Ekonomican auto

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Corsa
    CBC Senator XXL
    • 22.09.2005
    • 450
    • Beograd

Ekonomican auto

Zdravo svima.
    Nije me dugo bilo,ali sada mi je potrebna pomoc i znam da je ovo pravo mesto.
    Kupujemo drugi automobil u kuci, ne mozemo vise da delimo Almeru.
    U principu, glavni kriterijum je da bude sto ekonomicniji u eksploataciji.
    Almera je udarila visoke standarde, pa ne znam sta sada da jurim.
    Godiste 2006. i mladje po mogucstvu. Benzin ili dizel, nisam odlucio, posto ne znam sta je ekonomicnije, jer ne znam ni okvirnu kilometrazu, posto ne prelazim kao ranije. Cenim da bi bilo 10- do 15 hiljada km godisnje.
    Neki moj izbor je i to tim resodledom:
    1)Mitsubishi Colt (1.1 najverovatnije)
    2)NISSAN Micra (1.2, eventualno 1.5dci)
    3)Toyota Yaris (1.3 ako naleti)
    4)Honda Jazz (1.2 ili 1.4)
    5)Suzuki Sfift (1.3)
    6)Hyundai Getz (1.3)
    7)Mazda 2 (1.3)
    8)Opel Corsa (1.2 ili 1.3cdti)
    Blizi sam benzincu na plin, jer mi deluje jeftinije u eksploataciji.

Cifru jos nisam odredio. Gledm da prodjem sto jeftinije, a da ne kupim kantu.Razmisljao sam i o novom na kredit ili lizing.
    Ideje?
  • zoranbg
    CBC Senator XXL
    • 23.03.2005
    • 4098
    • Rooster's Hill , Beog
    • Grande Punto 1.2

Odg: Ekonomican auto

znam da je ovo sto cu da kazem dosadna prica kao nekada sa Yugom. ali je u sustini vrlo jednostavno.
    Fiat Punto 1.2 8V sa ugradjenim seqventom.
    trajan,stedljiv motor. niska registracija .
    prosecno pouzdan kao bilo koji drugi strani auto te klase i godista.
    prostraniji od nekih konkurenata.
    jeftiniji u nabavci donekle , i laksi za prodaju .
    jeftini delovi ,lako nabavljanje, i majstori su upoznati sa popravkom i manifestacijom svakog kvara na njemu.

pogledaj listu najstedljivijih benzinaca :

Fiat Punto benzinac jeste na 50 mestu,ali gotovo svi automobili koji su na listi stedljiviji od njega,spadaju u nizu kategoriju vozila.to jest imaju dosta manje prostora unutra za sedenje,gepek i itd.
    ako ides bas na stedljivost,zadnju klupu neces koristiti ili imas malu decu.a gepek ti maltene netreba. onda bi po meni best-bay bio Citroen C1.
    a ovo je prosek potrosnje za Punta sa 1.2 8v motorom od 60 ks 6,5 l/100 km :
    Last edited by zoranbg; 12.02.2012, 11:41.
    Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Corsa
      CBC Senator XXL
      • 22.09.2005
      • 450
      • Beograd

Znao sam da nisam sve napisao.
      Punto, onaj Z10, Classic, kako vec, apsolutno ne dolazi u obzir. Da se ne uvredi neko od vlasnika, ali je meni taj automobil uzasan u svakom pogledu.
      Na listi su mahom japanski automobili iz razloga pouzdanosti.
      Fiati i Citroeni tih godina nisu bas na glasu, a ni stistike kvarova nisu bas na njihovoj strani, a verujem da ADAC i ostali nisu amateri...
      Gledam listu, pa sam skapirao da nisam stavio NISSAN Note, to mi je jedan od automobila koje gledam.

Comment

• sri98
        Admin od Trpeze
        • 24.10.2004
        • 7262
        • Republic of Konjarnik
        • Toyota Corolla E 210

Re: Ekonomican auto

dao si sam sebi odgovor na pocetku time da je nissan postavio visoke standarde. znaci, micra, jazz, yaris, note.....

z10 sam vozio i moja je preporuka da zaboravis - neudobno, kilavo, sedi se kao u kamionu. povremeno vozim i 206 i to bih takodje otpisao
        Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• Corsa
          CBC Senator XXL
          • 22.09.2005
          • 450
          • Beograd

Ono je neka lista po redu kako bih kupio. Nasao sam Colt 2006. 1.1 4500e, na jednom placu na nbgdu. To prvo idem da gledam.
          Za z10, punto sam napisao.Prva i osnovna stvar je to mi se ne svidja osecaj za volanom, a posle ide sve ostalo oko kvaliteta itd...
          Brine me samo taj trocilindras. Na seatu mi je otisao lanac. Googlao sam malo i svi hvale pouzdanost tog Colta, nisam pametan samo oko cena odrzavanja.
          Yaris 1.3 je tesko naci, a mikra ume da bude problematicna, tj one sa karticom verzije, nabijene elektronikom. bar su mi u servisu tako rekli.
          Jazz malo bije sa cenom, pa cu to da gldam ako nema nista od ovih prethodnih

