Kompakt benzinac za 4k-5k, mozda i uvoz, sta uzeti?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • JoMan
    CBC Član
    • 25.04.2008
    • 42
    • BG

Kompakt benzinac za 4k-5k, mozda i uvoz, sta uzeti?

Pozdrav svima!

Znam da je ova prica cesto prezvakana, ali svaka tema je specificna jer svaki kupac ima svoje potrebe i zahteve (ali i "tripove" ). Procitao sam dosta toga ovde, a i dalje sam u istom mestu. Evo mog profila:

Potrebe: zavrsavam studije i pocinjem da radim uskoro (veoma). Bg je u pitanju. Voznja ce 90% biti po gradu. Kraci putevi, retko neki duzi put. 10k-15k godisnje. Od brzine i ubrzanja ne patim (kada budem imao ozbiljan novac, onda cu o tome misliti jer su moji prioriteti sada drugaciji).

Ideja: uzeo bih benzinac sa plinom ili bih plin ugradio (u servisu naravno). Vozio sam automobile na plin, cak i veoma slabe, i nemam problem sa time. Troskovi koriscenja su mi bitni (stalni troskovi), pa mi skup benzin/dizel i skuplje odrzavanje dizelasa ne ide u prilog. Lakse mi je da u pocetku prezalim nesto vise novca kako bih kasnije mogao da uzivam u jeftinoj voznji.

"Tripovi": ne patim od toga da auto bude lep, ali nije da nije bitno. Nemam novac za preskupo odrzavanje za neku egzotiku. Punta izuzetno ne volim (jbg). Voleo bih da se auto kvari sto manje (a ko ne bi) tj. da ima sto manje poznatih i cestih problema.

Budzet: mogao bih da izdvojim 5k, eventualno par stotina eura vise. Ipak bih pre gledao da uzmem nesto oko 4 - 4.5k da ne bih sve potrosio, sto mislim da nikako nije preporuka pri kupovini polovnih automobila.

Kandidati:
    - Renault Megane i Peugeot 307, jedni od favorita. Koliko kontam oba imaju neke redovne falinke i kupovina je manje vise lutrija, ali su generalno ok i njihovi vlasnici su zadovoljni. Nadam se da su benzinci manjih kubikaza ok (1,4 - 1,6).
    - Fiat Stilo - i ne volem bas fiata, ali ako bas ne preostane nista drugo, mozda je ovo resenje.
    - Honda Civic - koliko shvatam skuplja, ali sam video da ima i za ~5.5 sto deluje relativno ok

Mozda i (za svakako manje novca):
    - Peugeot 206
    - Renault Clio

Ovo su samo neki koji su mi pali na pamet, jer kao sto vidite ni sam ne znam sta hocu. Slobodno predlozite i nesto sasvim peto, dokle god da je dobro.

Takodje imam i dilemu da li uvoziti ili ne. Imam mogucnost da mi u Nemackoj rodjak kupi auto i doveze ovde. Prednost rodjaka su znatno manji troskovi (ali bih ga svkako castio) a mana je to sto cu onda auto videti verovatno samo na slikama. On se ne razume preterano u kola (nije mehanicar), ali dosada nikome nije kupio los auto. Uzimao bi naravno iz lokalnih oglasa, ne sa turskih placeva. Shvatio sam da bih ustedeo, samo mi i dalje nije jasno koliko. Sigurna dobit ti bila to sto bih za manje ili u najgorem slucaju iste pare mogao dobiti verovatno znato bolji auto o kojem bih znao sve. Mozda bih nasao i nesto malko lupano.

Totalno sam u konfuziji jer vise odluka treba doneti, a prvenstveno odabrati i auto. Svakako bih odabrao 2 modela, pa koji dobar naidje. Mislim da je to neka zdrava logika, a ne zalepiti se za jedan i samo njega juriti.
  • Dragon
    CBC Senator XXL
    • 15.11.2006
    • 963
    • Beograd

Re: Kompakt benzinac za 4k-5k, mozda i uvoz, sta uzeti?

Honda Civic 1.4 90ks.

Mada, Stilo 3v 1.6 je lepsi.
    Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.

