Opsti saveti za kupovinu automobila do 4000e

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • stefanan
    CBC Član
    • 07.12.2010
    • 20
    • Beograd

Opsti saveti za kupovinu automobila do 4000e

E ovako dosao red da se kupe neka kola,trazio ja dugo i dvoumio se sta da radim i odlucim se na kraju za automatik (svi kazu da je voznja 3 puta laksa + ne moram da se cimam sa kretanjem pod rucnom i kvacilom). Trazim neki mali/srednji auto,znaci nista preterano jer ce pretezno biti vozen po beogradu i okolini,mozda jedno vece putovanje godisnje. Najvaznije mi je da bude pouzdan i da se ne kvara,necu svaki dan da nesto menjam ( ipak sam ja student ). E ovi modeli su meni zapali za oko: punto,corsa,clio,megane- njih ima da se bira; a nasao sam i po 1-2 brave,206,306 ali cim ih tako malo ne bih to uzimao. Po netu sam procitao razna misljenja,tako da sam prilicno zbunjen. Svi kazu da su automatici laksi za voznju ( osim baja koji "manuelni nikad ne bi menjali,nikakav je to auto dok on ne oseti motor....") i da se ne kvare puno ako se redovno menja ulje i jos nesto. Ajde sad vi dajte malo misljenja,samo oni koji imaju iskustva sa automaticima
  • Cherokee_NS
    CBC Senator XXL
    • 08.02.2009
    • 802
    • Novi Sad

Re: Automatik do 4000e

Dizem dva prsta, javljam se da kazem koju

3 godine sam vlasnik Renoa Megana 1 faza 2 (ili ti u narodu popularnije restajling)... Ja ga kupio sa 90.000 km, uvezao iz Belgije, sad ima blizu 130.000....
    Motor je 1.6 16v 79 kW, automatski menjac...
    Mogu ti reci da nije veliki potrosac (meni je prosek do 8 litara/100km, najmanju sto sam imao je 6.5 litara/100km), auto stvarno udoban i dobar za putovanja, pa i krace relacije... Ne zamaras levu nogu....
    Sto se tice odrzavanja, nije skup, podnosljivo je... Nema boljki sa trapom kao sledece generacije Renoa...

Auto je pouzdan do onog trenutka kad krene automatik da brljavi... Meni sa na 120.000 javio problem, kada je hladan cima, prelazi u zastitni mod, gasi cetvrtu brzinu... Problem sa pritiskom ulja...

Bio kod raznih servisera automatika, svako prica svoju pricu i misli da je najpametniji... Na kraju sam stupio u kontakt sa jednim likom sto radi u Renoovom ovlascenom servisu, i koji je takoreci "tata-mata"...
    On mi je na kraju rekao da taj menjac sto je na Meganu a zna se naci i na drugim modelima ima fabrickih propusta sa ventilima, koji hoce da zaribaju i problem se moze resiti jedino njihovom zamenom (za ovo sam se naknadno i uverio, citajuci po raznim Renault forumima itd)... Za taj posao mi je trazio 450 eura za delove, ruke cu imati verovatno free (da ne objasnjavam, duga prica)...

Sto se tice tog menjaca, on je razvijan od strane Renoa, Pezoa, Citroena i Simensa, i moze se naci na sve 3 marke automobila.... Kod Renoa mu je oznaka DPO, kod Citroena i Pezoa AL4... Tako da bi od tih automobila uzeo jedino automatik u slucaju da je izvrsena intervencija nad tim ventilima, posto valjda je to resenje problema jednom za sva vremena

Inace, kod njih, servis menjaca se radi na 60.000 km, menja se ulje i filter... Uglavnom cena ovog zahvata ide oko 100-150 eura, i treba ti neko ko zna proceduru i ko ima odgovarajucu dijagnostiku...

Problem je pored toga, sto automatika nema puno u oglasima, ljudi su nekako odbojni prema njima...
    Mesto za vasu reklamu, za samo 100 eura mesecno!

