Renault Clio RS 197 vs Mazda RX-8

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ToNcA
    CBC Senator XXL
    • 31.01.2006
    • 868
    • Klagenfurt am Wörthersee / Beograd
    • Mazda 6 2.0d

Renault Clio RS 197 vs Mazda RX-8

Napokon i ja na slatkim mukama. Kao sto vecina vas zna vec neko vreme razmisljam o kupovini sportskog auta i aktivno sam razmisljao na temu Mazde RX-8. Sada se pojavila druga opcija - Renault Clio RS, tako da imam "problem" - Mazdina jaca strana je definitivno izgled i pogon na zadnjim tockovima kao i sasija koja je pracljena za sportski auto, ali ima i svoje slabosti - motor mi se cini nekako bez duse (vozio se u jacoj verziji od 230ks) i sto bih nju morao da jurim iz uvoza par godina staru sto bi znacilo da poprilicno kupujem macku u dzaku.
    Sa druge strane Clio ima motoer koji definitivno ima dusu (relativno dobro poteze sa niskih obrtaja za jedan visokoturazni atmosferski benzinac), lepo je opremljen i ne verujem da po performansama zaostaje mnogo za Mazdom, isto deluje jako atraktivno ali je Mazda definitivno atraktivniji automobili i zahvalniji za dorade - sa Cliom bad ne znam da li bih nesto pokusavao sem najsitnije kozmetike. I najbitnija stvar - Clio bi bio nov ili par meseci star a za iste pare.

E sada sam u dilemi - da li se igrati sa Wankelom i kupovati neki auto preko interneta ili uzeti ono sto je tu u ponudi i za sta sam siguran sta kupujem... Sta bi vi na mom mestu?

Na plin se kuva, na dizel se greje a na benzin se vozi - a ja krenuh da se bavim grejanjem...
  • Andrej55
    CBC Veteran
    • 28.07.2008
    • 104
    • Beograd

Re: Renault Clio RS 197 vs Mazda RX-8

ne mogu ti mnogo pomoci sto se izbora tice,jer na kraju krajeva,ti odlucujues ali ja sam pre za clia,ne zato sto sam fan ili zbog toga sto mi je to trenutno no 1. jurilica,nego,jednostavno jer je laksi za svakodnevnu upotrebu da tako kazem. pogotovo na nasim putevima. verujem da bi pruzio isto zabave kao i mazda,osim ako nisi neki drift fanatic (zbog zadnje vuce) a jeftiniji bi bio za odrzavanje dosta. sad,sa druge strane mazda je atraktivnija tako da je ''radijus coolnesa'' veci sa tim kolima,dok je clio sa druge strane vise vozacki auto,rekao bih, i namenjen je ljudima kojima nije od presudnog znacaja da li ga je neko primetio u gradu ili ne.jos jedna bitna stvar, jeste sto sad izlazi nova verzija clia,mada ne bi trebalo da se razlikuje mnogo od stare ako je suditi po textovima sa neta.. pa uzmi i to u obzir.

sto kazes,slatke muke... koji god uzeo,a ako ti je bar i malo stalo do voznje (a cim razmatras ova dva auta,znaci jeste),neces pogresiti u svakom slucaju.

Comment

• MOSLER
      CBC Senator XXL
      • 27.05.2005
      • 1064
      • Niš

Tesko pitanje, Clio sport nisam imao priliku da vozim ali za volanom Mazde sam se nasao pre nekoliko godina, doduse na kratko.Iskreno RX8 me je odusevila, iako je u pitanju bila slabija verzija sa 192ks auto je lepo vukao, naravno snaga se oseti tek posle nekih 5000 rpm ali do te brojke vrlo brzo dodje, a posle toga ....
      O zvuku motora mogu da kazem samo jedno- cista perverzija!!! Mislim da ne postoji auto koji moze da se kupi za cenu RX8 a da ima makar upola dobru muziku koja dopire iz auspuha, koja uzgred vise podseca na Yamahu R1 nego na bilo koji sportski auto. Inace Mazda je vrlo stabilna i lako se vozi, a kad se pretera sa gasom ESP je za cas smiri.Najzinimljivija stvar je to sto unutra uopste nije tesna kao sto izgleda, pa se u njoj bez vecih problema mogu voziti 4 odrasle osobe.Sto se potrosnje tice to joj je slaba strana jer u gradu nije ispod 15l a veoma cesto ode i do 20l Tu je naravno i problem odrzavanja jer vankel trosi dosta ulja a i sami delovi koliko znam nisu jeftini. O servisima osposobljenim za njeno odrzavanje da i ne govorim. I na kraju kad budes resio da je prodas verovatno ce ti biti teze da nadjes novog kupca nego sa bilo kojim drugim autom u klasi.
      Ja iskreno Reno Clio ne bih ni gledao jer mi deluje kao decacki auto, jednostavno nije ni prineti automobilima poput RX8 i njemu slicnih.
      Ne znam do koje cifre si spreman da se ispruzis i koliko ti je bitna potrosnja kao i cena registracije ali na tvom mestu, razmislio bih i o BMW-u Z4 i seriji 3( 325ci i 330ci)kao i o Nissanu 350Z, opet sve zavisi da li bi ti taj auto bio jedini u garazi ili ne!!!!
      Za sta god da se odlucis, zelim ti sve najbolje

