Ekonomican auto

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Franjo
    Banovan
    • 14.08.2009
    • 2831
    • Inđija - Beograd
    • Renault megan II res

Odg: Ekonomican auto

Moj reno megan 1.9 dci restajling 2007, motor ko barut! Prešao 146 Kkm. U intervalu zamene ne dolevam ulje. Za vreme servisa, zaštite sve delove prekrivačima, da ni slučajno ne umaste motor i prostor oko njega.

Comment

• Corsa
      CBC Senator XXL
      • 22.09.2005
      • 450
      • Beograd

Originally posted by lemara View Post
      Da nije motor masan od dosipanja ulja? Manje više većini takvih motora se redovno treba dosipati ulje.
      Po meni "masan"motor znači da se vidi da negde od dihtunga pušta ulje a ako motori nisu prani pa da izgledaju kao iz fabrike donekle je normalno da ima malo naslaga ulja u smislu to kad obrišeš maramicom to je glupost da motor nije masan u tom smislu. Nije normalno da je motor crn od ulja,crnog kao katran i slično gde se tačno vidi da na nekom od dihtunga pušta ulje ili izbacuje na čep gde se sipa ulje.
      Imaš recimo automobile gde na dihtung poklopca ventila,bregaste propušta malo ulje. Ja sam to imao na jednom starijem automobilu i tri puta menjali taj dihtung ma nema šanse propusti opet posle nekog vremena. Samo da dodam da je auto prešao 150000 sa tako masnim motorom i idalje se vozi bez ikakvih problema. E sad za ove novije nisam siguran da bi to baš tako trebalo biti. Ja sam imao sikustva da su motori bili mnogo masni od ulja kod automobila koje prodaju firme...
      Ovo čisto da imaš i drugo viđenje.
      Ulje je kao katran, a motor mi deluje da je pran, dakle nenormalno cist...Deluje mi da na nekom od digtunga pusta, posto ga je najvise upravo na spojevima...

Comment

• sw.brick
        CBC Senator XXL
        • 09.10.2004
        • 8141
        • Beograd, barajevo-zemun
        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

kao katran, presao 500.000+ km ?
        motor do 150.000km i prvih 7- 10 godina treba da izgleda identicno kao u salonu, suv, cist i samo tragovi prasine ako nije odrzavan tj dizana hauba.

ulja ne treba da bude niti u tragovima spolja, osim iznutra na nekim specificnim mestima kao sto je recimo izlazno crevo kompresora (od turbo kompresora) koje vodi do medjuhladjanjaka vazduha, na crevu/ cevi oduska uljnih para i slicno gde je po prirodi rada motora neka mala kolicina ulja bilo kao taloga bilo kao tecnosi/ paste ocekivana.

Ja uvek koristim metod skidanja cepa za dolivanje ulja i na dnevnom svetlu pogledam izgled srafova i dela na bregastoj izmedju bregova.

Na osnovu toga moze sa visokom dozom verovatnoce da se proceni redovnost izmene ulja a na osnovu iskustva i moguca kilometraza.

Do prvih 150-250.000km tipicne mesovite voznje ne sme da ima tragova taloga, laka i slicno na glavama srafova a bregovi moraju da se sijaju kao ogledalo ( i bez tragova riseva na njima).

Pogodna je i neka jaca rucna lampa jer treba jako svetlo da se dobro vidi izgled.

Ako ima crnog taloga motor je u losem stanju i/ili presao jako mnogo kiometara.

Prvi vidljivi lakovi na bregastoj nastaju obicno oko 350-400.000km mesovite voznje.

Cisto gradska voznja, sve se desava znatno brze, negde 2-2 i po puta kraci intervali kilometraze.

Paznja, treba razlikovati masan motor i naslage od uobicajenog taloga prasine pomesanih sa uljnim isparenjima.

Vlazenje spoljasnosti motora je uobicajena pojava i ne znaci da motor curi na zaptivkama.

Tesko je opisati recima, iskustveno se stekne vizuelno osecanje gde je granica notmralnog i uobicajenog a gde je vec sumnjivo.

