Prekrsaj, prijava, zalba

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • prolupator
    CBC Senator XXL
    • 02.09.2005
    • 3968
    • Zemun

Re: Prekrsaj, prijava, zalba

Možeš da u formi protestnog pisma pošalješ nešto nekom ... mada ne znam koga bi to od "nadležnih" moglo da interesuje ...
    Oni imaju svrhu održavanja, podržavanja i vlastitog utapanja u sistem ...
    To me podseti na hipotetičku vrstu iz poznate serije ... "Svaki otpor je uzaludan" ...
    OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Milan.87
      CBC Član
      • 18.05.2008
      • 76
      • N.Beograd

Dobio sam poziv za okrivljenog član 226 stav 1 tačka 30 zobs-a. Zna li neko o čemu se radi posto ja nemam pojima i naravno kolika je kazna?
      Tražio sam po netu ali ne nadjoh. Po novom zakonu u člau 226 se pominju neki instruktori a ja nemem veze sa tim. Verovatno je nešto po starom zakonu. Samo šta?
      pozdrav

Comment

• makim
        CBC Član
        • 08.02.2009
        • 52
        • beograd

ZOBSSRJ - to je savezni stari zakon o b.saobracaja neke odredbe se njegove a nekeZBSSRS - to je republički primenjuju na prekrsaje pre prvog januara ove godine, mada ima vec u sudskoj praksi postavljanja pitanja zakonitosti uračunavanja kaznenih poena i primene novog zakona za prekrsaje ucinjene ove godine ko zna da li ce bas lako da ide sa primenom novog zakona zbog neusvajanja pratecih podzakonskih akata i dr....
        Elem st 1 cl 226 ima 37tacaka razlicitih prekrsaja za koje mozes da odgovaras i kaze:" st.1-Novčanom kaznom od 1.800 do 9.000 dinara ili kaznom zatvora do 60 dana kazniće se za prekršaj.
        1. lice koje na javnom putu podiže objekte, uredjaje ili postrojenja, sadi sadnice ili postavlja predmete kojima se umanjue preglednost puta, železničke pruge ili raskrsnice ili vrši bilo kakve radnje koje bi mogle da ugrožavaju ili ometaju saobraćaj na javnom putu ili da oštećuju javni put i objekte na njemu podiže i postavlja spomenike reklame krajputaše i druge spomen-znakove prodaje razne proizvode i sl.( član 21. )
        2. vozač koji ne zaustavi vozilo kad naidje na vozilo kojim se prevoze deca, kad je to vozilo zaustavljeno na kolovozu radi ulaženja ili izlaženja dece (član 32. stav 4.)
        3. vozač koji na putu postupa protivno odredbama člana 42. stav 3. ovog zakona.
        4. vozač koji se vozilom na putu u naselju kreće brzinom koja je za više od 30 km na čas veća od dozvoljene brzine. odnosno vozač koji se vozilom na putu van naselja kreće brzinom koja je za više od 50 km na čas veća od dozvoljene brzine (član 46. i član 48. st. 1 i 2)
        5. vozač koji u pogledu propuštanja vozila postupi protivno odredbama člana 50 ovog zakona.
        6. vozač koji na mestu na kome je saobraćaj regulisan svetlosnim saobraćajnim znakovima ne zaustavi vozilo na znak crvenog svetla (član 52. stav 1.)
        7. vozač koji vrši nedozvoljeno preticanje sa desne strane (član 59. stav 1.)
        8. vozač koji sa live strane pretiče vozilo koje je na kolovozu zauzelo takav položaj čiji vozač daje takav znak da se sa sigurnošću može zaključiti da to vozilo skreće ulevo (član 59. stav. 2.)
        9. vozač koji sa leve strane pretiče vozilo koje se kreće po šinama postavljenim na sredini kolovoza ili ako ga pretiče sa desne strane kad izmedju tog vozila i desne ivice kolovoza ne postoji saobraćajna traka (član 59. stav 3.)