Comment

• sErGiO
      Moderator
      • 30.01.2007
      • 2769
      • Neko selo pored Beogr
      • Alfa Romeo 156SW

Odbojni su baš iz razloga koje si naveo u svom postu. Majstora za automatske menjače ima preko nekoliko i svi misle da su najpametniji

Comment

• gorans
        CBC Senator XXL
        • 09.03.2010
        • 1525
        • Beograd

Uzmi dobrog automatika i vozi.Kvare se i manuelni koji nisu mnogo jeftiniji za popravku.

Comment

• Cherokee_NS
          CBC Senator XXL
          • 08.02.2009
          • 802
          • Novi Sad

Pa i kod italijana (Alfe, Fiat, Lancia) koliko sam do sad vidjao, nije u pitanju klasican automatik, vec robotizovan menjac, selespeed ga zovu...

Ima menjac korpu i lamelu kao manuelni, samo sto menjanje brzina obavlja robot... Koliko sam cuo, da ni oni nisu bas na glasu

Comment

• mistermobil
            CBC Senator XXL
            • 09.11.2008
            • 469
            • pecinci

Otac mi je invalid i oni kao porodicni auto voze fiat mareu automatik.nije selespeed,nego obican automatski R,N,D,itd menjac,koliko se ja razumem iskustvo za sada je pozitivno,tj nemas jeda ako redovno odrzavas auto i menjas i ulje u menjacu.To sto u Srbiji ne vole automatik menjac treba da ti bude preporuka,jer ovde vecina uvek kontrira,i tera inat normalnom svetu voznja je opustencija,kao skuter.moja preporuka za automata
            Ko leti,vrijedi
            Ko vrijedi,leti
            Ko ne leti,ne vrijedi..
            (Grunf,TNT..)

Comment

• stefanan
              CBC Član
              • 07.12.2010
              • 20
              • Beograd

@ Cherokee Citao sam tvoje postove na par foruma vec i video da si hvalio svog megana dok nije poceo da zeza Sto je najzanimljive ja sam nasao jednog istog kao tvoj,izgleda solidno a lik dopusta svaku proveru. Ali hocu prvo da cujem utiske ljudi (ako ih ima) koji voze clia/punta/corsu,necu da zurim nigde nisu to male pare za mene,a ovo su mi i prva kola. Jel u meganu tiptronic ili obican automatic ?

svidja mi se sto se tema razvija,posto sam dosta trazio po netu i nigde nisam nasao temu u kojoj se raspravlja i uporedjuje vise modela automatika,vecinom se samo usputno pominju u nekim temama... tako da samo nastavite da pisete,koristice i nekome osim mene sigurno

Comment

• sErGiO
                Moderator
                • 30.01.2007
                • 2769
                • Neko selo pored Beogr
                • Alfa Romeo 156SW

Originally posted by Cherokee_NS
                Pa i kod italijana (Alfe, Fiat, Lancia) koliko sam do sad vidjao, nije u pitanju klasican automatik, vec robotizovan menjac, selespeed ga zovu...

Ima menjac korpu i lamelu kao manuelni, samo sto menjanje brzina obavlja robot... Koliko sam cuo, da ni oni nisu bas na glasu
                Postoje i klasični automatski menjači ali i ovi robotizovani tj. selespeed. Koliko znam 147 nije nikada imala klasičan automatski menjač nego samo manuelni i selespeed.

Comment

• legenda
                  CBC Senator XXL
                  • 28.03.2009
                  • 1345
                  • Beograd

Drugarski savet posto si student,mani se automatika...treba roditeljima da izvlacis jos 500-600e i opet ti niko ne garantuje dokad ce da radi...vezbaj malo kretanje na uzbrdici,veoma brzo ti nece ni trebati rucna...uzmi puntica 1.2 60ks za pocetnika je Bog u svakom smislu,od odrzavanja do potrosnje

Comment

• gorans
                    CBC Senator XXL
                    • 09.03.2010
                    • 1525
                    • Beograd

