Zloco, ti izgleda selektivno citas. Procitaj PONOVO sta se sve desilo prilikom sudara sa banderom na Murdarinom Porsche-u. Murdara je sam rekao nekoliko dana ranije da je auto ocuvan i da ima pocinkovan lim ali se on uglavnom iskidao na onim mestima gde se ne vidi u kakvom je stanju. 1985. godiste je to bre. Ne vidi se sve golim okom. Sta tek da pricamo o drugim kad je taj inace sjajno napravljen auto tako prosao. Doduse nisu svi automobili stari. Postoje i veoma mladi lesevi. Ne sumnjam uopste da ce neko na kraju ipak voziti Murdarinog Porsche-a. Pu, pu, ne daj Boze...
Da li kupiti lupan auto?
Collapse
X
-
Prateci ovu temu dosao sam do zakljucka da svi proizvoljno iznosimo neke teze koje su daleko od realnosti!
Cinjenica je da se slupani automobili itekako sredjuju na zapadu i dalje su u upotrebi, ali naravno ako steta nije 100%! U slucaju te stete, auto se otpisuje i zavrsava u vise od pola slucaja na otpadu, a manji broj se uvozi npr. kao kod nas. I to sto se uveze kod nas korisiti se iskljucivo zbog papira, a ne popravlja se.
Inace, i kod nas sam gledao uzasno slupane automobile koji su bili fantasticno uradjeni, mada svaki auto koji ima sasiju, a ona mu povuce, je za bacanje, bar po meni!!!!
I jos nesto, ne mozemo a priori govoriti o necemu, potrebni su nam podaci kao sto je to sta znaci totalna steta, sta je lose uradjen auto, koliki je procenat nesreca po automobili ili km kod nas, a koliki u EU... I ono sto je najvaznije kada se govori o nesrecama, zasto su one urokovane....
Brick, uvek kada spomenes podatke, molim te navedi izvor i gledaj da budu u procentualnom a ne u nominalnom izrazu, inace diskusija nema smisla!!!!Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017
Comment
-
-
Cinjenica je da se kod nas traljavije popravlja auto, ne zbog neznanja majstora, vec spremnosti ljudi da uloze vece svote novca u popravku. Zato se cesto moze cuti kako u inostranstvu retko popravljaju automobile jer su skupe popravke pa im se vise isplati da prodaju slupan i kupe drugi, ili dolaze kod nas da poprave auto jer je jeftinije.MESTO ZA VASU REKLAMU!
Za samo 1000 din mesecno! :-)
Comment
-
-
neki ljudi koji me znaju sa drugih sajtova znaju da sam sapcanin...znate sta pricaju o nama...ali na ovu temu moram da odreagujem...ja bih uvek kupio udaren auto. pri toome ne mislim na totalnu stetu, vec na "normalno" udaren....prvo takav auto je mnogo jeftiniji, manje je presao...zamena pojedinih delova na autu koji vam sluze da ne pokisnete, moze da uradi svako....najproblematicnija je zamena air bagova, ali ni to nije problem.....sanke se ispravljaju tako lako da je to smesno...imam prijatelja koji je limar i gledao sam sta rade....zegreju ga i isprave ili jednostavno se kupe polovne koje nisu iskrivljene....vise od pola auta koja se voze po srbiji su lupana...pogledajte samo cene po oglasima, pa razmislite o ceni novog i uporedite....da li je to normalno? a svi mi kupujemo nelupana auta koja su malo presla...KAKO?
Comment
-
-
kljucna rec je -novi-, mi smo pricali o onome sto se radi kod nas, krpljenju odvaljenog auta
novi delovi, ha ha...pa to je skuuupo za ovdasnji nacin popravke slupanih.
tako nesto ovde ne postoji, niti iko pokusava da to uradi. pa to kosta, a ovde se slupani auto kupuje i krpi zato da bi bio najjeftiniji moguci...i uvali sledecem uz sakrivanje tog "detalja".
moze pod nekim preduslovima, kakav blue print i slicno...vari se i sece i krpi limom za oluke ili sta se nadje na podu kako Mika ili Pera u garazi odokativno osacuje musteriju.
ako jos upotrebi lim od krova, haube ili necega od nekog auta to je vec premija, barem nije otpadni lim
daleko si, zaboravilo se o metodama rada ovde.
smesne ili ne, cinjenice su neumoljive na sprovedenim kres testovima.
nema niti trunke dileme da su Fica ili 101 fabricki ocajno napravljeni i da ne mogu da zadovolje niti minimum minimuma koje zakonske norme predvijdaju kao pasivnu bezbedost. a i zabranjeni su za prodaju kao novi u EU, poodavno. da ti fabricki, novi, nelupani.
daleko od toga da je smesno kada neko pogine u takvim autima a sto je vrlo cesta pojava i pri najmanjim sudarima.05' GSX-R 750(yosh,K&N,PCIII...)
