Porodicni auto za 8000eur cca, suziti izbor?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Zof
    CBC Član
    • 22.09.2008
    • 18
    • Beograd

Re: Porodicni auto za 8000eur cca, suziti izbor?

Originally posted by mmijatovic
    Moj bi izbor bio Ford Focus definitivno. Možda, ali samo možda, je skuplji za održavanje od ostalih nabrojanih ali moja ti je teorija da je bolje dati malo više na redovan servis nego tri puta više na vanredan. Drugo, ta ušteda od 150€ godišnje na benzin ti i nije neka ušteda obzirom da ćeš ih potrošiti na nešto drugo, a i to je toliko zanemarljiva potrošnja da se i ne primeti u intervalu od godinu dana. Što se tiče registracije to se i te kako primeti jer keširaš 100-150€ više i to odmah tako da je tu razlika uočljiva. Ako ne očekuješ od auta da ti ripi do stotke za 8-9 sekundi, ti slobodno uzmi neki sa manjom kubikažom tj. sa manje KS. Ja sam vozio Korsu sa 60 KS, pa Kia Rio sa 82 KS, pa Alteu sa 105KS, pa Cordobu sa 90 KS, pa Toleda opet sa 105KS i sad ću najverovatnije kupiti Ford Focus C-Max sa 136 KS tako da znam ša pričam. Razlike definitivno postoje ali moraš znati šta želiš od auta. I dok sam imao Korsu tovario sam je do maksimuma pa je išla super iako je imala samo 60 konja. Ali kad jednom pređeš u jači auto.... Svaki dalji prelazak na slabiji je kao sa konja na magarca. Mislim, takav je osećaj. Bar meni.
    Focus sam vozio i stvarno je dobar auto nema se sta reci, 1.6d motor je odlican, vozio sam nekoliko auta sa tim motorom i svi idu odlicno (307,407,Partner), manje trosi od 2.0d litru i vise.Mislim da je realno da motorizacija za porodicni karavan od 1300-1400kg mora biti bar 90ks, idealno je oko 110ks jer 2.0d u C-Maxu ili u Focusu mora trositi osetno vise od 1.6d sa 90/110ks, to je neminovno. S obzirom da imam korsu sa 70ks za mene ce sve preko 90ks biti odlicno, sa vecom kilazom ce ici slicno kao korsa sa 1000kg i 70ks ,pretpostavljam...Svi koji su presli na auto sa manjiom snagom imaju rekaciju kao ti, ne mogu da se naviknu ali to je ok.

U sustini radije bih uzeo minivan nego karavan,ali izbor nije bas idelan...Scenic/Zafira/C-Max/Corola Verso...ne racunam Turana zbog visoke cene,ni korejce jer preferiram evropske aute,eventualno Toyota.Voziti minivan je super stvar, osecaj je odlican, visoko se sedi i mas odlican pregled, ko nije probao ne moze znati.

Comment

• mmijatovic
      CBC Član
      • 11.02.2009
      • 10

U izboru Zafira/C-Max/Corola Verso/Scenic/Touran ja bih izabrao C-Max. Na kraju krajeva i odlučio sam se za taj model. Sad ću ti i reći zašto. Zafira, Touran i Verso su znatno skuplji od C-Max-a i Scenica, a ne pružaju ništa bolje performanse čak šta više lošiji su od C-Max-a jer Zafira to godište sa 170-200000km je izrabljena dovoljno da joj je potrebno sređivanje turbine, pumpe za gorivo... Isto važi i za Tourana, mada se mnogi neće složiti sa mnom ali je činjenica da je Touran najlošiji automobil VW grupacije. Verso ima slab motor sa samo 90KS. Scenic je izdanak Renoa koji generalno ima jako osetljive dizel motore na nečistoću goriva (koje se prodaje kod nas), a i poznati su iznenadnom otkazivanju elektronike. Po meni C-Max je najbolje rešenje od svih. Čak šta više bio sam u Grand motorsu i rekli su mi da osim redovnih servisa dosad nisu imali nijedan C-Max za ozbiljnu popravku.

Comment

• prolupator
        CBC Senator XXL
        • 02.09.2005
        • 3968
        • Zemun

Originally posted by Zof
        Evo modela i motora, nije po redu nego onako:

1. Renault Scenic 1.5dci (100KS)
        2. Opel Astra H 13cdti (90KS)
        3. Ford Focus II 1.6TDCI (109KS)
        4. Peugeot 307 1.6HDI (109KS)

307 i Focus imaju isti motor, ali se Focus lepse vozi i manje kvari generalno, trap je bolji i tako to ...
        1.3 u Astri od 90KS je prenasviran i moraces da ga gazis pa ce vise i da trosi i vise da se kvari, a da ne pominjem ogroooomnu turbo rupu, Scenic je prostran ali kvarljiv k'o jogurt na suncu ...