A ko ce da mu garantuje da ce manuelni raditi bez problema? Imao sam u porodici Kadet kocku,Ford Taunus V6,Audi 90 2,3 20v i VW Touran DSG,svi sa automatskim menjacem.Jedini koji je crkao bio je na Audiu i to na oko 260hkm ali taj audi je bio 2,3 20v sa 170ks i posle 20god voznje uz svakodnevno gazenje kick-downa bio je i red da crkne.
                    Mislim da je neopravdan strah i legenda kako crkavaju automatski menjaci,kao i sto je glupo pricati (a vecina prica) kako su japanci skupi za odrzavanje a licno znam i nemoze me niko ubediti da je je Yugo jeftiniji za odrzavanje od Nissana jer to nije tacno.

Comment

• legenda
                      CBC Senator XXL
                      • 28.03.2009
                      • 1345
                      • Beograd

Goksi lepo ti je ocuvan nisan,samo mu operi farove ili stavi bolje sijalice...manuelni menjac moze da se zameni za smesne pare,puni su ih otpadi od 50e pa navise i mnogo redje crkavaju,nema apsolutno nikakvog odrzavanja(ja sam na kadetu zamenio ulje u menjacu posle 19god)...nisam znao da treba a i u servisnoj knjizi pise da se doliva samo po potrebi...zadnja gepek vrata sa staklom i brisacem za kadeta 20e i to metalic,a koliko je za nisana,ako uspes da nadjes...sve ima svoje da se ne lazemo

Comment

• stefanan
                        CBC Član
                        • 07.12.2010
                        • 20
                        • Beograd

Originally posted by legenda
                        Drugarski savet posto si student,mani se automatika...treba roditeljima da izvlacis jos 500-600e i opet ti niko ne garantuje dokad ce da radi...vezbaj malo kretanje na uzbrdici,veoma brzo ti nece ni trebati rucna...uzmi puntica 1.2 60ks za pocetnika je Bog u svakom smislu,od odrzavanja do potrosnje
                        Pa niko ne garantuje ni za jedan auto dokle ce da radi,ali koliko sam video po svim forumima ako se odrzava redovno automatik ce solidno trajati. A i ja ne planiram da ga vozim nesto preterano,tako da ako bih sad uzeo neki sa 70-80 hiljada za 3-4 godine bi dosao do 150000 i tad bi ga ja prodavao. Imam 2 manuelna u porodici tako da znam ja da se koristim njima,ali je situacija malo specificna (406 2.0 hdi je super auto,ali je za mene malo preveliki tako da se stalno plasim da ga ne cuknem negde; golf 2 star 20 godina jos ide,ali me na njemu nervira kvacilo tako da mi cesto krene u nazad na uzbrdici pa je nepouzdan dosta za gradsku voznju). I tako sam dosao do automatika,koji bi mi super odgovarao + ja bih se menjao sa caletom za 406 u zavisnosti da li se ide na duzi put ili po gradu.
                        Ajde ljudi nemoguce da niko nema corsu/punta/clio

Comment

• Cherokee_NS
                          CBC Senator XXL
                          • 08.02.2009
                          • 802
                          • Novi Sad

Originally posted by stefanan
                          @ Cherokee Citao sam tvoje postove na par foruma vec i video da si hvalio svog megana dok nije poceo da zeza Sto je najzanimljive ja sam nasao jednog istog kao tvoj,izgleda solidno a lik dopusta svaku proveru. Ali hocu prvo da cujem utiske ljudi (ako ih ima) koji voze clia/punta/corsu,necu da zurim nigde nisu to male pare za mene,a ovo su mi i prva kola. Jel u meganu tiptronic ili obican automatic ?

svidja mi se sto se tema razvija,posto sam dosta trazio po netu i nigde nisam nasao temu u kojoj se raspravlja i uporedjuje vise modela automatika,vecinom se samo usputno pominju u nekim temama... tako da samo nastavite da pisete,koristice i nekome osim mene sigurno
                          Sta ovo znaci, uhodjenje? Sala mala...