Comment

• sri98
            Admin od Trpeze
            • 24.10.2004
            • 7262
            • Republic of Konjarnik
            • Toyota Corolla E 210

Re: Ekonomican auto

jos ovo, jazz se u familiji vozi 4 godine i nikakvih intervencija nije bilo
            Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• zoranbg
              CBC Senator XXL
              • 23.03.2005
              • 4098
              • Rooster's Hill , Beog
              • Grande Punto 1.2

2007 za iste pare .

naglasio si vise puta u prvom postu najekonomicniji i najjeftiniji . zato sam ti predlozio sta sam ti predlozio.
              vozio sam sa liste Corsu C , i nize se sedi u njoj i deluje kao da ima malo vise prostora od punta 2,mislim da je i ona odlicna kupovina. ostale sa liste nisam vozio.
              srecna kupovina, pa da nam javis utiske
              Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Franjo
                Banovan
                • 14.08.2009
                • 2831
                • Inđija - Beograd
                • Renault megan II res

Pre par godina, obilazeći placeve u SU i NS, renomirane i one manje, kao ovaj trend, dovodili su me do ludila, raznim pričama i sumnjivom dokumentacijom. O tome sam pisao, ali moram, jer se ovakva greška ne toleriše:
                - pogledajte oglas i u opisu srebrenog vozila sa slike, piše boja: zelena.

Comment

• Corsa
                  CBC Senator XXL
                  • 22.09.2005
                  • 450
                  • Beograd

Originally posted by zoranbg View Post
                  http://www.polovniautomobili.com/ogl..._colt_12_sx/#0

2007 za iste pare .

naglasio si vise puta u prvom postu najekonomicniji i najjeftiniji . zato sam ti predlozio sta sam ti predlozio.
                  vozio sam sa liste Corsu C , i nize se sedi u njoj i deluje kao da ima malo vise prostora od punta 2,mislim da je i ona odlicna kupovina. ostale sa liste nisam vozio.
                  srecna kupovina, pa da nam javis utiske
                  Hvala Zorane.
                  E sad sto se tice tog Colta, presao je vise, a oni tamo kao daju neku garanciju.
                  Ima jedna mnogo vaznija stvar. Zarekao sam se sebi da vise ne idem van BGa po kola.
                  Namaltretirao sam se po pola Srbije, gledajuci svakakve krseve za koje su vlasnici tvrdili da su xtra. Nemam ni vreme,ni novac ni zivce da to ponavljam.

Comment

• ada
                    CBC Senator XXL
                    • 04.06.2005
                    • 2375
                    • Novi Sad
                    • Svasta nesto

Ajde opet da se reklamiram jer i ovo je moj auto. Boju sam ja pogresio, a sto se tice legalnosti vozila sa mog placa sada je neko rekao nesto na tu temu i nemoj ubuduci da se igrate sa time!!!

@Corsa
                    Da li bi mogao da argumentujes tu tvoju tvrdnju, ili se samo samaras recima eto radi reda da kazes nesto????
                    Last edited by ada; 13.02.2012, 21:39.
                    Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
                    Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
                    Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
                    Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• lemara
                      CBC Član
                      • 18.07.2009
                      • 58
                      • Beograd
                      • Astra G 1.6 8v

Koliko sam ja upućen ako hoćeš stedljivo a ekonomično onda ne uzimaš japance a ako hoćeš kvalitetno i udobno onda uzimaš japance,i sam znaš cene delova za iste. Samim tim loša postavka na startu tvog posta, pa bih ja samo dodao sobzirom da tebi i ne treba nešto jeftino i ekonomično onda uzmeš nešto od japanaca jer si navikao na taj kvalitet ali u najboljem stanju.
                      Automobila u Beogradu ima toliko koliko i u ostatku Srbije tako da nema potrebe ići dalje sem ako stvarno ne naletiš na primerak koji sam ja naleteo Vektra 2003 g prešla 37 hiljada km originalnih,i nisam stigao da je kupim bilo je reč o satima (tast je poklonio zetu).
                      Pošto vozim Opele mogu reći samo jedno 1.3 cdti je mnogo izrabljen najčešće (mnogo kilometara) a ne podnosi dugu exploataciju zato preporuka ako razmišljaš o Corsi bolje benzinac ili ako imaš pouzdanog majstora koji će za dobre novce da te posavetuje oko motora onda da kupiš i tog dizela.
                      Moje mišljenje da se plin ne isplati ugrađivati na male benzince sa 10-15000 km pređenih godišnje. Dođe na isto a može glava samo da boli

Comment

• vulkan
                        CBC Veteran
                        • 03.09.2011
                        • 151
                        • sabac
                        • mazda nisan

Samim tim što su kvalitetni istovremeno su prilično i ekonomični jer se daleko manje kvare od ostalih vozila, tj, treba veća kilometraža za habanje. Neki delovi su skuplji neki nisu. Polovnih takođe ima kao i novih zamenskih. Vrlo pouzdana kola. Ako je mlađe vozilo samo redovni servisi. Još kad bi nam gorivo bilo malo kvalitetnije...