        10. vozač vozila koje se pretiče ako povećava brzinu kretanja svog vozila za vreme dok ga drugo vozilo pretiče (član 61 stav 2.)
        11. vozač koji otpočne preticanje zaustavljene kolone vozila u kretanju (član 62 stav 1. tačka 1.)
        12. vozač kojiotpočne preticanje ili obilaženje kad je vozač vozila koje se kreće iza njega otpočeo preticanje (član 62 stav 1. tačka 2.)
        13. vozač koji otpočne preticanje kad je vozač vozila koje se na istoj saobraćajnoj traci kreće ispred njega dao znak da namerava da izvrši preticanje ili obilaženje (član 62 stav 1. tačka 3.
        14. vozač koji otpočne preticanje kad saobraćajna traka kojom namerava to da učini nije slobodna na dovoljnom odstojanju i time ometa saobraćaj iz suprotnog smera (član 62 stav 1. tačka 4.)
        15. vozač koji otpočne preticanje ili obilaženje na saobraćajnoj traci koja je namenjena kretanju vozila iz suprotnog smera ako po izvršenom preticanju ili obilaženju ne može bez omoetanja ili ugrožavanja drugih učesnika u saobraćaju da ponovo zauzme položaj na saobraćajnoj traci kojom se kretao pre otpočinjanja ili obilaženja (član 62 stav 1. tačka 5.)
        16. vozač koji vrši preticanje na saobraćajnoj traci koja je namenjena saobraćaju iz suprotnog smera ispred vrha prevoja puta ili u krivini gde je preglednost nedovoljna (član 64)
        17. vozač koji pretiče drugo vozilo protivno odredbama člana 65. ovog zakona.
        18. vozač koji pretiče vozilo koje je stalo ispred obeleženog pešačkog prelaza radi propuštanja pešaka (član 66).
        19. vozač koji ne zaustavi vozilo ispred obeleženog pešačkog prelaza kad mu je datim znakom zabranjen prolaz (član 110 stav 1.)
        20. vozač ili gonič stoke koji se ne zaustavi pred prelazom puta preko železničke pruge u nivou ako je uredjaj za zatvaranje spušten ili ako se taj uredjaj već počeo da spušta ili ako se daju svetlosni ili zvučni znaci upozorenja da će se taj uredjaj pozeti da spušta odnosno da prugom nailazi voz (član 113.)
        21. vozač ili gonič stoke koji se ne zaustavi pred prelazom puta preko železničke pruge u nivou na kome su postavljeni svetlosni saobraćajni znakovi kad se pojavi crveno trepzuće ili crveno neprekidno svetlo (član 114. stav 1.)
        22. vozač koji u saobraćaju na putu upotrebljava vozilo protivno odredbi člana 125. stav 5. ovog zakona.
        23. lice koje ukloni ili ošteti saobraćajni znak ili opremu puta ili izmeni značenje saobraćajnog znaka (član 131 stav 2.)
        24. lice koje postupi protivno odredbi člana 132. ovog zakona.
        25. učesnik u saobraćaju koji ne postupa po zahtevu izraženom pomoću znaka ili po naredbi ovlašćenog lica (član 150 stav 1.)
        26. lice koje je neposredno učestvovalo u saobraćajnoj nezgodi u kojoj ima pogfinulih ili povredjenih lica ili je nastala velika materijalna šteta, ako uzima alkoholna pića ili opojne droge ili lekove na kojima je označeno da se ne smeju upotrebljavati pre i za vreme vožnje pre nego što se izvrši uvidjaj (član 157 stav 1.)
        27. vozač koji upravlja vozilom pod dejstvom opojnih droga ili lekova na kojima je označeno da se ne smeju upotrebljavati pre i za vreme vožnje (član 163).
        28. vozač koji upravlja ili počne da upravlja vozilom u saobraćaju na putu ili vozač instruktor dok osposobljava kandidata za vozača u praktičnom upravljanju vozilom protivno odredbama člana 164 ovog zakona.
