%, zato im i ne treba davati ni pfening a ne marku zato sto od tih para kupuju deci kola a onda ona gaze tvog mladjeg brata,sestru i njihove drugove. Treba poceti od toga pa polako. Jel' smatra da si napravio prekrsaj, pisi rodjace prijavu i zovi u sud. Neces samo ti gubiti vereme u sudnici mora i on da se pojavi. Oni na to i hvataju, sto smo svi lenji da zastitimo svoja prava i lakse nam je da im damo neku paru i da odemo brzo. Ali se sve to zavrsi u suzama.

Niko nece oduzimati kola direktno na ulici, bar se nadam.
                  Na zalost i dalje zivimo u feudalnoj zajednici.
                  Boost or bust...

Comment

• BRABUS
                    CBC Senator XXL
                    • 15.10.2004
                    • 2399
                    • London

U normalnoj zemlji pa i bivsoj SFRJ za takav pokusaj se odmah dobijala duplo veca kazna i plus odgovornost za pokusaj podmicivanja sluzbenog lica na duznosti...bla,bla,bla..
                    Nije tacno....proverio sam sad vise puta. U Makedoniji sa +35 km/h sam dao panduru 10e, umesto kazne od 2000 denara (ca. 35e), u Bugarskoj za +23 km/h platio 2.5e (posle natezanja, jer znam kolko je bugarski pandur spreman nisko da ide...), u Srbiji za +47 km/h na auto-putu Bg-Nis sam platio kaznu za pojas 600 dinara, za 83km/h u gradu sam isto platio kaznu za pojas, trojica me pustili za neke sitne prekrsaje i prekoracenja...nikad nisam dao ovoliko para pandurima u tolko kratkom vremeskom periodu

Sve u svemu sam zadovoljan kad pomislim kolko bi me to kostalo, da nema korupcije....

Comment

• BRABUS
                      CBC Senator XXL
                      • 15.10.2004
                      • 2399
                      • London

Neces samo ti gubiti vereme u sudnici mora i on da se pojavi.
                      Ne mora da se pojavi u sudu....a i ako se pojavi, njegova je uvek protiv tvoje, a on je sluzbeno lice, a ti si prekrsilac zakona...tako da, pisi propalo

Comment

• Nenad
                        CBC Senator XXL
                        • 06.01.2005
                        • 1364
                        • BBgd/Mow

Originally posted by BRABUS
                        U normalnoj zemlji pa i bivsoj SFRJ za takav pokusaj se odmah dobijala duplo veca kazna i plus odgovornost za pokusaj podmicivanja sluzbenog lica na duznosti...bla,bla,bla..
                        Nije tacno....proverio sam sad vise puta. U Makedoniji sa +35 km/h sam dao panduru 10e, umesto kazne od 2000 denara (ca. 35e), u Bugarskoj za +23 km/h platio 2.5e (posle natezanja, jer znam kolko je bugarski pandur spreman nisko da ide...), u Srbiji za +47 km/h na auto-putu Bg-Nis sam platio kaznu za pojas 600 dinara, za 83km/h u gradu sam isto platio kaznu za pojas, trojica me pustili za neke sitne prekrsaje i prekoracenja...nikad nisam dao ovoliko para pandurima u tolko kratkom vremeskom periodu

Sve u svemu sam zadovoljan kad pomislim kolko bi me to kostalo, da nema korupcije....
                        A sta nije tacno?
                        Boost or bust...

Comment

• BRABUS
                          CBC Senator XXL
                          • 15.10.2004
                          • 2399
                          • London

Prebacio sam se.....mislio sam da si napisao u zemljama bivse SFRJ

Comment

• Nenad
                            CBC Senator XXL
                            • 06.01.2005
                            • 1364
                            • BBgd/Mow

Prebacio sam se.....mislio sam da si napisao u zemljama bivse SFRJ
                            a ja se izgubio, da nisam promasio temu.
                            Boost or bust...

Comment

• dranix
                              CBC Senator XXL
                              • 04.10.2004
                              • 3079
                              • Antwerpen/Belgium
                              • Saab 9-3

Evo ovog momenta traje emisija o tome na belgijskoj televiziji. Cilj je smanjiti broj mrtvih. Jedan ministar kaze da u Nemackoj nema ogranicenja 120 ili 130 a ima manje mrtvih. Kaze ljudi su disciplinovani i imaju u vidu kretanje situacije u saobracaju. Jos se isto kaze da decu ne gaze tzv. cowboys u saobracaju nego "pitomi vozaci". U Francuskoj se isto ljudi bune i vodi se rat politicara da se neke stvari aplikuju. Videcemo.....

Comment

• maki
                                CBC Senator XXL
                                • 03.10.2004
                                • 878
                                • Budva, CG

I kod nas je to tako,krene prvo sa 23 eur za prekoracenje a zavrsi sa 9 za pojaseve,a i kad si sa stranim tablicama mozes da se provuces da ti nepise nista,nego ga castis 5 eur.

Comment

Working...
                                X