Najlakse ces naci Focusa dobrog za te pare, dobar auto koji iz neznanih razloga ne drzi cenu ... meni licno ruzan, pogotovo iznutra, ali to nije merilo ...
        Minivan je izvikana varijanta, nista korisnija ali skuplja od karavana (za kupovinu a i vise trosi), naprotiv. Samo je auto (ponekad) kraci pa se lakse parkira pa ko sta voli ...

I, realno, koliko ti zaista treba karavan ? Jednom ili dva puta godisnje ? A celu godinu ces vuci toliku iza sebe ? Kupi krovni kofer, ima i za male pare, pa nakacis kad ti treba ...

Pogledaj neku Mazdu 3 s 1.6D motorom, ako ima ...
        OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Zof
          CBC Član
          • 22.09.2008
          • 18
          • Beograd

Originally posted by prolupator
          Originally posted by Zof
          Evo modela i motora, nije po redu nego onako:

1. Renault Scenic 1.5dci (100KS)
          2. Opel Astra H 13cdti (90KS)
          3. Ford Focus II 1.6TDCI (109KS)
          4. Peugeot 307 1.6HDI (109KS)

307 i Focus imaju isti motor, ali se Focus lepse vozi i manje kvari generalno, trap je bolji i tako to ...
          1.3 u Astri od 90KS je prenasviran i moraces da ga gazis pa ce vise i da trosi i vise da se kvari, a da ne pominjem ogroooomnu turbo rupu, Scenic je prostran ali kvarljiv k'o jogurt na suncu ...

Najlakse ces naci Focusa dobrog za te pare, dobar auto koji iz neznanih razloga ne drzi cenu ... meni licno ruzan, pogotovo iznutra, ali to nije merilo ...
          Minivan je izvikana varijanta, nista korisnija ali skuplja od karavana (za kupovinu a i vise trosi), naprotiv. Samo je auto (ponekad) kraci pa se lakse parkira pa ko sta voli ...

I, realno, koliko ti zaista treba karavan ? Jednom ili dva puta godisnje ? A celu godinu ces vuci toliku iza sebe ? Kupi krovni kofer, ima i za male pare, pa nakacis kad ti treba ...

Pogledaj neku Mazdu 3 s 1.6D motorom, ako ima ...
          307-ica je dizajnerski ispred Focusa ali mislim da je realno Focus pouzdaniji auto,ADAC tabele isto to kazu a i nisam jos cuo da je neko imao problema sa njim.
          Ni meni stvarno nije jasna nisak cena Focusa,cak ga isprva nisam ni uzimao ozbiljno kao alternativu jer sam ocekivao visoku cenu medjutim nije tako,cena je kao i Astri ili 307-ici.
          Treba mi karavan, jbg ne mogu decja kolica stavljati u krovni nosac,de si ti video. Naravno da je lakse voziti hatchback,slazem se ali sem mane kod parkiranja i mozda malo vece potrosnje karavan nema nikakvih drugih manjkavosti a o prednostima ne treba trositi reci-govorim o prostoru i korisnosti.
          Mazda 3 1.6D - najsveziji primer***moj dobar prijatelju ju vozi,sto se tice voznje sve super, pakleno skup servis (mozda je neko cuo da redovan servis za Mazdu 6 kosta 500-600eur),i nakon 2.5godine i 95.000km coveku ZAKUCA MOTOR,sve servisirano u ovlascenom servisu,sve p opropisu radjeno,covek ne divlja,vozi normalno,klasika...jednostavno produvao motor posle 95.000km, naravno nije to pravilo ali kad sam cuo nisam mogao da verujem.Zamenili su mu ceo motor i sad tera dalje,ali ostaje gorak ukus.Svidja mi se auto ali ipak ne hvala...