        29. vozač koji u saobraćaju na putu upravlja motornim vozilom pre sticanja prava na upravljanje motornim vozilom (član 171.)
        30. vozač koji upravlja motronim vozilom one kategorije koja nije naznačena u njegovoj vozačkoj dozvoli (član 174 stav 2.)
        31. vozač koji koristi u saobraćaju vozačku dozvolu za koju je izdat duplikat (član 175 stav 3.)
        32. vozač koji u saobraćaju na putu upravlja vozilom koje ne ispunjava propisane uslove u pogledu dimenzije ukupne mase ili osovinskog opterećenja ili nema ispravne propisane uredjaje za upravljanje uredjaje za zaustavljanje uredjaje za spajanje vučnog i priključnog vozila tahograf pneumatike ili nema tahograf ili ako ga za vreme vožnje ne uključi (član 192 stav 1.)
        33. vozač koji u saobraćaju na putu upravlja motornim ili priključnim vozilom koje nije registrovano (član 195 stav 1.)
        34. vlasnik vozila koji nadležnom organu ne vrati registarske tablice vozila kome nije produžena registracije ni posle 30 dana od isteka važenja registracije (član 196. stav 4.) ili koji ne odjavi vozilo ili ne prijavi promenu podataka upisanih u saobraćajnu dozvolu u roku od 15. dana (član 19k6 st. 4. i 5)
        35. vozač koji u saobraćaju na putu upravlja motornim ili priključnim vozilom posle isteka važenja saobraćajne dozvole (član 210 stav 1).
        36. vozač ili vozač instruktor koji odbija da se podvrgne ispitivanju pomoću odgovarajućih sredstava i aparata ili stručnom pregledu radi proveravanja da li ima alkohola u organizmu ili da li pokazuje znake alkoholne poremećenosti odnosno da li se nalazi pod dejstvom opojnih droga ili lekova na kojima je ozhazeno da se ne smeju upotrebljavati pre i za vreme vožnje (član 209 stav 1 i 2.)
        37. vozač koji u saobraćaju na putu upravlja vozilom dok traje zabrana upravljanja motornim vozilom koji je upisana u njegovu vozačku dozvolu ili za vreme za koje vozačka dozvloa zadržana ili privremeno oduzeta na licu mesta (član 215,)
        st2- Za prekršaje iz taz. 2.3.4.11.12.14.15.16.18.19.20.27.28.36.i 37. stav 1. ovog člana vozaču ili vozaču instruktoru će se uz kaznu izreći i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 meseca od jedne godine, a i za druge prekršaje iz tog stava ta mera može izreći u istom periodu.
        st3- Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kojim je izazvana neposredna opasnost za drugog učesnika u saobraćaju ili prouzrokovana saobraćajna nezgoda, učinilac će se kazniti novčanom kaznom od 4.500 do 21.000 dinara ili kaznom zatvora od 30 do 60 dana a vozaču će se uz kaznu izreći i zabrana upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 meseca do jedne godine.
        st4- Ako se prilikom iricanja kazni za prekršaje iz taz. 27. 28. 29. i 37. stav 1. ovog člana utvrdi da je vozač motornog vozila u toku poslednje dve godine bio kažnjen pravosnažnom odlukom za prekršaje predvidjene u navedenim tačkama kazniće se kaznom zatvora u trajanju od 16 do 60 dana.
        st5 Za prekršaje za koje se može ili mora izreći zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom vozaču koji u saobraćaju na putu upravlja skupom vozila uz kaznu će se izreći i zaptitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom one kategorije u koju spadaju vuzna motorna vozila."