I da, uobicajeno je da motor prljav od ulja i da ima masnih naslaga ispod filtera ulja jer kod nas nije uobicajena pedantnost postpuka zamene filtera ulja na nacin da se obavezno obrise krpom/ pucvolom spoljasnost motora nakon zamene filtera.
        Ja sam barem retko video taj dobar stari majstorski obicaj da se odmah pokupi ulje do sjaja bloka.
        volvo
        945 SE turbo lpg
        344 GL lpg

Comment

• Chubbs
          Everybody lies
          • 29.01.2006
          • 5807
          • Novi Sad
          • Audi A6 1.8T

Re: Ekonomican auto

motor do 150.000km i prvih 7- 10 godina treba da izgleda identicno kao u salonu, suv, cist i samo tragovi prasine ako nije odrzavan tj dizana hauba.
          Za koje konkretno automobile ovo vazi? Marka, model? Posto imam u dvoristu trenutno 4 komada sa manje kilometara od toga a ne odgovaraju opisu, pa da vidim da li je do automobila ili do opisivaca.
          You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
          Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
          Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• gorans
            CBC Senator XXL
            • 09.03.2010
            • 1525
            • Beograd

Ja radim pri salonu novih vozila.Izmedju ostalog imamo i sluzbena kojima smo prvi vlasnici i na ispod 100hkm su uglavnom masni oko dekle i na crevima turbine.Takodje,u sklopu firme imamo i tehnicki pregled gde dolazi sve i svasta i tu se vidi da su Japanci ubedljivo naj suvlji jer uglavnom pocnu da maste posle 200hkm.
            Ima i onih koji su na 50hkm masni ko burek.

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141
              • Beograd, barajevo-zemun
              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Odg: Re: Ekonomican auto

Originally posted by Chubbs View Post
              Za koje konkretno automobile ovo vazi? Marka, model? Posto imam u dvoristu trenutno 4 komada sa manje kilometara od toga a ne odgovaraju opisu, pa da vidim da li je do automobila ili do opisivaca.
              koja marka, model tih 4 komada ?
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• Chubbs
                Everybody lies
                • 29.01.2006
                • 5807
                • Novi Sad
                • Audi A6 1.8T

Ogovaras pitanjem na pitanje a treba odgovorom na pitanje, onda je to smislena diskusija i razmena misljenja. Nije Dacija, Tavrija, Mahnidra i ostala boranija ako na to ciljas. Zapadnoevropski prozivodjaci, Njemacka, Francuska/Italija.
                You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Corsa
                  CBC Senator XXL
                  • 22.09.2005
                  • 450
                  • Beograd

Kupljen Clio 2 restajling, valjda Storia. 2007. god, kupljen kod nas, servisna knjizica, 1.5 dci 50kw. Perfektan enterijer, par ogrebotina spolja. Motor prasnjav i bez kapi ulja gde ne treba. Pali i gasi sve lampice koje treba na startu, ne dimi, ne cvili pri naglim skretanjima i preko lezecih, ne seta ler gas...Presao 87 i kusur hiljada km. Placen 4600e Treba da uradim mali sevisi za to treba da vidim sta se menja od filtera, koje ulje ide...

Comment

• Franjo
                    Banovan
                    • 14.08.2009
                    • 2831
                    • Inđija - Beograd
                    • Renault megan II res

Čestitam! Dobar izbor i da te dobro služi! U uputstvu za upotrebu, trebalo bi, da ima navedeno, na koliko km je veliki servis, pa ako je blizo, podesi, zavisno od stanja ulja, da obaviš o jednom trošku. I za ulje izaberi po preporuci proizvođača, tj. koje je i do sada koristio, ako je u skladu sa preporukom.

Comment

• lemara
                      CBC Član
                      • 18.07.2009
                      • 58
                      • Beograd
                      • Astra G 1.6 8v

Čestitam i da te u zdravlju služi. Kupio si dobar auto nema šta.

Comment

• Corsa
                        CBC Senator XXL
                        • 22.09.2005
                        • 450
                        • Beograd

Hvala ljudi. Sad trazim preko search oko odrzavanja prirucnik, koje ulje, gde kupovati delove itd. Pa ako nekoga ne mrzi dok cita neka napise...

e da, ne vidim u servisnoj knjiyici veliki servis.a u uputstvu stoji na 60 000. jel postoji mogucnost da je uradjen??

Comment

• sri98
                          Admin od Trpeze
                          • 24.10.2004
                          • 7262
                          • Republic of Konjarnik
                          • Toyota Corolla E 210

postoji i veca mogucnost da nije, neka pogleda neko u servisu, videce po kaisu
                          Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• Corsa
                            CBC Senator XXL
                            • 22.09.2005
                            • 450
                            • Beograd

Bio kod majstora i zakazao servis za sledecu nedelju. Nije odradjen veliki, ne laze servisna. Samo je kontrolisan...

Comment

• sri98
                              Admin od Trpeze
                              • 24.10.2004
                              • 7262
                              • Republic of Konjarnik
                              • Toyota Corolla E 210

i to bi bilo sve za ovde, nastavak u automobilima clanova....
                              Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

Working...
                              X