Comment

• mmijatovic
            CBC Član
            • 11.02.2009
            • 10

Vidiš, u tvom komentaru se ogleda kvalitet Mazdinih automobila zato što kad čuješ tako nešto ti kažeš: "Wow, ko bi rekao, Mazda, nikad." ali naravno desi se da jedan u 1000000 bude loš, što naravno ne znači da je Mazda loš proizvođač automobila, ali kad čuješ prosvirao motor na Renou ili Opelu posle 130000km to je stanje redovno tj. ne dešava se non-stop ali malo-malo pa se neko žali. Što se tiče Focusa i Focus C-Max-a sličnost je samo u šasiji i još par sitnica, ostalo se ne može porediti. Malo progooglaj pa ćeš videti ili pitaj iskusne majstore pa će ti oni reći.

Comment

• prolupator
              CBC Senator XXL
              • 02.09.2005
              • 3968
              • Zemun

Moj kum vozi Accent-a, mislim da bi i njega trebao uzeti u obzir ili nesto slicno. Auto gubi cenu brzinom svetlosti, veoooma je jeftin za odrzavanje, ne kvari se nikad, a ovaj noviji (yaye) je cak i lep ... Njih 6-oro (4-oro velikih i dvoje sitne dece)je otislo u Grcku i vratilo se njime uz, naravno, krovni nosac, i sve je stalo opusteno ... Ima varijanta 1.5D s dosta snage i gooomilom opreme ...

A sad mozes da ga uzmes i novog, na velikom je popustu dok ih ima na lageru, prepun opreme, garancija, ma sve ...

OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• DovlaK
                CBC Senator XXL
                • 24.07.2008
                • 560
                • Beograd

@Zof

Naravno da znam da benzinac bolje vuče na višim obrtajima i veruj mi uguravao sam ga na preko 5000 obrtaja, ali ne vredi... mrtvo pa mrtvo A što se tiče ostalih komentara, čini mi se da već prelazimo u domen ličnog ukusa i doživljavanja automobila. Za Stila si u pravu, ali to važi za one koji su proizvedeni na početku proizvodnje... za ove pare koje planiraš možeš uzeti nekog iz poslednjih serija, a tada mu je elektronika već bila dovedena na odličan nivo... No, ako si već odlučio da dodaš još love i uzmeš neki miniVan nek' je sa srećom
                Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.

Comment

• banebg81
                  CBC Veteran
                  • 26.06.2008
                  • 195
                  • Beograd

Fiat MultiPla
                  Reno Cangoo
                  Citroen Berlingo

to je sve za te pare moguće dobiti, dovoljno su veliki i funkcionalni ...

pozzzz

Comment

• B-13
                    CBC Član
                    • 07.05.2009
                    • 18
                    • Kragujevac

Peugeot 307 1.6HDI (109KS) to je nekako najbolja varijanta i najlepsi od navedenih a i imao sam prilku da se vozim u njega tako da je moj savet taj i izvinite zbog greske koju sam napravio

Comment

• Dora
                      Nadzornik!!!
                      • 24.10.2004
                      • 17451
                      • Novi Sad
                      • FIAT

@ B-13
                      Brate, za 16 sati bitisanja na forumu si uspeo da te dva admina opomenu, nije to mali uspeh. Treći put ćeš čitati kao gost. Čitaj temu i reci šta ima u vezi toga, komentar radi komentara nije potreban.
                      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• ada
                        CBC Senator XXL
                        • 04.06.2005
                        • 2375
                        • Novi Sad
                        • Svasta nesto

aj da i ja bacim nesto na ovaj digitalni papir

Opel - sedista jako tvrda i za dugu voznju ubistvena

Fokus - ok auto meni licno ruzan ali o ukusima ne raspravljamo

senik - ako se nadje dobar dizel odlican auto

pezo - isto dobar auto ali po meni tesan za porodicu.

Za te pare inace mozes da uzmes audija a4.bmw 320, lagunu, megana, forda mondea........

Ja i dalje preporucujem ljudima dobru lagunu (i ako nevolim francuze) ali je auto ekstra udoban za voznju.
                        Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
                        Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
                        Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
                        Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• Zof
                          CBC Član
                          • 22.09.2008
                          • 18
                          • Beograd

Jel ima neko iskustva sto se tice odrzavanja Fordovih novijih vozila,konkretno mislim na Focus poslednje generacije? Trenutno razmisljam sta je bolje Focus karavan 1.6d ili C-Max sa istim motorom,cena je tu negde ista za oba,samo je pitanje sta je bolje/prakticnije,ipak sam 90% vremena u gradskoj voznji gde je mnogo lakse manevrisati sa manjim autom.
                          Astra sa 1.3d,iako ima 90ks mislim da nije bas tako dobro resenje kako sam ja mislio jer svi kazu da je ipak dizel sa 1300ccm ipak premalo za auto od 4.5m i 1400kg,da bi isao mora se stiskati i stalno saltati i samim tim se sigurno gubi osnovna prednost ovog motora-niska potrosnja.Sa tom kubikazom nema ni elasticnosti,znaci samo saltanje po ceo dan...