Comment

• gogi11
      CBC Senator XXL
      • 26.10.2009
      • 790
      • Sever Srbije - Novi Sad

A sta mislis o Laguni benzinac ??? Imas ih od 4500 pa do 5000 evra da biras , godiste 2001, 2002 mozda i novije. Jedino sto je motor u glavnom 1,8 a ima i 1,6 .
      Uzmes limuzinu koja nije ni mala ni velika nesto potaman i za grad ali i za otvoren put. Inace su sve lagune sa odlicnom opremom . Generalno za 4500 mozes naci dobru lagunu i za ostatak novca je izservisiraj i ugradi plin i milina.

Comment

• markofpi
        CBC Senator XXL
        • 27.07.2006
        • 1552
        • Bezanijska Kosa

Moze laguna ali opet ostaje odvajanje za ugradnju tng uredjaja kao i toga da tu istu lagunu treba dovesti u top stanje. Ne znam, ali ja bih po tvom opisu i da sam na tvom mestu mozda gledao i Megane I. Ima ih i sa 1.4 a6v i 1.6 16v motorom. Deluju mi poprilicno jednostavni za odrzavanje, a kako vozim Reno (doduse Lagunu) odrzavanje bar u servisu koji ja posecujem ne bi trebalo biti skupo. Takodje ne znam kako se krecu cene ali ako se Vectra B uklapa u budzet to je isto odlicna kupovina. Motor 1.8 16v + tng i vozi misko.

Comment

• markofpi
          CBC Senator XXL
          • 27.07.2006
          • 1552
          • Bezanijska Kosa

Renault Megane I :

http://www.polovniautomobili.com/oglas2 ... ne_16_16v/

http://www.polovniautomobili.com/oglas3 ... ne_16_16v/

http://www.polovniautomobili.com/oglas3 ... lt_megane/

Comment

• gogi11
            CBC Senator XXL
            • 26.10.2009
            • 790

Marko pa sta podrazumevas pod doterati u dobro ili top stanje??? svaki auto moras malo "doterati"
            Megan je po meni bas ok auto a sto se tice vektre ... hm ne znam, bolje mozda ipak laguna 1,8 . Ipak je udobnija i modernija koliko toliko.

Comment

• markofpi
              CBC Senator XXL
              • 27.07.2006
              • 1552
              • Bezanijska Kosa

Zameniti kocione plocice, diskove, uraditi veliki servis motora, kupiti gume, i sve ono sto mozda treba da se menja (neki prekidas, spona, sajla,...) Sve to je jeftinije za MeganI nego za Lagunu II. Ne kazem da je Laguna losa kupovina ali covek je trazio kompaktan auto, 90% voznje po gradu, pristupacno odrzavanje i sl. Po meni pre MeganI nego Stilo, Laguna...

Comment

• gogi11
                CBC Senator XXL
                • 26.10.2009
                • 790

Pa ok to se i podrazumeva pod servisom nego ja pomislih na sta i kakavo sredjivanje sada misli on . Mislim i ja da mu je dobra ova varijanta sa starim meganom. Po meni taj auto jos uvek ima dobru liniju tj lepo izgleda s polja jednostavno kvalitetan je to auto, iznutra vec se vidi da je auto ipak starija generacija. Ali opet ne moze i jare i pare.
                E sada ne moze se racunati taj megan i laguna po pitanju odrzavanja , ipak nisu ista klasa tako da je naravno laguna skuplja. Stilo je po meni isto ok auto samo nikako karavan taj je grob teski (mislim na izgled karavana)

Comment

• JoMan
                  CBC Član
                  • 25.04.2008
                  • 42
                  • BG

Vise ljudi mi je privatno preporucilo i Fabiu u poslednjih 24h
                  Bas je mnogo nahvalise. Onda sam video i sledecu stvar i nisam mogao da verujem http://www.topgear.com/content/carsurvey/2006/
                  Ovo je u potpunosti suprotno od svega kako sam do sada razmisljao, ali eto. Da me je neko pitao pre par dana da li bih nekada kupio Fabiu, verovatno bih rekao da ne. Samo ne znam 1.2 ili 1.4 motor i da li se uopste moze naci neka dobra Fabia za ove pare?

Jos nisam odustao od ostalih i konacno prelomio. Samo sam ubacio jos jedan auto u izbor, kao i pomenutu Lagunu!

Comment

• gogi11
                    CBC Senator XXL
                    • 26.10.2009
                    • 790

Ma fabija je skroz ok auto . Kvalitetan je to sigurno e sada po pitanju izgleda to zavisi od osobe do osobe. Meni se licno ne svidja njen izgled ali nikada auto necu pljuvati na osnovu izgleda jer znam da je (fabia) extra auto i po potrosnji i za odrzavanje... Ima prijatelj jednu 1,4 mpi i prodaje je. saznacu nesto vise ovih dana pa ti javljam.