Comment

• Dora
                          Nadzornik!!!
                          • 24.10.2004
                          • 17451
                          • Novi Sad
                          • FIAT

Originally posted by ada View Post
                          Ajde opet da se reklamiram jer i ovo je moj auto. Boju sam ja pogresio, a sto se tice legalnosti vozila sa mog placa sada je neko rekao nesto na tu temu i nemoj ubuduci da se igrate sa time!!!

@Corsa
                          Da li bi mogao da argumentujes tu tvoju tvrdnju, ili se samo samaras recima eto radi reda da kazes nesto????
                          Ostatak sam obrisao.
                          Sledeći put kad date oglas, napiši u ćošku ADA da se zna. Smanji ribi glavu, nije dobro za posao, pre će biti dobro ako obrazložiš kako poslujete nego da pretiš.
                          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Ji 4Tze
                            CBC Senator XXL
                            • 04.05.2006
                            • 806
                            • bg
                            • Honda CR-V 4WD

Za Jazz-a je set kvačila 220-260€ (samo delovi), diskovi ~90, pločice 50€ i sl. Mali servis, zavisi od ulja (i servisa) 50-100€, jednom godišnje. Na 80k bi morao da odradiš štelovanje ventila i čišćenje kanala do EGR, jer će verovatno da zapuše i da se pokvari (ne košta previše).
                            Ostalo u principu ne treba da te zanima (sem u slučaju nekog ndB čukanja) sem ako je vožen grubo, ležaj zadnjeg točka ide sa glavčinom i košta 160-180€ je, šolje amortizera 110€ i tako
                            Na modelima do 2005, pre restyle se mogu javiti fabričke falinke, ležaj u menjaču bruji u 1-2-3 sve slabije kako je jači prenos (spojnički ležaj), servo (električni) može da ne vraća volan pri skretanju (čuo sam i za restyle tj. novije primerke), i zadnji diskovi nešto zezaju - ali sve kupovinom od normalnog vlasnika ne treba da te muči jer bi trebalo da je bio dovoljno pametan da ih otkloni, ne u svom trošku.
                            Inače taj motor u Jazz-u se vozi skoro ko dizel, na 2700 mu je max obrtni. Potrošnja mu je recimo 30l do Petrovca na moru ili do Zagreba (130-140km/h) (put na more s bebom, dakle prtljag, klima), po gradu do 9l ako su kratke relacije po starom delu ili do 7l ako se ide na nbg.

Uzgred, mislim da je Jazz za broj veći od svih sa spiska, te i najskuplji...
                            Od novijih, Suzuki bi trebalo da bude najjeftiniji za kupovinu obzirom na cenu novog koju su spustili više od svih proizvođača.
                            Corsa C vs Jazz stvarno bih izbegao poređenje ali iz prve ruke - 1.2 neki benzinac u Corsi i 1.4 u Jazz-u, razlika je više od 4l/100km potrošnje na autoputu. Zapanjio sam se razlikom.

Da kupujem drugi, gradski auto razmišljao bih i o Twingu...

A pogledao bih i ovako nešto http://www.polovniautomobili.com/ogl..._glx_12_hitno/
                            Last edited by Ji 4Tze; 15.02.2012, 01:08.

Comment

• JAPANX
                              CBC Senator XXL
                              • 10.08.2006
                              • 2159
                              • Beograd

Ne znam odakle ti cene delova, verovatno iz delte ali su preduvane na duplo.. reda radi diskovi su 40-50 evra oba, plocice 20-25 za oba tocka a set kvacila oko 120 evra.. lezaj zadnjeg tocka sa glavcinom i abs senzorom je 5000, ulje i filteri komplet(ulja,vazduha,goriva,klime) je 65 evra+ zamena

Naravno, od svega ovoga ces samo menjati plocice, ulje i filtere.. diskovi idu tek na 200,000+ kao i lageri.. kvacilo zavisi od voznje ali 150,000 ce izdrzati sigurno
                              Last edited by JAPANX; 15.02.2012, 16:14.

Comment

Working...
                              X