Comment

• markofpi
                            CBC Senator XXL
                            • 27.07.2006
                            • 1552
                            • Bezanijska Kosa

Posto imas porodicu, znaci treba ti prostor, a opet kazes 90% voznje u gradu da sam na tvom mestu gledao bih Scenic. Dovoljno veliki auto, a pregledan zbog viseg sedeceg polozaja, krace haube, pozadi nema ****... Takodje ono sto ti je ada spomenuo jeste Laguna. ja sam je kupio pre jedno 2-3 nedelje. Iz juga sam presao u nju i veruj da uopste nije teska za manervisanje i voznju cak je mnogo lakse voziti Lagunu nego Juga. jedina stvar jeste osecaj za parkiranje i cinjenica da auto nema 3m nego preko 4. Sto se udobnosti tice u toj klasi udobniji ne postoji. Ako auto nije neki tezak krs i ima solidnu opremu lako ces ga posle i prodati, pogotovo ako je kvalitetno i redovno odrzavam dok je bio u tvom posedu. Ako uzimas dizela obrati paznju na turbinu jer im je to boljka, ja sam svoju remontovao za 250eur. takodje obrati paznju na trapove i sve na njima i naravno obavezna dijagnostika. Posto vozis vecinom u gradu pre nego sto sam kupio Lagunu rekao bih ti da razmisljas o benzincu + TNG ali sada i pored toga sto dci bas i ne voli grad jer je vise za krstarenje otvorenim putem kazem ti da je moja preporuka ipak dci. Ovo je moje subjektivno razmisljanje jer dodatna ugradnja TNG-a moze da zakomplikuje zivot, a ja nisam bas specijalista za te stvari.
                            Jos jedna bitna stvar jeste da za Reno imas jako dobar servis u Zemunu koji nije skup, a posto sam ja vec neke stvari menjao i radio na autu mogu ti reci da ni cene delova nisu nesto preterane. Redovan servis je 60eur, veliki servis za 1.9dci 120ks je 300eur itd. Takodje budi spreman da odvojis od 500-1000eur za ulaganje u polovan auto. Prvo veliki servis motora, drugo uvek treba ili spona, ili disk ili plocice.........mozda akumulator, gume ili neki nepredvidjeni izatak kao sto sam ja imao (remont turbine).
                            Inace i ja sam se dvoumio izmedju Mondea, Focusa, Megana, Lagune, Stila, Astre. Presudila je niza nabavna cena i udobnost bez premca. Znam da te glava boli od razmisljanja ali ako mozes provozaj bar sve te modele pa vidi sta ti lezi. Mi smo prvo hteli Astru ali kako smo svi krakati to nam je bas smetalo, a astra najjeftinija nekako za odrzavanje. Pa smo onda gledali Stila, pa i od njega odustali najvise zbog prica rekla kazala. E onda smo videli sta znaci veliki auto kad mozes da se zavalis ko covek i vozis. Pa onda seo u jednu lagunu, vozio me drug, ja se odusevio i tako dosla Lagunica u najuzi izbor. Jeste Skupa za odrzavanje u smislu da je puna elektronike i potenzijalnih kvarova ali da bi nesto dobio nesto moras da zrtvujes. Dizel ko dizel ima iste prednosti i mane kao i svaki moderniji comon rail.

Comment

• radebgyu
                              CBC Senator
                              • 03.02.2009
                              • 244
                              • Beograd

Za porodicni auto mozda nebi bila losa ni Corola verso dobro se pokazala i za grad i za otvoreno.Mozda i mitsubishi Space Star imaih i sa 1.3 motorom mada je malo slab.Ja sam pristalica Japanaca pa me izvini.
                              Power: 60 kW / 82 hp Benzin
                              mesovito 6.8 l/100km
                              grad 8.8 l/100km
                              otvoreno 5.7 l/100km
                              Ovo su podaci za SPACE STAR
                              http://www.mitsubishiclubserbia.com

Comment

• Corsa
                                CBC Senator XXL
                                • 22.09.2005
                                • 450
                                • Beograd

Civic sa 5oro vrata, Corolla Verso, Almera TIno.Tim redosledom

Comment

Working...
                                X