03' inf. G35-Greddy TT narucen
95' M3 turbo-Prodat
97' M3-4 vrata automatik
95 M3 PTG widebody(3.2 masina +vortech supercharger)
Comment
-
-
Originally posted by brickmoze pod nekim preduslovima, kakav blue print i slicno...vari se i sece i krpi limom za oluke ili sta se nadje na podu kako Mika ili Pera u garazi odokativno osacuje musteriju.
ako jos upotrebi lim od krova, haube ili necega od nekog auta to je vec premija, barem nije otpadni lim..
U ovoj državi postoje sasvi pristojni da ne kažem dobri servisi za limariju pogotovo tako da blago rečeno prosipaš vodu....
Comment
-
-
izrazio si sumnju da postoji uredjena zemlja u kojoj se ne gine na svakom cosku, i gde postoji briga da li je auto ispravan i spreman da izdrzi sudar i spasi glavu...samo dajem primer, jedna od mnogih drugih zemalja.isto kao i sa danasnjim modernijim automobilima.
ali uz jednu sitnicu koju si zaboravio - vozaci mnogih od tih lupanih danas nisu zivi (jedan prijatelj mog oca je tako zavrsio u Zastavi 1300 ni kriv ni duzan) a vozaci danas lupanih izlaze posle sudara na svojim nogama.razlika je drasticno ocigledna u ucestanosti i verovatnici jednog ili drugog ishoda nekada i sada.
tolika ocigledna da ne vidim potrebu osvrtanja.ma okupator, gadni su ti
samo kvare idilu pa nalaze mane automobilima.
a tek oni Euro NCAP, kakvi su oni tek nocna mora
Nemam ja ništa protiv toga da neko vrši testiranje i da se to koristi za boljitak bezbednosti tamo gde se to može platiti i sebi dozvoliti.
=Ono što sam antiprotivan je da smo mi moroni koji nemamo pojma da je lepo voziti nov auto nego nismo znali, samo smo čekali da nas neko uputi u tokove kretanja adacovim stazama, e baš ti hvala.vezba cuda cini, a i uci se od starijih i iskusnijihdude2
onda bi bilo 17900malo li je 20 spasenih zivota, ili 100 spasenih uz minimalni trud kao pocetni rezultat makar malecne brige o saobracaju.
tebi je mozda malo, meni nije...opet stvar dioptrije.
Nije malo i jedan život da se spase, ali ako ovo potraje, bojim se da će se neko ovde utopiti ...
Bojim se da si se udaljio od teme i to dobrano, ne verujem da su baš za svih 18000 krivi lupani pa popravljeni auti, ima tu nešto i do bahatosti, neobučenosti, krševa od auta i sličnih lepota ovih prostora.
A pošto si ti antiprotivan da se slupani pa popravljeni auti prodaju ovde bojim se da će tako i na dalje ostati. Sa stanovišta bezbednosti SVE je bolje od starog stojadina ili te klase.
Comment
-
-
Sa stanovišta bezbednosti SVE je bolje od starog stojadina ili te klase.
eto kako e isjecen taj Cadilac bio i opet bi ja kad bi mogo birat u slucaju sudara prije sjedio unjemu negu u nekom 'neudaranom' starijem autu,sve je stvar kako se popravi kao sto sam reko,ima i kod nas dobri maistora ali musterije nece da plate oce jeftino pa se kasnje hvataju za glavu05' GSX-R 750(yosh,K&N,PCIII...)
03' inf. G35-Greddy TT narucen
95' M3 turbo-Prodat
97' M3-4 vrata automatik
95 M3 PTG widebody(3.2 masina +vortech supercharger)
Comment
-
-
.....sanke se ispravljaju tako lako da je to smesno...imam prijatelja koji je limar i gledao sam sta rade....zegreju ga i isprave
jednom iskrivljen i zagrejan noseci lim vise nema trazene osobine tvrdoce i prakticno je to sto je zagrevano napravilo efekta kartona- pri sudaru se guzva ko papir i ne moze da asporbuje energiju. ne vidi se golim okom...
i ja imam prijatelje limare (nekoliko njih) i ne samo da sam gledao sta se sve radi, kako nego su mi oni ispricali nesto vise.
a isto to sto oni kazu ispricaju i procenitelji osiguranja, pise po sajtovima raznih auto udurzenja i klubova po svetu, pise cak i u enciklopediji Britanika, na desetine razlicitih izvora..
