Rubi, ako hoces pomoc kazi za sta bi koristio terenac?
Ja sam napisao samo svoje misljenje tj. naveo sam vozilo koje meni odgovara i koje mi se svidja. Mada nije losa ni Ivanova ideja da se za 50k napravi od nule.
RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.
Da imam 50k eura, verovano bih i ja pravio od nule... Bojim se da me vise zanimaju stvari iz donjeg dela skale.
Posto nemam jasnu predstavu o tome sta se nudi u kojoj klasi cene, otvorio sam temu da se obavestim.
Sta meni treba? Dve stvari - jedna je Niva ili Samurai, odnosno mali, lagani terenac koji je povoljan, koga mi nece biti zao da zlostavljam na razne nacine, i koji je "saobracajno sposoban". Zbog razlicitog oblika terenskog rada (i prateceg terenskog gubljenja vremena, predstavljenog kao "rad"), treba mi prevozno sredstvo koje cu moci da dovezem putem do bilo koje tacke u SiCG, pa da ga posle dovezem offroad do lokacije koja me zanima (uglavnom voda - zbog ronjenja, zimi - skijanje & zimske radosti, pa onda foto-lov...). Prilikom ovakvih akcija, pogotovo ronjenja, nosi se prilicna kolicina opreme, pa je neophodno doci kolima sto blize vodi (najcesce kroz blato i kamenjar). Naravno, ne bih se suzdrzao da ne pokusam sa raznim "poboljsanjima" - znaci, dostupnost delova i dokumentacije, i sto niza cena vozila su presudni. Udobnost i luksuz? Kome to treba na terencu? (zapravo, udobnost je mnogo bitna stvar ako zivis u nekoj veeelikoj zemlji, na primer, Tanzaniji, pa vozis stotine i stotine kilometara po Serengetiju...)
Druga stvar koja mi treba je pickup sa duplom kabinom (5 mesta). Povremeno ucestvujem na vecim ronilackim ekspedicijama, koje zahtevaju transport kompletne "baze": kompresor, veliki broj boca i pratece opreme, satori, kamp oprema... Letos sam vozio Dacia Double Cab 1.9Di FWD, i po gabaritu i snazi motora super odgovara za ove potrebe, ali je prednja vuca i katastrofalan menjac. Vozio sam je Beograd-Kotor, pa onda duz obale, svaki dan na drugu lokaciju. Cesto smo zaglavljivali auto, jer na uzbrdici izgubi grip, pa moraju ljudi da sede na haubi, ili da 5m dug auto na rikverc zalecem po nekom krsu, bez centralnog retrovizora... Jednom mi je na istoj uzbrdici 2x menjac ispao iz prve, od skakutanja... Cinilo mi se da je Dacia Double Cab 4x4 dobro resenje, ali ne znam kako su im reseni diferencijali (verovatno nikako pametno), a morao bih i da ugradim "blokadu menjaca"... Sa druge strane, za kupovinu pickup-a bih mozda mogao da "napeckam" roditelje, pa bih tu raspolagao malo boljim budzetom. Ako bismo kupovali porodicno prevozno sredstvo, treba mi nesto cemu stari nece moci da izbije trap i probije karter (super vozi covek, al' je navikao na Renault 4, a vozi Fiat Punto van puta), a sto ce se svideti mami (vozila se u Range Rover-u, pa joj se svidelo...), a sto ce opet biti upotrebljivo i za duza putovanja i za ozbiljnu offroad upotrebu. Za ovakvo "porodicno" vozilo, cini mi se da bi neka Toyota vrsila posao, na primer 4Runner ili Hilux.
(\__/)
(='.' This is Bunny. Copy and paste Bunny into
(")_(") your signature to help him gain world domination.
Za mene takodje postoji samo G i (skoro) nista vise.Mozda Land Cruser,ali ne znam nisam ga vozio...
G cu kupiti kad tad,to sam rekao odavno...Jes` mnogima ruzan(a bogami i skup) ali je vise nego koristan
Omiljena kombinacija: LWB 461 serija 290td+eventualno cekrk(nije fenserica,ali zato ebe kevu).
Za manju sumu polovni Ford Bronco (ne pravi se od 1996), a srednju sumu polovni Lincoln Navigator (iz prve generacije 1998-2002), a za vecu sumu Chevrolet Tahoe (novi 2007 model).
Navigatora iz prve generacija obozavam i bio sam na pragu da ga kupim letos (2001 godiste, apsolutno sve opcije pocev od navigacionog sistema pa do dvd playera) ali sam na kraju zavrsio sa novim Fordom F-150.