Comment

• Azrael
                      CBC Senator
                      • 29.06.2006
                      • 278
                      • Kragujevac

Ako uzimas Fabiu, zaobidji 1.2, jer su to trocilindricni motori, i nisu se bas nesto proslavili. Da sam na tvom mestu ja bih jurio 1.4 ili 1.6.

Comment

• Ji 4Tze
                        CBC Senator XXL
                        • 04.05.2006
                        • 806
                        • bg
                        • Honda CR-V 4WD

Nema 1.6 Fabia... Pored 1.2HTP (max obrtni je prilično nisko) ima 1.4mpi 8V (Škodin motor), 1.4 16V 75KS i 100KS od VW-a i 2.0 8V (to je baš retko za naći).

http://en.wikipedia.org/wiki/%C5%A0koda ... 6Y_engines

eto spisak svih motora, ali mislim da je motor poslednje što treba da te brine na bilo kom od tih auta.
                        pogledaš koliko košta ono što uglavnom mora da se menja, veliki servis, set kvačila, diskovi, auspuh, trap i sl.
                        Da nema nekih falinki koje su skupe, tipa neki prekidač od 50€ i sl. Zato ti valjda i preporučuju Fabiu, to je baš što pitaš, kompakt benzinac za 4-5k.
                        Pretreseš ga u nekom servisu dobro i ako nema falinki onda odlučiš prema troškovima održavanja i vožnje.

Comment

• JoMan
                          CBC Član
                          • 25.04.2008
                          • 42
                          • BG

Pa iskreno i meni cak nije ni ulazila u uzi izbor, i auto mi se vizuelno ne dopada, ali iz prethodnih iskustava sam skontao da i nisam bas pametno postupao a da su ljudi oko mene imali pravo. Svi koje poznajem a koji je imaju se kunu u istu! U svakom slucaju cu je uzeti u obzir i istraziti jos. Misljenja mi i odavde dosta znace. Ne bih smao zeleo da se uvrede ljudi koji su preporucili neki drugi auto, ali ovo je ipak forum i sluzi kao podrska odlucivanju (sto je i vise nego dovoljno), ali naravno i kao dobar izvor relevantnih informacija (linkova na netu, konkretnih problema pojedinih modela, itd.).

Da li mislite da bih mogao naci dobru Fabiu 1.4 za 4.0k-4.5k? Auto mi nije potreban sutra, i spreman sam da sacekam da naidje dobar primerak (ali ipak ne ni predugo). Sva iskustva u vezi sa Fabiama su dobrodosla!

Comment

• legenda
                            CBC Senator XXL
                            • 28.03.2009
                            • 1345
                            • Beograd

Ako ti se svidja fabia i ako nemas ambicija prema brzoj voznji preprucujem ti 1.4 mpi 68 ks skodin motor...ima solidan obrtni moment na niskim obrtajima i prilicno je jeftina za odrzavanje...ima lanac i lancanik koji se menjaju na 50.000km...malo grublje radi ali mozes i sam da je odrzavas...za 4500e moze dobar primerak da se nadje...1.4 16v 101ks ima aluminijumski blok motora,uze uljne kanale pa mora(ono barem bi trebala sintetika) i dok traje traje...ako pocne da trosi ulje,jeftinije ti je da nadjes drugi polovan motor nego da menjas polumotor...1.2 htp do 150.000km ok,posle toga opet polumotor...inace je auto nemacki tvrd i za duza putovanja ga ne preporucujem

Comment

• markofpi
                              CBC Senator XXL
                              • 27.07.2006
                              • 1552
                              • Bezanijska Kosa

Moj dobar drugar ima Fabiu elegance 1.2HTP, doduse novu je kupio i jedini kvar za 100k km je bila bobina i podizac stakla. On je potpuno zadovoljan, a meni se jedino ne svidja to sto je auto ko magarence, tvrd. I opet stvar licnog ukusa, opet bih isao na varijantu MeganeI.
                              uglavnom ako naletis na dobro Fabiu ne znaci da ne treba da je kupis zato sto je tvrda, a imas ono sto je zlata vredno, sto si pomenuo, a to je da ti auto ne treba odmah. Strpljenje ce ti sacuvati budjelar, hladnu glavu i jos stosta.

Comment

Working...
                              X