pa sad vidi gde se nalazis u toj prici jedino ne znam kolika je novcana globa za to jer bi trebalo pogledati kasnije izmene i dopune a bas i nemam vremena da ti i to gledam sad, a i neko ce jos sigurno dopuniti...
        Nadam se da ce ti i ovo bar malo okvirno pomoci
        srdacan pozdrav makim

Comment

• Milan.87
          CBC Član
          • 18.05.2008
          • 76
          • N.Beograd

Hvala na odgovoru.
          Sad sam se setio. U avgustu sam vukao auto šlep prikolicu a nisam imao položeno za E kategoriju. Policajac je rekao da neće ništa da piše i kao smo se dogovorili ali izgleda da je ipak pisao. Sigurno mu je tog dana falila jos koja prijava. Ja ništa nisam potpisivao. A i u međuvremenu sam položio za E kategoriju pa ću se nekako vaditi kod sudije.
          Pozdrav.

Comment

• DovlaK
            CBC Senator XXL
            • 24.07.2008
            • 560
            • Beograd

Ako hoćeš da se ''vadiš'', nemoj da ti padne na pamet da kažeš ''...jesam ali...''. Onog momenta kada kažeš ''jesam'' tu si završio svako ''vađenje''
            Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.

Comment

• thomas
              CBC Član
              • 04.10.2009
              • 97
              • Subotica

Danas na Ibarskoj kombi izadje iz sporedne ulice tacno isred mene i ja ga zaobidjem preko pune linije jer nisam stigao ni redovno da zakocim a iz suprotnog pravca na srecu nije niko isao. Posle kilometar zaustavi me policija sa rotacijom kao najveceg kriminalca, neznam odakle su ispali. Pita me dali znam zasto me zaustavio, kazem da pretpostavljam, on kaze zbog pune linije. Pozove me u vozilo i kaze da sednem jer ce potrajati dok napise zapisnik, uzeo obicno blokce i zapisao podatke,ali ne zapisnik, malo se raspricali gde radis, kako familija, kolka plata, zasto si zaobilazio, vrati mi dokumente i kaze sretan put. Ja ga kao pitam za zapisnik a on kao necemo pisati vidimo da si fin momak, ja da castim nesto oni nece i tako ja odem. Sad me zanima posto citam da salju sudiji za prekrsaje i bez da mi da zapisnik, da li je to po ovom novom zakonu pa da ocekujem iznenadjenje kad postar pozvoni ili je bio obavezan da mi napise zapisnik, da me pita sta mislim i naravno da potpisem.

Comment

• Azrael
                CBC Senator
                • 29.06.2006
                • 278
                • Kragujevac

@thomas

Moze da ti napise a i ne mora, sve zavisi da li je ispuniu kvotu za taj dan, ako nije sticice ti kazna. Meni se to isto desilo pre par godina da me je upisao u blokce i posle par meseci mi je stigla kazna na kucnu adresu sa obrazlozenjem da je drug organ napravio zapisnik i da sam ga ja potpisao, ali sam se ja zalio i dobio sam ih, tako da mi je MUP platio tj oprpstio kaznu.

Comment

• 206
                  Admin od ispočetka :)
                  • 09.12.2004
                  • 9548
                  • Beograd
                  • 206

Sta znaci "moze i ne mora", ne mislite da je obaveza izdavanja Zapisnika o prekrsaju zakonska obaveza?
                  The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Chubbs
                    Everybody lies
                    • 29.01.2006
                    • 5807
                    • Novi Sad
                    • Audi A6 1.8T

pa sta ga sprecava da popuni kasnije zapisnik, navede da nisi hteo da potpises, baci gornji deo kroz prozor a tebi posalje cestitku. ima sve sto mu je potrebno. i moral kao prepreku.
                    You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                    Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                    Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• thomas
                      CBC Član
                      • 04.10.2009
                      • 97
                      • Subotica

To me i interesuje, da li je po zakonu da mora da napise zapisnik i da mi da da potpisem pa posle sta bude, ili po zakonu i ne mora. Ako mi stigne bilo sta sa zapisnikom onda nemoram da priznam prekrsaj jer ga nisam ni video pa neka on objasnjava kome hoce sta je napisao.

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

Mislim da je ovo mali raskorak ili začkoljak, ti imaš pravo da ne potpišeš zapisnik ali onda nemaš dokaz da ti je nudjeno da ga potpišeš ili da ti je obećano da neće biti pisan. On ima "pravo" da u tom slučaju napiše zapisnik i kaže da nisi hteo da potpišeš, kako ćeš bez svedoka dokazati da nije bilo reči o zapisniku?
                        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Shazalakazoo
                          CBC Senator XXL
                          • 15.10.2007
                          • 545
                          • Beograd

Cim te zaustave palis kameru na telefonu i snimas

Comment

• Dora
                            Nadzornik!!!
                            • 24.10.2004
                            • 17451
                            • Novi Sad
                            • FIAT

Jedino tako... Ali će onda da radi sve po PS
                            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• bili
                              CBC Senator
                              • 13.11.2007
                              • 208
                              • NS

Ako potpišete zapisnik, bez obzira da li ste napisali neki komentar na zapisniku,sudija smatra da ste saglasni sa onim što je policajac napisao i automatski pošalje kaznu na kućnu adresu.

Ako ne potpišete zapisnik i ima drugih dokaza sudija šalje kaznu.

Ako ne potpišete zapisnik, a nema drugih dokaza sudija vas poziva da date izjavu, baš zbog toga da ne bi policajac napisao zapisnik, a vi nemate pojma o tome.

Tako da je moj savet nepotpisivati!
                              VW über alles.

Comment

• prolupator
                                CBC Senator XXL
                                • 02.09.2005
                                • 3968
                                • Zemun

Ne da nisi u pravu - nego ni u jednoj stavci ...
                                OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

Working...
                                X