to sto je nama naizgled sitno, u svetu se otpisuje iz dalje upotrebe po sili zakona kao tesko ostecenje vozila koje vise nije za javne puteve niti se moze registrovati.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
znam ali ako ces ti uzet Golf recimo 2004 godiste da je malo preso i da je udaren
samo malo karikiram, kod nas se uvozi ono sto u Evropi niko ni na otpadu ne zeli da pogleda. bas svacega je uvozeno, a moglo se vidjati na sleperima koji su dovozili. do pre ove sadasnje Uredbe.ako musterija oce moze se i kod nas auto uradit da valja,ali ebiga kod nas oce svak jeftino,
limar je jedan od najskupljih mogucih majstora koji postoji za nesto na autu, po pravilu, kada radi kako treba.
problem i jeste ako se kupuje vec ranije slupani pa popravljani auto gde se ne vidi sta je ispod novog laka, koliko kg gita i koliko selotejpa pokriva rupcage.zato sto nas narod vozi brzo slabi zakoni mores vazda platit policajcu 20EUR i pusti te a i ako dobijes kaznu nikom nista neide ti na rekord a plus slabo se odrzavaju auta i normalno dodje do sudara
kod nas cak i nema tako puno sudara brojcano ali su posledice u smislu broja povredjenih i poginulih u nesrazmeri sa brojem vozila -za oko 4 puta vise u proseku povredjenih i 5 puta vise poginulih od euro proseka.
dok ne budemo sami nesto ucinili da se promeni, pa makar ne koristeci totalno slupane automobile ponovo kao jedan od faktora, na strani uzroka nece se ni posledice same od sebe poboljsati.
nekada se pricalo kako su Turci, Grci losi vozaci...pre 20tak godina. danas se prica za nase podrucje ex YU da je najgore u Evropi po stanju u saobracaju.Znas ono koliko para toliko muzike
i to vazi bez obzira sto trgovci uglancaju slupane aute i veselo ubedjuju da nije to nista, tako je lepo zafarban...
opet, stvar je procene vredi li ta sitna usteda rizika velike stete po zivot u slucaju potencijalnog buduceg sudara koji vreba tu negde iz potaje iza prvog coska. bilo koga, i ne bira ni mesto ni vreme.
jedna je stvar biti svestan da je auto krpljen i koristiti ga kao nuzno zlo jer se ne moze trenutno bolje a sasvim je druga stvar ubediti sebe i ubedjivati druge kako je to super, gotovo idealno resenje da sa malko para sija auto kao nov. i onda kao taj neko pametan i smeje se celom svetu a svi ostali glupi i neprosveceni.
a kao sto se kaze, ko se poslednji smeje..nazalost onaj prvi verovatno ni ne doceka ako se ikada sudari u krpez autu.
ako je kupljen udaren pa licno nadlgedana popravka, tu vec ima mngoo boljih izgleda da zaista bude popravljen kako treba. ali to vise nije onda ona malecna cena.
i tu se negde zatvara krug, nema jeftinog a slupanog auta koji je istovremeno i u svemu bezbedan.
ma koje marke i godista.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Tacno je da se automobili koji su i jace slupani poravljaju na zapadu ali moraju na specijalni tehnicki pregled a proci to je zaista tesko. Isto vazi za modifikovana vozila. Postoji mogucnost da se spreci da komisija otpise auto ako nije kasko osiguran pa da se izbegne proglasavanje totalnom stetom. Posle takve popravke takodje se ide na vanredni tehnicki. Prevariti tehnicara tamo da pusti vozilo u saobracaj je ravno nuli. Znaci da vozilo mora biti perfektno uradjeno. To se moze ali ima i svoju cenu. E sad, kad se to i koliko isplati druga je stvar.
Evo vam jedan primer od pre 25 godina. Auto je bio Audi 100cc glanc nov udaren sa leve strane. Znaci vrata, krilo, krov usao 30 cm, A stubic i deo u motornom prostoru, soferka, poklopac motora, sajtna. Auto je bio perfektno uradjen jer nije bio kasko osiguran zbog nemara vlasnika. Cena u danasnjim parama oko 7500 eura. Postoje majstori koji SAMO to rade (teze havarije) super su ali i skupi. Takodje ne prihvataju ono sto se ne sme ili sto se ne moze. I pored toga jos kako ima posla za njih.
Comment
-
-
Sa stanovišta bezbednosti SVE je bolje od starog stojadina ili te klase.
Potpuno se slazem ja cu svaki dan u sedmici prije vozit ijedan novi auto iako je bio slupan nego neko auto sto je 80 i neko
stojadin je odavno zabranjen da se prodaje u Evropi, jedan od razloga je i bezbednost na niskom nivou.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Stvarno, čitaš li ti ikad šta pišeš?Ja sam majstor, i uvredjen samtvojim opisima situacije u ovoj državi i uopšte mi nije jasno što živiš ovde kad ti jej sve toliko strano, prljavo, zaostalo.