I ja bih u ovoj najvecoj klasi uzeo ili G klasu ili LandCruiser 100. G nisam vozio, ali 100-ku sam vozio dosta, zadnji put sad za Nemacku....ono je cudo od auta, kako ide i kako je udoban. Inace, bio sam dosta puta i s njim na Kop, jednom smo izlazili uz stazu Malo Jezero u sred sezone (ko zna Kop, zna kako je sam led), izvukao je bez vecih problema, ali uz jako iskusnog vozaca. Ovaj je 4.2 turbo dizel, redni sestak, i presao 350.000 km bez ikakvih problema, jedino sto mu je zamenjeno su vazdusni jastuci na ogibljenju (ima vazdusno ogibljenje). Za LC samo reci hvale imam, mocan, kvalitetan, nema prepreka za njega, a za otvoreni put je rame uz rame sa limuzinama najvise klase...
Od americkih vozila, svidjaju mi se Ford Maverick i Jeep Willys. Sto se stvari koje si nabrojao tice, Bronco bih mozda uzeo u razmatranje kao stvar kojom mogu da prevezem i vecu kolicinu tereta. Navigator otpada, a evo i zasto: sam kazes da ti je zao da svoj F150 vozis offroad, jer je nov. Sa Navigatorom bi bila ista prica. Na primer, Mercedes pravi M klasu kao luksuznu varijantu, a G klasu kao vozilo za "lomatanje". Nisam siguran ni da li Navigator ima blokade diferencijala i redukciju. A i zapremina motora (registracija) i potrosnja su mu van onoga sto ja smatram "granicom pristojnosti", cak i kad bih mogao to sebi da priustim. Uvek bih se pre opredelio, na primer, za Mercedesov common rail TD u "finoj" varijanti, a za nekog atmosferskog dizelasa sa sto manje kvarljivih delova u "radnoj" varijanti.
(\__/)
(='.' This is Bunny. Copy and paste Bunny into
(")_(") your signature to help him gain world domination.
Od americkih vozila, svidjaju mi se Ford Maverick i Jeep Willys. Sto se stvari koje si nabrojao tice, Bronco bih mozda uzeo u razmatranje kao stvar kojom mogu da prevezem i vecu kolicinu tereta. Navigator otpada, a evo i zasto: sam kazes da ti je zao da svoj F150 vozis offroad, jer je nov. Sa Navigatorom bi bila ista prica. Na primer, Mercedes pravi M klasu kao luksuznu varijantu, a G klasu kao vozilo za "lomatanje". Nisam siguran ni da li Navigator ima blokade diferencijala i redukciju. A i zapremina motora (registracija) i potrosnja su mu van onoga sto ja smatram "granicom pristojnosti", cak i kad bih mogao to sebi da priustim. Uvek bih se pre opredelio, na primer, za Mercedesov common rail TD u "finoj" varijanti, a za nekog atmosferskog dizelasa sa sto manje kvarljivih delova u "radnoj" varijanti.
Ford Maverick se ne pravi vec duze vreme, neznam tacnu godinu, od 1980 cini mi se. To je bio model ciji se cilj bio da spoje sportsko i ekonomicno auto u jednom i pokazao se dosta dobar.
Sto se tice Navigatora, u pravu si, nebi ga ni ja vozio off-road (po ravnom i bi, ali po brdima nebi sigurno). Uvek sam se palio na njega, njegov izgled, interior je fenomenalan. Ovaj sto sam ja gledao je bio 2001 godiste sa 50,000 milja, cena $26,000, ali je unutra imao bas sve. Sve na dugme, sunroof, kozu, navigacioni sistem, dvd player, treci red sedista i cak je bio u mojoj omiljenoj boji (crvenoj). Ali nisam mogao da priustim toliko skupo auto u tom momentu. Potrosnja mu je skoro ista kao i kod mog F-150 (Navigator 12 milja po galonu po gradu, 16 milja po galonu po autoputu, F-150 14 milja po galonu po gradu, 18 milja po galonu po autoputu). Registracija mi nije problem jer ovde nije skupa (mozda nekih $50 godisnje). Cak i moj cale, koji voli mala i ekonomicna auta, je bio odusevljen sa Navigatorom. Jedina stvar koja mi se nije svidela kod njega je udobnost, jer je nema. Osetis svaku rupu preko koje predjes, ali me to nije iznenadilo jer je pravljen na istoj platformi kao i Fordovi pickupi (F-150, F-250 i F-350). Taj "problem" je Lincoln popravio sa novom generacijom koja je izasla na trziste 2003 godine tako da je Navigator sada poprilicno udoban.
Comment