Comment

• starac vujadin
        CBC Senator XXL
        • 27.08.2005
        • 2617
        • Stari grad

Izmedju ova dva odabrao bih Clio, iskljucivo zbog odrzavanja. Wankel i Srbija su dva opozita...a inace odlicna kola i jedan i drugi...tesko ih je uporedjivati.

Comment

• Uzelac
          CBC Senator XXL
          • 03.12.2006
          • 1717
          • munZe

Nisu ovo automobili za poredjenje i sem po ceni (polovna mazda kosta kao nov clio) nema drugih veza.
          Mazda je sportski automobil koji za male pare pruza osecaj superautomobila plus je vrlo specifican. Clio Sport je nasvirani Clio i iako skidam kapu Renou za dostignuce ipak ga ne mogu porediti sa Mazdom.

Inace, u Srbiji su RX8 verovatno najpovoljnije u Evropi jer se par komada vec dugo prodaje i niko ih nece. Svi se plase odrzavanja mada ja nemam misljenje da je to neki problem dokle posvecujes automobilu paznju i osluskujes ga i povremeno proveravas.
          Clio je verujem daleko jednostavniji, ali je i dozivljaj slabiji.

RX8 se poredi sa Z4 , 350Z, WRX-om i Audijem S3.
          Clio je liga ispod, tamo negde sa Corsom OPC, Mazdom 3 MPS, -om i Golfom GTI.

A izmedju ova dva izabrao bih WRX-a, nije sto je moj, vec je moj sto je najbolji
          Salu na stranu, kod Curcica se vec neki mesec prodaje STI star nesto vise od 2 godine za smesnu lovu (oko 25k) a tu tek Clio ali ni RX-8 nemaju sta da traze. 300ks, AWD, elektronski sper, full Brembo.... i registracija kao za 2.5l auto sto je minimum koji se moze platiti za auto ovih performansi.
          work in progress

Comment

• srdjanissan
            CBC Senator XXL
            • 20.11.2008
            • 720
            • beograd

ako uzimas sportski auto uzmi zadnju vucu ili obe...moj izbor bi bio mazda,upoznao sam se sa njom ,odusevio sam se.....takodje podrzavam z4 i 350z i dodajem ti da razmislis o hondi s2000 241ks mislim da je rwd i 2000ccm....
            kad koči,cepa gume i prevrće se!
            papiri cisti ko suza ,oprani sa farmerkama 2 puta

Comment

• ToNcA
              CBC Senator XXL
              • 31.01.2006
              • 868
              • Mazda 6 2.0d

Pa pitanje je bilo Clio ili RX-8 takio da Nissan, Subaru, BMW i ostalo nisu ni bili u igri (iz nekog razloga mi nisu odrgovarali, najvise zobg "vremena" koje planiram da ulozim u celu pricu).
              RX-8 sam gledao i nije me nesto odusevio - vise mi deluje kao auto za parkiranje a ne za voznju, jednostavno Reneseis mi nije bio ubedljiv (mozda bi stvar bila drugacij da sam ja vozio ali ni Clio prvi put nisam vozio pa je osecaj bio mnogo bolji...). Drugi nisam video tako da ne mogu da sudim na osnovu jednog (polovnog) primerka ali u petak sam gledao Clio RS, danas sam ga vozio po gradu i masinica je odlicna. Naravno da je atraktivnost na strani Mazde ali zvrk ide bukvalno za sve pare a i "muzika" mu je izuzetna (sada mi je jasno zasto stavljaju nazad sa svake strane po jednu cev) tako da za sada Clio vodi.