Megan ima obicni menjac... Tiptronik dolazi kod naredne generacije Megana, za koji sam cuo da je jos problematicniji, i da mu je zivotni vek 170.000 km.... Posle toga samo remont navodno
                          Da ti kazem, otkako imam auto, ovo mi je prvi kvar... Za 3 godine moze se reci da je to solidno, a auto se jos uvek kotrlja... On kad se vozi, i kad ulje se zagreje dovoljno, on radi normalno... Ali zato dok se zagreje Svako od nas ima svoju koncepciju po pitanju odrzavanja - kad nas posle ko zna koliko vremena sastavi kvar od 500 eura onda bude ajao... Dok neki ljudi dnevno ulazu 1000-2000 dinara u auto
                          Mislim, kad vidis u danasnje vreme, npr svako ziv hoce da vozi euro 3 auto i da bude dizlo... A kad crkne plivajuci zamajac itd, bude jos skuplji kvar nego moj....

Jednostavno, preracunaj se sta bi ti bilo najbolje po dzep, i vidi kakva je servisna podrska... Ja sam svoj auto redovno odrzavao, a cak sam i pre nego sto je to sve pocelo uradio servis menjaca
                          Sto se tice Beograda i Renault automatika, imam broj od lika koji radi automatike, a valjda je pored toga serviser u nekom ovlascenom servisu - valjda Hit auto...

Sto se tice ove 2 sto raspravljaju "Svabo vs Japanac" - skoro sam vozio Nissan Sunny iz 80 i neke sa automatom... Presao je jedno 350.000, i automat mu funkcionise bez problema

Comment

• Marcus
                            CBC Senator XXL
                            • 19.10.2007
                            • 631
                            • Novi Beograd - B62

Originally posted by gorans
                            Uzmi dobrog automatika i vozi.Kvare se i manuelni koji nisu mnogo jeftiniji za popravku.
                            http://www.mojauto.rs/polovni-auto/617273
                            Ovde samo jedna mala ispravka, ne postoji 147-ica sa selespeedom, a da nije 2.0.... Ovo je neko pogresno izabrao model menjaca, sto se vidi i po slikama...

E sad...

4 godine sam vozio opel kadeta automatik, star koliko i ja, tacnije skoro 24 godine... Nikada mu menjac nije otkazao ili bilo kakav problem sa menjacem... Sta vise, sada se taj kadet vozi kao taxi vozilo i funkcionise savrseno... Istina je da je skoro svaki zahvat na automatiku kosta vise nego na manuelcu, al to se desava jaaaaaaaako retko, skoro pa nikad... Ako ga je neko silovao, pa jbg, desava se i to... Al vecinu kola sa takvim menjacem nisu vozili ni klinci ni neki drkosi...

Savet je da gledas nemce, prvenstveno opel... To kazem iz iskustva jer smo u firmi imali astru f i 2 vektre b sa automatskim menjacima... Nista im nije falilo, a vozili su se svakodnevno... Vozio sam i safrana i xm-a, menjac klizi kao da je nov, iako su automobili bili stari oko 15ak godina... Mada su im i motori bili 3.0, al to je za automatik veliki plus

Moj savet ti je da istrajes u nameri da uzmes to sto hoces, samo dobar primerak izaberi, da ne bi bilo pljuvanje po menjacu AKO otkaze Vec 2 godine vozim manuelca, al to samo do prve prilike da se vratim na staro

Comment

• legenda
                              CBC Senator XXL
                              • 28.03.2009
                              • 1345
                              • Beograd

@Stefanan Kako god ti odlucis ja nemam nista protiv...po mom misljenju,to ti je za devojcice i nema cari voznje,nema medjugasa,izvlacenja,navlacenja i sl....vozio sam 2 golf 3-ke automatik i ni na jednoj nije bio ispravan menjac...ne znam koliko imas godina,ali ako si skoro polozio(s obzirom da ti se vraca auto unazad),preporucio bih ti da vozis 2-ku od 20god...kad nju savladas,naravno ako volis da vozis i uzivas u tome,nece ti automatik vise pasti na pamet...izvini, automatik je meni vise za ljude sa posebnim potrebama

Comment

Working...
                              X