Dilema Stilo vs Leon

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • hansf
    CBC Član
    • 01.08.2009
    • 68
    • Ns
    • Stilo MW MJet

Dilema Stilo vs Leon

Pozdrav za sve na forumu...
    Kao sto vidite iz naslova, potrebna su mi neka misljenja u vezi ova dva auta (planira se skora kupovina) pa rekoh da se cujem sa strucnjacima...
    Leon Tdi 110,cuveni VW motor i menjac, sasija A3-ke( cak je i unutrasnjost prekopirana), vozio A4 sa tim motorom ide kao nevreme -trosi ko upaljac. Na stranim sajtovima nisam nasao nista negativno od komentara sem zalbi Engleza kako im stalno curi voda u auto kroz dihtunge vrata , ali rekose da se to lako resava... Ima ih na placu u Novom sadu, flota rent a car vozila sa kanarskih ostrva, sem sto su malo grebani i cesani (#ebiga rent) nisam naoko primetio neke nedostatke. 2005 god. Kilometraze su oko 90-100k sto moze biti i tacno s obzirom da su vozeni po ostrvu. Cene oko 6800.

Druga opcija cuveni Fiat Stilo JTD karavan, bestseler polovnjak na nasim prostorima sa svim svojim bubicama i nedostacima, sa kojima vidim, ljudi ipak izlaze na kraj Mislim da za 5500-6000 trenutno najisplativija opcija samim tim sto ih ima mnogo u ponudi. Da li neko moze da kaze koje su revizije napravljene na Stilu do 2005 god? Znam da je resen problem sa senzorom airbaga suvozaca, nosac motora, jos nesto? Kolega vozi 2004 god. i za sada je vrlo zadovoljan, takodje jos jedan koji vozi Multijeta 2005. Preporucite nekog dobrog majstora u NS-u za Fiat, koji bi hteo (naravno uz nadoknadu) da pregleda auto i ocita (pravu) kilometrazu...

Stavke koje su mi najbitnije pri izboru su pouzdanost, cena odrzavanja i potrosnja. Za udobnost ne marim...oba su dovoljno udobna za mene
    Yugo- Das auto....
  • Bane R
    CBC Senator XXL
    • 27.03.2006
    • 1769
    • Beograd

Re: Dilema Stilo vs Leon

Ako mene pitaš, Stilo ima bolji motor, Leon ima sve ostalo bolje... ali ja ne bi ni jedno ni drugo ...

Comment

• overspeed
      CBC Senator XXL
      • 24.05.2005
      • 2779
      • Kosovska Mitrovica

"Cuveni VW motor i menjac" - za te pare mozes da ih dobijes i u "originalnom pakovanju" - Golfu IV. Za 6500 mozes da nabodes nesta, ako ti je VW bas bitan. Samo sto tih godista "cetvorke" naravno nema...

Inace ne bih se slozio sa tobom da je za nekih 6000 najbolja kupovina to sto si naveo. Prolistaj malo oglase, pogledaj po internetu... Za kes novac danas vrlo lako obaras cenu ionako vec pojeftinilim automobilima, tako da za te pare mozes da uzmes (uz malo cenkanja zbog ranije navedenog) recimo Megane sa dCi, Focus sa TDCI, 307 sa HDI motorom ili Alfu 147 sa istim takvim (JTD) motorom kao u Stilu. Nisam alfista ali mi je nelogicno da za iste pare pored Alfe razmatras Fiata Elem, za te pare ima poprilicno generalno boljih auta na trzistu, samo par godina starijih. Posto vidim da ti je imperativ godiste necu o njima detaljno ali navescu samo na primer Lagunu 1,9 dCi i Mondeo 1,8 TDCi, koji su u svakom pogledu kompletniji, opremljeniji, bezbedniji, udobniji, komforniji, (dodaj po zelji) od ovih modela o kojima razmisljas. U svakom pogledu budi oprezan jer su intervencije na tim modernim CR motorima (izuzev tog u Leonu, posto mislim da je to jos uvek PD) paprene.

Iz tog razloga ja ne bih kupio ni jedan od navedenih ali necu da te odvracam od diesela, to je vec stvar licnog izbora.
      http://www.bmw.tv

Comment

• neshaoct
        Banovan
        • 18.08.2007
        • 1754
        • Beograd, Rakovica

Originally posted by overspeed
        ...Nisam alfista ali mi je nelogicno da za iste pare pored Alfe razmatras Fiata ...
        Originally posted by hansf
        Stavke koje su mi najbitnije pri izboru su...cena odrzavanja...
        Eto i odgovora...
        Alfa 147 je skupli auto za održavanje od Stila...i ta razlika nije mala ili simbolična, već dobrih 30-tak %...

Comment

• hansf
          CBC Član
          • 01.08.2009
          • 68
          • Ns
          • Stilo MW MJet