Mazdu bih rado vozio jer mi deluje kao pravi vozacki auto ali me je malo strah da kupim neku na nevidjeno preko mobile.de i da se posle drzim za glavu kada mi stigne pa da umesto da uzivam u voznji uzivam u izucavanju konstrukcije RX-8 posebno Wankel motora . Sa druge strane Clio koji gledam je skoro nov, ima jos 3,5 godina garancije i mogu da ga dobijem na dobrom "popustu" u odnosu na nov - daleko od toga da je jeftin ali je cena korektna...

U svakom slucaju javicu sta sam odlucio i hvala na savetima i pomoci.

Na plin se kuva, na dizel se greje a na benzin se vozi - a ja krenuh da se bavim grejanjem...

Comment

• Andrej55
                CBC Veteran
                • 28.07.2008
                • 104
                • Beograd

Originally posted by Uzelac
                pretpostavljam da si pogresio,jer mazda 3 mps nikako ne spada u tu ligu sa svojih 260ks i motorom zapremine 2.3.

Comment

• ToNcA
                  CBC Senator XXL
                  • 31.01.2006
                  • 868
                  • Mazda 6 2.0d

Mazda ima manje od 240ks i motor id 1300ccm tako da sigurno nije sa navedenim modelima. Sve je lepo kod tog Waneka ali nekako motoru nedostaje obrtni momenat i to se vidi...

Comment

• starac vujadin
                    CBC Senator XXL
                    • 27.08.2005
                    • 2617
                    • Stari grad

Cudi me da ne uzimas u obzir Alfu GT 3.2 ili 147 GTA...

Comment

• ToNcA
                      CBC Senator XXL
                      • 31.01.2006
                      • 868
                      • Mazda 6 2.0d

Pa malo su mi problematicni sto se tice regitracije - ipak je to 3.2 motor... Inace ja bih najradije 156 2.5 V6 ali su vec suvise matori... Izgleda da ce 156 ipak ostati nedosanjani san.

A ovaj Clio koji pominjem mi je naleteo zgodno, star je malo vise od pola godine, preseo 8000 i cena je niza nekih 4500 u odnosu na nov sto je po meni krajnje korektna cena. Ipak ako nista drugo ima jos tri i po godine garancije. A auto je prava zujalica, probao sam ga juce i odusevio se.

Comment

• starac vujadin
                        CBC Senator XXL
                        • 27.08.2005
                        • 2617
                        • Stari grad

To ti je super zujalica, bolje nema trenutno. A cena mu je i kao novom jako povoljna, tako da je ta ponuda polovnog odlicna. Skoro se prodalo par belih sa Cup set-upom, oni su malo skuplji. Ja se nesto ne bih mnogo razmisljao.

Comment

• Uzelac
                          CBC Senator XXL
                          • 03.12.2006
                          • 1717
                          • munZe

Originally posted by Andrej55
                          Originally posted by Uzelac
                          pretpostavljam da si pogresio,jer mazda 3 mps nikako ne spada u tu ligu sa svojih 260ks i motorom zapremine 2.3.
                          Nisam pogresio, to je i dalje FWD auto nastao "friziranjem" automobila srednje klase. Poput Golfa i Civica. Ok, mozda su Corsa i Clio klasa ispod Golfa i Mazde, ali sve to sa prednjom vucom i genetikom prosecnog automobila je slicno.

RX-8, Z4, Brera, WRX STI, SLK, Boxster... to su automobili koji su u startu pravljeni za performanse i uzitak i taj deo rade mnogo bolje nego Clio, Corsa ili Golf.

Uf, ne bi da se ovo pretvori u generalnu diskusiju. Stoga RX-8 je moja preporuka, makar izmedju ova dva.
                          work in progress

Comment

• sErGiO
                            Moderator
                            • 30.01.2007
                            • 2769
                            • Neko selo pored Beogr
                            • Alfa Romeo 156SW

Definitivno Clio i to iz nekoliko razloga:
                            1. Znas od koga ga kupujes, znas koliko je presao...za razliku od Mazde
                            2. Laksi je i jeftiniji za odrzavanje kod nas od Mazde
                            3. Ionako ti se vise svidja

Comment

• mirdza
                              CBC Senator XXL
                              • 14.03.2005
                              • 2437
                              • Katowice (PL) / Banja Luka
                              • AGP / W126

Originally posted by starac vujadin
                              Izmedju ova dva odabrao bih Clio, iskljucivo zbog odrzavanja. Wankel i Srbija su dva opozita...a inace odlicna kola i jedan i drugi...tesko ih je uporedjivati.
                              U ovom postu je sve receno
                              Cak i kad bih ja imao takvu dilemu (a zivim u PL) mislim da bih se opredijelio za Clio - Wankel je i dalje egzotika, jbg...
                              Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

Working...
                              X