U ovoj državi postoje sasvi pristojni da ne kažem dobri servisi za limariju pogotovo tako da blago rečeno prosipaš vodu....
ah, mozda u NS sreces sve same bogatase a ti siromasniji ostanu ispred kapije da ne kvare idilu. ima odlicnih servisa u ovoj drzavi, samo u njih ne zalaze obicni prosecni slupani automobili koji se krpe za hiljadu dve dinara...a za prosipanje vode hm, pa tebi je izgleda krenulo pa ne bih da smetam...Mislim šta da ti kažem, saoseća msa tobom što imaš tak ovelik broj unesrećenh prijatelja, mora da ti je teško u životuŠta si ti sad ovim rekao?? Ništa mi nije jasno??
Nego ne reče da li Adac vrši kreš testove aivona i kako preporučuje test severnog jelena...Ono što sam antiprotivan je da smo mi moroni koji nemamo pojma da je lepo voziti nov auto nego nismmo znali, samo smo čekali da nas neko uputi u tokove kretanja adacovim stazama, e baš ti hvalaDžaba, težak si slučaj....
Nego sam mislio da si rekao 18.000 povredjenih a ne mrtvih, otkud sad svi mrtvi? Dnevan politika ili?Bojim se da si se udaljio od teme i to dobrano, ne verujem da su baš za svih 18000 krivi lupani pa popravljeni auti, ima tu nešto i do bahatosti, neobučenosti, krševa od auta i sličnih lepota ovih prostora.A pošt osi ti antiprotiva nda s eslupani pa popravljeni auti prodaju ovde bojim se da će tako i na dalje ostativolvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
jace slupani poravljaju na zapadu ali moraju na specijalni tehnicki pregled a proci to je zaista teskoPrevariti tehnicara tamo da pusti vozilo u saobracaj je ravno nuli. Znaci da vozilo mora biti perfektno uradjeno. To se moze ali ima i svoju cenu
kod nas je tehnicki pregled sprdnja pa se se i pogubili kriterijumi sta je ispravno a sta neispravno, a tome jos doprinose i majstori kojima je samo da uzmu lovu a za ono sta ce posle biti savest ne postoji.
i onda se desi kao sto je bio slucaj usred BGDa da u autobusu putnica zajedno sa sedistem usred voznje ispadne kroz pod vozila, da sa kamiona u voznji otpadne tocak, da pukne osovina kamiona u voznji koji prevozi opasne materije pa se prevrne i napravi ekolosku uzbunu.
ili izvestaji iz crnih hronika- vozac automobila iznenada podleteo pod vozilo iz suprotnog pravac po suvom vremenu odlicne vidljivosti.
i nadje se neki majstor koji ce da opravdava da to nije bas vazno, dogadja se i drugima a zapravo jer se nije njemu dogodilo.
lasno je tako zatvarati oci...volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
ne znam zasto si se povezao, ja uopste nisam niti mislio niti pricao o tebi niti konkretnom majstoru.
Ako ti i dalje nije jasno...
siutacija sa krpezom slupanih automobila po travnjacima, parkinzima, garazama sam se nagledao proteklih godina u neprebrojivo mnogo slucajeva, na raznim lokacijama.
ne znam sto ne zelis da pokusas da vidis zivot siromasnijeg sloja stanovnistva koji se pati sa krsevima.
ah, mozda u NS sreces sve same bogatase a ti siromasniji ostanu ispred kapije da ne kvare idilu.
Ja gledam svaki dan tu sirotinju, ja popravljam kola svaki dan toj sirotinji, ja ugradim gas u stojadina kome boca drži zadnji trap. Ja razumem zašto neko pita da li kupiti slupano povoljnije.
Ja ne držim predavanje kakoje u Švajcarskoj ili Švedskoj, svako je ovde dovoljno pametan da to zna i bez da nam ti držiš predavanje o tome i onda ti mene nabediš da ja ne vidim sirotinju, pa ko ovde crta ja ili ti??
Nisko.
vidis li sada koja je tema, 18000 je zbir, ukupan broj ali to znas i sam nego ti je lakse da se pravis inglez.
[quote:9c3el743]A pošt osi ti antiprotiva nda s eslupani pa popravljeni auti prodaju ovde bojim se da će tako i na dalje ostati
Jeste da sam malo nepismeno napisao ali sam hteo reći da dok se dušebrižnici zalažu da ne vozimo ogavne strance koji su tamo negde na trulom zapadu slupani pa ovde na trulom istoku popravljeni za 1500 do 200 dinara i dalje će se voziti pravi mrtvački sanduci poput starih škoda stojadina i ostalog. Ali bitno je talasati.
Prva stran 5, druga strana 7, treća za sada 6??
Dopunjeno izdanje, teća 8
Comment
-
Comment