Nesho, upravo si pogodio.
          Zato sam i naveo stavke koje su mi bitne kod automobila, te jasno je svima da Megane, Laguna, Alfa, i slicna "shminka" ne dolaze u obzir....
          Auto treba 80% da "radi" po gradu (radim neki servis) ostalo su bliza i dalja putovanja. Stoga i imperativ nije udobnost i dopadljivost, neke extra performanse, nego pouzdanost i odrzavanje. Slazem se sa Overspeedom da su automobili koje je pomenuo u nekim segmentima puno bolji, ali to jednostavno nije za mene... Ne zelim da me izuvaju na servisu 250E za Fuck#n elektropodizac da ne pominjem kod kartice i sicna Sr....
          Inace Fokus 1.6 tdci i Astra 1.7cdti bi mogli biti jedna od opcija, kao i fabia karavan i sl. Samo sto su prva dva ipak u startu skuplji, a o kvalitetu i odrzavanju bi mogao da prokomentarise neko ko je upucen?..... Ps. Za Astru sam pitao u Opel sekciji ali nisam dobio nikakav odgovor....
          Zadnja tri automobila koja sam vozio su bili benzinci sa plinom, extra sam bio zadovoljan. Sada ponudu benzinaca mozete izbrojati na prste i ovde i napolju. Em sto su skuplji, em sto ih nema, Oni sto vec imaju plin obicno su presli boga oca + sto su ti uredjaji zreli za servis (holandjani) Kakve su Cordobe 1.4 16v 86hp, ima ih na istom placu zajedno sa Leonima od iste firme + kako rade na LPG?
          Nesho da li si upoznat sa revizijama koje su radjene na Stilu do 2005 god? Koliko je Multijet komplikovaniji (citaj skuplji) za odrzavanje od JTD?
          Hajde drustvo razletite se po tastaturi!
          Yugo- Das auto....

Comment

• neshaoct
            Banovan
            • 18.08.2007
            • 1754
            • Beograd, Rakovica

Originally posted by hansf
            ...Nesho da li si upoznat sa revizijama koje su radjene na Stilu do 2005 god? Koliko je Multijet komplikovaniji (citaj skuplji) za odrzavanje od JTD?
            Ukratko :
            - prve serije su iz poslednjeg kvartala 2001. godine.
            Benzinci su bili 1.2 16v, 1.6 16v, 1.8 16v i Abarth 2.4 20v
            Dizeli su bili 1.9 JTD od 80KS i 1.9 JTD od 115 KS
            - Kao standardni nivo opreme imali su 6 vazdušnih jastuka ( vozač, suvozač, dva bočna i 2 vazdušne zavese ), ABS, ASR ( kontrolu proklizavanja ), el. servo ( City opcija kao asistencija pri parkiranju čijim aktiviranjem volan postaje još lakši i bukvalno se može vrteti vrhom prsta ), maglenke napred i pozadi, volan podesiv po dubini i visini, itd...itd...

- Od 2004. godine prestaje se ugrađivati benzinac 1.8 16v ( više nije ispunjavao nove euro norme ), kao i 1.2 16v koji biva zamenjen sa 1.4 16v sa skoro 100 KS.
            Rešava se česti problem sa OCS senzorom tako što se on izbacuje.
            Snižava se standardni nivo opreme, tako da početni nivo nema više 6 već 4 vazdušna jastuka. Banalni primer...izbacuje se i pepeljara sa osvetljenjem iz standardnog paketa opreme.
            Rade se kozmetičke izmene, najviše vidljive na zadnjem delu verzije sa 5 vrata.
            Uvode se novi M-Jet dizeli.
            I dalje je najjača verzija benzinac 2.4 20v

M-Jet dizeli nisu nešto posebno ( mnogo ) skuplji za održavanje od JTD...

Comment

• Jesa
              CBC Senator XXL
              • 23.03.2008
              • 344
              • Beograd
              • Honda Civic 1.4 LS

Neces se zeznuti koji god da uzmes.

Ali leon vs stilo karavan, po pitanju prostora ...

Ako vec insistiras na diesel motoru, najbitnija ti je predjena kilometraza, pogotovo er planiras da ih arcis po gradu.
              www.reverbnation.com/eclipsebgd

Comment

• hansf
                CBC Član
                • 01.08.2009
                • 68
                • Ns
                • Stilo MW MJet

Leon mi ima sasvim zadovoljavajuci " boot" za moju opremu, stilo karavan sam naveo zato sto ih ima najvise u ponudi i najvise mi odgovara....
                Nisam iskljucivo za dizel, trazim nesto sa pouzdanim motorom i malom potrosnjom, kao sto sam rekao na pr. stila 1.6 mozes izbrojati na prste jedne ruke....Inace benzinac za mene mora biti neki koji dobro "vari" LPG.

Inace LPG je za sada jeftin samo zato sto na njega nema dodatnih poreza i akciza, a bog zna sta nam nasa gladna novca drzava sprema u buducnosti to niko ne moze da predvidi....

Ima li neko jos neku preporuku?
                Yugo- Das auto....

Comment

• subicd
                  CBC Senator XXL
                  • 20.06.2008
                  • 463
                  • Novi Sad

Ako je odrzavanje primarno onda definitivno Leon, jer taj motor stari TDI od 110KS ima veoma jeftino odrzavanje, dobre performanse cak i u poredjenju sa novijim dizelima i malu potrosnju. Ako crkne dizna(a tesko da ce da crkne) nije vise od 20ak eura, remnot pumpe 250e, remont turbine oko 300e, a tesko da ce to sve da ode, cak sta vise mislim da posle te km neces ni imati nekih znacajnih ulaganja. Mali servis sa svim filterima mozes da odradis za 50e itd.Daleko je Leon od loseg auta, a svakako je bolji od Stila kojeg po meni jedino vadi JTD motor, ostalo je teski krs za moj ukus pocev od sedista, preko komandne table a i izgleda(osim trovratne verzije).

Moderni dizeli su mnogo skuplji za odrzavanje, pocev od dizni, turbina pa ostalih dzidza-bizda senzora i raznih gluposti. Osetljiviji su na losije gorivo, zahtevaju skuplje ulje(sintetiku) preko 1000din l. Jedina po meni prednost tih CR motora je bolji rasored snage i tisi rad, a kad kupujes polovan auto i to sa preko 200.000km a odrzavanje-troskovi eksploatacije su bitni, namece se kao bolji izbor zastareli TDI ali pouzdan, brz i mali potrosac.

Comment

Working...
                  X